Kuduz Kedi Belirtileri & Tedavi Süreci

12 Kasım 2023
13617
Kuduz Kedi Belirtileri & Tedavi Süreci

Her ne kadar kuduz virüsü köpekler ile bağdaştırılıyor olsa da kedi vb. tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülmesi mümkündür. Kuduz olan bir canlı, virüsü hem diğer hayvanlara hem de insanlara bulaştırabilir. Eğer belirtiler baş göstermeden tedavi edilmez ise ölüm gibi vahim bir durum ile karşı karşıya kalınabilir. Neyse ki önleyici kuduz aşıları sayesinde çözüm oldukça kolaydır ve kuduz hastalığı çoğu gelişmiş ülkede kontrol altına alınmıştır.

Kuduz Nedir?

Kuduz, kedinizin sinir sistemin merkezine etki eden, Rhabdoviridae ailesinden, lyssavirüs cinsine ait RNA’lı bir virüstür. Eğer kuduz olmuş bir hayvan başka bir hayvanı ya da insanı ısırırsa veya enfekte hayvanın salyası herhangi bir şekilde başka bir canlının açık yarasına temas ederse virüs bulaşır. Virüs, bulaştığı bölge ve civarında çoğalır ve daha sonrasında periferal sinirler aracılığıyla omuriliğe ulaşır. Omuriliğe ulaşan virüs daha sonra beyine doğru hareket etmeye devam eder. Bu süre zarfında vücuttaki sinir hattında hasarlar meydana getirir. Virüsün beyine ulaşması virüsün bulaştığı bölgenin beyine uzaklığına ve bulaşma anındaki virüs miktarına göre birkaç günden birkaç aya kadar değişen sürelerde olmaktadır. Virüs beyine vardığı zaman belirtiler hayvanınız üzerine etki göstermeye başlayacaktır. Ortalama 7 gün içerisinde de ölüm ile neticelenir.

Bir Kedi Nasıl Kuduz Olabilir?

Evcil bir hayvanın kuduz olması az rastlanan bir durumdur. Bunun yegane sebebi ise ülkemizde kuduzu engellemek için aşıların senelik olarak yaptırılması zorunlu olduğu içindir. Kedinizin kuduz virüsü ile enfekte olmasının sebeplerinden biri ve en yaygını enfekte olan vahşi hayvan tarafından ısırılmasıdır. Yarasa, tilki, kokarca ve rakun gibi kuduz virüsü taşıyıcısı olan hayvanlar ile yakın temasta olmaları enfeksiyon tehlikesini arttırır. Bu yüzden özellikle yaban hayatıyla iletişimi olan veya olmuş hayvanlarla kedinizin temas etmemesi çok önemlidir.

Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Eğer kediniz başka bir hayvanı ısırıyorsa, bu kuduz olduğuna dair gösterdiği ilk belirtidir. Durum tam tersi ise yani başka bir evcil hayvan sizin kedinizi ısırdıysa, bu konuyu kedinin sahibi ile konuşmalısınız. Ya da bir vahşi hayvan saldırısına uğradıysa veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz. Size verebilecekleri ilk tavsiye, virüsün vücutta barınmaması için güçlendirici bir aşı yapılması olacaktır. Bunun yanı sıra kedinizi karantinaya alarak, semptomların gelişmesini yakından gözlemlemelisiniz. Kuduzun hayvan canlıyken yapılabilecek herhangi bir test ile kesin tanısı mümkün değildir. Olası bir kuduz virüsünün belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Davranış değişiklikleri: Kuduz ile enfekte olmuş sakin yapıdaki bir kedi, heyecanlı, endişeli ya da tedirgin davranışlar sergileyebilir. Eğer sosyal bir kediniz varsa hoşgörülü davranmayacağı gibi yalnız kalmak isteyebilirler.
  • Ateş
  • Saldırı: Kedi, insan ve hayvanlara karşı oldukça agrasif ve saldırgan olacaktır.
  • Çevresel uyaranlara aşırı tepki: Ses, ışık, dokunma gibi uyaranlara aşırı tepki. Var olmayan cisimleri ısırma davranışı.
  • Salya akması: Kuduz olan kedinin ağız kasları etkileneceği için yutkunamazlar. Bu da, salya akmasına ya da köpürmesine neden olacaktır. Bu durum da kuduzun son evresinde görülmektedir.
  • Ses çıkaramama: Disfoni de denen bu durumda hayvan ses çıkarmaya çalışır ancak herhangi bir ses çıkmamaktadır.
  • Kasların kontrolünü sağlayamama: Kuduzda gelinebilecek son evre, kasların kontrol kaybıdır. Bu durum felç ve komaya yol açacaktır.

