Kedilerde Zehirlenme & Belirtileri ve Tedavileri » Petibom https://blog.petibom.com/zehirlenme-belirtileri/ Kedi ve köpek Rehberi, eğitimleri, beslenme tavsiyeleri, hayvan hastalıkları , davranış sorunları, eğitimleri ve daha fazlası Petibom blog’da! Sun, 31 Jul 2022 17:04:32 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 Kediniz zehirlenirse ne yapmalısınız? https://blog.petibom.com/zehirlenen-kediler-icin-ne-yapilir/ https://blog.petibom.com/zehirlenen-kediler-icin-ne-yapilir/#comments Tue, 31 Aug 2021 03:42:40 +0000 https://blog.petibom.com/?p=4863 Edinilen bilgiler ışığında kedi sahiplerinin %10’u, kedilerinin zehirlenmeleri için aramalar yaptığı verilerine varılmıştır. Kediler meraklı ve titiz canlılar olmaları sebebiyle, bazı zamanlar kendilerini hayli ciddi durumlar ile karşı karşıya bırakabiliyorlar. En yaygın zehirlenmeler;  insan ilaçları, zehirli bitkiler ve kedilerin metabolize edemediği kimyasallar içeren insan gıdalarından kaynaklanmaktadır. Zehirlenmş bir kediniz varsa ne yapmanız gerektiğini bu makalemiz […]

Kediniz zehirlenirse ne yapmalısınız? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Edinilen bilgiler ışığında kedi sahiplerinin %10’u, kedilerinin zehirlenmeleri için aramalar yaptığı verilerine varılmıştır. Kediler meraklı ve titiz canlılar olmaları sebebiyle, bazı zamanlar kendilerini hayli ciddi durumlar ile karşı karşıya bırakabiliyorlar. En yaygın zehirlenmeler;  insan ilaçları, zehirli bitkiler ve kedilerin metabolize edemediği kimyasallar içeren insan gıdalarından kaynaklanmaktadır. Zehirlenmş bir kediniz varsa ne yapmanız gerektiğini bu makalemiz aracılığı ile öğreneceksiniz!

Zehirlenme Belirtileri

  • Mavi-mor dil ve diş etleri
  • Nefes almada güçlük çekme
  • Kusma
  • İshal
  • Depresyon
  • Öksürme
  • Hapşırma
  • Nefes nefese kalma
  • Nöbet geçirme
  • Titreme
  • İstemsiz kas seğirmeleri
  • Zayıflık
  • Bilinç kaybı potansiyeli
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Koyu renkli idrar
  • Kanlı dışkı
  • Ağız veya burundan kan gelmesi
  • Yan yatış pozisyonunda olma
  • Sürekli öğürme

Kedinizi Havadar Bir Alana Götürün

Zehirlenmeden şüphe ediyorsanız, kediniz yatıyor, baygın ya da halsiz haldeyken bulunduğu ortamdan uzaklaştırarak, havadar ve aydınlık bir ortama bırakın. Hasta veya yaralı kediler, gergin olurlar ve korkarlar. Buna bağlı olarak ısırma ve tırmalama davranışları gösterebileceğinden kendinizi de zehirden korumak adına eldiven takmayı ihmal etmeyin! Bir kedi eğer kendini iyi hissetmiyorsa ilk olarak saklanma eylemini gerçekleştirecektir. Zehirlendiyse, belirtileri gözlemlemeniz gerekir. Bu sebeple onun saklanmasına müsaade etmeyin. Kibar ama kararlı şekilde onu kaldırıp güvenli bir odaya götürün. Suya kolay ulaşmak için banyo veya mutfak rahatlık sağlar.

Hemen Bir Veteriner Hekim İle İletişime Geçin

Veteriner hekiminiz ile iletişime geçerek yapmanız gereken talimatları alabilir ve panzehir konusunda net bilgiler edinebilirsiniz. Veteriner hekiminizi direkt olarak ararsanız, kedinizin yaşama şansını arttırmış olursunuz. Zehirlenmeye sebep olan maddenin vücut tarafından mümkün olduğu kadar az metabolize edilmesini sağlamak ve zehrin etkisinden hızlı bir şekilde kurtulmak için erken müdahale tüm hastalıklardaki gibi çok önemlidir.

İlk Yardım Uygulaması

Yapılması gereken uygulamalar zehirlenmenin hangi yolla gerçekleştiğine (solunum, sindirim, deriyle temas), zehirlenmeye sebep olan maddeye ve maruz kalma süresine göre değişiklik göstermektedir. Bu bileşenlerden ne kadarının bilindiği yapılacak uygulamaların ne olduğunu doğrudan etkiler.
Kedinizi kusturmanın doğru veya yanlış olması hususunda karar vermeniz için zehri tanımlamak işinizi daha kolay hale getirecektir. Kedinizin tüketmiş olduğu ürünün ambalajına ulaşarak, ismini, içerisindeki maddeleri, tarihini ve ne kadar tükettiğini tespit etmeniz gerekecektir. İlk adımınız veteriner hekiminizi aramak olsun. Sindirim yoluyla alınmış zehirleyici maddelerin tamamı için kusturma işlemini yapmak doğru değildir. Hatta bazı zamanlarda kusturma işlemini yapmak çok daha büyük problemlere sebep olur. Örneğin mideye inmiş tahriş edici bir maddenin kusturularak tüm kanaldan tekrardan geçmesine sebep olmak var olan durumun şiddetini arttıracaktır.

Göz zehirlenmelerinde en kısa sürede gözü bol suyla yıkamak, deri yoluyla zehirlenmelerde deriyi temiz bir bezle temizlemek ve sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.

Söylenmediği Sürece Kedinizi Evde Tedavi Etmeye Çalışmayın

Kedinizin neyden kaynaklı zehirlendiğini ve verilmesi gereken ilaçları bilmiyorsanız, herhangi bir yiyecek, su, süt, tuz, yağ veya başka bir şey vermeyin! Veteriner hekiminizden bir talimat gelmediği sürece vereceğiniz şeyler durumunu daha da kötü bir boyuta taşıyabilir. Aynı zamanda vakit kaybetmenize sebep olabilir.

Kedinizi Kusturmadan Önce Veteriner Hekime Danışın

Veteriner hekiminiz söylemediği takdirde kedinizi kusturmayın. Aksi takdirde bazı aşındırıcı asitler kusma esnasında daha fazla zarar verebilir. Sadece aşağıda belirtilmiş olan durumlarda veteriner hekiminizden talimat gelmesi durumunda kusturun:

  • Zehirli yiyecek son 2 saat içerisinde yenmişse. (2 saati aşan sürelerde zehir emildiği için kusmanın yararı olmaz)
  • Zehirlendiğinden eminseniz,
  • Kedinizin bilinci yerinde ise kusturabilirsiniz.

Asit ve Alkalileri Nasıl Kullanacağınızı Bilin

Kostik yanıklara sebebiyet veren asit ve alkailer, tüketildiği takdirde kusma eyleminde ağız ve yemek borusuna daha çok zarar verir. Kusma yerine, kedinize yağlı süt ya da çiğ yumurta yedirmeye çalışın. Bu asit ve alkaliyi seyreltmek ya da nötrlemek için iyi bir yöntemdir.

Aktif Kömür Kullanımı

Zehirlenmelerde, öncelikle alınan zehrin direkt olarak uzaklaştırılması istenir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken şey vücuttaki zehrin metabolize olmadan ve vücuda zarar vermeden atılmasını sağlamaktadır. Bunun için adsorban bir madde olan aktif kömür kullanılabilir. Aktif kömür ağız yoluyla alındıktan sonra sindirim sistemi toksik maddelere (sadece bazı toksik maddeler için) bağlanır ve bir süre bu maddelere bağlı kalır. Bu sayede toksik madde inaktif hale geçer ve belli bir süreliğine etkisiz kalır. Ancak belli bir süre sonra toksik madde aktif kömürden ayrılarak tekrardan aktif hale geçebilmektedir. Bu yüzden aktif kömürle birlikte dışkılamayı hızlandıracak laksatif maddeler de kullanılmaktadır. Bu işlemler 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.

