Kedilerin son günleri nasıl özel hale getirilir?

21 Temmuz 2021
1454
Kedilerin son günleri nasıl özel hale getirilir?

Kedinizin son günlerini yaşadığını bilmek ve bu düşünce ile başa çıkmak oldukça zordur. Ancak kedinizin son günlerini mümkün olduğunca rahat ve huzurlu bir şekilde geçirmesi için çabalarsanız, hem siz hem de kediniz için daha iyi olacaktır. Elinizden bir şey gelmediği halde bu duruma üzülmektense, kedinizin bu son zamanlarında onun ne kadar özel biri olduğunu hatırlamanıza yardımcı olacak güzel anıları biriktirmelisiniz. Peki kedilerin son günlerinde neler yapılabilir? Kedilerin son günleri nasıl özel hale getirilir? İşte son günlerini yaşayan kediler için yapılabilecekler!

Etrafı Konforlu Hale Getirin!

-Öncelikle kedinizin çevresinde meydana gelen aktiviteleri ve gürültüleri en aza indirmeye çalışın. Özellikle kedinizin son günlerinde kendisine ait bir alanda huzur içinde yaşamını sürdürmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle sakin ve kaostan uzak bir ortam yaratmalı ve evde başka bir evcil hayvan varsa onların bu bölgeye erişimini engellemelisiniz.

-Kedinizin dinleneceği bu alanı, evinizdeki gürültüden en uzak noktaya dizayn edebilirsiniz. Eğer ayarlayacağınız alan başka bir odadaysa ya da kedinizin bu durumdan rahatsız olacağını düşünüyorsanız, kendinizin ve ailenizin alışkanlıklarını bir kez daha gözden geçirmelisiniz.

-Kedinize illa bir yer ayarlamak zorunda değilsiniz. Kedinizi özgür bırakarak istediği her yerde uyumasını sağlayabilirsiniz. Zaten kediniz kendisine huzur ve güven verecek alanı kendiliğinden belirleyecektir.

-Hem kedinizin hem de ortamın daha huzurlu hale gelmesini istiyorsanız, kısık seste sakin bir müzik açabilmeniz de mümkün. Kuşların öttüğü ve suların aktığı doğa seslerini içeren fon müzikleri var ya hani, işte onlar tam da bu duruma göre. 🙂

-Kedinizin çevresinde gelişen kargaşa ya da aceleci tavırlar, kedinizi mutsuz edebilir. Onun bu son günlerinde daha da kötü olmaması adına, kargaşa ve aceleci hareketlerden uzak durmalısınız.

-Kedinizin ölümü yaklaştıkça, onun her zaman kullandığı yatak rahat olmayabilir. Bu yüzden battaniyeler ile dolu geniş ve yumuşak dolgulu bir yatakta yatması çok daha iyi olacaktır. Üstelik bu yataklar, uzun süre aynı yerde pozisyon değiştirmeden yatılsa bile vücutta herhangi bir yara oluşturmaz.

-Kediniz son zamanlarında tuvaletini yatağa yapabileceği için, yatağın üzerine hızlı bir şekilde temizlemek adına havlu serebilirsiniz. Yatağı ise düzenli olarak her gün kontrol etmeli ve temizlemelisiniz.

-Battaniyeler ile özel olarak hazırladığınız yatak, aynı zamanda kedinizi sıcak tutacaktır. Özellikle son günlerinde kedilerin vücut ısılarını korumakta güçlük çektiğini ve üşüdüğünü belirtmeliyiz.

-Kedinizin bulunduğu ortamı ışıklandırmayı dostunuza göre ayarlamalısınız. Ayrıca gün boyunca içeri yeterince güneş girdiğinden emin olmak için pencere ve gölgelikleri uygun konuma getirmelisiniz. Kedinizin uyku vakti geldiğinde ise, odada kısık bir ışık bulundurmaya özen gösterin. Tamamen karanlık olmasındansa, odada hafif bir ışık olması her zaman daha iyidir.

-Kediniz son günlerine yaklaştıkça, yerinden kalkmakta ve yürümekte bir hayli zorlanabilir. Kum kabına, mama ve su kaplarına ulaşmakta sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle mama ve su kaplarını, kum kabını ulaşabileceği yerlere koymalı ve rahatça kullanmasını sağlamalısınız. Kedinizin ihtiyaç duyduğu şeyleri her ne kadar yakınına almış olsanız da, kediniz yine de yerinden kalkarken zorluk yaşayabilir. Bu yüzden bir havlu ya da battaniyeyi askı gibi kullanarak ona kalkmasında yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca favori oyuncaklarını da yakınına koymayı unutmamalısınız.

Beslenmesine Yardım Edin!

