Kedi piresi insana geçer mi?

21 Eylül 2021
6117
Kedi piresi insana geçer mi?

Pireler genelde kedi, köpek, kuş gibi canlıların kürk ve tüylerinde yaşarlar. Bu onlar için iyi bir saklanma ve üreme yeridir. Pireler, yaşamlarını idame ettirebilmek için deriyi ısırarak emdikleri kan ile beslenirler. Çok küçük bir boyuta sahip, kahverengindeki parazitlerdir. Fakat durum böyle olsa da, pirelerin sizi ısırmasına engel değil. Vücudunuzda yaşamasalarda, yan etkiler görülmesi mümkün. Pireler zıplayabilen canlılar olduğu için evcil hayvanınızda varsa, kolay bir şekilde size geçebilir.

Kedi Pireleri İnsanları Isırır Mı?

Köpek pirelerinden sonra en sık görülen pire türü kedi piresi olup kedileri ısırabildikleri gibi insanları da ısırabilirler. Tek fark insanların vücutlarında yaşayıp üremezler. Isırırlar, kan ile beslenirler ve daha sonra ayrılırlar. Sebebi ise insanların vücut sıcaklığına uyum sağlayamamalarıdır. Hayvanların ve insanların pireleri birbirinden farklıdır. Farklılığı yaratan temel unsur vücut sıcaklığıdır. Kedilerin normal vücut sıcaklığı insanların vücut sıcaklığından 1-3 santigrat derece daha fazla olduğu için kedinizde bulunan pireler size geçse de uzun süre üzerinizde barınamamaktadır.

Genelde kedinizin üzerindeki pireler insanları tercih etmezler. Ancak kedinizin üzerinde aşırı sayıda pire olduğunda fazla olanlar çevreye düşerler. Pirelerin ışığı bir miktar algılayan gözleri bulunmaktadır. Bulundukları bölgeden geçen herhangi bir cisim olduğunda oluşturduğu gölge sebebiyle pireler harekete geçer ve zıplayarak bu cisme atlarlar. Atladıkları bu cisim eğer sizseniz, bir süre üzerinizde gezindikten ve hatta ısırdıktan sonra uygun ortamı bulamayacakları için sizden de ayrılacaklardır. Tek bir pire ciddi bir probleme yol açmasa da bir çok pirenin sizi ısırması can sıkıcı problemlere sebep olabilir.

Pireler Hangi Belirtilere Neden Olur?

Kedilerde görülen belirtilerin aynısının insanlar için de söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Kaşıntı: Sizi ısıran pire derinize antikoagülan içeren tükürük salgılar. Bu da beslenmesini kolaylaştıran bir kan akışına olanak sağlamaktadır. Fakat yabancı bir madde olduğu için bağışıklık sisteminiz reaksiyon verecektir.
  • Şişme: Isırılan bölgenin etrafındaki deri, alerjik bir tepkime neticesinde şişer. Isırma ile cilt pire tükürüğü üretir. Eğer ısırığı kaşırsanız enfeksiyon kapmasına ve akabinde farklı hastalıklara sebebiyet verebilirsiniz.
  • Rahatsızlık / Sinirlilik: Vücudunuzda pireler bulunduğu sürece ısırıklar devam eder ve ısırılan bölge sayısı artar. Buna bağlı olarak acı ve kaşınma da artacaktır. Devamlı olarak duş almak isteyebilir, cilt ve saçınızı kaşıyabilirsiniz. Tabi tüm bunlar sinirlerinizin bozulmasına yol açacaktır. Bunu önlemenin en iyi yolu kedinizin düzenli olarak pire ilacı uygulamaları yaptırtmaktadır.

Kedi Pireleri İnsanlarda Yaşayabilir Mi?

Pireler insanlarda yaşayamazlar. Yalnızca ısırabilirler. Dünyada 2500 tane pire türü mevcut olup en yaygın olanı kedi pireleridir. Memeli canlılarda yaşayan pireler, kürk ve tüyleri nedeniyle tercih ederler. Onlar için hem iyi bir saklanma hem de beslenme yeridir. Evcil hayvanınızın bedeninde yaşayan pireler yumurtalarını bırakarak, çoğalmasına neden olacaktır. Pireler, sık tüylerde yaşayabildikleri ve yumurtalarını bırakmaları için de 12 saat insan kanıyla beslenmesi gerektiğinden üreyemezler.

