Kedi sahipleri kedilerinin kızgınlığa girdiğini anlamakta pekala biraz güçlük çekebilir. Sizlere bu yazımızda kedilerin çiftleşme dönemlerindeki kızgınlık belirtileri ve bu dönemi atlatmaları adına yapılması gerekenlerden detaylıca bahsedeceğiz.
Kedileriniz daha önce kızgınlık dönemi içine girdiyse, bir sonraki dönemde daha dikkatli olmasınız. Her kedi bu dönemde farklı belirtiler gösterir. Hepsi için geçerli tek bir belirti gerçekleşmez. Bu dönemde kedilerde duygu değişimleri gözlemlersiniz yani yanınıza gelip sizi sevmek ister daha sonra ise saldırır. Bu ufak ısırıklar “beni yalnız bırak” demektir. Kızgınlık döneminde bu davranışlar kedilerde oldukça normal karşılanmalıdır. Bu dönemi, kedinize zaman ayırarak birlikte geçirmelisiniz. Kedileriniz bu dönemde daha sevecen bir tavır sergiler. Sürekli bir yerlere sürtünerek çiftleşme isteği gösterirler. Bazen de fazla agresif olup evden kaçma eğiliminde olabilirler. Bu döneme girildiğini anladığınızda, evinizde güvenlik önlemlerini almanızın zamanı gelmiş demektir.
İçindekiler
Dişi kedileriniz, olgunlaşmalarının 6. ayında ergenliğe girerek ilk kızgınlık dönemine girmektedirler. Bu dönem onlar için çok çetin geçecektir. Ortalama 10 gün sürecek olan bu zor dönemde, dişi kedinize daha fazla zaman ayırmalı ve onunla empati kurmalısınız. Onunda kendi durumundan hoşnut olmadığını bilmeniz gerekiyor çünkü genel olarak kızgınlık dönemine giren kediler içgüdüsel olarak davranırlar. Bu hassas dönemde, her zamankinden daha özenli ve ona her zamankinden daha şefkatli davranmalısınız. Böyle davranmanız aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bu dönemde dişi kendinizde bazı belirtiler gözlenir. Bu belirtiler;
Kediler kızgınlığa girdiklerinde, sahipleri acı çektiklerini düşünerek yardımcı olma isteği gösterirler. Böyle bir durum kediler için söz konusu değildir. Acı çektiği için bağırmıyorlardır. Aksine seslerini karşı cinse duyurmak için yüksek sesler çıkarıyorlardır. Ama yine de bazı yöntemler deneyerek, evcil dostlarınızı rahatlatabilir ve bu dönemi atlatmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu dönemde kedilerinize yardımcı olabilmek için yapacağınız yöntemler şunlardır;
Erkek kedi kızgınlığa girdiğinde, belirgin bir şekilde değişiklik gösterir. Bu dönemde tavırlarında değişiklik ve baskın olma eğilimi gözlenir. Genellikle yaşamlarının 6 ile 12 ay arasında kızgınlık dönemi başlayabilir. İlk kızgınlık dönemine giren erkek kediler, bu duyguyu en yoğun şekilde yaşarlar ve atlatmaları çok zor olacaktır. Bu döneme girmiş bir erkek kedi, dişisini bulana kadar asla durmaz. Bu döneme giren kedinize daha fazla dikkat etmelisiniz yoksa evden kaçarak kendini yaralayabilir. Erkek kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde çok net belirtiler gösterirler. Bu belirtiler;
Erkek kedilerin idrar püskürtme olayını içgüdüsel olarak yapmalarına rağmen bazı kedi sahipleri bu durumdan rahatsızlık duymaktadırlar. Erkek kedilerin idrar püskürtme davranışı, yerlerini dişi kedilere göstermek içindir. Bu püskürtme davranışı, normal idrardan daha koyu ve çok keskin kokuludur. Bu koku sayesinde yerlerini işaretleyen erkek kediler, dişi kedileri beklemeye başlayacaklardır.
Kediler erkek ve dişi olarak ayrılsa da, ortak bazı belirtiler aynı şekilde gösterebilirler. Bu dönemde yaşayacakları zor durumlara karşı ortak belirtiler göstererek, sahiplerine kızgınlık dönemine girdiklerini anlatmaya çalışacaklardır. Bu belirtiler şunlardır;
1 yaşına yaklaşan her kedi için kısırlaştırma işlemi düşünülmelidir. Kedi sahiplerinin bu olaya önemle dikkat etmeleri gerekir. Bu işlem onların üremelerinin önüne geçerek çoğalmalarını engelleyecektir. Kedilerde aile kavramının olmadığını düşünürsek, onların anne ve baba olmalarını beklemenize gerek yoktur. Dişi ve erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı farklı yollarla yapılmaktadır. Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatı, dişilere göre daha kolay yapılmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatı ile kedilerinizde oluşabilecek kanser, iltihaplanma gibi hastalıkların da önüne geçilecektir. Kısırlaştırma işlemi sonrasında, kedilerinizde oluşan kızgınlık belirtileri ortadan kalkacaktır. Erkek kedilerde görülen evden kaçma olayları da son bulacaktır. Kısırlaştırma ameliyatına karar verdiyseniz, kısırlaştırma için uygun bir veteriner hekimden randevu alabilirsiniz.
Erkek kedilerinizde cinsel istek yaşamlarının 6. ila 7. ayında başlamaktadır. Ama kısırlaştırma işlemi için kedinizin 1 yaşını doldurmasını beklemelisiniz. Cinsel olgunluğa ulaşmış olan kedinin çiftleşmesine izin verilmediğinde bu durum onda rahatsız bir hal alacaktır. Sürekli miyavlayarak, dişisini arayan erkek kediler bu dönemde çok zayıflayacak ve bağışıklığı düşecektir. Onu bu rahatsız davranışlardan kurtarmak istiyorsanız, kısırlaştırma işlemi gerçekleştirmelisiniz. Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatı 1 saat sürer ve bu çok kolay bir ameliyattır. Açık olmayan bu ameliyatta kedinizin testisleri dışarıdan alınarak ufak bir dikiş atılır. Kedinizin kendine tam anlamıyla gelmesi 1-2 günü bulacaktır. Bu dönemde Elizabeth başlığı kullanmanız, yarasını yalamasının önüne geçecektir. Operasyon sonrasında kedinizin kaybettiği suyu geri alması için yaş mama ve su vermelisiniz.
Dişi kedi yaşamının 6. ayına geldiğinde kızgınlık belirtileri göstermeye başlayacaktır. Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde görülen aşırı miyavlama, evden kaçma girişimleri, sinirli davranışlar gibi durumlar ortadan kalkacaktır. Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatı kızgınlık dönemi sonrasında yapılmalıdır. Bu dönemde ameliyat yapılırsa aşırı kanama ortaya çıkabilir. Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı açık olarak yapılmaktadır. Ortalama 3 saat süren ameliyat sonrasında kedinizin toparlanması bir haftayı bulacaktır. Ameliyat sonrasında kedi sakin bir ortama alınmalı ve güvenliği sağlanmalıdır. Elizabeth başlığı kullanarak kendine zarar vermesini önleyebilirsiniz. Kediniz uyandığında yaş mama ve su vererek kaybettiği suyu ona geri vermelisiniz. Dişi kedinin tuvalet ihtiyacını eskisi gibi karşılaması gerekmektedir. Eğer bu konuda bir sorun olduğunu fark ederseniz veteriner hekime başvurmayı unutmamalısınız.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar