Köpekler Neden Hapşırır?

29 Ekim 2022
3793
Köpekler Neden Hapşırır?

Köpeklerde hapşırma normal bir durum olabilir, ancak bazı durumlarda aşırı hapşırmanın endişe nedeni olup olmadığını merak edebilirsiniz. Köpeklerin hapşırmasının birçok nedeni vardır.

Köpekler Neden Hapşırır?

Köpeğinizin hapşırmanın en yaygın nedenleri aşağıda listelenmiştir.

Alerjiler

Köpeğiniz hapşırıyorsa, bazen altta yatan çevresel alerjilerin bir göstergesi olabilir . Kaşıntı nedeniyle gözlerin sulanması, kaşınma ve tüylerini sürekli yalama gibi diğer alerji belirtilerine ek olarak hapşırma fark edebilirsiniz .

Oyun

Köpekler oyun oynarken mutluluk belirtisi olarak sıklıkla hapşırırlar. Bu aynı zamanda diğer köpeği oyun davranışı sergiledikleri konusunda uyarır. Köpeğinizin oyun oynarken hapşırdığını görürseniz ve başka bir semptom yoksa, muhtemelen endişelenmenize gerek yoktur!

Ters hapşırma

Köpeklerde ters hapşırma , genellikle heyecan, tahriş edici maddeler veya iltihaplanmaya yanıt olarak ortaya çıkan ilginç bir olgudur. Köpekler, burundan korna sesi gibi gelen ani, tekrarlayan inhalasyonlar sergileyecektir. Köpekler tersten hapşırdığında neredeyse nefes almakta zorlanıyor gibi görünüyorlar. Kulağa dramatik gelse de, köpeğinizi sevmek ve sakinleştirmek genellikle bu davranışı çözecektir. Eğer çok sık tekrar ediyor ve onu yoruyorsa veteriner hekiminize götürmenizde fayda vardır.

Havadaki Tahriş Edici Maddeler

Bazı köpekler, polen veya toz gibi hapşırmalarına neden olacak tahriş edici maddelere karşı hassas olabilir. Küçük parçacıklar, tahriş nedeniyle hapşırmaya neden olan, köpeğinizin burun deliklerine veya farenksine sıkışabilir. Diğer yaygın tahriş edici maddeler arasında kokulu mumlar, parfüm, oda spreyleri, duman veya temizlik ürünleri bulunur.

Yabancı cisim

Bazen köpekler burun pasajlarına bir parça yabancı madde sıkışarak ciddi tahrişe neden olur. Bu tür malzemelerin örnekleri arasında çim bıçakları, tilki kuyruğu veya çubuklar bulunur. Bu nesneler son derece rahatsız edicidir, bu nedenle bu durumda sürekli hapşırma ve rahatsızlık göreceksiniz.

Üst solunum yolu enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyonları köpeklerin hapşırmasına neden olabilir. Bunlara mantar etkenleri veya bakteriyel etkenler olabilir. Bazen enfekte bir diş kökünden bile kaynaklanabilir. Köpeğinizin bir enfeksiyonu varsa, genellikle kanlı veya mukoid akıntı ve iştahsızlık gibi ek semptomlar görürsünüz .

Burun akarları

Burun akarları, köpeklerde ciddi burun tahrişine neden olabilen küçük parazitlerdir. Köpekler genellikle onları kazdıklarında veya burunlarını kirli ortamlara soktuklarında bu parazitleri alırlar. Bu böceklerin neden olduğu tahriş ve iltihaplanma nedeniyle, sık sık hapşırmaya ek olarak, genellikle köpeğinizin burnundan kanlı veya kalın bir akıntı görürsünüz.

Burun tümörü

Daha yaşlı köpeklerde (genellikle 7 yaşın üzerinde), burun tümörleri hapşırmanın olası bir nedenidir. Semptomlar genellikle zamanla artan hapşırma sıklığı ile karakterizedir ve tümörler burnun bir tarafında kanamaya neden olabilir.

Anatomik Yapı

Puglar, Fransız bulldog ve İngiliz bulldog gibi yüzleri basık köpekler olan brakisefalik ırkları, ağızlarının yapısı nedeniyle hapşırmaya daha yatkın olabilir. Kafatasının yapısında bulunan sıkıştırılmış burun delikleri onları hapşırmaya daha yatkın hale getirebilir.