Bulaşmayı Kontrol Etmek İçin Tüylerine Bakın

Eğer kedinizin tüylerinde zehir varsa, kendini tımar ettiği zaman onu daha fazla yutacaktır. Kedinizi güzelce temizlemeniz bu noktada önemlidir. Toksik maddeleri temizlemek için nemli bir bez ile beraber sabunlu suyla bölgeyi yıkamayı deneyebilirsiniz.

Kedinize Su İçirin

Zehirlerin çoğu kedinizin karaciğerine, böbreğine ya da her ikisi için zararlıdır. Emilen zehrin organına vereceği tahribatı azaltmak için kedinizin serbest şekilde su içmesini sağlayın.

Şüphelenilen Zehirin Bir Örneğini Alın

Zehirlendiği madde hakkında veteriner hekiminize bilgi vermek için ürüne ait tüm etiketleri, ambalajları veya şişeleri alın.

Kedinizi Veteriner Hekime Götürün

Kedinizin sağlığını kontrol etmesi için onu bir veteriner hekimin görmesi gerekir. Tüm zehri attığından ve ileride herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğinden ancak bir veteriner hekim emin olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Zehir bir kediye ne yapar?

Organofosfatlar ve karbamatlar içeriğine sahip olan böcek ilaçları kediler için zehirlidir. Eğer yutarlarsa kusma, ishal, salya akıntısı, kas titremesi ve nöbet gibi semptomlar görülür. Piretrinler ve piretiyoitler içeren böcek ilaçları da kediler için toksik olabilmektedir.

Kedilerde gıda zehirlenmesi ne kadar sürer?

Kediler enfekte olmuş gıda tükettikten sonra birkaç gün ya da hafta boyunca sürebilir.

Zehirlenmiş bir kediye nasıl davranırsınız?

  • Kusturma
  • Temizleme
  • Antidot uygulaması
  • Sıvı tedavisi
  • Kas gevşetici
  • Yangı giderici ilaçlar
  • Antihistaminik ilaçlar
  • Nöbet engelleyen ilaçlar

Zehirlenen bir kedi kurtarılabilir mi?

Kedilerde zehirlenmesinde iyileşme süreci zamana bağlıdır. Zehrin kedinizin vücudundan atılması zaman ister. Ne kadar kısa süre içerisinde tedavi edilirse o kadar erken sağlığına kavuşur.

Kedim zambak zehirlenmesinden kurtulacak mı?

Kediler zambak zehirlenmesi karşı oldukça duyarlıdır. Kesin olarak toksin olduğu kanısına varılmasa bile, tedavi edilmezlerse akut böbrek yetmezliği meydana gelir ve 3-6 gün içerisinde yaşamını yitirir.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Kediniz zehirlenirse ne yapmalısınız? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/zehirlenen-kediler-icin-ne-yapilir/feed/ 18
Kedilerde zambak zehirlenmesi – Belirtileri ve tedavisi https://blog.petibom.com/kedilerde-zambak-zehirlenmesi-belirtileri-ve-tedavisi/ https://blog.petibom.com/kedilerde-zambak-zehirlenmesi-belirtileri-ve-tedavisi/#respond Thu, 24 Jun 2021 05:32:08 +0000 https://blog.petibom.com/?p=3646 Çiçek aranjmanlarının vazgeçilmezlerinden zambaklar, kediler için son derece zehirlidir. Bitkinin tamamı kediler için toksik özellik taşıdığından kedinizin bir ısırığı (bir iki yaprak bile) bile onun zehirlenmesine neden olabilir ve makul bir süre içinde tedavi edilmezse ölümüne neden olabilir. Zambak zehirlenmesinin herhangi bir panzehiri bulunmadığı için kedilerde zambak zehirlenmesi ile ilgili mümkün olduğunca çok şey bilmek […]

Kedilerde zambak zehirlenmesi – Belirtileri ve tedavisi yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Çiçek aranjmanlarının vazgeçilmezlerinden zambaklar, kediler için son derece zehirlidir. Bitkinin tamamı kediler için toksik özellik taşıdığından kedinizin bir ısırığı (bir iki yaprak bile) bile onun zehirlenmesine neden olabilir ve makul bir süre içinde tedavi edilmezse ölümüne neden olabilir. Zambak zehirlenmesinin herhangi bir panzehiri bulunmadığı için kedilerde zambak zehirlenmesi ile ilgili mümkün olduğunca çok şey bilmek önemlidir.

Okumanızı tavsiye ediyoruz: Kediler için zehirli bahçe bitkileri

Zambak zehirlenmesi nedir?

Zambağı tam olarak neyin zehirli yaptığı bilinmemekle birlikte bitkinin suda çözünen kısımlarının zehirlenmeye sebep olduğu bilinmektedir. Zambağın her noktasında kedilerde özellikle böbreklere zarar veren bir kimyasal üretilmektedir. 2-3 yaprağın yenilmesi bile öldürücü olabilir.

Zambaklar kediler için o kadar zehirlidir ki, bir kedi bir zambak yaprağını ısırarak, zambak polenlerini yalayarak ya da kesilmiş zambaklar için hazırlanmış bir vazodan su içerek bile ölüme kadar gidebilen zehirlenme vakalarıyla karşı karşıya kalabilmektedir.

Zambak zehirlenmesi belirtileri

zambak zehirlenmesinin belirtileri

Zehirlenmenin ilk belirtileri genellikle uyuşukluk, halsizlik, iştahsızlık ve kusma şeklinde olmaktadır. Kusma belirtisi aniden ortaya çıkar ve 4-6 saat içinde belirtilerin şiddeti azalır ancak bu zehirlenmenin ortadan kalktığı anlamına gelmez. Depresyon ve iştahsızlık genellikle zambağın vücuda alınmasından sonraki 12 saat içinde ortaya çıkar ve kusmaya eşlik eder. Zaman geçtikçe titreme ve nöbet meydana gelebilir. Eğer hala müdahale edilmezse idrara daha sık çıkma ve dehidrasyon 12-24 içinde meydana gelir. Müdahale edilmezse 24-48 saat içinde hiç idrar üretilememesi ve böbrek yetmezliği  meydana gelir. Kusma 36 saat sonra tekrarlar ve halsizlik gittikçe artar. Hasta sürekli yatış pozisyonuna geçer ve tedavi edilmemesi durumunda 3 ile 5 gün arasında ölümle sonuçlanabilir. Ölümle sonuçlanma süreci 7 güne kadar da uzayabilir. Müge çiçeği zehirlenmesinde böbrek yetmezliği belirtisine rastlanmamasına karşın kalp yetmezliğine neden olabilmektedir.

Zehirlenme belirtilerinin şiddeti kediden kediye değişkenlik gösterebilmektedir. Yaş ve ırk duyarlılığı bildirilmemiştir. Bazı kediler zehirlenmeye karşı daha duyarlı olabilmektedir. Bu nedenle kimi kediler zehirlenme sürecini çok kolay bir şekilde, minimum tedavi ile atlatabilirken kimi kediler çok yoğun bir tedaviye ihtiyaç duyabilmektedir.

Zambak zehirlenmesinin tedavisi

Zehirlenmelerde tedavi süreci ne kadar erken başlarsa kedilerin hayatta kalma şansları da o kadar yüksek olacaktır. Veteriner hekimler, zehirlenmenin erken evresinde müdahale ettiğinde çoğunlukla dekontaminasyon denen bir süreci uygulamaktadır. Bu süreçte kedinin vücudunun toksik maddelerden arındırılması amaçlanmaktadır. Kediler hali hazırda kustuğundan dolayı kusturma uygulaması yararlı olmayabilir. Ancak kusma olmadıysa kusturma işlemi yapılabilir. Bunun için kedilere emetik (kusturucu) ajanlardan ksilazin veya deksmedetomidin verilebilir. Ancak kusturmak yeterli olmaz ve sindirim sistemindeki dekontaminasyonun sağlanması için zehirli maddeyi bağlayacak aktif kömür verilir. Aktif kömür zehirli maddeleri bağlayarak metabolize olmalarına engel olur. Aktif kömür zehirli maddelere bağlandıktan belli bir süre sonra bu maddeler tekrardan geri salınır. Bunun için katartiklerle birlikte kullanılması gerekir. Katartik olarak ağızdan sorbitol veya magnezyum sülfat verilir. Gerekli durumlarda endoskopi ile bitki içeriği uzaklaştırılır.