Kedi Kuduzu İnsanlara Geçirebilir Mi?

sahibini tırmalayan kedi

Kediniz kuduz olduysa bu virüsün size de bulaşma riski vardır. Kendinizi korumak için kedinizin tükürüğü ile birebir temas etmemeniz gerekiyor. Fakat sizi yalaması ya da üzerinize salya akıtması kuduz olacaksınız demek değildir. Bu tükürük açık yaraya denk gelirse bulaşabilir. Hayvanınız tarafından ısırılmanız durumunda kuduz olabilirsiniz. Bu gayet olasıdır ancak az rastlandığını belirtmem gerekiyor. Virüs kaptığınızdan şüphe ediyorsanız, derhal doktorunuz ile iletişime geçin. Enfeksiyonun önüne geçmek için birden fazla kuduz aşısı olamanız gerekebilir.

Kuduz Kedi Nasıl Tedavi Edilir?

aşı olan kedi

Hastalığın tedavisi maalesef yoktur.Kediniz eğer kuduz virüsü ile enfekte olduysa kısa süre içerisinde bir belirti göstermeyebilir. Virüsü kaptıktan birkaç ay sonrasına kadar süren bir kuluçka dönemi olabilmektedir. İlk zamanlar kuduz semptomları göstermeyeceği gibi tükürüğü de birkaç hafta bulaşıcı olmayacaktır. Herhangi bir kuduz testi bulunmadığı için veteriner hekiminiz, kedinizi karantinaya alarak belirtileri takip etmenizi tavsiye eder. Akabinde yapılacak olan güçlendirici aşı, yayılmasını engelleyebilir. Kedinizde belirtiler başladıysa herhangi bir tedavisi bulunmadığı için artık bunun bir geri dönüşü olmayacaktır. İlerleyen süreçte kediniz kötüleşir ve hayatını kaybeder. Bu süreç zarfında kedinizin acılarını dindirmek ve çevredeki diğer canlıları korumak için uyutulmalıdır. Böylesine talihsiz bir durumun önüne geçmek için kedinizin aşılarının güncel olmasına özen gösterin. Kuduz aşıları kedi ve köpeklerde 12 haftalıkken bir doz şeklinde uygulanmaktadır. Çeşitli ülkelerde yasal zorunluluklar farklı olsa da ülkemizde her sene kuduz aşısı tekrarlanmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi tırmalaması ile kuduz virüsünün bulaşma riski yok denecek kadar azdır.

Kuduz hayvanlar tarafından ısırılan başka bir hayvan ya da insana kuduz bulaşır.

Bir kedi sahibiyseniz veya kediler ile yakın temas halindeyseniz her ihtimale karşı kuduz aşısı yaptırmanızda yarar var.

Kuduz sebebi ile mutsuz ve bir o kadar huzursuz olan bir kedi kendini sevdirmek istemeyebilir.

Yavru bir kedinin henüz dişleri çıkmadığı için ciddi bir ısırık meydana getirmez. Dolayısıyla riskte azdır. Fakat önlem amaçlı sizi ısıran kediyi yakından gözlemlemelisiniz.

Kuduz bir kedi veya köpekte belirtiler ortaya çıktıktan sonraki en fazla 10 gün içinde hayvan ölür

Bir ısırıktan sonra kuduz virüsü sinir hücreleri yoluyla beyne yayılır . Beyinde virüs hızla çoğalır. Bu aktivite beyin ve omurilikte şiddetli iltihaplanmaya neden olur ve sonrasında kişi hızla kötüleşir ve ölüme yol açabilir.

Kedi ısırığı için doktora görünmem gerekir mi? Isırılan bölge giderek ağrıyorsa veya şişiyorsa, yaradan irin veya herhangi bir akıntı (özellikle kötü kokulu) geliyorsa veya ateş veya şişmiş lenf düğümleri (bezleri) varsa , doktorunuzu da görmelisiniz. mümkün olan en kısa sürede .

İnsanlar genellikle kuduz bir hayvanın ısırmasından kuduz olurlar. kuduz bir hayvandan tükürük veya diğer potansiyel olarak enfeksiyon materyale maruz kalan çizikler, sıyrıklar veya açık yaraları içerebilen ısırık dışı maruziyetlerden kapması da mümkündür,ancak nadirdir .

Kaynak : https://www.cdc.gov/rabies/transmission/index.html

  • 2 ila 10 gün süren belirsiz semptomların başlangıç ​​dönemi.
  • Belirsiz semptomlar arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştah azalması veya kusma sayılabilir.
  • Yara bölgesinde ağrı, kaşıntı veya uyuşukluk ve karıncalanma.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.