Bir kedinin sizi yalnız bırakmasını nasıl sağlarsınız?

11 Ekim 2021
803
Bir kedinin sizi yalnız bırakmasını nasıl sağlarsınız?

Kedilerinizi içtenlikle seviyor olabilirsiniz ancak bazı zamanlar aşırı tepki verdikleri ve fazla yapışkan oldukları için rahatlık arıyor olabilirsiniz. Siz ev işleri ile meşgul olurken ya da bilgisayarınızda son dakika raporları hazırlarken, kediniz de araya girebilir. Bu anlamda sizi takip etmek ve yaptığınız her şeye dahil olmak istedikleri için tam bir baş belası olabilirler. Peki bir kedinin sizi yalnız bırakmasını nasıl sağlarsınız? İşte detaylar…

Bir Kedinin Sizi Yalnız Bırakmasının Etkili Yolları

Onu Görmezden Gelin

Kedinize ilgi göstermek, kucaklamak ve derin bir bağ kurmak oldukça önemlidir ancak ev işleri ile uğraştığınızda ya da evde çalıştığınızda sizi takip etmesi büyük bir sorundur. Eğer kediniz bu konuda aşırıya kaçarsa, sessiz davranın ve onu görmezden gelin. Unutmayın, arada sırada ona hayır demenizde herhangi bir sorun yok! Eğer hala sizi yalnız bırakmıyorsa, göz teması kurmaktan kaçının. En sonunda sizden herhangi bir yanıt alamadığında uzaklaşacaktır.

Masa Kırıntılarını Vermeyin

Köpeklerde olduğu gibi kediler için de mama kesin bir mıknatıstır ve siz yemek yerken ona biraz mama verdiğinizde, hep daha fazlasını bekleyecektir. Bu nedenle sizi takip ederek yemek yemek için yalvaracaktır. Bu durumdan kaçmak için, ona sofra kırıntıları vermeyin. Kedinizi sadece planlanan yemek saatinde besleyin.

Sınırları Belirleyin

Kedinizi ne kadar çok severseniz sevin ona yine de bir sınır koymaktan çekinmemelisiniz. Eğer evden çalışıyorsanız, kedinizin giremeyeceği ayrı bir odanız kesinlikle olmalı. Aynı zamanda yemek esnasında aileyi rahatsız etmemesi adına kedinizi başka bir odada ya da başka bir alanda tutmanız da işinize yarayabilir.

Başka Bir Kedi ya da Evcil Hayvan Sahiplenin

Bu durum biraz zaman ve sabır gerektirir ancak genel olarak buna değeceğini bilmelisiniz. Sizi yalnız bırakacağı ve size fazla muhtaç olmayacağı için yeni bir kedi ya da köpek gibi başka bir evcil hayvan sahiplenmek çözüm olabilir. Bazı zamanlar kediler sıkıldıkları için yapışkan olurlar. Bunların dışında evcil hayvanların birbiri ile düzgün bir şekilde tanıştırılması da biraz zaman alabilir. Ancak tanışıp bir bağ kurdukları zaman, bir oyun arkadaşı veya refakatçisi olduğu için artık sizi rahatsız etmeyecek düzeye gelecektir.

Oyuncaklar ile Dikkatini Dağıtın

Oyuncu ve enerjik olan kedilerin, üzerlerindeki ekstra enerjiyi atmaları için sürekli aktif olmaları lazım. Kediler yapacak başka bir şey bulamadığı için sizi takip etme eğiliminde olurlar. Bu nedenle oyuncaklar ile kedinizin dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu oyuncakların pahalı ya da karmaşık olmasına gerek yok. Bir karton kutu ya da bir plastik top bile oyun için yeterlidir.

Sağlığını Değerlendirin

Bazı zamanlar kediler garip davranabilir. Kedinizin birdenbire neden yapışkan olduğunu ve neden sizi yalnız bırakmayacağını merak ediyorsanız, kedinizi gözlemlemeli ve fazlasıyla dikkatli olmalısınız. Kediniz hasta hissettiği için böyle davranıyor veya size yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu göstermeye çalışıyor olabilir. Bu nedenle fiziksel bir kontrol yapın ve yaralanmalara ya da diğer anormalliklere dikkat edin. Örneğin kedinizde bir aksama var mı, patilerini ya da vücudunun belirli bir bölümünü tuttuğunuzda inliyor mu? Bu gibi belirtileri iyice gözlemleyin ve herhangi bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda veterinere gitmeyi ihmal etmeyin.

