Yavru köpeklerde beslenme – yavru köpekler nasıl beslenmeli?

23 Haziran 2022
614
Yavru köpeklerde beslenme – yavru köpekler nasıl beslenmeli?

Yavru köpeklerde beslenme birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak anne sütü ile başlar ve ardından yavaş yavaş katı beslenmeye geçerler. Onların doyması sağlıklı beslendikleri anlamına gelmez. Hareketli yapıları nedeni ile kaybettikleri enerjileri geri kazanmaları, sağlıklı ve mutlu büyümeleri için beslenme konusunda bilgi sahibi olmamız gerekir.

Dünyaya geldikleri an itibari ile hızlı bir yaşam evresine sahip olur, yavru köpekler. Bu nedenle besin ihtiyaçları tam ve dengeli oranda karşılanmalıdır. Bunun için de anne sütü emmesi için elimizden geleni yapmaya çalışırız. Anne köpeği olabildiğince iyi besleriz. Çünkü yavru köpeklerin kas ve kemik gelişimi aldıkları anne sütü sayesinde en iyi şekilde devam eder. Bağışıklık sistemleri de anne sütü sayesinde korunur. Ancak zaman geçtikçe yavrular büyür ve katı gıdaya geçiş dönemi başlar. Hem anne köpeğin rahatlaması hem de yavruların yaşam evrelerinin uygun şekilde devam etmesi için katı gıda almaları oldukça önemlidir.

Tıbbi durumunu göz önünde bulundurun

Köpeklerde bazı hastalıklar anne ya da baba da var olduğu için köpekte de görülebilir. Bunun yanı sıra başına gelen herhangi bir kötü durumda hastalıklara yol açabiliyor. Bunların yanı sıra alerjileri, deri hassasiyeti gibi durumlar köpeklerde ne yazık ki sık görülüyor. Bu nedenle köpek sahiplerinin kontrol altına alması gereken ilk şey mama içeriği oluyor. Köpeğinizde var olan herhangi bir sorun için öncelikle beslenmesini göz önünde bulundurmanız gerekir. Obez köpeklerin ideal kiloya sahip olması için kalorisi daha düşük olan mamaları tüketmeleri gerektiği gibi şeker hastalığı olan köpeklerin de içerisinde pirinç gibi besinlerin yer almadığı mamaları tüketmeleri gerekir.

Özel ihtiyaçlarını karşılayın

yavru köpek nasıl beslenir

Yavru köpeklerin yetişkinliğe geçişi her biri için aynı dönemde gerçekleşmeyebilir. Bazı köpekler daha geç ve bazıları ise daha erken yetişkin olarak kabul edilir. Bu nedenle Küçük ya da büyük köpek ırk sahibi arasında kalmamalı ve köpeğimizin ırkı hakkında bilinçlenmeliyiz. Henüz bir köpek sahibi değilsek de sahiplenmek istediğimiz köpeğin yavruluk dönemini araştırmamız gerekir. Büyük köpekler 24-36 ay ve küçük köpekler ise 12 ay boyunca yavru sayılır.

Yavru köpeklerin diğer köpeklerden farklı ihtiyaçları bulunur. Onların daha fazla yağa ihtiyaçları vardır. Çünkü çok hareketlidirler ve çok fazla enerji harcarlar. Bu nedenle köpek maması seçiminde dikkatli olunmalıdır. Köpeğinizin hangi yaşam evresinde ve hangi ırk olduğu gibi soruları net olarak yanıtlayabilmeniz gerekir.

Kademeli geçiş yapın

Sütten kesilmeye başlayan yavru köpekler yaş mama yerler. Az miktarda öğünlerine kuru mama eklenerek kuru mamaya alışmaları da sağlanır. Ancak mama çoğunluğu yaştır. Bunun nedeni sindirimin kolaylaşması ve dişlerinin henüz tamamlanmamış olmasıdır. Kuru mama ile beslenmede mamanın ıslatılması köpeklerin daha kolay beslenmesine katkı sağlayacaktır.

Köpeklerin anne sütü dönemi tamamlanmadan önce yavaş yavaş mamaya alışmalarını sağlamak elbette köpek sahiplerine düşer. Bu nedenle uygun olan mamalar seçilmelidir.  Kademeli geçiş sayesinde mamaya alışmaları hem daha kolay hem de keyifli olacaktır. Ayrıca anne köpek de yavruları mama yerken dinlenme şansına sahip olabilecektir. Mamasını sevmediğini düşünüyorsanız köpeklerde mama değişimi işlemini de aynı şekilde kademeli olarak gerçekleştirmelisiniz.

Öğünleri ihmal etmeyin

Yavru köpeklerin sık sık beslenmesi gerekir. Onlar daha sık uyur ve daha fazla hareket ederler. Bu nedenle daha çok acıkırlar. Ne kadar aktif olsalar da yetişkin köpeklere nazaran daha az miktarda besin tüketirler. Çünkü hem çeneleri yorulur hem de mideleri daha küçüktür. Eğer köpeğiniz 2 ya da 3 aylık ise günde 4 öğün beslenmelidir. Bu öğün miktarı büyüdükçe azalacak ve yedikleri mama miktarı da artacaktır. Elbette daha önce belirttiğimiz gibi patili dostunuzun ırkı, kilosu ve diğer özellikleri öğün miktarını da etkiler.

