Kedimin karnında beze gibi bir şey var – Karnındaki yumru nedir?

29 Eylül 2021
11371
Kedimin karnında beze gibi bir şey var – Karnındaki yumru nedir?

Kedinizi severken elinize bir yumru/deri birikintisi gelmiş olabilir. O bundan rahatsız görünmüyor ve her sağlıklı kedi gibi mamasını yiyip, koşup, zıplayıp, idrarını yapıyor ve tuvalete çıkıyor olsa da bu herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmez. Dolayısıyla kedinizin karnında ortaya çıkan bu yumrunun veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Bu yumrunun derinin içinde mi yoksa altındaki dokuda mı olduğu tespit edilmelidir. Bu kitlenin iyi huylu olup olmadığı ve çıkarılması gerekip gerekmediği belirlenir.

İyi Huylu Yumrular

  • Bu tür kitleler kanser değildir.
  • Hücrelerin fazla büyümesinden kaynaklanır.
  • Vücuda yayılmazlar.
  • Vücudun bazı kısımlarında ortaya çıktıkları zaman problem yaratabilirler.

Kötü Huylu Yumrular

  • Kötü huylu yumrular kanserdir.
  • Vücuda yayılabilir.
  • İyi huylu yumrulara kıyasla daha hızlı büyürler.

Kedilerin Vücutlarında Yumruların Görüldüğü Bölgeler

  • Kulak yumruları
  • Cilt yumruları
  • Dalak, karaciğer, böbrek, mide, bağırsak, yumurtalık ve rahim tümörleri
  • Meme tümörleri
  • Beyin ve omurilik tümörleri
  • Kalp tümörleri, akciğer tümörleri ve tiroid tümörleri
  • Kemik tümörleri

Bir kedinin Derisindeki Yumruların Yaygın Sebepleri

Hafif Travmalar: Küçük bir çarpma sonucunda meydana gelebilen ve kendi kendine iyileşen yumrulardır. Enfekte olması olasıdır. Ayrıca aşı olan kedilerde birkaç gün şişlik olur. Daha fazla sürerse veteriner hekiminize başvurmalısınız. Ayrıca aşı veya enjeksiyon sonrası, aşı/enjeksiyon yerlerinin ovuşturulması ilacın yayılıp yumrulaşmaması açısından önemlidir.

Apseler: Kedinizin ısırılması veya çizilmesi durumunda oluşan irin dolu, şişmiş yerledir. Her zamanki hallerine göre daha yorgun olabilir ve mama yemek istemezler. Veteriner hekiminiz kediniz için antibiyotik ve anti-inflamatuar ilaç verebilir. Bu yumruyu temiz tutmak için olduğu noktanın etrafındaki tüyleri temizleyebilirler. Eğer apse derin ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Tümörler: Yağ dokudan köken alan lipomlar, kedinizin vücudunda herhangi bir noktada bulunabilirler. Kanser olarak adlandırılmaz. Kedinizin hareket kabiliyetini sınırlamadıkça ameliyat gerektirmez. Yaşlı ve kilolu kedilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Yumrunun kanser olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminiz numune almak için iğne kullanacaktır. Yalnızca zararsız bir lipomsa bir girişimde bulunmayabilirler. Fakat büyürse veya karakteri değişirse işte o zaman ameliyat ile engellemeyi tavsiye ederler.

Mast hücre tümörleri, baş ve boyun bölgesi başta olmak üzere kedinizin cildinde rastlanabilir. Bu durumdaki kedilerin baş boyun bölgesi kaşıntılı ya da kırmızı olabilir. Agresif kanserli tümör olan fibrosarkomlar, vücutlarının herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. Eğer kedinizin son tümör yerinde yumru oluştuysa, veteriner hekiminiz hemen muayene etmelidir.

