Kedilerde çok sık karşılaşılan bir problem olan karın ağrısı, insanlarda da olduğu gibi kedilerde de birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Çoğu insan, kedilerin canı yandığında ya da ağrısı olduğunda bunu anlamanın zor olacağını düşünür. Aslında kediler, ağrıları olduğunu konuşarak anlatamasalar bile herhangi bir sorun yaşadıklarını belirli davranışlar ile belli edebilirler. Örneğin, rutin dışı davranışlar sergilerler ve her zamankinden daha farklı davranırlar… Peki kedilerde karın ağrısının belirtileri ve nedenleri nelerdir? Kedilerde karın ağrısı neden olur? gibi soruların yanıtı için ise okumaya devam edin…
İçindekiler
Karın bölgesinde yer alan ağrı, travmadan tümörlere, mide ve bağırsaklarda gaz olmasından gastroenteritlere kadar değişen nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Eğer kediniz acı çekiyor ve ağrısı çok fazlaysa, en kısa sürede veteriner hekiminize gitmenizi tavsiye ederiz. Öte yandan kedilerin karın ağrısı yaşamasının pek çok nedeni vardır. Bazı durumlarda kediler ağrılarını ya da hastalıklarını gizlemede oldukça ustadırlar. Ancak karın bölgesinde bir sorun olup olmadığını aşağıda saydığımız belirtiler ve nedenlerden, daha detaylı bir şekilde anlayabilmeniz mümkün.
Kediler karın bölgesine dokunulmasını istemedikleri gibi, göbek bölgesine dokunduğunuzda ve ısrarcı olduğunuzda size karşı agresyon gösterebilirler. Eğer kediniz böyle bir davranışta bulunuyorsa, karnının ağrıdığı ihtimalini aklınızda bulundurmalısınız. Özellikle normal zamanlarda kediniz karın bölgesine dokundurtuyor ancak son zamanlarda hiçbir şekilde dokunmanıza izin vermiyorsa, kesinlikle bir sorun vardır. Genel olarak kedilerde karın ağrısı belirtilerinden yukarıda bahsettik. Kedinizdeki bu belirtileri fark ettiğinizde ve duruş ya da ağrıyı hafifletmek için görünüm değişikliğine gittiğini gözlemlediğinizde veteriner hekiminize gitmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca kedinizin yaşadığı rahatsızlıkların altında sadece karın ağrısı olmayabilir. Bu durum diğer hastalıkların da bir belirtisi olabilir.
Kedinizin durumunu teşhis etmek için veteriner hekiminiz her zaman ki gibi kedinizin tıbbi geçmiş kaydını isteyecek ve kapsamlı fizik muayene yapacaktır. Veteriner hekiminize söylediğiniz bilgiler, olası nedenleri daraltmada çok işe yarayacaktır. Belirli bir tür gıdaya tepki gösterip göstermediğini, tehlikeli maddelere ya da koşullara maruz kalıp kalmadığını bildiğiniz gibi kedinizin gösterdiği diğer semptomları bilmekte oldukça fayda sağlayacaktır. Daha sonra veteriner hekiminiz kedinize bir dizi test yapacaktır.
Veteriner hekiminiz tam kan sayımı, kan biyokimyası ve idrar tahlili gibi testleri kedinize uygulayacaktır. Bu üç test genel olarak iltihaplanma ya da enfeksiyon var mı diye kontrol edilmesine ve organların ne kadar iyi çalıştığının incelenmesine yardımcı olur. Ayrıca parazitlerden endişe duyuluyorsa, dışkı testi de uygulanabilir. Bu testlerle birlikte karın organlarının görüntülenmesi için röntgen çekilir. Şüpheli durumlarda ultrason muayenesini de yapılır. Bu testlerle organlardaki büyümeler, yapı değişiklikleri, yangı ve enfeksiyon varlığı, tümöral yapılar, kistik yapılar, yabancı cisimler, tıkanmalar vs. gözlemlenebilmektedir. Daha ileri görüntüleme yöntemlerinden endoskopi de kullanılabilmektedir. Özellikle tümöral oluşumların daha iyi görüntülenebilmesi için tomografiye de başvurulmaktadır.
