Yaşlı kedilerde sinirlilik ile nasıl başa çıkılır?

14 Ağustos 2021
936
Yaşlı kedilerde sinirlilik ile nasıl başa çıkılır?

Yaşlı kedilerin zaman zaman sinirli olmaları pek görülen bir şey değildir. Bu yüzden kedinizin sağlığı ve ruh halini iyileştirmek için harekete geçmelisiniz. Hastalığı ekarte etmek ya da tedavi etmek için veteriner kliniğine gitmeli ve kedinizin diş sağlığına ya da kum kabındaki davranışlarını iyi gözlemelisiniz. Öte yandan ruh halini iyileştirmek için sentetik bir feromon sprey ya da kedi nanesi de kullanabilirsiniz. Peki tüm bunların dışında yaşlı kedilerde sinirlilik ile nasıl başa çıkılır? Tek tek bahsedelim…

Kedinizin Sağlığını Değerlendirme

-Yaşlı kedinizin sağlığını doğru bir şekilde analiz etmek için, veteriner kliniğine gitmeniz daha doğru olacaktır. Kedinizi yaşlandıkça her 6 ayda bir ya da daha sık kontrole götürmeniz gerekmektedir. Veteriner hekiminize kedinizin sağlığındaki ya da huysuzluğu dışında davranışlarındaki herhangi bir düzensizliği varsa, anlatın. Sizin anlatmanıza göre veteriner hekiminiz erken teşhis yapacak ve kedinizi daha kolay bir şekilde tedavi edecektir. Yaşlı kedilerde en sık görülen ve sinirliliğe neden olan bazı tıbbi durumlar ise şunlardır;

  • Dejeneratif eklem hastalığı
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Kabızlık
  • Diş hastalığı
  • Üriner sistem hastalıkları

-Kedinizin ağız sağlığını korumak için dişlerini haftada en az bir kez kontrol edin ve temizleyin. Diş ağrısı kedilerde huzursuz davranışlara neden olabilir ve yemek yemelerini zorlaştırdığı için sağlıklarını tehlikeye atabilir. Aşağıda belirttiğimiz semptomları kedinizde fark ederseniz, en kısa süre içerisinde veteriner kliniğine gitmeniz gerekmektedir.

-Yaşlanan kediler genel olarak demans, kafa karışıklığı ve hafıza kaybı gibi bilişsel sorunlar yaşarlar. Eğer bu sorunları erkenden tespit ederseniz, veteriner hekiminiz bilişsel işlevdeki düşüşü yavaşlatmak için ilaç reçete edebilir. Peki kedinizde hangi semptomlar bu hastalığa işarettir? Hemen sıralayalım;

  • Oryantasyon bozukluğu
  • Düzensiz uyku alışkanlıkları
  • Ajitasyon ya da kaygı
  • Azalan aktivite
  • Tuvaletini bilinçsiz olarak rastgele yerlere yapması
  • Yemek yemeyi unutmak ve bu yüzden kilo kaybı yaşamak

-Yaşlı kediniz tuvalet konusunda da düzensiz davranışlarda bulunabilir. Ve bu davranışların tıbbi bir durumun belirtileri olup olmadığını ya da huysuz ve yaşlanan kedinizin normal davranışlarının bir sonucu olup olmadığını belirlemek için veteriner hekiminize danışmanızda fayda var. Yaşla birlikte bu davranışlarının kontrolünde bir gecikme aşağıdakilerden dolayıdır.

Kedinizi Rahat Tutmak

Camdan bakan kedi

-Yaşlı kediler soğuğa karşı daha hassas oldukları için dışarıdayken bile evi sıcak tutmanız gerekmektedir. Soğuk, yaşlı kedilerde eklem ağrısına neden olabileceği gibi daha da kötüleşebilir ve eklemlerde sertliğe dolayısıyla sinirliliğe neden olabilir. Eğer sıcaklığı kedinizi mutlu edecek kadar ayarlayamıyorsanız, aşağıda verdiğimiz örnekler ile kedinizi sıcak tutmayı deneyebilirsiniz.