Beslenen kedi

-Kedinizin geçmişte lezzetli gıdalar tüketmesini sağlığı açısından engellemiş olabilirsiniz. Ancak son günlerini yaşadığı için, bu zaman diliminde biraz onu şımartabilirsiniz.

-Kedinize orkinos balığı gibi lezzetler verebileceğiniz gibi, aynı zamanda et bazlı bebek maması gibi gıdalar da verebilirsiniz. Ancak mamanın içerisinde soğan olup olmadığını kontrol edin. Çünkü soğan kedilerde toksik bir etki yaratabilir. Gurme kedi mamaları da verebileceğiniz bir başka lezzettir. Öte yandan kedinize vereceğiniz lezzetli mamanın çekici bir görüntüsü ya da kokusu olmasına da özen göstermelisiniz. Kediniz son günlerinde fazla iştahlı olmayacağı için, aromatik gıdalar az da olsa kedinizin iştahını açabilir.

-Kediler, iştahsızlık gibi problemlerin yanı sıra çiğneme gibi fiziksel becerilerinde de gerileme yaşayabilirler. Bu nedenden dolayı yemeğini kolay tüketebileceği hale getirmelisiniz. Kuru mamalarda su ile yumuşatma ya da ezme işlemi uygulayabilirsiniz. Kuru gıdaları ezmek yerine, blender yardımı ile püre haline getirebilirsiniz. Eğer kedinizi bebek maması ile besliyorsanız, su ile karıştırıp daha yumuşak bir kıvama getirebilirsiniz. Mamasını ısıtmakta mamayı daha çekici hale getireceği için kediniz yeme konusunda daha istekli olabilir. Eğer kedinizin hangi gıdaları tüketip tüketemeyeceğinden emin değilseniz, veteriner hekiminiz ile iletişime geçebilirsiniz.

-Kediniz yine son günlerinde, normalde içtiği kadarı ile su içmek istemeyebilir. Bedenindeki susuzluk sinyali iyi çalışamadığı için su kaybı yaşayabilir. Bu nedenle kedinizin her zaman yeterli miktarda su içtiğinden emin olmanız gerekmektedir.

-Kedinize vereceğiniz su daima ılık olmalıdır. Eğer kediniz su kabından içemeyecek kadar kötü bir durumdaysa, nazikçe kafasından ona destek olabilirsiniz. Eğer kediniz ağzını açmak istemiyorsa, böyle anlarda iğnesi çıkartılmış şırıngaları kullanabilirsiniz. Şırıngayı arka dişlere doğru tutarak, yavaşça boğazına gidecek şekilde sıkmalısınız.

Medikal Problemlere Hazırlıklı Olun!

-Kediniz son günlerini yaşasa bile, onun sağlık problemlerini görmezden gelmek yanlış olur. Aksine bu tip medikal sorunlar kedinizi daha fazla rahatsız edeceği için ölümü hızlandıracaktır.

-İlk olarak veteriner hekiminizle görüşerek bu gibi problemleri kontrol altına alma konusunda ne yapabilirsiniz öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer kediniz kanser ya da böbrek yetmezliği gibi ölümcül bir hastalığa yakalanmışsa, kedinizin rahatsızlığını en aza indirmek için veteriner hekiminiz ile bir plan yapmalısınız.

-Kediniz duyduğu rahatsızlıklar nedeniyle ağrı ya da acı çekebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, kedinizin acısını dindirmek için pek çok şey yapabilirsiniz. Örneğin, veteriner hekiminiz ağrıyı dindirmek adına hangi ilaçları verebileceğinizi söyleyecektir. Ayrıca bu ilaçların fiziksel rahatsızlıkları tedavi etmek için değil de kedinizi rahatlatmak amacıyla verildiğini bilmelisiniz. Eğer kediniz yine ağzını açamayacak bir durumdaysa, ilacı yutturmak için veteriner hekiminizden ilaç yutturucu gereçleri alabilirsiniz. Bu gereci, kedinizin ağzını açıp boğazına kadar tuttuktan sonra sıkmalı ve ardından su vermelisiniz.

-Hastalıklar, ağrı ve halsizlik gibi durumlar, kedinizin tuvalete zamanında yetişememesine neden olabilir. Bu nedenle veteriner hekiminizden idrar kaçırmayı önleyici ilaç yazmasını söyleyebilirsiniz.

-Kediniz dışkılamada sorun yaşayabilir. Bu yüzden sıklıkla tuvaleti katı mı yoksa sıvı mı diye kontrol etmelisiniz.