Evde Güvenli Barınaklar Sağlayın

Takılacak rahat bir yer bulamaması, kedinizin sizi yalnız bırakmamasının bir diğer nedenidir. Kediler günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirmeyi sevdikleri için, evin tenha bir yerinde rahat bir yatak bulundurmalısınız. Pencereye güzel bir alan yaratabilirsiniz, bir kedi ağacı kurabilirsiniz ya da kedinizin yüksek bir alanda rahatlayabilmesi için belirli bölgelere battaniyeler koyabilirsiniz. Kedinizin bu alanları kullanmasını sağlayın ve yaptığında ise övgüler yağdırıp ikramlarda bulunun.

İyi Beslendiğinden Emin Olun

Kediniz aç olduğu için yalnız bırakmıyor olabilir. Ona verdiğiniz yiyecek kısımlarını değerlendirin ve her öğün için önerilen porsiyon boyutunu veteriner hekiminiz ile tartışın. Böylece kedinizin doğru beslenmesini ve her yemekten sonra tok hissetmesini sağlayacaksınız.

Caydırıcı Sprey Kullanın

Siz mutfakta meşgulken kediniz sizi takip ediyor mu ya da tezgahtan kalkmak gibi bir alışkanlığı var mı? Eğer kedinizin böyle alışkanlıkları varsa, kedilerin en nefret ettiği caydırıcı bir koku içeren spreyleri bu alanlarda kullanabilirsiniz. Okaliptüs, citronella ve lavanta gibi uçucu yağlar kullanan spreyler, kedinizi diğer alanlardan ve tezgahlardan uzak tutmaya yardımcı olur.

Yüksek Sesler Çıkarın

Kediler ürkek oldukları için yüksek seslerden korkar hatta nefret ederler. Bu nedenle kedinizin sizi yalnız bırakmasını istiyorsanız, bu durumdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca kedinizi belirli bir davranıştan kaçınmak için eğitmek istiyorsanız da bu durumdan yararlanmanız mümkün. Kediniz hoş olmayan bir şey yaptığında, yüksek ses çıkarın ve bunu sürekli olarak tekrarlayın. Bu kedinizin aynı şeyi bir daha yapmaması adına eğitmenin en etkili yollardan biridir. Kediler akıllı evcil hayvan oldukları için, en sonunda yüksek sesleri sizi takip etmek ve fazla yapışkan olmak gibi istenmeyen davranışlar ile ilişkilendirirler.

Bir Program ya da Rutin Oluşturun

Kediler muhtaç olma eğilimindedir ve rutinlerinde herhangi bir aksaklık olduğunda, hemen sizi rahatsız eder ve yalnız bırakmazlar. Rutinde gelişirler ve alıştıkları bir programda küçükte olsa bir değişiklik yaşadıklarında strese ve endişeye maruz kalırlar. Örneğin; bir ev tadilatı ya da evinizdeki mobilyaların yerini değiştirme, yeni bir bebek ya da akraba gibi aileye yeni bir üye gelmesi gibi şeyler… Bu durumu düzeltmek adına evinizde ani değişiklikler yapmayın ve konu kedinizin yemek zamanı ya da aktiviteleri olduğunda sabit bir programda ilerleyin. Kediniz ne zaman yemek yemesi gerektiğini ya da ne zaman uyuması gerektiğini zamanla öğrenecektir.

Çözüm;

Kediler sevimli ve neşe kaynağı olsalar da, fazla yapışkan hale geldiklerinde ve sizi yalnız bırakmadıklarında tam bir baş belası olurlar. Bu durumu engellemek için kesinlikle bir sınır koymalı, oyuncaklar ile dikkatini dağıtmalı ve kedinizin iyi beslendiğinden emin olmalısınız. Kedinizin stresli ve endişeli bir durumu olabileceği gibi altta yatan bir tıbbi sorunu da olabilir. Bu nedenle ekstra dikkatli olmanızda fayda var.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.