Kusmaya ve aşırı idrar çıkışına bağlı vücuttaki su kaybını dengelemek ve oluşabilecek anürik böbrek yetmezliği tablosunu önlemek adına sıvı sağaltımı gereklidir. Bunun için dengeli fizyolojik tuzlu su kullanılır. Ek olarak anürik böbrek yetmezliği tablosunda diyaliz kullanılması en etkili sağaltım yöntemidir. Böyle bir durumda kedinizin birkaç gün (7 gün veya daha fazla) hastanede tedavi altında tutulması gerekebilir.

Zambak zehirlenmesi nasıl önlenir?

zambak ve kedi

Kedi dostlarınızı zambak zehirlenmesinden korumanın en iyi ve kolay yolu bu bitkileri evinizden ve bahçenizden uzak tutmaktır. Buna rağmen kediniz bir şekilde bu bitkiyle temasta bulunmuşsa fark ettiğiniz an hemen veteriner hekiminize başvurmanız kedinizin hayatta kalması için çok önemlidir.

Çiçek satın alırken de zambak türündeki bitkileri siparişinizin dışında tuttuğunuzdan emin olun. Bazı çiçek türleri zambaklarla karıştırılabilmektedir. Bu nedenle çiçekçinize Stargaze, Asiatic, Oriental veya Tiger lilyum gibi zambak türlerine ait herhangi bir çiçeği eklememeleri konusunda uyarın ve onları çiçeklerin bilimsel adını da belirterek ortaya çıkabilecek karışıklıkların önüne geçin.

Eğer kedinizin bir zambağa sürtündüğünü görürseniz zambak polenlerini kürkünden arındırmak için hemen bol su ile banyo yaptırabilirsiniz. Kedinizin tımar edilmesi üzerinden polenlerin atılmasına yardımcı olacak ve zehirlenmesinin önüne geçecektir. Banyodan sonra tedbir olması açısından hemen veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz de faydalı olacaktır.

Daha güvenli alternatifler

Çiçeklerden vazgeçemiyor ancak zambakların yerine daha güvenli seçenekler arıyorsanız, kedinize zarar vermeyecek bazı alternatifleriniz bulunuyor:

  • Mavi papatya
  • Kadife çiçeği
  • Gloksinya
  • Ayçiçeği
  • Kamelya
  • Nasturtium
  • Gül
  • Kana çiçeği
  • Menekşe
  • Aslanağzı
  • Jerbera
  • Petunya
  • Yasemin
  • Zinya

Sıkça sorulan sorular

Kediler için zehirli zambak türleri hangileridir?

Kediler için bütün zambak türleri az ya da çok zehirlidir. Özellikle Lilium ve Hemerocallis cinsi zambaklar kediler için oldukça tehlikelidir. Bu cinslerin bir üyesi olmamasına karşın Müge çiçeği de tehlikeli zambak türlerinden biridir.

Kediler zambak zehirlenmesinden kurtulabilir mi?

Zehirli zambaklara maruz kalmış kedilerin eğer 18 saat içinde müdahale edilirse kurtulma şansları oldukça yüksektir. Eğer tedavi gecikirse sonuç kediler için çoğunlukla kötü olur ve ölüme kadar gidebilir.

Zambak poleni kediler için ne kadar zehirlidir?

Kedilerde ölümcül derecede zehirli olabildiğinden kedinizin zambak poleninden uzak durduğundan emin olmalısınız.

Zambak zehirlenmesi belirtileri ne zaman ortaya çıkar?

Kedilerde zambak zehirlenmesi belirtileri 2 saat gibi çok erken bir zaman dilimi içinde kendini gösterebilmektedir. Genel olarak ise belirtiler 4 ile 6 saat arasında ortaya çıkmaktadır.

Kedilerde zambak zehirlenmesi ne kadar süre içinde tedavi edilmelidir?

Zambak zehirlenmesinin ölümcül sonuçlar doğurmaması için belirtiler görüldükten sonra 4-6 saat içinde mutlaka tedavi edilmelidir.

Kediler zambaklarla aynı odada kalabilir mi?

Yapılan araştırmalara göre zambak bitkisinin tamamı zehirlidir. Bu nedenle kedilerin bulunduğu odada zambak bitkisinin olmaması gerekiyor.

Zehirlenme tedavisinin maliyeti nedir?

Erken tanı ve tedavide masraflar makul düzeylerde olabilir ancak geciken tedavilerde masraflar artabilir.

Ayrıca bu yazımıza da göz atmanızı öneriyoruz: Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri

Kedilerde zambak zehirlenmesi – Belirtileri ve tedavisi yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedilerde-zambak-zehirlenmesi-belirtileri-ve-tedavisi/feed/ 0
Köpek pire ilaçları kedilerde kullanılabilir mi? https://blog.petibom.com/kopek-pire-ilaclari-kedilerde-kullanilabilir-mi/ https://blog.petibom.com/kopek-pire-ilaclari-kedilerde-kullanilabilir-mi/#comments Sat, 12 Jun 2021 20:06:48 +0000 https://blog.petibom.com/?p=3320 Kedilerde pire tedavisi gerçekleştirilirken en uygun yöntemi ve ilacı belirlemek çok önemlidir. Bu süreçte köpeklerde kullanılan pire önleme yöntemlerinin kedilerde kullanılıp kullanılamayacağı ise sıklıkla karşılaşılan tartışma konularından biridir. Kediniz için en güvenli pire önleme yöntemini belirlemek sadece pirelerden kurtulmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kedinizde oluşabilecek ciddi zararları da önlemeye yardımcı olur. Pire ilaçlarının türleri Pire […]

Köpek pire ilaçları kedilerde kullanılabilir mi? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kedilerde pire tedavisi gerçekleştirilirken en uygun yöntemi ve ilacı belirlemek çok önemlidir. Bu süreçte köpeklerde kullanılan pire önleme yöntemlerinin kedilerde kullanılıp kullanılamayacağı ise sıklıkla karşılaşılan tartışma konularından biridir. Kediniz için en güvenli pire önleme yöntemini belirlemek sadece pirelerden kurtulmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kedinizde oluşabilecek ciddi zararları da önlemeye yardımcı olur.

Pire ilaçlarının türleri

pire ilaç türleri

Pire ilaçları hem kedilerde hem de köpeklerde sıklıkla aşağıdaki yöntemlerle uygulanabilmektedir:

Deri yoluyla

Pire ilaçları için topikal yöntem dediğimiz deriden uygulama şekli en sık tercih edilen yöntemdir. Bu uygulama yapılırken kedinizin yalayamayacağı bir yere, örneğin ense kısmının biraz üstüne uygulanabilmektedir. Topikal olarak uygulanan ilaçlar veterinerden temin edilebileceği gibi reçetesiz de temin edilebilmektedir. Fakat internet sitesi, evcil hayvan mağazaları gibi yerlerden temin edilen pire damlalarının, veteriner kliniğinde satılanlar kadar etkili olmadığı unutulmamalıdır. Topikal yöntemle uygulanan ilaçlar kedilerde pire tedavisi için en güvenli ilaçlardandır.

Ağızdan

Oral yolla alınan pire ilaçları çoğunlukla veterinerlerden temin edilebilmektedir ancak bazıları reçetesiz olarak da alınabilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi internet sitesi, evcil hayvan mağazaları gibi yerlerden temin edilen pire damlalarının, veteriner kliniğinde satılanlar kadar etkili olmadığı unutulmamalıdır. Topikal ilaçların evcil hayvanınız tarafından emildiğinden emin olamıyorsanız ya da birkaç saat boyunca hayvanınızın üstünün ıslak kalmasına tahammül edemeyecekseniz, oral pire ilaçları sizin için daha iyi bir seçim olacaktır.