Barınak Öksürüğü Hastalığı

Barınak öksürüğünün ayırt edici belirtisi olmasa da, köpeğiniz bu bakteriyel enfeksiyona tepki olarak hapşırmaya başlayabilir. Genellikle bu, barınak öksürüğünün klasik semptomu olan kuru, keskin bir öksürük ile birlikte olacaktır. Birincil semptom olmasa da, köpeğiniz hapşırıyorsa, veteriner hekiminize yakın zamanda uçağa binip bindirilmediğini, tımar edilip edilmediğini veya yakın zamanda bir köpek parkında olup olmadığını, bordatella aşıları  güncel olsalar bile bildirmeniz önemlidir.

Köpeklerde Kontrol Edilemeyen Hapşırma

Şiddetli hapşırma, evcil hayvan ebeveyni olarak sizler için çok endişe verici olabilir. Köpeklerde kontrol edilemeyen hapşırmanın en yaygın nedenleri burunda yabancı cisimler, burun akarları veya burun tümörleridir. Evcil hayvanınız sürekli hapşırıyorsa, özellikle de burun akıntısı eşlik ediyorsa, acil olarak veteriner hekiminize gitmelisiniz.

köpeklerde hapşırma

Köpeklerde Hapşırma ve Diğer Belirtiler

Ya köpeğiniz sadece hapşırmıyor, aynı zamanda başka semptomları da varsa? İşte ortaya çıkan en yaygın semptomlardan bazıları ve ne anlama geldikleri.

Köpek Hapşırma ve Burun Kanaması

Hapşırma ile birlikte kanama, köpeğinizin burun boşluğunda daha ciddi bir şeyin olduğunun bir işaretidir. Olası nedenler arasında yabancı cisimler, burun tümörleri ve bakteri veya mantar enfeksiyonları bulunur.

Köpek Hapşırma ve Öksürme

Köpek arkadaşınız hem hapşırıyor hem de öksürüyorsa, altta yatan daha ciddi bir sağlık durumunun işareti olabilir. Bu semptomların olası nedenleri arasında şiddetli bakteri veya mantar enfeksiyonları, Barınak öksürüğü , köpek gribi veya solunum parazitleri bulunur.

Köpek Hapşırma ve Hırıltı

Köpeğiniz hapşırmanın yanı sıra hırıltı da çıkarıyorsa, köpeğinizin akciğerlerinde daha fazla araştırılması gereken bir sorun olduğunu gösterebilir. Hırıltı astım veya diğer solunum sorunlarından kaynaklanabilir. Köpeğinizi zor nefes alırken görebilirsiniz.

Köpek Hapşırma ve Horlama

Bazen köpek hapşırması ve horlaması arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Ayırt etmenin bir yolu, hapşırmanın genellikle havanın dışa doğru atılması, horlamanın ise eşlik eden bir sesle hava çekmesidir. Horlama brakisefali köpeklerde yaygındır. Çünkü bu ırklarda yumuşak damak sarkması görülür. Ancak aşırı kilolu hayvanlarda veya altta yatan tıbbi durumları olanlarda başka köpek ırklarında da görülebilir.

Köpeğinizin Hapşırmasının Teşhisi

Köpeğinizin hapşırmasını tedavi etmek, altta yatan nedene göre değişecektir. Bazı hapşırmalar, oyun sırasında veya koku alma sırasında olduğu gibi normal bir davranış olabileceğinden ve çok çeşitli şeylerden kaynaklanabileceğinden altta yatan sebebin ortaya çıkartılması için veteriner hekiminize ayrıntılı bir anamnez (hastalığın hikayesi) vermeniz gerekir. Köpeğinizin hapşırması, özellikle diğer semptomlarla birlikte aniden aşırı veya şiddetli hale gelirse, endişelenmelisiniz. Köpeğinizin hapşırmasının aşağıdakilerle eşleştiğini fark ederseniz hemen veteriner hekiminizi ziyaret ettiğinizden emin olun :

Evcil hayvanınızın semptomları hakkında bilgi alarak veteriner hekiminize hazırlıklı gitmelisiniz. Ayrıca, diğer köpekleri barınak öksürüğü gibi bulaşıcı hastalıklara maruz bırakmaktan kaçınmak için köpeğinizi randevunuza kadar arabada bırakmayı tercih edip etmediklerini veteriner hekiminize sormak isteyebilirsiniz.

Köpeğinizin Hapşırması Tedavisi

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin hapşırmasının bir üst solunum yolu enfeksiyonundan şüpheleniyorsa ona antibiyotik verebilir. Çevresel bir alerjenden şüpheleniyorsa bir antihistaminik reçete edebilir. Bazen, köpeğinizin bağışıklık sistemini baskılamaya yardımcı olmak için prednizon gibi bir kortikosteroid reçete edebilirler. Yumuşak damak veya burun tümörü olan bir köpeğiniz varsa ameliyat olması gerekebilir. Unutulmamalıdır ki hapşırık bir çok sebepten kaynaklanabilir ve tedavisi için mutlaka altta yatan sebebin ortaya çıkartılması gerekir.

Köpeklerde Hapşırma Nasıl Önlenir

Hapşırmayı önlemek, köpeğinizin hapşırmasının nedenine göre değişecektir. Köpeğinizi önerilen aşılar konusunda güncel tuttuğunuzdan ve düzenli yaptırdığınızdan emin olun. Düzenli olarak vakumlayarak ve oda spreyleri ve uçucu yağ difüzörleri dahil difüzörler gibi zararlı aerosolleri sınırlayarak çevresel alerjenleri sınırlayabilirsiniz. Koku almak köpekler için büyük bir çevresel zenginleştirme olabileceğinden, onu tamamen durdurmak mantıklı olmayabilir. Bunun yerine, mümkün olduğunca çevreyi kontrol etmeye çalışın. Köpeğinizin ne kokladığını ve çevrede yanlışlıkla burnunu çekebilecekleri şeyleri yakından izleyin.

Hastalığa bağlı hapşırma dışında, hapşırmaktan kaçınmaya çalışmak için fazla bir neden yoktur. Köpeğiniz oyun sırasında veya halıda iyi bir yuvarlanmadan sonra hapşırmayı seviyorsa, bunun bir zararı yok!

Hapşıran Köpekleri Veterinere Ne Zaman Götürmelisiniz?

Köpeklerde ara sıra hapşırma genellikle veteriner hekim ziyareti gerektirmez. Bununla birlikte, bazı köpek hapşırma vakaları, neyin yanlış olduğunu görmek için veteriner hekiminize gitmeyi gerektirir.

  1. Yoğun burun akıntısı, kanı, burun şişmesi, uyuşukluk, ateş veya iştah azalması belirtileri görürseniz, muayene için köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize götürün.
  2. Açık bir neden olmaksızın köpeklerde sık hapşırma, daha fazla test yapılmasını gerektirebilir.
  3. Köpeğiniz hapşırmaya ek olarak ciddi alerji belirtileri (kaşıntı, yalama, kaşınma) yaşıyorsa, alerji yönünden değerlendirilmesi gerekir.
  4. Köpeğiniz son zamanlarda çok hapşırıyorsa ya da oyun oynarken ya da heyecanlanırken bazen hapşırdığını fark ettiyseniz, kendinize köpeğimin neden bu kadar çok hapşırdığını, bunun ne anlama geldiğini, hasta olup olmadığını sorabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde hapşırmanın birden çok nedeni vardır; bazıları daha fazla tedavi gerektirir ve diğerleri gerektirmez. Köpeğiniz iyi değilse, tavsiye için her zaman veteriner hekiminizle konuşmalısınız . İnternette önerilen bazı insan ilaçları veya ev ilaçları köpekler için tehlikeli olabilir ve en uygun tedaviyi alabilmeleri için veteriner hekiminizin köpeğinizin sorununu araştırması önemlidir.