  • Isıtmalı kedi yatağı
  • Mobilyaların evin güneşli yerlerine taşınması
  • Uzanmak için bir battaniye
  • Kedinizin vakit geçirmekten hoşlandığı bir alanda bir ısıtıcı (Ancak bu konuda dikkat etmeniz gerekiyor. Kedinizin kendini kolayca yakabileceği bir yere yerleştirmemelisiniz.)
  • Kaloriferin üzerine kedi yatağı konulması

-Kum kabını kullanmak yaşlı kediniz için kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ancak kum kabı rahatsız edici ve uygun bir yerde değilse, bu durum kediniz için oldukça zorlayıcı olabilir. Yaşlı kedinizin ağrıya neden olabilecek merdivenler ya da soğuk zeminler gibi engellerden kaçınabilmesi için kum kabını evde daha sıcak ve kolay erişebileceği yerlere koymalısınız. Öte yandan karışıklığı önlemek adına ilk kum kabını orijinal yerinde bırakabilir ve yeni yere ikinci bir kum kabı yerleştirebilirsiniz. Eğer kediniz normal kum kabının nerede olduğunu hatırlamazsa ya da uzaktaki bir kum kabına gitmekte zorlanırsa, etrafa ek kum kapları yerleştirebilirsiniz.

-Yaşlı kediler susuz kalmaya eğilimli oldukları için kedinizin bol su içtiğinden emin olmalısınız. Bu yüzden de kuruluğu önlemek adına evde nemlendirici kullanabilirsiniz. Dehidrasyon ağız kuruluğu, uyuşukluk, depresyon ve cilt rahatsızlıklarına neden olabilir ve tüm bu durumlar sinirliliğe yol açabilir. Eğer kedinizin hareket sorunu varsa, suya kolayca erişebilmesi için evin içine birden fazla su kabı yerleştirebilirsiniz. Ayrıca kedinize kuru mama yerine ıslak mama vermek, faza su tüketmeyen kedinizin gülük su ihtiyacını karşılayacaktır.

-Kedinizde can sıkıntısı, aktivite seviyesini azaltan enerji ya da hareket sorunları varsa, bu durumlar sinirliliğe yol açabilir. Bu nedenle veteriner hekiminizin onayını almalı ve kediniz ile oyunlar oynamalısınız. Aynı zamanda kedinize kendi başına oynayabileceği oyunlar da bulmalısınız. Kediniz bir pencere pervazında ya da erişilmesi zor bir tünekte oturmayı seviyorsa, tırmanmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin yakınına bir sandalye ya da basamaklı merdiven yerleştirebilir ve rahat etmeleri adına o noktaya yumuşak bir yastık koyabilirsiniz.

-Kedinizin ruh halini iyileştirmek için, kedi yanağı feromonunun sprey formundaki sentetik versiyonunu kullanabilirsiniz. Hangi markaların en iyi sonuç verdiğini veteriner hekiminize sorabilir ve o şekilde satın alabilirsiniz. Bu spreyler, kediler üzerinde sakinleştirici ve sevindirici bir etkiye sahip olmakla beraber onları rahatlatır. Bu spreyleri veteriner kliniğinden ya da internetten satın alabilmeniz mümkün.

-Hem ruh halinde bir değişiklik hem de enerjide bir artış sağlaması için kedinize kedi nanesi verebilirsiniz. Yeniden doldurulabilir oyuncaklara kurutulmuş kedi nanesi koyabilir ya da kedinizin oyun alanına veya yatağına kedi nanesi spreyi sıkabilirsiniz. En iyi kalite için organik olarak yetiştirilmiş markaları kullanmayı unutmayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Yaşlı kedim neden bu kadar kızgın?

Yaşlı kediniz size ya da diğer hayvanlara karşı saldırgan bir hale geldiyse, bunun altında yatan yaşa bağlı bir neden olabilir. Öte yandan saldırganlıklarının nedeni kendilerini hasta hissetmeleri de olabilir. Bu yüzden bir şeylerin yanlış gittiğini düşünüyorsanız, veteriner hekimine gitmeniz daha doğru olacaktır.

Kediler yaşlanınca huysuzlaşır mı?

Yaşlı kedilerde agresif tepkiler artabilir. Aynı zamanda hem sizinle hem de evinizde diğer evcil hayvanlar ile sosyal ilişkileri de değişebilir. Kedinizin geçirdiği değişiklikleri anlamak ve son yıllarında ortaya çıkabilecek davranış sorunları ile şefkatli ve etkili bir şekilde başa çıkmak kedinize yardımcı olabilir.

Kediler strese girerse ne olur?

Kedilerde stres farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Stresli kediler deri, üriner sistem ya da sindirim sistemi sorunları yaşayabilir. Aynı zamanda kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama ya da tıslama gibi sesler çıkartabilir, insanlara ya da diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir ve takıntılı şekilde yalanabilir.

Kediler stresten hasta olur mu?

Stres, özellikle ev kediler için uzak durulması gereken ve olumsuz etkileri olan bir durumdur. Kedilerde stres ortadan kaybolmadığı sürece, kalıcı ruhsal ve fiziksel hasara sebep olabilecek pek çok hastalık için zemin oluşturulur.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.