Kediler tuvaletini yaparken neden miyavlar?

2 Ekim 2022
1451
Kediler tuvaletini yaparken neden miyavlar?

Kediler tuvaletini yaparken pek çok neden ile miyavlar. Burada birkaç noktaya değinmek gerekir. İlki miyavlamanın tonu, ikincisi ses yüksekliği ve üçüncüsü tuvalet öncesi ya da sonrasıdır. Birçoğu endişe duyulması gerekmeyen nedenler olabilirken bazıları kritik sorunların sinyalini verebilir. Kediler zeki canlılar olsalar da canlarının yandığını ve hasta olduklarını doğaları gereği bize belli etmek istemeyebilirler. Bu nedenle hastalık semptomları olup olmadığına ve belirttiğimiz üç noktaya dikkat edilmelidir.

Kediler tuvalet yaparken neden miyavlar?

Kediler, sahiplerini tuvalete gittikleri konusunda uyarmak için bağırsak hareketlerinden önce miyavlarlar. Miyav, tipik olarak, bir kedinin üç defaya kadar tekrarlayabileceği yumuşak bir tondur. Kediler normalde yırtıcılardan kaçınmak için kaka yapmadan önce miyavlarken, tıbbi bir sorun olasılığını ihmal etmemek önemlidir.

Kediler tuvalet yaparken miyavlıyorsa bunun pek çok nedeni olabilir. Bazı nedenler zararsızdır, bazıları ise bir veterinerin yardımını gerektirir. Nedeninden emin değilseniz, bunun bir uyarı mı yoksa bir acı sinyali mi olduğunu belirlemek için miyav sesini dinleyin. Miyavlama yüksekse, kediniz muhtemelen acı çekiyordur. Hastalık belirtilerine dikkat etmek ve 24 saat içerisinde geçmediğinde veterinere gitmek önemlidir.

Güvensizlik

Kediler tuvaletini yapmadan önce miyavlıyorsa bu korunmaya ihtiyaç duyduklarını belli etmeye çalıştıkları içindir. Genellikle tuvaletlerini yaparken yalnız olmayı seçseler de onlar bir avcı ve avdır. Evcilleşmiş olsalar dahi bu kural değişmez. Her canlının doğası ve karakter yapısı vardır. Bu nedenle tecrübeli olsanız da olmasanız da kedinizin tuvalet sırası, öncesi ya da sonrasında miyavladığını fark edebilirsiniz.

Güvensizlik nedeni ile miyavlama bir sorunun işareti değildir. Eğer hastalık belirtisi olmadığından eminseniz ve miyavlama sürekli değilse bu durum sizi rahatsız etmemeli. Acı acı dediğimiz ya da yüksek sesli olmayan tuvalet öncesi miyavlama sizi korkutmamalı. Ancak şu durumlara dikkat etmelisiniz;

  • güvensiz hissettiği için kedinizi tuvalet sırasında yalnız bırakmamaya çalışmayın. Alışkın haline gelmemeli. Her şey aynı şekilde devam etmeli.
  • kum kabının bulunduğu ortamda kedinizin rahatsız olduğu bir nesne bırakmayın.
  • kediler kapalı kapıları sevmez. Bu nedenle kum kabı bulunan kapıyı kapatmayın.

Her şeyden önce, bu garip davranışın diğer nedenlerini aramak isteyebilirsiniz. Ağrı veya zorlanma belirtilerini izlerken solucan olmadığından emin olmak için bağırsak hareketini de kontrol etmek isteyeceksiniz. Ayrıca, acı çekip çekmediğine dair ipuçları için kedinizin miyavlamasını dinlemeye değer. Yüksek sesle, konuşuyormuş gibi miyavlama acıyı gösterebilir ve kedinizin acı içinde olduğunu gösterebilir.

Korunma isteği

Hastalık nedeni ile miyavlama size bir sorunum var, demenin sinyalidir. Bu nedenle sizin tarafınızdan korunmak ve sorunun çözümüne ulaşma çabasıdır. Canım yanıyor! Beni koru! Kediler sürekli ve acı acı miyavlıyorsa bu cümleleri kuruyor olabilme ihtimali yüksektir. Problem çözümü için hastalık belirtileri göz önünde bulundurulmalıdır.