Kedinizde kanser bulunursa, veteriner hekiminiz ameliyatı önerecektir. Ameliyatla birlikte kemoterapi uygulaması da gerekebilir. Bunun yanında mesane yırtılması, yabancı cisim yutulması veya bağırsak tıkanıklığı gibi durumlarda da cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Parazit ya da bakteriyel enfeksiyon durumunda, veteriner hekiminiz antiparaziter ilaç veya antibiyotik verecektir. Bazı zamanlarda bu ilaçlar yan etki yapsa da, genel olarak faydaları daha çoktur. Aynı zamanda kedinizin tüm faydalardan yararlanabilmesi adına reçete edilen ilaçların uygun şekilde kullanılması gerekmektedir. Öte yandan bazı ilaçlar destekleyici bakım olarak da verilebilir. Eğer kedinizin çok ağrısı varsa, veteriner hekiminiz kedinizi rahatlatmak için ağrı kesici ilaç kullanmanızı da tavsiye edebilir. Kediniz kusuyorsa, kusmayı durdurmak için bulantı önleyici ilaçlar verilebilir ya da kedinizin nöbet geçirmesi durumunda nöbet önleyici ilaçlar da verilebilir. Son olarak inflamatuar bağırsak hastalığı gibi durumlarda bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların verilebileceğini de ekleyelim.
Kedinizin ağrısının olması zehirlenmeden kaynaklı ise, veteriner hekiminiz hangi toksinin yutulduğunu öğrendikten sonra tedavi uygulamaya başlayacaktır. Kediniz zehri yeni yuttuysa, midesi hemen boşaltılacaktır ve herhangi bir kötü etki olmaması adına aktif kömür ya da sıvı tedavisi uygulanacaktır. Ayrıca ek tedavi yöntemleri spesifik toksine göre değişebilir.
İnflamatuar bağırsak hastalığı ya da diğer diyet komplikasyonlarında, diyette bir değişikliğe gidilebilir. Veteriner hekiminiz hipoalerjenik bir diyet ya da bir eliminasyon diyeti de önerebilir.
Ağrı ve bulantı önleyici ilaçların yanı sıra dehidrasyonu tedavi etmek için sıvıların verilmesinde destekleyici bakım gerekebilir.
Eğer kedinize ilaç verilmişse, veteriner hekiminiz tarafından belirlenen tedavi planına uymak oldukça önemlidir. İyileşme süreci ise karın ağrısının nedenine göre değişecektir. Ağrı bazı durumlardan kaynaklandığı gibi kronik de olabilir. Örneğin inflamatuvar bağırsak hastalığı iyileştirilemediği için çözülmekten ziyade yönetilmeye gidilir. Son olarak kedinizin iştahını ve diğer semptomları sürekli olarak gözlemleyin. Eğer semptomlardan herhangi biri yeniden ortaya çıkarsa, derhal veteriner hekime gitmelisiniz.
Kediye az miktarda sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasını sağlar. Ancak bu süreçte su miktarının çok iyi ayarlanması gerekmektedir. Kediniz tek seferde fazla su tüketirse, midesi bulanır ve yeniden kusabilir.
Ses çıkarmak, ciltte seğirme, kuyruk hareketleri, uyuşukluk, patilerin titremesi ve duruşta bozukluk gibi davranışlar kedinin acı çektiğinin belirtileri arasında yer alır.
Kedilerin metabolizması kontrol edemeyecekleri seviyedeyken hızlı çalışır ve vücut ısılarının artması ile kalp atışları da hızlanır. Böyle durumlarda bir kedi vücudunu sakinleştirmek için soğuk zeminlerde yatmayı tercih eder.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar