Bir kediyi banyo yapması için nasıl eğitirsiniz?

1 Eylül 2021
3223
Bir kediyi banyo yapması için nasıl eğitirsiniz?

Kediler kendilerini tımar etmede oldukça iyi olsalar da, bazen onları yıkamanız gereken durumlar olabilir. Örneğin kedinizin üzerine bir şey bulaşabilir ve bu sebeple banyoya ihtiyacı olabilir. Kediler suya dayanıklıdır ancak sadece banyoya sorunsuz bir şekilde katılması için biraz eğitim alması gerekmektedir. Kedinizin dokunulmasına alışması için biraz zamana ihtiyacınız olacak. Aynı zamanda onu yıkamaya hazır olduğunuzda, kedinizin tüm banyo zamanı boyunca rahat etmesi için yavaş ve nazik bir şekilde ilerlediğinizden emin olmalısınız. Ayriyeten kedinizi yıkamadan önce size zarar vermesini önlemek adına tırnaklarını kesebilirsiniz. Peki bir kediyi banyo yapması için nasıl eğitirsiniz? İşte detaylar…

1. Yöntem

Yavaş Yavaş Banyo Eğitimine Giriş

Lavabodaki yavru kediler

-Kediler insan dokunuşları karşısında genellikle ürkek olurlar. Eğer kedinizi banyoya alıştırmak istiyorsanız, onu tutun ve biraz okşayın. Onu yıkamadan önce dokuşunuz ile biraz rahatladığından emin olun. Bu işlemin uzunluğu ise kedilere göre farklılık gösterebilir. Örneğin ürkek kedilerin eğitilmesi çok daha uzun sürebilir. Kedinizin kulaklarına, ağzına ve burnuna dokunun ve ayaklarına da hafif dokunduğunuzdan emin olun. Çünkü karın ve bacaklar genel olarak evcil hayvanların hassas noktalarıdır. Kedinizi severken tatlı ve yatıştırıcı sözler söyleyin. Eğer direnirse, nazikçe kendinize doğru çekin ve onu rahatlatın. Hatta ona ikramlarda bulunun ve övgü dolu sözler söyleyin.

-Kediniz dokunuşunuza direnmediği zaman ona su verin. Hafif nemli bir bez alın ve kedinizin vücudunda gezdirin. Kedinizi severken bir yandan da bezle üzerini silin. Bezi kulaklarına, ağzına, burnuna ve karnı gibi hassas bölgelere sürün. Eğer kediniz direnir ya da uzaklaşmaya çalışırsa, sakinleşene kadar onunla nazik bir şekilde konuşun ve davranışı için ona övgüler yağdırın.

-Kedinizi ıslatmadan onu banyoya sokmamanız gerekiyor. Su, bir kedi için çoğunlukla şok edici olabilir. Bu nedenle öncelikle sırtına su dökerek onu alıştırmaya çalışın. Üzerine dökülen suya alışana kadar onu yıkamamalısınız. Her kedinin banyoya ve suya alışması farklı bir zaman alır. Sakin bir kedi birkaç günde alışırken, ürkek bir kedi birkaç hafta içinde suya ve banyoya alışabilir. Sürecin diğer kısımlarında da olduğu gibi, tüm banyo zamanı kedinize güven verin. Kediniz ile yumuşak bir ses tonu ile konuşun ve direndiği zaman nazikçe kendinize doğru çekin. Çenesini iterek kedinizin kafasını nazikçe yukarı doğru hareket ettirin ve gözlerine su girmesini engelleyin. Ardından kedinizi ılık bir havluya sarıp kurulayın. Kurutma işlemi esnasında onu kucaklayın ve yine övgüler yağdırın.

-Kedinizin suyu ve dokunmayı barışçıl ve olumlu bir deneyim olarak düşünmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden banyo süreci boyunca kedinize karşı güven verici olmanız gerekmektedir. Kedinizin kendini güvende hissetmesi için onunla her zaman yumuşak sesle konuşun ve hep ikramlarda bulunun. Kediler azarlanmayı iyi karşılamadıkları için onları sakın azarlamayın ve ceza vermeyin. Azarlama onları kızdırır ve banyo sürecini daha da zora sokar. Her ne kadar sinirlenseniz de onu azarlamamaya özen gösterin.

-Kediler genel olarak kendilerini temizlemede ustadırlar. Bakımları için zaman harcarlar ve dolayısıyla düzenli bir banyoya çok fazla ihtiyaçları yoktur. Öte yandan kedinizi tüm bu sürece alıştıramadıysanız onu yıkamaktan kaçınabilirsiniz. Eğer kedinizi yıkamaktan çekiniyorsanız, kiri, yağı ve ölü tüyleri gidermek için onu fırçalayabilirsiniz. 