Spreyler

Çoğunlukla tek bir etken maddeye sahip olan ve enseden uygulanan pire damlalarına göre daha seyreltilmiş formda olan preparatlardır. Bu sebeple de çoğunlukla yavru hayvanlarda tercih edilir. Sprey ilaçlar doğrudan hayvanlara ve ortama püskürtülerek uygulanabilir. Bu spreyler evcil hayvan mağazalarından temin edilebilir ancak veteriner kliniklerinden temin edilenler kadar güvenilir  ve etkili değildir.

Şampuanlar

Şampuanlar ise ense damlası, oral ilaçlar ve spreylerin aksine sadece tedavi amacıyla dış parazit istilası olduğu zaman kullanılır. Evcil hayvanınızdaki dış parazit etkenlerini öldürmek için banyo esnasında uygulanır.

Tozlar

Tozlar kedinizin sıklıkla zaman geçirdiği halı ve diğer kumaş yüzeylerde bulunan canlı pirelerin öldürülmesi amacıyla kullanılan etkili bir yöntemdir.

Pire bombaları

Pire istilası olan bir ortamda pirelerin öldürülmesi amacıyla kullanılan pire bombaları, uygulandığı zaman bütün hacmi kaplar ve pirelerin kaçabileceği bir yer bırakmaz. Özellikle pirelerin yaşamaktan zevk aldığı küçük alanların temizlenmesinde oldukça etkilidir. Uygulandığı taktirde zehirli olabileceği için evcil hayvanların ve insanların bir süre bu ortama girmemesi gerekmektedir.

Tasmalar

Pire tasmaları geçmişten günümüze pireleri evcil hayvanlardan uzak tutmak amacıyla sıklıkla kullanılmıştır. Gelişen teknolojiyle pire tasmalarının bu özellikleri de önceki versiyonlarına göre çok daha etkili bir hale getirilmiştir.

Pire tedavisinde kullanılan ilaçlar

pire tedavisinde kullanılan ilaçlar

Bir önceki maddede bahsettiğimiz üzere çeşitli formlarda birçok pire ilacını piyasada bulmak mümkün olmaktadır. Bu ilaçların bazıları hem kedi hem de köpeklerde uygun dozajda kullanıldığında olumlu sonuçlar alınabilmektedir. İlaçların bazıları ise kediler için toksik olduğu için kedilerde kullanmak sakıncalı olmaktadır. Evcil hayvanlarla ilgili her geçen gün ilaç yelpazesi genişlemesine karşın pireler için kullanılan ilaçlar arasında en popüler olanlar şu şekildedir; selamektin, fipronil, afoxolaner, nitenpiram, spinosad, fluralaner, sarolaner, imidakloprid ve doğal yollarla hazırlanmış ilaçlar.

Evde hazırlayabileceğiniz doğal ilaçlar için: Kedilerde pire tedavisi için ev ilaçları

Köpek pire ilaçları kedilere verilebilir mi?

Kediler, sadece daha küçük olmasıyla köpeklerden ayrılan canlılar değildir. Bu nedenle köpekler için kullanılan pire ilaçları her zaman kediler için güvenli olmayabilir. Kedilerin ve köpeklerin metabolizması farklılıklar göstermektedir. Bazı ilaçlar köpekler için güvenliyken kediler için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Aynı ilaç kedi için kullanılabiliyorsa bile farklı dozlarda kullanılması gerekebilir. Bu nedenle şüphelendiğiniz bir durumda ilacı kullanmadan önce veteriner hekiminize danışmanız en iyi seçim olacaktır. Fakat siz yine de mümkün olduğunca kedilere özel olarak hazırlanmış pire ilaçlarını kullanmaya gayret edin.

Kediler için güvenli pire ilaçları

kediler için güvenli pire ilaçları

Pire ilacını veteriner hekiminiz aracılığıyla temin ettiyseniz bu ürün büyük ihtimalle kedinize zararı olmayan bir üründür. Ancak pire ilacını evcil hayvan ürünleri satan bir mağazadan satın alıyorsanız ürünün içeriğinde kedinize zarar verebilecek bazı bileşenler bulunabilir. Bu nedenle ürün etiketini çok dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.

Birçok pire ilacının etken maddesi olarak karşımıza permetrin çıkmaktadır. Buna karşın siz mümkün olduğunda bu etken maddeyi içermeyen ürünleri kullanmaya özen gösterin. Her ilacın yan etki gösterme ihtimali bulunmasına karşın uygun dozlarda kullanıldığı takdirde aşağıdaki etken maddeler kediniz için daha güvenlidir:

  • Selamektin
  • Fipronil
  • Nitenpiram
  • Spinosad
  • Fluralaner
  • Sarolaner
  • İmidakloprid

Bazı tamamen doğal içeriklerden elde edilen evde yapılan pire ilaçları da kedilerin sağlığı açısından zararsız olabilmektedir. Tabi bu ilaçlar pirelerin önlenmesinde ve öldürülmesinde az önce bahsettiklerimiz kadar etkili değildir. Bu tür ilaçların bileşenleri üründen ürüne farklılık gösterebileceği için bunları kullanmadan önce veteriner hekiminize danışmanızda fayda var.

Sıkça sorulan sorular

Köpek pireleri ile kedi pireleri aynı mıdır?

Köpek pireleri ve kedi pireleri birbirlerinden farklıdır ancak her ikisi de kedi ve köpekleri enfekte etme kabiliyetine sahiptir.

Kediye fazla dozda pire ilacı verirseniz ne olur?

Organofosfat toksisitesi ishal, kusma, göz bebeklerinin küçülmesi, titreme, salya akması gibi belirtilerle kendini gösterir. Pire ilacı zehirlenmesi doza bağlı olarak ölümcül de olabilmektedir. Etkiler 1-12 saat arasında kendisini göstermeye başlar ve 3 güne kadar devam edebilir.

Pire tedavisi etkisini ne zaman gösterir?

Kedilerde pire tedavisi başladıktan 24 saat sonra pireler büyük oranda evcil hayvanınızı terk etmiş olacaktır. İlaçların etki süresi ise kullanılan ilaca göre 1,5 ile 3 ay arasında değişmektedir.

Tedaviden ne kadar süre kedime temas edebilirim?

Pire ilaçlarının kalıntıları kediler üzerinde bir haftaya kadar varlığını korumaktadır. Bu nedenle bir hafta boyunca kedinize temas ettikten sonra ellerinizi yıkamanız gerekmektedir. Çocuğunuzun, parazit tedavisi gören kedinizle temasını olabildiğince azaltmanız da çocuğunuzun sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Köpek pire ilaçları kedilerde kullanılabilir mi? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kopek-pire-ilaclari-kedilerde-kullanilabilir-mi/feed/ 4
Kediler için zehirli bahçe bitkileri -12 zehirli bahçe bitkisi https://blog.petibom.com/kediler-icin-zehirli-bahce-bitkileri/ https://blog.petibom.com/kediler-icin-zehirli-bahce-bitkileri/#respond Wed, 19 May 2021 15:56:13 +0000 https://blog.petibom.com/?p=2536 Bahçe düzenlemelerinde yaygın olarak kullanılan bazı bahçe bitkileri kediler için zehirlidir. Evcil kediler kimi zaman sadece meraktan bahçedeki bitkileri yiyebilir. Kedilerin zehirlenmesi için genellikle bitkilerden çok miktarda yemesi gerekse de evcil kedi sahiplerinin kediler için zehirli bahçe bitkileri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Kediler için zehirli bitkiler çoğunlukla bazı ufak tefek semptomlarla kendini gösterir ve […]

Kediler için zehirli bahçe bitkileri -12 zehirli bahçe bitkisi yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bahçe düzenlemelerinde yaygın olarak kullanılan bazı bahçe bitkileri kediler için zehirlidir. Evcil kediler kimi zaman sadece meraktan bahçedeki bitkileri yiyebilir. Kedilerin zehirlenmesi için genellikle bitkilerden çok miktarda yemesi gerekse de evcil kedi sahiplerinin kediler için zehirli bahçe bitkileri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir.

Kediler için zehirli bitkiler çoğunlukla bazı ufak tefek semptomlarla kendini gösterir ve kısa bir süre sonra belirtiler ortadan kalkar. Tabi nadir de olsa bazı vakaların ölümle sonuçlandığı da bilinmektedir.

Hazırladığımız listemizde ana hatlarıyla kedilere zarar verebilecek bazı popüler bitkilere yer verdik. Yazımızda ele aldığımız çiçekler evlerin bahçe düzenlemelerinde en çok karşılaşılan bitkilerdir. Eğer kedinizin bu bitkilerden birini yediğini düşünürseniz hemen veterinerinize başvurmanız çok önemlidir.

Kediler için zehirli bahçe bitkileri hangileridir?

Doğası gereği meraklı bir canlı olan kediler, kimi zaman kendileri için zararlı olabilecek bitkileri seçemez ve bu bitkileri yalama, koklama, bitkilere sürtünme gibi davranışlarda bulunabilir. Kedi zehirli bitkileri yerse sonucu ölüme kadar gidebilen önemli semptomların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle evcil hayvan sahiplerinin kediler için zararlı bitkiler hakkında bilgi sahibi olması, kedilerini koruyabilmeleri için çok önemlidir.

Açelya

açelya

Rhododendron ailesinin bir üyesi olan açelya, bahçelerde sıklıkla tercih edilen bitkilerden biridir. Bu ailenin bütün bitkileri kedilerde orta derecede zehirlenme semptomları göstermektedir. Bitkinin kedilerdeki klinik zehirlenme belirtileri arasında kusma, ishal, halsizlik veya kalp yetmezliği gibi belirtiler bulunmaktadır.

Krizantem

krizantem

Bu bitki kasımpatı olarak da adlandırılıyor. Oldukça güzel sonbahar renkleri nedeniyle bahçelerde kendine devamlı yer bulmaktadır. Uzun ömürlü bir bitkidir. Hem yaprakları hem de gövdeleri kediler için hafif düzeyde zehirlidir. Bahçelerde en çok görülen krizantem türü papatyalardır. Bitkiyi yutan kedilerde kusma, iştahsızlık ve ishal en fazla görülen belirtilerdir. Bazı kedilerde depresyon belirtileri de görülebilmektedir.

Nergis

nergis

Nergisler, lalelerle birlikte baharın en belirgin habercilerinden biridir. Çok güzel olmasına karşın sapları ve yaprakları kediniz için oldukça zehirli olabilmektedir. Soğanlı bitkiler içinde kediler için zehirli çiçekler içinde en tehlikelilerden biridir. Kediler tarafından tüketildiğinde kusma, ishal, kasılma, titreme, düşük tansiyon, ve kalp ritim bozukları en fazla görülen belirtilerdir. Eğer bahçenizde nergis yetiştiriyorsanız kedinizin özellikle soğan kısmına ulaşmasını engelleyecek tedbirler almanız gerekiyor.

Ortanca

ortanca

Güzellikleri ve etkileyici renkleri ile her bahçe sahibinin bahçesinde görmek isteyeceği çiçeklerin başında ortancalar gelmektedir. Oldukça popüler olan bu bahçe bitkileri kediler için düşük düzeyde toksisite özelliği taşımaktadır. Çiçekleri kediler tarafından yendiği taktirde mide ağrısı, kusma ve halsizlik en çok görülen belirtilerdir. Bu nedenle çiçeklerini hem canlıyken hem de kuruturken kedinizden korumanız faydalı olacaktır.

Sarmaşık

sarmaşık

Sarmaşıklar, özellikle bahçe çitlerini ve çardakların üstlerini kapamak için bahçelerde sıklıkla kendine yer buluyor. Başta Amerikan sarmaşığı olmak üzere bahçelerde kullanılan pek çok sarmaşık türü, kediler için orta derecede zehirli bitkilerdir. Sarmaşıkların meyveleri kediler için tehlikeli olmasa da yaprakları kedilerde mide ve bağırsak semptomları ve ağızda yanma ve tahrişe neden olmaktadır. Daha ciddi durumlarda nefes almada zorluk, koma ve hatta ölüm gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Zambak

zambak

Pek çok türü olan zambaklar da kediler için zararlı bitkiler arasında bulunuyor. Zambak türleri ne yazık ki kediler için en zehirli bitkiler kategorisinde yer alıyor. Özellikle lilium veya hemerocallis cinsi zambaklar kediler için hayli tehlikeli olabilmektedir. Ölümcül sonuçların ortaya çıkması için kedinizin sadece birkaç yaprak yemesi yeterli olabilir. Bitkinin bulunduğu suyun içilmesi bile kedinizde bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kedilerin bu bitkilerle olan münasebeti sonucu kedilerde böbrek yetmezliği hafif bir semptom olarak kabul edilir ve birçok ölümlü vaka ile karşılaşılmıştır. Zambak nedeniyle orta çıkan zehirlenmelerde çoğunlukla kusturma ve intravenöz sıvı tedavisi uygulanmaktadır. Kedinizi güvende tutmak için zambak ailesinden olan bitkileri bahçenizde bulundurmamak en garanti çözüm yolu olacaktır.

Ayrıca okumanızı öneriyoruz: Kedilerde zambak zehirlenmesi

Kadife çiçeği

kadife çiçeği

Kadife çiçekleri canlılığı, sağlamlığı ve çok kolay bir şekilde yetişmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Keskin bir aromaya sahiptir. Yaprakları ve sapları yendiği zaman hafif ağız tahrişi, salya, karın ağrısı veya ishal sıklıkla görülen belirtilerdendir. Kediniz bitki özsuyu ile temas ettiği taktirde cildinde tahriş de meydana gelebilir.

Visterya

visterya

Asma türünden bir bitki olan visterya, bahçelere muhteşem bir derinlik katması nedeniyle tercih edilmektedir. Çiçekleri de oldukça canlı veya insanı rahatlatan renklere sahiptir. Tohum ve bakla kısmı kediler için zehirli olmaktadır. Kediler tarafından yendiği taktirde dehidrasyon ve kanlı kusma en çok görülen belirtilerdir.

Lale

lale

Nergisler gibi soğanlı bir tür olan laleler de kediler için zehirli çiçekler kategorisinde yer almaktadır. En zehirli kısmı ise soğan kısmıdır ancak bitkinin herhangi bir kısmının kediler tarafından yenmesi de hafif belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yendiği zaman kusma, ishal ve depresyon belirtileri ortaya çıkaran alerjenler içermektedir.

Siklamen

siklamen

Kediler için zehirli ev bitkileri arasında bulunan siklamen, kimi zaman evinizin bahçesinde sizin ekmenizle ya da kendiliğinden yetişebilmektedir. Özellikle Akdeniz bölgesindeki yerleşim yerlerinde sıklıkla görülür. En çok ciltle temas ettiğinde tahriş belirtisi görülür. Yutulduğu zaman çoğunlukla ishal ve kalp yetmezliği sorunlarına yol açmaktadır.

Yüksek otu çiçeği

yüksek otu

Trompete benzeyen çiçeklerle bahçeleri bambaşka bir güzelliğe büründürse de yüksek otu çiçeği ne yazık ki kediler ve köpekler için zehirli bitkiler içinde bulunmaktadır. İnsanlar için de toksik özelliği bulunan yüksek otu, evcil dostlarımız için oldukça tehlikeli olabilmektedir ve kalbi etkileyen zehirler içermektedir.

Çiğdem

çiğdem

Çiğdem çiçeğinin ilkbahar veya sonbaharda yetişen türleri bulunmaktadır ve her ikisi de kediler için zehirlidir. İlkbaharda yetişen çiğdem türü daha az zehirlidir ve kusma, ishal gibi mide ile ilgili belirtiler görülür. Sonbahar çiğdeminin ise bütün kısımları çok zehirlidir ve kusma, kanlı ishal, mide kanaması, karaciğer ve böbrekte tahribat, solunum yetersizliği, nöbet geçirme gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bazı vakalarda ise ölümler ortaya çıkmaktadır. Zehirlenme belirtileri hemen ortaya çıkabileceği gibi günler sonra da kendini gösterebilir.

