Kedim nasıl kilo verir? kilo vermesine yardımcı olmanın yolları!

12 Mayıs 2021
1530
Kedim nasıl kilo verir? kilo vermesine yardımcı olmanın yolları!

Normal bir kiloya sahip olan kediler, yaşam standartları yüksek ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirirler. Olması gereken kilonun % 20 ve daha fazlası olması obezite sorununa işaret ederken, bu daha çok evcil kedilerin beslenme bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Neyse ki, düzenli bir diyet planı ile bu durumun önüne geçilebilir.

Kedinizin Sağlıklı Kiloda Olmasının Önemi

Tüm canlılarda olduğu gibi sağlığı tehdit eden her durum, yaşam içerisinde çeşitli sorunlara gebedir. Peki ne olabilir bu sorunlar; tabi ki fazla kilolu kediler, sahipleri ile oyun oynayamayacak kadar aktivite düzeyi ksıtlı olur ve fiziki temaslara da çok az geçebilirler. Bunlardan çok daha önemlisi aşağıda yazan tüm hastalıklar ile karşı karşıya kalma durumları vardır:

Kedim Neden Kilolu?

Bilhassa evcil hayvanların kilo alma sebebi yaktıklarından çok yemelerinden kaynaklanıyor olup fazla kilo, vücutlarında yağ olarak depolanarak şişmanlamaya yol açmaktadır. Kedinizin yağ hücre sayısı, yavruyken berlirleneceği gibi, bu hücreler zamanla büyüyebilir veya küçülebilir. Yavru iken şişmanlaşan kediler kilo verme hususunda sorunlar yaşayabilirler. Ne kadar erken farkedilirse o kadar kolay üstesinden gelinebilir.

Kedilerde Obezite Nedenleri

Kedilerde obeziteye neden olan unsurlar birbirinden farklı nedenlere dayanmaktadır. Kedinizi kilo verme planına sokmadan önce herhangi bir nedenden kaynaklaıp kaynaklanmadığını iyice araştırın. Obezite nedenleri; genetik, hareket etmeme, fazla yeme, kısırlaştırma, sağlıksız besleme şekli, hipotiroidizm, kullanılan ilaçlar, stres, ağrı, diyabet ve cushing hastalığıdır.

Kilo Vermenin Yararları Nelerdir?

Fazla kilolardan kurtulmak yaşam içerisindeki pek çok duruma karşı kolaylık sağlamaktır. Eklemlerdeki stresi azaltır, cerrahi müdahalelerinde kolaylık sağlar, hareket kabiliyetini yükseltir, enerjisini yerine getirir, sağlıksal rahatsızlıklara karşı artı bir avantaj sağlayar ve ilaç kullanımından kurtarır.

Kedinizin Kilo Vermesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

tartılan kedi

Kedinizin kilo vermesine yardımcı olabilmeniz için kuşkusuz veteriner hekiminiz ile beraber bir yol çizmek en doğrusu olacaktır. Kilo verme durumu birden gerçekleşecek bir olay değildir. Kedinizin sahip olduğu özelliklere, hastalık ve derecelerine bağlı olarak zaman ve sabır gerektirebilir. Kilo vermesini kolaylaştırmak için beslenme düzenine, günlük rutinlerinde ve aktivite düzeyinde birtakım değişiklikler yapmak gerekmektedir. Bu dönemi size vereceğimiz birkaç ipucu ile geçirebilirsiniz.

  • Sağlık Sorunlarını Belirleyin: İlk etapta kedinizin kilo almasına sebep olan herhangi bir sağlık sorunun olup olmadığını belirleyin! Bu doğrultuda kedinizin kilo verebilmesi için öncelik olarak bu sağlık sorunlarının tedavi edilmesi gerekiyor.
  • Veterinerinizin Vereceği Tavsiyelere Uyun: Eğer veteriner muayeneniz esnasında kedinizin kilo aldığına dair bir bilgilendirmede bulunuyorsa, ona kulak verin ve vereceği  önerilere uyun. Eğer bu kilo almanın altında herhangi bir neden olup olmadığı belirlenmediyse, veterineriniz size genel bir kilo verme planı uygulamanızı söylecektir. Ancak durum ciddiyse, özel olarak yazdıkları bir diyet programı verebilirler. Düzenli olarak hekiminize muayeneye gelip kedinizin ilerlemesini gözlemlemelisiniz.
  • Kedinizin İdeal Kilosunu Belirleyin: Kedinizi fiziki muayene eden veteriner hekiminiz ideal vücut ağırlığı ile beraber kedinizin büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak bir hedef belirleyecektir.
  • Kedinize Verdiğiniz Mamayı Gözden Geçirin: Reçetesiz mamaların kaliteleri birbirinden farklıdır. Kimisinde ihtiyaç fazlası ilave şeker bulunurken kimisinin ise yağ miktarı fazladır. Konserve mamalar, kuru mamalara kıyasla daha az kaloriye sahiptir ve içerisinde bol su bulunur. Kilo vermeye yardımcı olarak satılan mamaların büyük bir etkisi yoktur. Buna aldanmayın! Lakin az da olsa belirli bir ölçüde vermenin yararını görebilirsiniz. Bu bilgiler ışığına kedinizi hangi mama ile besliyorsanız, daha titiz şekilde inceleyin. Eğer gözünüze çarpan bir içeriğe sahipse değiştirmeniz gerekebilir. Bunun için veterinerinizden yardım alabilirsiniz.
  • Kedinizin Beslenme Düzenini Değiştirin: Kilo probleminin altında yatan esas sebep fazla beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Eğer kedinizi serbest besleme şekli ile besliyorsanız buna bir son vermeli ve saatli olarak besleme düzenine geçmelisiniz. Aksi takdirde kedinizin gün içerisinde ne kadar yediğini bilemezsiniz. Bu da obeziteye yol açabilecek en büyük etkendir. Kedinizin bu beslenme düzenine alışabilmesi için ilk başta sürekli ancak azar azar öğünler verin. Zamanlı mama kaplarını kullanarak dilediğiniz miktarda mamayı kedinize verebilirsiniz.
  • Kedinizle Oyun Oynayarak Hareket Etmesini Sağlayın: Kedinizde kalori açığı yaratmanın en iyi yolu hareket etmesini sağlamaktır. Evcil kedileriniz dışarı çıkamadıkları için sokak kedileri kadar etrafa atlayıp zıplayamasalar da evde çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Hem kedinizin gelişim göstermesi hem de yaşam standartı için oldukça önem arz etmektedir. Her gün onlarla bir oyun saati planlayın ve bunu gerçekleştirin. Evde oyuncakların bulunması da önemli tabiki. Kedinizle vakit geçirirken aynı zamanda onun sağlığı için de bir adım atmış olursunuz. Av oyunu ile dikkatlerini üzerinizde tutabilirsiniz. Kedinizin bu avı yakalamasına izin vermeyi unutmayın. Zira tutamazlarsa ilgileri kaybederek oyun oynamayı bırakabilirler.
  • Yürüyüşe Çıkın: Artık yalnızca köpekler değil kedilerde tasma takılarak dışarıda yürüyüşe çıkartılabiliyor. Dışarıdaki diğer hayvanlara güvenemiyor, kedinizin başına bir şey gelebileceğini düşünüyrsanız veya oturduğunuz yer kedinizi rahatça dışarı bırakabileceğiniz bir yer değilse kedinizle beraber yürüyüşe çıkmanız gayet olabilir bir durumdur. Dikkatli olmanız gereken tek husus diğer hayvanlardır.
  • Tırmanma Direği Alın: Evinize bir tırmanma direği alarak hareket etmesini sağlayın. Direğin farklı düzeneklere sahip olması önemlidir. Onu tırmanya zorlayacak düzeyde olursa daha iyi olur.
  • Mamasına Su Ekleyin: Kedinizin mamasına su ekleyek, vücuduna sıvı almasını ve tok hissetmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle yemeğini bitirdikten sonra kendisini tok hissedeceği için daha fazla yemek istemeyecektir.
  • Kuru Mamadan Kaçının: Kuru mama kediniz için büyük bir kalori kaynağıdır. Kuru yerine ıslak mama vermeniz iyi bir fikir olabilir. Bunun en önemli nedeni ise kuru mamada % 10 su oranı varken ıslak mamanın içerisinde % 80 civarında su bulunmasıdır.
  • Yapboz Oyuncakları ve Besleyicilerinden Yararlanın: Kediler hızlı yemek yemeye meğillidiler. Sizin bu durumu ele alarak yavaşlatmanız gerekiyor. Onların ilgisini yiyeceklerini arama ve avlamaya yönlendirmek için bulmaca besleyiciler kullanabilirsiniz. Daha önce bu tarz bir şey denemediyseniz ilk başta kolay seviyede başlayın, ilerleyerek zorluk seviyesini artırın.
  • Yağsız Et Tercih Edin: Veterinerinize danışmak kaydıyla kedinize yağsız et verebilirsiniz. Yağsız et diyetleri ile kedinizin fazla kilolarından kurtulmasına yardım edebilirsiniz.
  • Süreci Değerlendirin: Kedinize verdiğiniz tüm yiyecekleri, yaptığınız egzersizleri ve haftalık kilosunu bir kenara not etin. Kilo ölçümünü haftanın belirlediğiniz aynı günü ve saatinde yapmaya özen gösterin. Kedinizde hemen bir değişim beklemeyin. Kilosunun aynı olması sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Daha çok nerede hata yaptığınıza ve başka neler yapabileceğinize odaklanmasınız sorunun üstesinden gelmenize daha çok fayda sağlayacaktır.
  • Kedinizin Şırnaşmalarına Boyun Eğmeyin: Kedinize daha az mama vermeniz durumunda illa ki bir direniş gösterecektir. Bu oldukça normal bir durumdur. Size mama vermeniz için yalvarabilir. Ancak bu durumda yelkenleri suya indirmemeniz ve aynı çizgide devam etmeniz önemli. Her ne kadar içinizden pes etmek gelsede her şeyi onun sağlığı için yaptığınızı unutmayın.
       Bu Makele Sizi İlgilendiriyor

*Fazla kiloya sahip olan kedilerin önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz bir sondur. Bu da, yaşam standartlarında ciddi bir gerilemeye neden olmaktadır. Öyle ki, hayattan zevk alamayacak duruma geleceklerdir. Tüm bunlardan dolayı kedinizin kilo verme gereksinimi tartışmaya kapalı bir konudur. Bu makalemizde sizlere kedinize nasıl kilo verdirebileceğinize dair ipuçları paylaştık. Bu konunun üzerine düşerek takipçisi olmalı ve veteriner hekiminiz ile beraber iş birliği içerisinde yürütmelisiniz. 

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm; Kediler hangi sıklıkla beslenmelidir? Kedim neden her zaman aç? yazılarına da göz atabilirsiniz!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Saadet Erdoğan
Ara 22, 2022 / 06:42

Çocuklarımız ile ilğili akla gelebikecek her konuyu düşünmüşsünüz tebrik ve teşekkür ederim selamlar Saadet