-Herhangi bir idrar yanığı ya da cilt tahrişi olmaması adına, düzenli olarak yumuşak bir bez ve ılık su yardımı ile kedinizin genital bölgesini temizlemelisiniz. Aynı zamanda tek kullanımlık kedi bezlerini de kullanabilirsiniz. Ancak bez kullanmak biraz sıkıntılı bir durum olduğu için nasıl kullanmanız gerektiğini veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Kedinizin Vefatına Hazırlanın!

Hasta uzanan kedi

-Kedinizin kalan zamanını en iyi şekilde geçirmesine odaklanırken, ölüm gerçeğine de kendinizi hazırlamalısınız. Bunu kabullenmek tabii ki de kolay olmayacak ancak ne yazık ki başka da çareniz yok. Son evreye hazırlık ile ilgili dilerseniz veteriner hekiminizle görüşebilirsiniz.

-Acısız ve insancıl bir veda olan ötanaziyi düşünebilirsiniz. Ötanazi için veteriner hekiminiz anestezik bir ilacı aşırı dozda uygulayacak ve ardından kediniz yavaşça gözlerini kapatarak son nefesini verecektir. Ötanazi konusunda ise çekinmemeli ve herhangi bir suçluluk duygusu yaşamamalısınız. Veteriner hekiminiz hissettiğiniz duygular ve diğer sorularınız için zaten size yardımcı olacaktır.

-Veteriner hekiminiz ile konuştuktan sonra ötanazi için doğru zamanı beklemek size kalmış. Bunun için kedinizin acı çektiğinin belirtisi olan klinik işaretleri gözlemleyebilir ve saklanma, sürekli uyuma, uzaklaşma, insanlarla temastan kaçma ya da sürekli temas halinde olma gibi işaretler de size yardımcı olabilir.

-Kedinizi kendiniz için mi yoksa onun için mi hayatta tuttuğunuza karar vererek işe başlamalısınız. Bu soruya yanıt verdiğiniz zaman ötanazi konusunda da karar vermiş olacaksınız.

-Eğer kediniz için her şeyi yaptığınızdan eminseniz ve kediniz hala acı çekiyorsa, o zaman ötanazi zamanı gelmiştir. Öte yandan doğru zamanı belirleme konusunda veteriner hekiminiz size bir plan hazırlayabilir. Ayrıca kedinizin bir hastalığı varsa, hastalığın ilerleme işaretlerini de veteriner hekiminizden öğrenmelisiniz.

-Veteriner ile hazırladığınız plan, hem aile hem de arkadaşlarınız arasında oluşan fikir ayrlıklarının da ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Hassas duygular içerisinde kimse doğru düzgün bir karar veremeyebilir. Bu yüzden önceden veteriner ile oluşturulmuş planın, bu konudaki herkese yardımı dokunacaktır.

-Kedinizin günlük hareketlerini not etmeniz, hem iyi hem de kötü günleri birbirinden ayırt etme konusunda oldukça faydalı olacaktır.

-Kedinizin ötanazi zamanı geldiğinden eminseniz, veteriner hekiminizi arayarak randevu almayı unutmayın. Ayrıca ötanaziyi geciktirmenin her şeyi zorlaştıracağını ve kedinizin daha çok ve daha uzun acı çekmesine neden olacağını bilmelisiniz.

-Bazı durumlarda veteriner hekimleri ötanaziyi evde yapmaktadır. Eğer evde yapmak mümkün değilse, veteriner kliğine sabah ya da akşam saatlerinde daha sakin bir zaman diliminde gidebilirsiniz.

-Tüm bunların dışında kedinizin cenazesi konusunda ne yapacağınıza karar vermekte zorlu bir süreç olabilir. Böyle bir durumda kedinizin gömmek için bir evcil hayvan mezarlığını ya da bahçenizdeki ağacın gölgesini tercih edebilirsiniz. Son olarak ne yapacağınızı belirleme konusunda kendinizi baskı altında hissetmemeli ve sizi en rahat hissettirecek kararı vermelisiniz. Aynı zamanda veteriner hekiminizden farklı seçenekler ya da cenaze hizmeti ile ilgili de pek çok bilgi öğrenebilirsiniz.

Bu Makale İlginizi Çekebilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Beytullah
Kas 14, 2021 / 23:08

Kedim sık sık hastalanıyor 2001 doğumlu ama hiç soğuk ve sıcak hava açlık susuzluk görmedi kısırlaştı ve her zaman sevdim kedim hep yanıma gelir ve mırlar sizce ben onu raazı edebildim mi? Şu an yine hasta yarın yaşarsa yine veterinere gidecek. Sizce benden mennun mu?


irfan Akmehmet
Kas 15, 2021 / 12:09

Merhaba Beytullah bey geçmiş olsun
veterinere getirmekte fayda var.