Tam ve dengeli bir diyet programı oluşturun

Mama içerikleri patili dostların günlük besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere beslenme uzmanları tarafından özenle formüle edilirler. İçerik oluşurken köpeğin cinsi, kilosu, tıbbi durumu gibi pek çok şey göz önünde bulundurulur. Bu şekilde mama üzerine mama içeriğinde bulunan besinler, kalori durumu ne kadar miktar tüketilmesi gerektiği ve hangi köpekler için uygun olduğu gibi her konuda bilgi verilir. Bu gibi konularda aklınıza takılan sorular varsa veteriner hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz. Patili dostunuza uygun olan bir diyet önerisi yapacağına eminiz.

Yavru köpekler protein, vitamin, mineral, karbonhidrat ve yağ gibi besinlere ihtiyaç duyarlar. Her biri sağlıklı bir şekilde büyümelerinde büyük rol oynar.

Mama seçimine dikkat edin

Evcil hayvan sahipleri için mama seçimi pek de kolay değildir. Hangi mama markasını, kuru ya da yaş mama mı alması gerektiğini ve daha pek çok fazla soruya sahip olarak yanıta ulaşmaya çalışırlar. Pek çok mama markası var olduğu gibi içlerinde seçenek de aynı şekilde çoktur. Ancak belirtmek isteriz ki en iyilerini göz önünde bulundurmalı ve küçük paket olarak başlangıç yapmalısınız. Ayrıca kademeli geçiş de çok önemli. Mamayı değiştirecekseniz birden değil yavaş yavaş yapmalısınız.

Veteriner kontrolünü ihmal etmeyin

Evcil hayvan sahiplerinin sorumluluk dışında maddi olarak da hazırlıklı olmalarının farkında olmalıdır. Çünkü özellikle yavru köpeklerin olmaları gereken aşılar bulunur. Büyüme süreçleri çok hızlı geliştiği daha sık veteriner kontrolü gerekir. Elbette büyüdükçe bu sıklık azalacaktır. Veteriner kontrolleri köpeğinizin hastalıklardan korunmasını sağlarken ileride oluşabilecek her türlü tehlikenin önceden önlenmesini de sağlar.

Kilo ve gelişimi takip altına alın

yavru köpek mama

Yavru köpekler çok hızlı büyür, sık sık yer ve sık sık uyurlar. Bu nedenle hızlı bir şekilde gelişir ve kilo alırlar. Burada önemli olan sahip oldukları yaşam evresinde ideal kiloya sahip olmalarıdır. Bunu da sık sık kilo kontrolü yaparak öğrenebilirsiniz. Köpeğinizin ırkı ve diğer özelliklerini göz önünde bulundurarak kaç kiloya sahip olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Elbette bunun en kolay yolu veterinerinize danışmaktır.

Zararlı yiyecekler hakkında bilgi edinin

Her köpek sahibi köpekler ne yer ve ne yiyemez sorularının yanıtını net bir şekilde öğrenmelidir. Çünkü beslenmelerini kritik şekilde etkileyen ve bizler için faydalı olan pek çok besin bulunmaktadır.

Bizler için sağlıklı olan besinler köpekler için toksik olabiliyor. Sarımsak, soğan ve avokado gibi sıklıkla tükettiğimiz bazı besinlere dikkat etmeliyiz. Köpek besleme konusunda tecrübeli olmayanlar zararlı yiyecekler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü bazıları küçük miktar tüketildiğinde büyük zararlar oluşturabiliyor. Ayrıca köpekler için uygun olan besinlerin hangi şekilde ve hangi miktarda verilmesi gerektiğini de öğrenmeliyiz.

Atıştırmalıkları unutmayın

Köpek eğitiminde beslenmenin yeri oldukça büyüktür. Köpeğinize tuvalet eğitimi ve tasma kullanımı gibi öğretmek istediğiniz her şeyi yavru iken öğretmeye çalışacağınız için atıştırmalıklara ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenle köpekler için sağlıklı olan sebze ve meyvelere yönelmenizi tavsiye ederiz. Havuç, elma ve çilek gibi leziz atıştırmalıklar sunabilirsiniz. Köpeğinize ilk defa vereceğiniz her besinin miktarı çok küçük olmalı. Böylece herhangi bir besine alerjisi olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

Yavru köpeklerde beslenme için elbette en önemli şey doğru yavru köpek maması seçimidir. Köpeğinizin günlük besin ihtiyaçlarını karşılayan mamayı seçerek sağlıklı ve mutlu bir yaşama sahip olmasının yanı sıra gelişimine de katkı sağlarsınız. Ayrıca kum kabı yani tuvalet eğitimi gibi önemli konularda mama ve atıştırmalığın ne kadar etkili olduğunu kısa sürede fark edeceğinize eminiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru köpekler doğum itibari ile anne sütü ile beslenmelidir. Ardından yaş mama ve yavaşça kuru mama geçişi ile beslenmeleri değişmelidir. Elbette ilk haftalar sadece anne sütü gerekir.

Yavru köpeklere verilmesi gereken mama miktarı mamaların arka kısmında belirtilir. İlk aylarda günde dört öğün daha sonra üç ve iki olarak öğünleri düşer. Hareketli yapıları nedeni ile sık beslenmeleri gerekir. Ki yemek yerken de yorulurlar. Bunu unutmamanızı tavsiye ederiz. Köpeğinizi beslerken ırkı ve kilosu gibi durumları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Köpek beslenmesi ırklarına bağlı olarak değişir. Yavru ve küçük köpek ırkları 3 aya kadar 4 öğün ve büyük köpek ırkları 4-5 aya kadar 4 öğün yemelidir. Küçük köpek ırkları üçüncü aydan altıncı aya kadar üç öğün ve büyük köpek ırkları da aynı şekilde. Küçük köpek ırkları 6-12 ay arası 2 öğün olarak zamanla öğün sayısı düşmeli ve mama miktarı artmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.