Kedilerde en sık görülen kanser çeşitlerinden biri olan meme kanseri ya da meme bezi tümörleri kedinizin karın bölgesinin çevresinde, meme uçlarına yakın yerlerde meydana gelir. Yeterli büyüklüğe ulaşmadan önce fark etmek zordur. Bu tümörlerin % 85’i kanserli olduğu için dikkatinizi çektiği gibi veteriner hekiminize götürün. Kedinizi erken dönemde kısırlaştırarak meme kanseri tehlikesini % 90 önleyebilirsiniz.

Bir diğer sık rastlanan kanser türü lenfomadır. Lenfomanın belirtilerinde bir bacak arkasındaki, çene altındaki lenf yumrularının ele gelecek şişkinliğe ulaşmasıdır. böyle bir durumda bir veteriner hekim muayenesi tavsiye edilmektedir.

Kedinizdeki kanserli dokuyu tedavi etmek için cerrahi işlem, kemoterapi veya radyoterapi gibi yöntemler önerilebilir. Veteriner hekiminiz sizi onkoloğa sevk edebilir. Meme kanseri söz konusu olduğunda meme bezinin tümü alınarak iyi bir tedavi uygulanabilir. Ameliyat sonrasında radyoterapi veya kemoterapi tavsiye edilebilir.

Akne: İnsanlarda da olduğu gibi kedilerin çenelerinde ya da yüzlerinde siyah noktalar olabilir. Deri yüzeyinin altındaki minik şişlikler olarak tanımlanabilir. Eğer enfekte olursa, kolayca fark edebilirsiniz. Veteriner hekiminiz sivilce olduğunu söylüyorsa, yağı çıkarmak için özel bir yıkama, silme veya ilaç kullanmanızı önerebilir.

Keneler: Sadece sokak kedilerinde kene görülmez, sizin küçük evcil dostunuzda da kene görülebilir. Parazitler, köpeklere ya da insanlara tutunarak eve ulaşacağı gibi buradan kedinize geçebilir. Eğer uzun süre kedinizin cildine gömülü şekilde kalırsa, yumru görünümünde olacaktır. Veteriner hekiminiz keneyi çıkartarak kedinizi sağlığına kavuşturacaktır.

Böcek ısırıkları: Arı, sivrisinek, yaban arısı, örümcek, karınca gibi küçük böcekler kedilerde şişliğe sebep olabilmektedir. Isırık olan bölgeler şişer ve kızarır. Kulak, burun ve diğer noktalarda vücut daha da büyük tepkiler verebilir. Ağrılarını hafifletmek için soğuk kompres uygulanabilir. Veteriner hekiminizin vereceği antihistaminik  veya steroid ilaçlarla şişlik hafifletilir. Kedilerin bazısı pire ısırıklarına karşı hassasiyet gösterebilirler. Fakat yumru oluşmasından ziyade kızarık ve ağrı olması yüksek ihtimaldir. Önlemek adına pire kontrollerinin takibini yaptığınızdan emin olun!

Veteriner Hekimini Hangi Durumlarda Ziyaret Etmelisiniz? 

  • Büyük bir yumru,
  • Aniden ortaya çıkan yumru,
  • Var olan bir yumrunun zamanla boyutu, hissi ya da dokusu değiştiğinde,
  • Yumru sert ve hareketsiz olduğunda,
  • Siyah ya da mor renkliyse,
  • Kediniz yumrudan rahatsız oluyor ve yumru günlük hareket kabiliyetini etkiliyorsa,
  • Yumru açık yara ya da ülserse,
  • İrin ya da akıntı varsa,
  • Kedinizde uyuşukluk, iştahsızlık, ishal ya da depresyon görülüyorsa veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerecektir.

Teşhis

Kedinizdeki yumrunun iyi ya da kötü huylu olduğunu tespit etmek adına, veteriner hekiminiz histopatolojik bir değerlendirme yapmak için ince iğne aspirasyon yöntemini kullanabilir ya da tümörden alınan doku parçasını laboratuvara gönderebilir. Röntgen ya da ultrason kullanılarak kitle varlığı teşhis edilebilir. Eğer meme kanseri net şekilde teşhis edilirse, kedinin meme uçlarının, bezlerin ve alt bölgedeki dokunun çıkarılması için mastektomi yapılacaktır. Eğer tümör yaklaşık 3 cm büyüklüğünden küçükse hayatta kalma oranları yüksektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu tümörler iyi huyludur. Sert ya da içi sıvı dolu yumuşak yumrulardır. Genelde tüysüz olarak göze çarparlar. Fibromlar kötü huylu olmadığı sürece ya da kedinizin günlük aktivitesini kısıtlamadığı takdirde tedavi ettirmek, sizin seçiminize bağlıdır. Bazen fibromlar hayli büyüyebilir.

 

Kanser belirtileri zayıf olabileceği gibi sinsi bir hastalık olduğu da bilinen bir bilgidir. En sık görülen semptomlardan biri de yumru ve şişliklerdir. Bu şişliklerin boyutları değişken olabilir. Veteriner hekimizin yapacağı kolay bir test ile tedavi planı belirlenebilir.

Yumrunun boyutu büyüyor, değişiyor, yayılıyor, ağrı yapıyor, sertleşiyor, kanınıyor ya da akıntı oluyorsa ciddi bir şeyler olduğunu düşünmelisiniz.

Kedinizi severken elinize bir yumru geldiyse, veteriner hekimine gitmelisiniz. Bu yumru çıkarılmaz ise, yakından izlenmelidir. Büyüme, doku değişimi, kana ve ağrı gibi durumlarda yeniden veterinerinize başvurmalısınız.

Herhangi bir travmatik yaralanma olmadan da kendiliğinden meydana gelebilir. İç kanama semptomları arasında halsizlik, uyuşukluk, iştahsızlık, şişkinlik meydana gelebilir. Kanamanın şiddeti fazlaysa ve tedavi edilmezse ölüm ile sonuçlanabilir.

Tedavi edilmediği takdirde, teşhisin konulduğu zamandan sonra 2 yıl kadar yaşayabilirler. Kemoterapi ile bu yaşam süresi biraz daha uzatılabilir. Ancak lenfomalar, bilhassa da kedi lösemi virüsü var ise herhangi bir tedavi sonuç vermez.

Vücuttaki kollajen dokusu olan ve kıkırdaktan kaynaklanan kondrosarkom, hızlı yayılarak az rastlanan bir tümöt türüdür. Kedinin gırtlak ve trakeasını etkileyen farklı gırtlak tümörlerindendir.

 

Bağırsak tümörlerinin kesin bir sebebi yoktur. Genellikle yaşlı kedilerde görülürler.

Apseler kendi kendilerine açılabilir ve kedinin yarası enfekte olabilir. Bu da irin olmasına sebebiyet verir. Tedavi edilmezse riskli hale gelebilir.

Meme tümörünün en belirgin semptomu, karın derisinin altında bir veya daha fazla kitlenin ele gelecek düzeyde olmasıdır. Meme ucunun yanında ya da içinde de olabileceği gibi meme zincirini de takip edebilir. Yumruların boyutu ve görüntüsü değişim gösterebilir.

Eğer kedi ilk etapta kilolu ise lipom az hem daha belirgin hem de büyük olur. Kedi kilo verdiği zaman lipom küçülür ancak kaybolmaz. Lipom iyi huylu olduğundan dokular istila etmez ve kötü bir netice yaratarak yayılmaz.

Tedavi ediliği takdride %50 ila %70 arasında belirtiler yok olabilir. Bu süreç 4 ila 12 ay arasında sürmektedir. Ek olarak bazı durumlarda kediniz 2,5 yıl ve daha fazla uzun süre yaşam sürebilirler.

Kedilerde yumru ve şişlikler sıklıkla görülebilir. Bunları genelde kedilerini haftalık olarak tımar eden sahipler farkeder. Kimi kitle yavaş büyürken kimi kitle hızlı şekilde büyür. Bu kitleler deri yüzeyinde, deri içinde ve altında ortaya çıkabilir.

Kanserli yumrular genellikle boyut değiştirir, iyileşmez, sertleşir, uyuşur, dışkılama alışkanlıkları değişir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.