2. Yöntem

Kedinize Banyo Yapmak

Selede yıkanan kedi

-Kedinizi yıkamak istediğinizde zamanlamanın çok önemli olduğunu belirtmeliyiz. Tedirgin olduğunda kedinizi banyoya sokmak istemeyeceğiniz için onun iyi bir ruh halinde olmasını bekleyin. Kedinizin sakin olduğu zamanları hesaplayın. Akşam yemeğinden sonra uysal ve sakin olabilir veya birkaç dakikalık oyundan sonra sakinleşebilir. Kedinizi yıkamak için en sakin olduğu zamanlardan birini seçin. Kucağınızda mırıldanarak rahatlıyorsa, bu banyo için uygun bir zaman olabilir. Ancak bazen öyle zamanlar gelir ki uygun zamanı beklemeye vaktiniz olmayabilir. Kedinize zehirli bir şey bulaştıysa ya da bir kokarcaya maruz kaldıysa öncelikle veteriner hekiminizi arayın. Veteriner hekiminiz kedinizi yıkamanızı isteyebilir ya da yıkama ve tımar için onu kliniğe getirmenizi önerebilir. Sıkıntılı bir kediyi yıkamaya çalışmak, kötü sonuçlar doğurabilir. Örneğin sizi ısırabilir ya da tırmalayabilir. Dolayısıyla bu da yaralanmalara neden olabilir. Bu anlamda sizin ve kedinizin güvenliği için bir veterinere danışmak çok daha iyidir.

-Kedinizi banyo yapmadan önce mutlaka fırçalayın. Fırçalama sayesinde kedinizdeki kirden ve yağdan kurtulacaksınız. Ve banyodan önce tüylerinden kiri çıkarmak her zaman daha faydalıdır. Bir kediyi yıkamasanız bile düzenli olarak tımar etmelisiniz. Kedinizi haftada birkaç kez tımar ederseniz, kan dolaşımını hızlandırır, tüylerinin pürüzsüz ve temiz kalmasını sağlarsınız. Eğer kediniz fırçalanma işlemine de direniyorsa, yine onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşmayı deneyin ve bu süreç boyunca ikramlar ve övgüler yağdırın.

-Kedinizi ister lavaboda ister küvette ister kediniz için yeterince büyük olan bir kapta yıkayın. Tercih sizin! Sadece banyo yapmak için bir duş başlığı olması daha çok işinize yarayabilir. Lavaboyu, küveti ya da kabı 3 – 5 cm ılık su ile doldurun. Ne çok soğuk ne de çok sıcak olsun. Kedinizi küvete koymadan önce de suyun sıcaklığını parmaklarınız ile ölçün. 

-Kedinizin bu ilk banyosu ise gergin olabilir. Bu nedenle yavaş ilerlediğinizden emin olun. Kedinizi suya bırakırken bu zaman boyunca nazik bir ses tonu ile konuşun. Kedinizi iyice ıslatmak için duş başlığını kullanabilirsiniz. Ancak duş başlığını direkt yüzüne ve gözlerine doğru tutmayın. Aynı zamanda suyun burnuna ve kulaklarına kaçmaması için dikkat edin. Eğer duş başlığı yoksa, kedinizi ıslatmak için bir bardak ya da sürahi kullanabilirsiniz.

-Kedinizi ıslattıktan sonra kediler için özel olarak üretilmiş bir şampuan kullandığınızdan emin olun. Köpek şampuanı ya da insan şampuanı kediler için uygun değildir. Kedinizi başından kuyruğuna kadar köpürtün. Şampuan ile tüylerinin içine doğru masaj yapın. Bu süre zarfı boyunca nazik olun ve kedinizin iyi davranışına karşın onu sürekli olarak övün. Gözün, burnun ve ağzın şampuanla temas etmediğinden emin olun. Banyo işlemi bittikten sonra kedinizin yüzünü sadece su ile ovabilirsiniz.

-Kedinizin tüyünde herhangi bir şampuan kalıntısı kalmamalı. Neticede kedinizin artık şampuanı yalamasını istemezsiniz. Üstelik bu durum cildini de tahriş edebilir. Kedinizi temiz ılık su le temizlemek için duş başlığınızı ya da kabınızı kullanabilmeniz mümkün. Bu esnada da suyun gözlerine, burnuna ve ağzına kaçmadığından emin olun. Kedinizin tüylerinden bir köpük ya da bir kabarcık çıkmadığını görene kadar onu iyice durulayın. Karın, bacaklar ve pençeler gibi alanlarda dahil olmak üzere tüm bölgeleri yıkadığınızdan emin olun.

-Son olarak kedinizi ılık bir havluya sarın ve cereyandan uzak, sıcak bir alanda kurutun. Kediniz gürültüden korkmuyorsa, saç kurutma makinesi ile onu kurutabilirsiniz. Ancak bunu yaparken makinenin en düşük ayarda olmasına dikkat edin. Kedinizin tüyleri uzunsa, bu tüylerdeki karışıklığı gidermek için kedinizi fırçalayabilirsiniz. 