Kediler için güvenli bahçe bitkileri

Kediler için zehirli olmayan bitkiler mi arıyorsunuz? Sizin için bahçenizde kedinize zarar vermeden yetiştirebileceğiniz bazı bitki seçeneklerini derledik. Bu bitkilerin bir kısmı kedinizin bahçenizde kalmasını teşvik ederek, dış mekanda kedinizle daha keyifli zamanlar geçirmenize de katkı sağlayacaktır:

  • Buddleja: Çiçekleri dikenlidir ve yaz boyunca bahçede renkli görüntüler oluşturur.
  • Canterbury çanları: Çok yıllık bir bitkidir ve yaz ayların çiçek açar. Çeşitli renkleri ile arıların ilgi odağıdır.
  • Kız gözü: Sarı ve turuncu tonlarında çiçek açar. Çoğu toprakta yetişmesi ve kısa sürede büyümesi nedeniyle tercih edilebilir.
  • Ebegümeci: Bahçelerin ve kış bahçelerinin vazgeçilmezidir. Çalı formunda büyümektedir.
  • Gerbera papatyası: Papatya benzeri çiçeklere sahip olan bu bitkiler, çoğunlukla salon bitkisi olarak değerlendirilse de Akdeniz gibi sıcak iklime sahip bölgelerde bahçelerde de yetiştirilmektedir.
  • Gülhatmi: Uzun ömürlü bir bitkidir ve renkli çiçekleri ile dikkat çekicidir.
  • Nasturtium: Her yıl kendi tohumundan yetişir. Favori bir bahçe bitkisi olan nasturtium, geniş bir renk skalasına sahiptir ve insanlar tarafından yenebilmektedir.
  • Petunya: Ev içinde de yetiştirilen petunyalar, genellikle saksıların içinde bulunur. Her yıl yeniden yetiştirilmesi gerekir ve geniş bir renk skalasına sahiptir.
  • Gül: Çok yıllık bir bitkidir ve otantik bahçelerin vazgeçilmez aktörlerinden biridir. Oldukça güzel bir koku yayar. Birçok farklı türü bulunur ve çok geniş bir renk seçeneği bulunur.
  • Ayçiçeği: Birkaç hafta içinde, çok bir şekilde büyüdüğünden çok popülerdir. Olgunlaştığında devasa, turuncu ve sarı renkteki meyveleri ile muhteşem bir görüntü sunar.
  • Zinnia: Çok farklı renklerde yetişir ve arılar için tam bir cazibe merkezidir.

Kedileri zehirli bahçe bitkilerinden korumak için neler yapılabilir?

Kediler meraklı canlılar olduklarından bitkilerdeki çıkıntılar onların çok ilgisini çekebilir. Bu nedenle bitkilerinizdeki fazlalık dalları düzenli olarak temizlemek onların bitkilerinize merak salmasının önüne geçebilir.

Kediler aynı zamanda ot ya da bitkileri kemirmeyi severler ve bu durum çoğu kedi için bir ihtiyaçtır. Kedinizin bu ihtiyacını gidermek, bahçenizdeki bitkilere dokunmasının önüne geçebilir. Bunun için nane, kekik gibi kedilere zararı olmayan otçul bitkileri bahçenizde yetiştirerek kedi dostlarınızın diğer bahçe bitkilerine dokunmasının önüne geçebilirsiniz.

Kedinizi zehirli bitkilerden korumak için son çare bu bitkileri evinizde ve bahçenizde yetiştirmemeyi düşünebilirsiniz. Kedinizi çoğunlukla ev içinde tutmayı ve bahçeye çıkacağı zaman mutlaka yanında bulunmayı da ihmal etmeyin.

Kediler için zehirli bahçe bitkileri kimi zaman kedinizin vücudunda kalıntı bırakabilir. Kediniz bu bitkilerden birini dokunup onu yemeye çalıştıysa hemen kedinizi inceleyin ve vücudunda bitkilerden arta kalan parçalar varsa bunları derhal temizleyin.

Eğer kedinizin bahsetmiş olduğumuz bu bitkilerden birine dokunduğunu ya da bunları yediğini düşünürseniz, semptomların ortaya çıkmasını beklemeden bitkiden örnek alarak kedinizi veterinere götürün. Yutulan bitkinin miktarı ve kedinizin yapısına göre belirtilerin değişkenlik gösterebileceğini de unutmayın!

Kediler için zehirli bahçe bitkileri -12 zehirli bahçe bitkisi yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kediler-icin-zehirli-bahce-bitkileri/feed/ 0
Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri – 7 zararlı ev bitkisi https://blog.petibom.com/evcil-hayvanlar-icin-zehirli-ev-bitkileri-7-zararli-ev-bitkisi/ https://blog.petibom.com/evcil-hayvanlar-icin-zehirli-ev-bitkileri-7-zararli-ev-bitkisi/#respond Sat, 15 May 2021 07:29:24 +0000 https://blog.petibom.com/?p=2259 Süs bitkileri, evleri renklendirmek için tercih edilebilecek en keyif verici objelerin başında geliyor. Süs bitkilerinin büyük çoğunluğu zararsız olsa da evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri, evcil hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kediler ne yazık ki hangi bitkinin zararsız ve hangi bitkinin zararlı olduğunu bilemezler. Bu yüzden kediniz için hangi bitkilerin zararlı olduğunu bildiğinizden […]

Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri – 7 zararlı ev bitkisi yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Süs bitkileri, evleri renklendirmek için tercih edilebilecek en keyif verici objelerin başında geliyor. Süs bitkilerinin büyük çoğunluğu zararsız olsa da evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri, evcil hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kediler ne yazık ki hangi bitkinin zararsız ve hangi bitkinin zararlı olduğunu bilemezler. Bu yüzden kediniz için hangi bitkilerin zararlı olduğunu bildiğinizden emin olun.

Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri

Zehirli ev bitkileri bazı durumlarda evcil hayvanlarda basit semptomların ortaya çıkmasına neden olabilirken, bazı durumlarda ise ölümlere kadar giden ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Eğer evinizde bitki yetiştirmeyi düşünüyorsanız evcil hayvanlar için zararlı ev bitkileri hakkında bilgi edinmek sizin için çok önemli bir nokta olmalıdır.

Poinsettia bitkisi (Atatürk çiçeği)

poinsettia

Evde yetişen çiçeklerden Atatürk çiçeği, evcil hayvanlar için zehirli bitkiler arasında ilk akla gelenlerden biridir. Evlerde yetiştirilen oldukça popüler bitkilerden biri olan poinsettia bitkisi, geçmişte çok zehirli olduğu düşünülse de günümüzde zehir miktarının çok fazla olmadığı anlaşılmıştır.

Eğer bitkiye böcek ilacı sıkıldıysa zehirlilik etkisi daha fazla olabilir. Atatürk çiçeğinin ürettiği özsu, ağzı ve midenin tahriş olmasına neden olur ancak daha öteye gitmez ve ölümcül bir özelliğe sahip değildir. Tabi buna rağmen meraklı kedinizin bu bitkiden uzak durması mantıklı olacaktır.

Evinizde bu  bitkiden bulundurmamanızı tavsiye ederiz fakat bitkinizden de kedinizden de vazgeçemiyorsanız, kedinizin bu bitkiyle oynarken zehirlenmiş olduğunu nasıl anlarsınız? Kediniz bu bitkinin zehrinden etkilendiyse kusabilir, ishal olabilir, ağzından her zamankinden fazla salya gelebilir, derisinde yangı, kızarıklık  oluşturabilir. Veya bu saydığımız belirtilerin birkaçını aynı anda görebilirsiniz.