Köpekler birkaç nedenden dolayı hapşırır. Bizim gibi onlar da bazen burunları tahriş olduğunda hapşırırlar. Köpekler için, genellikle toz, polen veya çalıları karıştırdıktan sonra burnuna sıkışmış bir şey neden olur. Ancak bizden farklı olarak köpekler de oyun oynadıklarını veya heyecanlandıklarını göstermek için bir iletişim biçimi olarak hapşırırlar. Köpeğiniz normalden daha fazla hapşırıyorsa , özellikle çok hapşırıyorsa veya burun kanaması, akıntı, aşırı ıslak veya kuru burun veya rahatsızlık belirtileri gibi başka endişe belirtileri varsa, veteriner hekiminizle konuşun.

Köpekler bazen mutlu, heyecanlı veya eğlenceli hissettiklerini göstermek için hapşırırlar. Bu ‘oyun hapşırmaları’ genellikle daha canlı oyun dövüşleri sırasında saldırgan veya tehditkar olmadıklarını ve sadece eğlendiklerini göstermek için kullanılır. Köpekler bu hapşırıkları,  herhangi bir gerilimi yatıştırmak ve oyun arkadaşlarına saldırıya uğramadıklarını bildirmek için kullanırlar. Kuyruklarını sallamanın, kulaklarını dikmenin veya yalamanın yanı sıra, bu tür hapşırmalar, köpeklerin iletişim kurmak için vücutlarını nasıl kullandıklarının bir başka örneğidir.

Köpeğinizin ağzında, boğazında veya burnundaki herhangi bir tahriş, şişme veya tıkanıklık, ters hapşırma olarak bilinen garip bir ses çıkarmasına neden olabilir. Bu refleks hareketi, burunlarından ani keskin bir hava girişi üreten bir spazmdır. Bu hareket tuhaf görünebilir, ancak rahatsızlığa veya tahrişe neden olan herhangi bir şeyi çıkarmalarına veya çıkarmalarına yardımcı olur. Ters hapşırma kulağa garip gelir ve genellikle korna, horlama, hapşırma sesi olarak tanımlanır. Fazla kilolu, daha küçük veya basık suratlı (brakisefalik) köpeklerde daha sık görülür. Bir ters hapşırma bölümü yaklaşık yarım dakika sürebilir ve ne olduğunu bilmiyorsanız oldukça korkutucu görünebilir. Köpeğinizin sağlığıyla ilgili endişeleriniz varsa, veteriner hekiminizle konuşun.

Köpeğiniz çok hapşırıyorsa ve burnunu tırmalıyorsa, oraya bir şey sıkışmış olabilir. Köpeğiniz dünyayı keşfetmek için burnunu ve harika koku alma duyusunu kullanır ve çalılıklarda burnunu çekerken bazı şeylerin burun deliklerine takılması kolaydır. Bir köpeğin burnunda bulunan yaygın öğeler arasında keskin çim tohumları, çim, yapraklar veya yiyecekler bulunur. Kırsal kesimde yürüdükten sonra, köpeğinizi her zaman çim tohumları için kontrol edin ve burnuna da bir göz atın. Ülkemizde en sık olarak buruna sıkışan yabancı cisim pisi pisi otudur. Köpeğinizin burnuna bir şey sıkışmış olabileceğini düşünüyorsanız, hemen veteriner hekiminizle konuşun .

Köpeğimin burnuna bir şey mi sıkıştı?

Köpeğiniz çok hapşırıyorsa ve burnunu tırmalıyorsa, oraya bir şey sıkışmış olabilir. Köpeğiniz dünyayı keşfetmek için burnunu ve harika koku alma duyusunu kullanır ve çalılıklarda burnunu çekerken bazı şeylerin burun deliklerine takılması kolaydır. Bir köpeğin burnunda bulunan yaygın öğeler arasında keskin çim tohumları, çim, yapraklar veya yiyecekler bulunur. Kırsal kesimde yürüdükten sonra, köpeğinizi her zaman çim tohumları için kontrol edin ve burnuna da bir göz atın. Ülkemizde en sık olarak buruna sıkışan yabancı cisim pisi pisi otudur. Köpeğinizin burnuna bir şey sıkışmış olabileceğini düşünüyorsanız, hemen veteriner hekiminizle konuşun .