Bağırsak Tıkanıklığı

Kediler özellikle kaka yapmadan önce acı acı miyavlıyorsa bağırsak tıkanıklığının habercisi olabilir. Buna tüy yumağı veya sindirilmemiş yiyecekler neden olabilir. Hemen tedavi edilmezse ağrılı ve potansiyel olarak ölümcül olabilir. Kedilerde bağırsak tıkanmasını önlemek için diyetine dikkat etmeniz gerekir. Problem geçene kadar mama dışında bir şey vermemenizi tavsiye ederiz. Çünkü bağırsak tıkanıklığı genellikle mama dışında yedikleri gıdalardan kaynaklanmaktadır. Ek olarak, kedinizin kakadan önce miyavlaması 24 saat sonra kaybolmazsa, bir veterineri ziyaret etmek en iyisidir. Veteriner, damar içi sıvıları reçete edebilir veya tıkanıklığı gidermek için ameliyat yapabilir. Bir tıkanıklığın belirtileri arasında kıl yumakları, üretral stenoz, polipler, tümörler veya kistler yer alabilir.

Bağırsak tıkanıklığı kediniz için acı verici olabilir ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilir. Ayrıca dehidrasyona ve hatta doku nekrozuna neden olabilir. Sorunu ne kadar erken teşhis ederseniz, kediniz için o kadar iyi olur. Kedinizin kaka yapmadan önce miyavladığını görmek sizin için çok korkutucu bir deneyim olabilir. Ancak iyi haber şu ki bağırsak tıkanıklığı teşhis ve tedavi edilebilir. Neyse ki, bu basit bir prosedür.

İdrar kesesinde taş (Mesane taşı)

Kediler tuvaletini yaparken neden miyavlar

Kediler tuvalet yaparken mesane taşı gibi bir neden ile miyavlar. Bir kedi, mesane taşları nedeniyle kaka yapmadan önce miyavlayabilir. Taşlar, idrar kesesi içinde biriken ve üretrayı tıkayan mineral birikintileridir. Bu taşlar ayrıca bir kedinin sık idrara çıkmasına ve bazen idrarda kan üretmesine neden olabilir. Üriner obstrüksiyondan muzdarip kediler ağrı ve uyuşukluk yaşayabilir. Bazı kediler kusabilir veya şiddetli dehidrasyondan muzdarip olabilir. Bu taşların ürettiği toksinler kronik bir enfeksiyona yol açabilir.

Kabızlık

Sağlıklı bir kedi tuvaletini yapmadan önce miyavlamazken, kabız bir kedi korunma ihtiyacını iletmek için bunu yapar. Dışkılama eylemi bir kediyi tehlikeye sokar ve kendini koruma içgüdüsü evcilleştirme boyunca korunur.

Kabızlıktan muzdarip bir kedi, dışkılamaya çalışırken çok fazla enerji harcar. Bu çabanın verdiği yorgunluk seslendirmelere de yansıyor. Kedilerde kabızlık genellikle tedavi edilebilir olsa da, ciddi vakalar bir veteriner tarafından değerlendirilmelidir. Diyette bir değişiklik, bir kedinin sindirim sağlığını iyileştirmek için yeterli olabilir. Ancak kabızlık birkaç günden fazla sürerse kedi veterinere götürülmelidir.

Kedilerde kabızlığın bir başka nedeni de zayıf bir kolondur. Megakolon, şiddetli kabızlığa neden olan zayıflamış bir kolondur. Kolonun zayıflamış kasları, dışkı maddesini kolondan dışarı itemez. Bunun nedeni nörolojik bozukluk veya kolonu kaplayan kaslarla ilgili problemler olabilir. Kedilerde kabızlık kedilerde sık görülür ve aynı zamanda yeterince sık temizlenmeyen veya kötü bir kokuya sahip olan bir kum kabının sonucu olabilir.

İdiyopatik Sistit

Tuvalet yaparken acı ve yüksek sesle miyavlama daha ciddi durumların bir belirtisi olabilir. Kedi idiyopatik sistit (FIC) böyle bir durumdur. Semptomlar idrara çıkmak için zorlanma, idrara çıkamama ve karın veya genital bölgeleri yalamayı içerir. Durum potansiyel olarak ölümcüldür. Çünkü bu durumdan muzdarip bir kedi vücudunu zehirli atık ürünlerinden kurtaramaz.