Ökseotu

ökseotu

Evcil hayvanlar için potansiyel bir toksik olabilen ökseotunun pek çok türü bulunuyor. Bu türlerin bir kısmı zehirlidir ve özellikle Avrupa menşeli olan türlerinde zehir olabilmektedir. Bir kedi ya da köpek bu bitkinin meyvelerinden bir miktar yerse salya akması, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi özellikle sindirim yollarıyla ilgili sorunlar görülebilir. Daha fazla yutmaları durumunda belirtiler daha şiddetli kendini gösterebilmekte ve hatta ölüme kadar gidebilmektedir.

Çobanpüskülü

çobanpüskülü

Şirin kırmızı meyvelere ve sivri yapraklara sahip çobanpüskülü de evcil hayvanlar için zehirli çiçekler arasında bulunuyor ve belki de bu bitkiler arasında en ünlüsü olabilir. Sahip olduğu dikenli yaprakları ve bitkiden ortama salınan maddeler ile çobanpüskülü de toksik özellik taşımaktadır.

Evcil hayvanlar tarafından yenmeye çalışıldığı taktirde dikenleri nedeniyle özellikle ağız ve dudak bölgesinde yaralanmalara ve kızarıklıklara neden olmaktadır. Bu bitkiyle muhatap olan evcil hayvanlarda çoğunlukla kusma ve ishal gibi mide ile ilgili belirtiler görülmektedir. Çok fazla yutulması halinde boğulmaya neden olabilmektedir.

Noel kaktüsü

noel kaktüsü

Noel kaktüsü esasen Brezilya’nın kıyı kısımlarında bulunan ancak dünyanın pek çok noktasında ev bitkisi olarak yetiştirilen bir türdür. Sahip olduğu toksik özellikler nedeniyle evcil hayvanlar için zararlı ev bitkileri arasında bulunuyor. Özellikle köpeklerde kusma, ishal, iştahta azalma ve depresyon belirtileri görülür. Kedilerde de çoğunlukla ataksi şeklinde belirtiler görülmektedir.

Yonca

yonca

Yoncanın tadı oldukça acıdır ve bu nedenle kedi ve köpekler tarafından çok fazla miktarlarda yenmez. Tabi yeterince fazla yendiği taktirde köpeklerde ve kedilerde zehirlenmeler meydana gelebilir. Yoncada bulunan kalsiyum oksalatlar, vücudun kalsiyumuna bağlanarak hayvanlarda ani kalsiyum düşüşüne neden olabilir. Bitkinin yutulmasıyla birlikte hayvanlarda kusma, ishal, uyuşukluk, salya akması, kanlı idrar, susuzluk ve idrara çıkma belirtileri görülür.

Hedera helix (İngiliz sarmaşığı)

hedera helix

Amerikan sarmaşığı olarak da bilinen bu sarmaşık türü, oldukça ilgi çekici, tırmanıcı bir türdür. Yaprakları koyu yeşildir ancak zamanla açık yeşile ve sarıya dönebilir. Çiçekleri küçüktür ve mavi – siyah renklerinde meyveler üretmektedir.

Zehirlilik oranı düşük olduğundan semptomların ortaya çıkması için fazla miktarlarda yenmesi gerekir. En büyük sonucu salgısının eşlik etmiş olduğu kontakt dermatit ya da deri iltihaplanmasıdır. Evcil hayvanlar tarafından yenmesi durumunda sindirim sisteminde yanma, nefes almada zorluk, mide problemleri, halüsinasyon, nöbet geçirme gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Paskalya zambağı

paskalya zambağı

Paskalya zambağı kediler için hayli toksik bir ev bitkisidir. Bitkinin sadece çiçeği değil, bütün yerleri kediler için zehirlidir. Zambağın yaprak kısmı ise bitkinin en toksik yeri olarak bilinmektedir.

Paskalya zambağı kediler için zehirli çiçekler arasında en tehlikeli olanlardan biridir ve çok az bir miktarı dahi eğer tedavi edilmezse evcil hayvanın ölümü ile sonuçlanabilir. Zehirlenmenin klinik belirtileri ilk olarak sindirimle alakalıdır ancak daha sonra kedilerde böbrek yetmezliğine, sinir sisteminde sıkıntılara ve nöbetlere sebebiyet vermektedir.

Evcil kedi sahipleri için sadece paskalya zambağı değil, şu zambak türleri de oldukça tehlikelidir ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır:

  • Asya zambağı
  • Lilyum çiçeği
  • Barış zambağı
  • Japon zambağı
  • Rubrum zambağı
  • Hayalci zambak
  • Kaplan zambak
  • Wood lily

Bu yazımız da faydalı olabilir: Kedilerde zambak zehirlenmesi

Evcil hayvanlar için güvenli ev bitkileri

evcil hayvanlar için güvenli ev bitkileri

Başta zambak olmak üzere evcil hayvanlar için zararlı bitkilere alternatif ev bitkileri elbette var. Öyleyse aşağıdaki ev bitkisi alternatiflerini değerlendirebilirsiniz:

  • Mavi papatya
  • Kadife çiçeği
  • Bardak menekşesi
  • Ay çiçeği
  • Kamelya
  • Latin çiçeği
  • Gül
  • Aslanağzı
  • Menekşe
  • Kana çiçeği
  • Jerbera
  • Petunya
  • Yıldız çiçekli yasemin
  • Zinnia

En önemlisi evcil hayvanınızın güvenliği

Bu bitkiler size cazip gelmediyse, canlısını aratmayan muhteşem sahte çiçekleri kullanarak da evinizi dekore edebilirsiniz. Tercihinizi illa ki canlı çiçeklerden yana kullanmak isteyebilirsiniz. Öyleyse bu bitkilerin, kedinizin ve diğer evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı bir yerde olduğundan emin olun. Herhangi bir zehirlenme belirtisinde ise mutlaka hemen veterinerinize ulaşın.

Bu Yazılarda İlginizi Çekebilir

Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri – 7 zararlı ev bitkisi yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/evcil-hayvanlar-icin-zehirli-ev-bitkileri-7-zararli-ev-bitkisi/feed/ 0
Karıncaları önlemenin doğal yolları – Kediniz güvende! https://blog.petibom.com/karincalari-onlemenin-dogal-yollari-kediniz-guvende/ https://blog.petibom.com/karincalari-onlemenin-dogal-yollari-kediniz-guvende/#respond Sun, 09 May 2021 09:28:05 +0000 https://blog.petibom.com/?p=1466 Hayatı zorlaştıran bazı şeyler, karınca gibi çok küçük canlılar olabiliyor. Karıncalar ev içinde oldukça can sıkıcı bir zararlı haline dönüşebilir ve özellikle ilkbahar ya da yaz aylarında evden uzak tutmak zor olabilir. Karıncalar yiyecekleri istila etmekten banyoyu ele geçirmeye kadar evde birçok olumsuz duruma sebebiyet verebilirler. Etrafta dolaşan bu böcekler çoğu insanı karınca katili yapmaya […]

Karıncaları önlemenin doğal yolları – Kediniz güvende! yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Hayatı zorlaştıran bazı şeyler, karınca gibi çok küçük canlılar olabiliyor. Karıncalar ev içinde oldukça can sıkıcı bir zararlı haline dönüşebilir ve özellikle ilkbahar ya da yaz aylarında evden uzak tutmak zor olabilir.

Karıncalar yiyecekleri istila etmekten banyoyu ele geçirmeye kadar evde birçok olumsuz duruma sebebiyet verebilirler. Etrafta dolaşan bu böcekler çoğu insanı karınca katili yapmaya teşvik eder. Tabi evde bir kedi besliyorsanız karınca zehirleri gibi sık başvurulan yöntemler kediniz için tehlikeli ve zehirleyici olabilir.

Karınca ilaçları kediler için zararlı mı?

karınca ilaçları

Karıncaların menülerinde önemli tutan tereyağı ve fıstık ezmesi gibi içerikler karınca zehirlerinde bulunuyor. Bu içerikler aynı zamanda kedilerin de karşı koyamayacağı lezzetler arasındadır. Zehir miktarı kedide kısa vadede büyük zararlar vermek için çok az olsa da ilerleyen zamanlarda başta mide rahatsızlığı olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle kedili evlerde, karıncalarla mücadelede geleneksel sprey ve kovucu ürünler önerilmez.

İlacın yanı sıra plastik ya da karton parçaları da kediniz için zararlı olabilir. Özellikle bazı kedilerde görülen çöp yeme davranışı kedilerin bu karton ve plastik parçalarını yemesiyle sonuçlanabilir. Bu durumda ciddi bağırsak tıkanmalarına neden olabilir.

Karıncaları önlemenin doğal yolları

Karıncalar evinizi istila ediyorsa ve evde bir kedi besliyorsanız, evinizi ve kedinizi korumak için doğal yöntemlere başvurmalısınız.

Gelmesini önleyin

Karıncalarla mücadelede en önemli yol eve gelmesini engellemektir. Özellikle mutfak ve yemek alanlarını çok temiz tutmalı, tezgahta, masada ya da yerlerde yemek kırıntısı kalmadığından emin olmasınız çünkü karıncalar yemek artıklarını çok sever. Dökülen suları silin ve damlayan musluklar varsa mutlaka damlamasını önleyin.

Yiyecekleri dikkatli bir şekilde saklayın

yiyecekleri karıncalardan saklama

Rafta saklanan tahıl, makarna, şeker, bal gibi yiyecekleri hava geçirmeyen sağlam kavanozlarda saklayın. Kargon ya da plastik gibi kolay deforme olabilecek kapları kullanmaktan sakının. Contalı sert ve sağlam plastik ya da bilhassa cam kavanozları kullanmayı tercih edin.

Karıncaları kedi mamasından uzak tutun

Karıncalar kedi mamalarını da sever. Bu nedenle kedi mamasına ulaşmalarını engellemelisiniz. Bunun için mama kabını daha geniş bir kabın içine koyarak geniş kaba bir miktar su koyabilirsiniz. Suyun içine de bir miktar sabun koyduğunuzda yüzey gerilimi ortadan kalktığı için karıncalar yüzemeyecektir. Kediler sabun kokusunu sevmediğinden suyu da içmeyecektir. Böylelikle karıncaların kedi mamasına ulaşması engellenmiş olacaktır.

Kaynağını bulun

Karıncalardan ilaçsız kurtulmak için evinize nereden girdiğini bulmak çok önemlidir. Karıncaların kaynağını bulduktan sonra buradan daha fazla karınca girmesinin önüne geçmek için doldurabilirsiniz.

Doğal karınca ilaçları

Karıncaların geçtiği yerlere ya da eve girdiği kaynak noktaya kolay bir şekilde bulunabilecek malzemelerle hazırlayacağınız doğal karınca ilaçları ile uygulama yaparak karıncalardan zahmetsiz bir şekilde kurtulabilirsiniz. Kullanılan malzemeler kedinize veya çocuğunuza zarar vermeyeceği için karıncalarla mücadelelerde bu uygulamaları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Karıncalardan kurtulmak için kullanabileceğiniz karıncaları önlemenin doğal yolları için okumaya devam edin!

  • Diatomlu toprak: Bu uygulama özellikle bahçesinde ya da terasında karıncalarla başı dertte olanlar için tercih edilebilir. Diatomlu toprak herhangi bir toksik özelliği bulunmadığından çevre dostu bir çözümdür. Uygulamayı yaptıktan sonra artık çevrenizde karıncalara dair herhangi bir iz göremezsiniz. Oldukça ucuz bir yöntemdir ve bitkilerinize de zarar vermez.

diatomlu toprak

  • Tebeşir: Böcekleri uzak tutmak için özel olarak hazırlanmış olan pek çok tebeşir bulunuyor. Birçok ev sahibinin bilmediği şey ise tahta tebeşirinin de aynı etkiyi gösterdiğidir. Tebeşir, karıncaların koku alma yeteneklerini kırdığı için eviniz onlar için cazip bir yiyecek deposu olmaktan çıkacaktır. Tebeşirle karıncaların eve girdiği noktalara çizeceğiniz çizgilerle karıncalardan kurtulabilirsiniz.

tebeşir

  • Karbonat: Kabartma tozu ya da kabartma sodası olarak da bilinen bu basit madde ile karıncalarla girdiğiniz amansız mücadeleyi kazanabilirsiniz.  Karbonatı karıncalara cazip kılmak için içine bir miktar şeker karıştırabilirsiniz. Kabartma tozu, karıncaların sindirim sistemine nüfuz ederek onların içinin dışına çıkmasına neden olur. Kulağa ürkütücü gelse de karıncalardan kurtulmak için bu yöntem de değerlendirilebilir.

karbonat

  • Turunçgil kabukları: Kurutulmuş turunçgil kabuklarında çok güçlü sitrik asit ve diğer organik asitler bulunur. Bu asitlerin kokusu karıncalar için ciddi bir uyarıcıdır. Karıncalar asitlerin kokusundan son derece rahatsız olurlar.

turunçgil kabukları

  • Limon suyu: Turunçgillerin kabuğu gibi limon suyu da karınca istilasını durdurma yolunda size yardımcı olacaktır. Limon suyu sitrik asit içerdiğinden kokusu karıncaların o bölgeden uzaklaşmasına neden olur. En pratik şekilde limon suyuna bir pamuk batırarak evin çeşitli noktalarına sürebilirsiniz.

limon suyu

  • Nane özü yağı: Bahçecilikle uğraşan ve nane kokusunu sevenler için zaten karınca sorunu ortadan kalkmış demektir. Bahçeciliğe karşı hevesli olmayanlar için ise nane özü yağını bir miktar suyla karıştırıp evin çeşitli noktalarına püskürtmek faydalı olabilir. Bu koku sayesinde karıncalar birbiriyle iletişim kuramaz.

nane özü yağı

  • Kaynar su ve bulaşık sabunu: Karbonat uygulamasına benzeyen bu yöntemde kaynar suyla bulaşık sabunu karıştırılır.  Özellikle büyük karınca kümelerinde bu uygulama tercih edilmektedir. Uygulamanın herhangi bir yan etkisi de bulunmuyor.

bulaşık sabunu

  • Kahve telvesi: Kahve telvesi, karıncalar arasındaki kimyasal iletişim izlerini ortadan kaldırmaktadır. Telveyi öğüterek kahve kokusunun en düzeyde etkili olmasını sağlayabilirsiniz.

kahve telvesi

  • Biraz baharat iyi gider: Karıncalar baharat kokularından nefret ederler ve baharatın olduğu yerden hemen uzaklaşırlar. Bu nedenle evin farklı noktalarına baharat koymayı deneyebilirsiniz. Karıncaların sevdiği bal, reçel, şeker gibi gıdaları baharatların arasına gizlemek de iyi bir fikir olabilir!

baharat

  • Sarımsak: Güçlü kokusu ile bilinen sarımsak da karınca ile mücadele etmede etkin bir yöntemdir. Mutfağınızdan karıncaları uzak tutmak için sarımsak ya da sarımsak macununu mutfağınızda bulundurmanızda fayda var.

sarımsak

  • Defne yaprakları: Evcil hayvan ve çocuklar için güvenli bir karınca savma yolu arıyorsanız defne yapraklarını deneyebilirsiniz.

defne yaprağı

  • Talk ve tuz: Talk veya tuz bu konuda oldukça iddialıdır ve karıncaların temizlenmesinde çok etkilidir. Tuz, karıncaları uzaklaştırmanın yanında onları zamanla kurutarak yok olmalarını sağlar.

tuz

Evde hazırlayabileceğiniz bu yöntemlerden birinin mutlaka işinize yarayacağını düşünüyoruz. Eğer paylaştığımız karıncaları önlemenin doğal yolları ile bir sonuca ulaşamadıysanız evcil hayvan beslenen evler için özel olarak üretilmiş olan karınca spreylerini deneyebilirsiniz.

Karıncaları önlemenin doğal yolları – Kediniz güvende! yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/karincalari-onlemenin-dogal-yollari-kediniz-guvende/feed/ 0