Kediler arasındaki kavgalar nasıl çözülür?

5 Eylül 2021
3790
Kediler arasındaki kavgalar nasıl çözülür?

Kediler bakılması en zevkli evcil hayvanlar olsalar da, bir takım zorlukları beraberinde getirirler. Bunlardan biri de kediler arasındaki çıkan çatışma, kavgalardır. Ancak iyi bir bakıcı olarak, kedilerinizin davranışlarını yöneterek ve uygun bir ortam yaratarak bu çatışmaları önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde eviniz hem onlar hem de sizin için oldukça rahat bir yer olacak ve kavgalar sona ermiş olacak. Peki kediler arasındaki kavgalar nasıl çözümlenir? İşte tüm yöntemler!

1. Yöntem

Uygun Bir Ortam Yaratmak

Dışarda kavga eden kediler

-Kavgayı önlemek için herhangi bir adım atmadan önce, kedilerinizin sahip olduğu alan miktarını inceleyin. Yalnız ve bölgesel yaşamaya alışık olan kedilerin her zaman yeterli alana ihtiyaçları vardır. Eğer uygun miktarda bir alanları yoksa, kedilerin çatışmaya girme olasılıkları çok daha fazladır. İki ya da daha fazla kedi uzun bir süre bir odaya kapatılırsa, aralarında bir kavga çıkması çok muhtemeldir. Bir odada birden fazla kedi bulundurmak yerine, onların evin içinde dolaşmasına izin vermeniz daha mantıklıdır. Eğer evde çok sayıda kediniz varsa ya da küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, daha büyük bir yere taşınabilirsiniz. Bunun dışında karton gibi saklanma yerleri sağlayarak, gerginliğin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Yine küçük bir eviniz ve çok sayıda kediniz varsa ancak hareket edemiyorsanız, kedilerinizi dışarıya çıkararak gezdirebilirsiniz. Tabii ki kedilerinizin dışarıda özgürce dolaşmasını sağlamadan önce riskleri ve ödülleri değerlendirmeniz çok önemlidir.

-Kediler arasında çıkan kavgaların bir diğer nedeni de kaynaklar için rekabettir. Kediler sınırlı kaynaklar için rekabete girerse, kavganın çıkması kaçınılmazdır. Bu rekabeti önlemek adına kedilerinizin ihtiyaç duyduğu ya da istediği her şeyin büyük miktarlarda ve birden fazla konumda bulunduğundan emin olun. Örneğin birden fazla kum kabı bulundurmalısınız. Evinizdeki her kedi için bir kum kabının yanı sıra ek olarak fazladan bir kum kabına daha sahip olun. Evin her yerine birden fazla mama kabı koyun. Kedileriniz evin ayrı alanlarında yemek yemekten faydalansınlar. Evin yine her yerine mutlaka su kapları koyun. Son olarak birden fazla oyuncak satın alın. Bu sayede kediler bir favori oyuncak için kavga etmemiş olur.

-Kavgayı ve çatışmayı önlemede en önemli detaylardan biri, kargaşanın ve kavganın olmadığı bir ortam sağlamaktır. Rahatlatıcı bir ortam yarattığınız takdirde, bu çatışmaları çözmek için daha kolay bir ortama zemin hazırlamış olacaksınız. Örneğin müzik ya da TV programlarını çok sesli dinlemeyin. Aile üyeleri arasında herhangi bir çatışma varsa onları muhakkak çözün. Kediler mutsuzluğa ya da bakıcıları arasındaki tartışmalara karşı aynı insanlarda da olduğu gibi fazlasıyla hassastırlar. Eğer evinizdeki insanlar arasında çok fazla gerilim ve çatışma varsa, kediler arasında da daha fazla çatışma olabilir. Öte yandan çocuklarınızın kedileri kovalamaktan kaçınması gerekmektedir. Bunun dışında kedilerinizi kucağınızda ya da yanınızda vakit geçirmeye zorlayarak strese sokmamalısınız. Zaten kucakta olmak istediklerinde yanınıza geleceklerdir.

-Kediler yüzleşmektense birbirlerinden uzak kalmayı severler. Bu nedenle evin içerisinde başka yollar bulmayı deneyin. Kedilerinizin evinizin bir bölgesinden geçmek için iki seçeneğe sahip olmasını sağlayacak bir kapı kapalıysa, bu kapıyı açın ve bunun kavgayı azaltıp azaltmayacağını kontrol edin.