Pireyi Nasıl Önlersiniz?

Duş alın, kıyafetlerinizi ve evinizdeki çarşaf, kedi yatağı ve benzeri eşyaları yıkayarak evi güzelce temizleyin. Eğer ısırıklar kaşınıyorsa, üzerine doğal aloe vera kremi ya da jeli sürerseniz hızlı şekilde geçirecektir. Saçınız için pire şampuanı da kullanabilirsiniz. Bu şampuanlar kedi ve köpekler için olan bir türdür, insanlar için yoktur. Bunun yerine bit şampuanı da kullanabilirsiniz. Bir diğer seçenekte pirelerin ölmesini sağlayan bulaşık deterjanıdır. Saçınıza uygulayıp, 10 dakika kadar bekleyin ve tarak ile tarayın. Bu tarağı sonrasında temizleyin. Kedinize pire önleyici sprey sıkın ya da kendiniz için %10 esansiyel yağ ile karıştırılmış %90 kaynamış su karışımı hazırlayın.

Pireler Hangi Hastalıkları Bulaştırabilir?

  • Hıyarcıklı Veba (Bubonik) : Kedi pireleri insanlara hıyarcıklı veba bulaştırabilirler. Orta çağda Avrupa’daki çoğu kişinin ölümüne sebep olmuştur. Günümüzde hala görülmekte olan bu hastalık, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatısında kemirgenlerden insanlara ve oradan evcik hayvanlara geçtiği vakalar ortaya çıkmıştır. Tedavisi için antibiyotik kullanılarak kolayca üstesinden gelinebilir.
  • Tifüs: Pire, bit, akar ve keneleri konakçı olarak kullanan tifüs, insanlara etki eden Rickettsia bakterisinin türlerinden bulaşan bir hastalıktır. Sonucunda yüksek ateş, titreme, baş ağrısı ve deri dökülmeleri meydana gelir.
  • Bartonella: Akarlar, sivrisinekler, keneler ve pireler ile insanlara bulaşan bir tür bakteri cinsi bartonella ateş, kusma, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtiler gösterir.
  • Pire Alerjisi Dermatiti (FAD): Kedi ve köpeklerde görülen egzemalı kaşıntılı deri hastalığı olan FAD kızarıklık, şişlik ve kabuklanmaya sebep olur. Evcil hayvanlarınızda huysuz lezyonlar geliştirebildiği gibi kaşınma nedeniyle ciltte tüy kaybı yaşanabilir. İnsanlarda az rastlanır fakat kabuklanma ve kaşıntı görülür.

Sıkca Sorulan Sorular

Evet, kedi piresi insanlara geçer. Fakat insanların vücutlarında barınamazlar.

Kedi pirelerinin ısırdıkları noktalar kızarır ve, şişer ve kaşınır. Yanma ve kaşınmaya bağlı olarak kanamada meydana gelebilir.

Halihazırda gerek iklim gerekse kontrollü bir pire mücadelesinin yapılmadığı ülkemiz şartlarında oldukça yaygın olan pireler, yukarıda anlattığımız doğal yetenekleri sayesinde çok uzak mesafeler kat edebildiği gibi hiç evden çıkmayan, pire bulaşma ihtimalinin olamayacağını düşündüğünüz, yüksek katlı binalarda yaşayan “Plaza Kedileri” nin bile pirelenmesine neden olabilir

Pire temizliğinde elma sirkesi kullanabilirsiniz.

Zonaks kedi bit pire ense damlasını deneyebilirsiniz.

Kediniz sürekli bir kaşınma halindeyse, derisini kaşıyan çiğneyen hareketler sergiliyor ve huzursuz görünen bir davranışlar sergiliyorsa kedi piresinin varlığından şüphelenmek yeridir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.