Bir köpeğin burnu inanılmaz derecede hassastır. Toz, polen, güçlü parfüm, temizlik ürünleri, oda spreyleri, difüzörler ve saç spreyi tahrişe neden olabilir ve hapşırmalarına neden olabilir. Aerosoller veya sprey ürünler kullanırken, hapşırma nöbetini önlemeye yardımcı olmak için bunları köpeğinizden ayrı bir odada kullandığınızdan emin olun.

Bizim gibi köpeklerin de toz ve polen gibi şeylere alerjisi olabilir. Alerjenler hapşırmaya neden olmanın yanı sıra köpeğinizin kaşınmasına, burun akıntısına, gözlerin akmasına veya öksürmesine de neden olabilir. Köpeğinizin alerjiden etkilendiğini düşünüyorsanız, tavsiye için veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

Köpeğiniz gece boyunca daha yüksek seviyelerde yaygın alerjenlere maruz kalabilir. Tozlu bir zemine, yüzeye veya yatak takımına yakın uyumak toz alerjisini etkileyebilir, polen sayıları genellikle sabah uyanmadan önce en yüksek şeydir. Gece boyunca maruz kalmak, sabah alerjisinin alevlenmesine neden olarak onları tekrar tekrar hapşırmaya neden olabilir. Köpeğinizin uyandıktan hemen sonra çok fazla hapşırması, silkelenmesi ve ardından görünürde başka bir hapşırık olmadan gününün geri kalanına devam etmesi mümkündür, ancak yine de veterinerinizle konuşmaya değer bir durumdur.

Köpeklerde bazen üst solunum yolu enfeksiyonları gelişebilir, ancak bunlara genellikle öksürük eşlik eder. Bazen köpekler topraktan mantar enfeksiyonu kapabilirler. Bu enfeksiyonlar köpeğinizin hapşırmasına neden olabilir ve sıklıkla ağrı, burun kanaması veya burundan kremsi/yeşil renkli bir akıntı eşlik eder. Özellikle pisliği kazmaktan hoşlanan veya daha uzun burunlu köpeklerin enfekte olma olasılığı daha yüksektir.

Hapşırma bazen diş çürüğü, diş eti hastalığı veya apse belirtisi olabilir. Köpeğinizin ağzındaki bazı dişlerin, burun geçişlerine çok yakın uzanan uzun kökleri vardır. Enfekte bir diş bazen enfeksiyonu daha fazla yayabilir, hapşırmalarına veya burun akıntısına neden olabilir.

Hapşırma bazen barınak öksürüğünün olası bir işareti olabilir, ancak kendi kendine meydana gelmesi olası değildir. Barınak öksürüğü olan köpekler hapşırabilir veya burun akıntısı olabilir, ancak tipik olarak, boğazlarına veya bir kazın kornasına bir şey sıkışmış gibi görünen belirgin bir kalıcı öksürüğe sahiptirler. Köpeğinizin köpek kulübesi öksürüğü olabileceğini düşünüyorsanız, tavsiye için veteriner hekiminizle iletişime geçin . Köpek kulübesi öksürüğü çok bulaşıcı olabilir ve yavru köpekler ve yaşlı veya savunmasız köpekler için tehlikeli olabilir.

Nadir durumlarda, bazı yaşlı köpekler burun pasajlarında bir tümör geliştirebilir ve bu da hapşırmaya ve burun kanamasına yol açan tahrişe neden olabilir. Bu büyümelerin bazıları polipler ve kistler gibi iyi huylu olabilir, ancak diğerleri kanserli olabilir. Köpeğiniz sık sık hapşırmaya başlarsa , özellikle köpeğiniz daha yaşlıysa, tavsiye için veteriner hekiminizle konuşmanız önemlidir.

Burun akarları ülkemizde yaygın değildir, ancak Avrupa’nın diğer bölgelerinde bildirilmiştir. Bu minik yaratıklar, bir köpeğe burnunu toprağa sürterek bulaştırarak hapşırma nöbetlerine, burun akıntısına, burun kanamalarına ve kaşıntıya neden olabilir. Köpeğinizin burun akarları olabileceğinden şüpheleniyorsanız, tavsiye için veteriner hekiminizle konuşun.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.