-Kedilerinizin mama kapları ve kum kapları gibi kaynaklarını mutlaka ayırın. Bunları daha baskın kedinin sahiplenebileceği yerlere koymaktan kaçının. Evinizin farklı yerlerine iki ya da fazla mama ve su kapları yerleştirin ve kum kaplarını evin içerisine yayın.

2. Yöntem

Davranışı Yönetme

Sinirli bakan kedi

-Kedilerinizi birbirlerinin kokusu ile tanıştırın. Bu şekilde kedileriniz karşılaştıklarında daha az tehdit altında hissedecekler. Bu normalde evinize yeni bir kedi getirirken yapacağınız bir şey olsa da, mevcut kedileriniz için de kullanmanız mümkün. İlk olarak kedilerinizi ayrı odalara koyarak işe başlayın. Ardından bir ya da iki gün ayrı bıraktıktan sonra, birbirlerinin kokularına alışmaları için yataklarını değiştirin.

-Kedinizin davranışını yönetmenin en önemli yollarından biri onu cezalandırmamaktır. Eğer kedilerinizi azarlar ya da cezalandırırsanız, kedilerinizin birbirleri ile olan ilişkilerini de olumsuz olarak güçlendirirsiniz. Kavga ettikleri için onlara bağırmadığınızdan, birbirleri ile kavga ettikten sonra cezalandırmak için bir sprey şişesi kullanmadığınızdan ve kavga ettikleri için onlara vurmadığınızdan emin olun.

-Kedilerin birbirleriyle oynamasını sağlamak her zaman iyi bir fikirmiş gibi görünse de, aslında bu yapacağınız en kötü şeydir. Onların kavga etmesine neden olacağınız gibi, aynı zamanda sizinle de olumsuz bir ilişki kurmasına neden olursunuz. Bu kavgayı önlemek yerine ortadaki tüm çabayı baltalayacaktır. Etkileşimlerini artırmak için onları bir odada tek başlarına bırakmayın ve bir kediyi alıp diğer kedinin yanına getirmeyin. Bunun yerine kedilerinizi aynı anda sizin yanınıza gelmesi için ikna edin. Bu şekilde diğer kedinin yaklaştığını veya orada olduğunu görebilecek ve isterse kaçabileceğini bilecek.

-Kedilerinizin davranışını yönetmenin bir diğer iyi yolu da onları olumlu etkileşimleri için ödüllendirmektir. Onları olumlu etkileşimleri için ödüllendirirseniz, birbirleri ile sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olacaksınız. Birbirleriyle çatışmadan etrafta oldukları zaman onları ödüllendirin ve sevgi ve övgü dolu sözler söyleyin. Etkileşim halindeyken kedilerden birini severek diğerini kıskandırmaya çalışmayın. Bu daha fazla kavganın çıkmasına neden olabilir. Bunun yerine onlara aynı anda ikramlar verin.

-Kediler kavgalarını çözene kadar tüm etkileşimlerini denetlemek yapılacak en faydalı şeylerden biridir. Kedilerinizin hareketlerini değerlendirmek, daha samimi ilişkiler kurmalarına yardımcı olacaktır. Kedileri bir araya zorla getirmektense, kedilerinizin nötr bir alana gönüllü olarak girmesini sağlayın. Kedilerin tarafsız bir alana girmesine izin verdikten sonra yiyecekler, oyuncaklar ya da kendiniz ile dikkatlerini dağıtın. Emniyet kemerleri ya da tasma gibi bir denetim katmanı ekleyebilirsiniz.

-Avlanma gibi doğal davranışlar sergileyemeyen kediler, daha huysuz olabilirler. Her kedi ile ayrı ayrı düzenli olarak oynayın ve durumu dağıtın. Bu şekilde enerjilerini harcamış olacaklar. Örneğin kedilerden biri ile oynarken lazer kullanabilir ya da bir değnek kullanabilirsiniz.

3. Yöntem

İyi Bir Bakıcı Olmak

Saldırgan kediler

-Kedilerinize iyi bir sağlık hizmeti vermek için iyi bir bakıcı olmalısınız. Kedilerinize iyi bir sağlık hizmeti sağlarsanız, onların evde kavgaya neden olan ya da şiddetlendiren sorunlar yaşamasını engelleyebilirsiniz. Bunun için veteriner hekiminizden yardım alabilir ve hem sizin hem de kedileriniz için sorunlara neden olan durumları belirleyebilir ve bu durumları düzeltebilir. Toksoplazmoz, hipertiroidizm, epilepsi ve kuduz çatışmaya katkıda bulunabilecek koşullar arasında yer alıyor.