3. Yöntem

Kedi Yıkanırken Önlem Almak

Kurulanan kedi

-Kediniz banyo işlemi sırasında kaşınabileceği için mutlaka tırnaklarını kesmelisiniz. Kedinizin tırnaklarını sessiz başka bir odada kesin ve sakinleşinceye kadar bekleyin. Kedinizin patisini parmaklarınızın arasına alın ve yaklaşık 3 saniye masaj yapın. Ardından pençeleri dışarı çıkacak şekilde patisini hafifçe sıkın. Eğer kediniz uzaklaşırsa, geri çekmeyin. Parmaklarınız ile pençenin etrafını tutarken, bir yandan da pençesinin hareketini sürekli olarak takip edin. Kedinizin tırnaklarının uçlarını kesin ve çok derine girmemeye özen gösterin. Sadece kedinizin tırnağının şeffaf kısmını kesin. 

-Kedinizin kulaklarına su kaçmasını engellemek için her iki kulağına pamuk koyabilirsiniz. Çünkü kedinizin kulaklarına kaçan su enfeksiyona yol açabilir. Banyonun ardından pamukları çıkarıp atabilirsiniz. Kediniz buna direneceği için yavaş bir şekilde ilerleyin ve her zaman onu rahatlatın. Ayrıca banyo yapmadan önce kedinizin kulağına pamuk koyarak pratik yapabilirsiniz. 

-Kedinizin gözlerinin ve burnunun çevresinde kabuk ya da kalıntı olabilir. Bu kalıntıları sakın şampuan ile yıkamayın! Bunun yerine nemli bir bez yardımı ile kedinizin yüzündeki kiri ya da kalıntıları nazikçe silin. Kediniz bu işlemden korkarsa, sakinliğini koruması için onunla nazikçe konuşun ve davranışı için övün. 

-Bazı kediler banyo konusunda oldukça agresif olabilirler. Bu yüzden kendi başınıza onu yıkamaktan çekinebilirsiniz. Ayrıca kedinizin her zaman banyoya ihtiyacı olmayabilir ancak bazı zamanlar için kedinizi kuaföre götürebilirsiniz. Banyo yaptıramadığınız için kedinizdeki pireleri, kirleri ve pislikleri temizleyemiyorsanız, onu kedi kuaförüne götürmek en iyisidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedimin suyu sevmesi için nasıl eğitebilirim?

Kedinizi yavruyken yıkamaya başlamanız, suya alışması için en iyi yollardan biridir. Bunun dışında kediniz sakinleşinceye kadar bekleyin ve yavaşça sırtına su dökerek başlayın.

Kedimi banyoda nasıl sakinleştirebilirim?

Kedinizi sabunlamak için yumuşak bir bez kullanın ve sabunu çıkarmak için ılık su ile iyice durulayın. Sabunu durulamak için ekstra suya ihtiyacınız olabilir. Kedinizi yıkarken tüm bu süreç boyunca sakin tonlarda konuşmayı ihmal etmeyin. Bu kedinizin sakin kalmasına yardımcı olacaktır.

Evdeki kedinizi ne sıklıkla yıkamalısınız?

Daha öncede bahsettiğimiz gibi kediler kendilerini temizleme konusunda oldukça başarılıdırlar. Ancak kendi yaptıkları bakım ile her şeyi temizleyemezler. Bu nedenle kedinizi her 4 – 6 haftada bir yıkamanız mümkün.

Kediler suyu sever mi?

Genellikle kediler suyu sevmez ve sudan korkarlar.

Bir kedi neden sudan nefret eder?

Ev kedilerinin en iyi bilinen özelliklerinden biri suya karşı isteksiz olmalarıdır. Islak tüyler bir kedi için fazlasıyla rahatsız edici bir durumdur.

Kedileri yıkamak zalimce midir?

Kedileri yıkamanın gerekli olup olmadığı çoğu kediye göre değişmektedir. Çoğu veteriner, sağlıklı ve temiz görünen kedilerin düzenli olarak yıkanmasını gereksiz bulur. Ayrıca kedilerin çok sık banyo yapması tüylerindeki uçucu yağları kaybetmesine neden olabilir. Hatta bu durum onlar için travmatik bir deneyim olabilir.

Kedimi ayda bir kez yıkamak uygun mudur? 

Bir kedinin yıkanma sıklığı, yaşlarına, konfor seviyelerine ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Yavru kediler 3 günde bir düzenli olarak yıkanırken, 12 aylık ve daha büyük kediler ise üç ila dört aydan fazla olmayacak şekilde her ay yıkanabilir.

Kediler banyo yapmayı sever mi?

Aşırı derecede ihtiyaç duyulmadığı takdirde kedileri yıkamak gerekli değildir. Zaten kediler steril bir dile sahip olan canlılar oldukları için kendilerini yalayarak temizlerler. Ancak kedinizin tüylerine dili ile temizleyemeyeceği yapışkan maddelerin bulaştığını fark ederseniz, o zaman kedinizi yıkamanız gerekmektedir.

Kedi suya nasıl alıştırılır?

Küvetin içerisine birkaç oyuncak koyun ve bir süre onunla oynayın. Ardından küveti su ile doldurun ve yine onunla oynayın. Bu sayede kediniz hem küvete hem de suya alışmış olacak. Kısa bir zaman sonra da bu durumun tehlikeliden ziyade zevkli olduğunu düşünecek.

Hangi cins kediler suyu sever?

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.