Kediniz sistit durumu olduğu için kaka yapmadan önce miyavlıyor olabilir. Kaka yapmadan önce miyavlayan kedilerde tipik olarak mesane enfeksiyonu veya idrar yolu enfeksiyonu vardır. Bu enfeksiyon, kediniz tuvalete gittiğinde ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Sistit genellikle bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, kötü hijyen ve hatta stres ile tekrarlayabilir.

Kedinizin miyavlaması, ağrı veya rahatsızlık yaşadığını da gösterebilir. Dışkılama veya idrar yapma süreci son derece acı verici olabilir ve bu da kedinizin tuvalete gitmeden önce miyavlamasına neden olabilir. Bu olduğunda kediniz kaka yapmadan önce miyavlayabilir. Bu duruma, kedinin diyetindeki lif eksikliği, dehidrasyon veya yabancı cisimlerin yutulması neden olabilir. Daha yaşlı kediler, genellikle stres veya bakteriler tarafından tetiklenen sistite daha yatkındır.

Kediler, tuvalet alışkanlıkları konusunda ketum olmalarına rağmen, işlerinin kanıtlarını gizli tutmayı tercih ederler. Kediler, kendilerini temizlemenin ve keşfedilmekten kaçınmanın bir yolu olarak kaka yapmadan önce miyavlar. Kediniz bunu yaparsa, sistit enfeksiyonundan muzdarip olduğundan şüphelenebilirsiniz. Kediniz heyecanlı olsa da, kakasını yapmadan önce miavlaması acı veren bir durumun göstergesi olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kediler tuvalet yaparken idrar yolu enfeksiyonu miyavlamalarına neden olabilir. Özellikle idrar yaparken canları yanar. İdrar keseleri dolu olsa bile acılı tuvalet ihtiyacını giderme zorluk çekmelerine neden olur. Ne yazık ki sadece tuvalet yaparken değil öncesi ve sonrasında da günleri acılı geçer. Enfeksiyon ağrıya neden olabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu semptomları gözlemlenmeli ve veterinere gidilmelidir.

Kum Kabında Sorunlar

Kediler tuvalet yaparken neden miyavlar

Kediler en temiz evcil hayvanlardan biridir. Kendilerini gün içerisinde sık sık temizlerler. Ancak kedi tuvaletini temizleme gibi sorumluluklar elbet bize aittir. Günlük, haftalık ve aylık temizlik ihtiyaçlarını ihmal etmemeliyiz. Günlük olarak kumu eleme ve temizleme haftalık olarak da tamamen kumu yenileme gibi sorumluluklar bize küçük gibi görünebilir. Ancak kediler için önemlidir. Herhangi bir küçük ihmal tuvalet sorunlarına neden olabilir. Pis bir kabı asla kabul etmez ve protesto edebilirler. Protesto ne yazık ki aile üyeleri için çok zordur. Çünkü kum kabı dışına ihtiyaçlarını giderirler. Bunu bir kez yaptıktan sonra da aynı yere yapmaya devam edebilirler. Kokuyu gidermek çok önemlidir. En önemlisi de en başından sorunu önlemektir.

Kum kabı için diğer sorun kum çeşididir. Eğer kediniz kum türünü sevmediyse miyavlayabilir. Bu durumu size başka türlü belli edemezler çünkü. Her kum kabına gittiğinde tuvaletini yapmıyor ve miyavlıyorsa kum değiştirilmelidir.

Sıkça sorulan sorular

Kediler tuvaletten çıktıktan sonra miyavlar hızlıca hareket eder ve adeta koşarlar. Bu içgüdüseldir. Düşmanlarının onun izini sürmemesi içindir. Ancak tuvalet öncesi esnası ve sonrasında süre gelen miyavlama bir soruna işarettir. Bu durumda hastalık semptomları göz önünde bulundurulmalıdır.

Kediler kakasını yaparken ağlar ve bağırır gibi miyavlarsa kabızlık ve basur gibi problemlerin sinyali olması muhtemeldir. Kedi gözetim altına alınmalı ve 24 saat miyavlama geçmezse veterinere gidilmelidir.

Kediniz çişini yapmadan önce miyavlıyorsa ve bunu her defasında yapıyorsa oldukça normal bir durumdur. Ancak yüksek sesli ve acı bir miyavlama varsa hastalık belirtisi olabilir. Kediniz tuhaf davranıyor miyavlıyor ve çişini yapmıyorsa kum kabı ile ilgili bir sorun olması da muhtemeldir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.