-Kedilere iyi davranıldığından emin olmak, onlar arasındaki çatışmayı hem çözmenin hem de önlemenin en iyi yollarından biridir. İstismara uğrayan ya da ihmal edilen bir kedi, psikolojik sorunlar geliştirebileceği gibi çatışmaya da daha yatkın olacaktır. Bunu önlemek için ise, kedinize bağırmayın, asla vurmayın ve çocuklarınızı kedilerinizi, özellikle de yavru kedileri, kızdırmasına ve eziyet etmesine izin vermeyin. Çocuklara kedilerin sevilmeye ve beslenmeye ihtiyaç duyan zeki ve hassas evcil hayvanlar olduğunu öğretin.

-Kedilerinizi ne zaman ayırmanız ya da yeniden birleştirmeniz gerektiğini iyice öğrenin. Bunu düşünmek istemeseniz bile, bazen kedilerinizi birbirinden ayırmanız gerekebilir. Ancak bunu kedilerin sağlığı ya da zihinsel sağlığı tehlikedeyse düşünmeniz gerekmektedir. Kedileriniz sık sık kavga ediyor ve bu kavgaların sonucunda biri yaralanıyorsa, onları ayırmayı ya da sahiplendirmeyi düşünebilirsiniz. Ancak bir kediyi ayırmadan ya da yeniden sahiplendirmeden önce veteriner hekiminize mutlaka danışın. Eğer sahiplendirmek istemiyorsanız, evinizdeki kedileri ayırmanın başka yollarını deneyin. Örneğin bir kediyi üst katta diğer kediyi de alt katta tutabilirsiniz. Bunun dışında kedinizi yeniden sahiplendirmek istemekte kararlıysanız, güvenilir bir arkadaşa yerleştirdiğinizden emin olun.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerimden biri neden diğerine saldırıyor?

Aynı ortamda bulunan kediler arasındaki saldırganlığın altında yatan ve tıbbi olmayan sebeplerden bazıları korku, sosyalleşme eksikliği, yeni bir kedinin uygunsuz şekilde tanıtılması, aşırı kalabalık, yönlendirilmiş saldırganlık, yırtıcılık ve oyun oynamadır.

Kedilerim kavga ettiğinde müdahale etmeli miyim?

Şiddetli ve gerçek bir kavga için el çırpmak iki kediyi de ayırmada etkilidir ancak çok tehlikeli olabileceğinden asla müdahale etme girişiminde bulunulmamalıdır.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Metin yetiş
Nis 7, 2022 / 17:35

Resmen popomu ısırdı napmalıyım


recep
Nis 27, 2023 / 19:18

Kendi çocuğu olmasına rağmen geçinemiyorlar. Kedimiz doğum yaptı 5 kardeşini sahiplendirdik belli bir süre sonra oğlunu sevmez oldu.Hep nefret ediyorlar birbirlerinden.Bebekliği haricinde hiç yanyana yatıp birbirini yalamadılar ya da yanyana yatmadılar. Sadece yaş mama yerken 2li kaptan yanyana gelip yiyorlar. Tuvalet 1 tane var oyun mu oynuyor emin değilim ama saklanıyor diğeri çıkınca üstüne atlıyor.6 ayda bir yıkıyoruz kedileri biri sudan nefret ediyor ağlamaya başlayınca annesi merak edip geliyor endişesi yüzünden okunuyor. Ne yapmamız lazım ciddi anlamda cevabını bulamadım.


Veteriner Hekim
May 1, 2023 / 21:33

Kedilerin anlaşabilmesi için kum ve mama kabı sayılarını arttırmanız gerekir. 2 kedi için önerilen kum ve mama kabı sayısı 3’tür. Bu sayıları çoğaltmanız kedilerinizin kendi arasında yaşadığı stresi büyük ölçüde azaltmış olursunuz. Bunun dışında kedilerin arasındaki ilişkinin düzelmesine yardımcı olacak bazı kedi feromonları mevcuttur. Bunlar ile ilgili veteriner hekiminiz ile görüşebilirsiniz.