Kediler neden sinirlenir? Kedi sakinleştirme yöntemleri

25 Aralık 2021
7732
Kediler neden sinirlenir? Kedi sakinleştirme yöntemleri

Kediler neden sinirlenir? Sahipleri, kedilerinin mutlu ve sağlıklı olması için elinden gelen her şeyi yapıyor olmasına rağmen, kediler onlara karşı agresif hareketler de bulunabilir. Kedi severler olarak kedilerde çok sık görülen sinirli tavırların nedenlerini araştırdık. Onları, tüyleri gibi davranışsal olarak da her daim yumuşacık tutmak için nasıl yaklaşımda bulunmamız gerektiğini belirtmeye çalıştık. Yazımızın derinliklerine doğru ilerleyerek kedilerin neden sinirlendikleri ve kedi sakinleştirme yöntemleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kediler bir anda agresif hareketler sergiler, tıslar, tuhaf bir şekilde miyavlar ya da adeta konuşur gibi ses çıkartırlar. Bu durum sahiplerini hem şaşırtır hem de endişelendirir. Çünkü bir kedi sahibi olmak, onları olduğu gibi kabullenmek demektir. Bu kabullenme içerisinde olumsuzluklar da yer alabilir. Önemli olan kedilerde saldırganlığa yol açan olumsuzlukların neler olduğunu, kediye nasıl yaklaşılması gerektiğini ve çözümleri öğrenmektir. Öncelikli olan kediler neden sinirlenir sorusunu yanıtlayalım ve doğada eşi olmayan güzel dostlarımızın problemlerini çözmek için ilk adımı atalım.

Kediler neden sinirlenir?

Kedilerin sinirlenmesi oldukça normaldir, aslında. Bizler sorunlarımızı konuşarak anlatırız. Kediler ise bir sorunla karşılaştığında bunu jest ve mimikleri ile birbirlerine fark ettirmeye çalışır ve bazen de bizlere! Bu nedenle sinirlenmeleri doğal bir davranıştır. Ayrıca kediler birer avcı oldukları için saldırgan hareketler sergilemeleri de normal karşılanmalıdır.

Sokak kedilerinin kendilerini kötülüklerden korumaları için saldırgan ya da sinirli olması gerekir. Bu doğanın bir kanunu olarak düşünülmelidir. Kendi alanlarını, yavrularını ve yiyeceklerini korumaları gerekir. Bu yüzden birbirlerine karşı sert davranırlar. Ancak ev kedilerinin sahiplerine karşı bu tarz tutumlar sergilemesi, sahiplerinin endişelenmesine neden olabiliyor. Burada kedi ile geçirilen zamanın az olması nedeni ile kedinin nelere kızdığını bilmemek de etkili oluyor. Bazen de büyük tecrübelere sahip olan kedi severlerin ” Daha önce böyle bir agresiflik ile karşılaşmamıştım.” şeklindeki konuşmalarına da şahit olabiliyoruz. Çünkü bazı ani sinirlenmeler canlarının yanması ile alakalı olabiliyor. İşte kediler neden sinirlenir sorusunun yanıtları;

kedi neden sinirlenir

  • Canı acıdıysa,
  • korktuysa,
  • stres altındaysa,
  • hormonal sorunlar yaşıyorsa,
  • geçmişte travma geçirdiyse,
  • psikolojisinin kötü olması gibi birçok neden ile kediler sinirlenir.

Kediler canı yandığı için sinirlenir

Kedinizi çok sinirli olarak gördüyseniz, bunun en sık görülen nedeninin canının yanması olduğunu bilmeniz gerekir. Evde çocuk varsa, kediyi rahatsız etmek ve canını yakmış olabilir. Ayrıca başka bir kedi varsa, oynarken birbirlerine zarar vermeleri de muhtemeldir. Kedilerinin canının yanmasının en temel agresif olma nedeni olduğunu asla unutmayın. Özellikle agresif tavırlar aniden ortaya çıktıysa, kedinin bir yeri ağrıyor ya da hasta olduğu için de olabilir.

Sinirlenme dışında inleme gibi sesler çıkarıyorsa, sürekli aynı yeri yalıyorsa ve etrafındaki kişiye saldırgan hareketler sergiliyorsa kediyi önce sakinleştirmek gerekir. Ardından yavaşça yaklaşmak ve canının neden yandığını öğrenmek ikinci adım olmalıdır. Sağlık problemleri ihmal edilmemelidir. Kediniz sakinleştikten sonra onu kucağınıza alın ve sevdikten sonra yere bırakıp yürümesini kontrol edin. Bir problem varsa, yürümek istemeyecek ya da belirtileri hemen ortaya çıkacaktır. Ancak belirtmek isteriz ki, British Shorthair gibi kucak sevmeyen kedi türlerine yaklaşımınız farklı olmalıdır. Çünkü belirttiğimiz gibi British Shorthair kucak sevmez.

Korku sinirlenme nedeni olabilir

Saldırgan kedi sesi duyduğunuzda ve kediye yaklaştığınızda kuyruğu havaya dikilmiş, adeta kendini büyütmüş ve tüyleri de bir o kadar kabarmış olan kedi ya da kediler ile karşılaşabilirsiniz. Bu da kedilerin korktuğunu belirtir. Bu nedenle kediler, kendilerinin bu savaşta galip gelebileceğini belirtmek için adeta bizlere ya da birbirlerine “büyüklük gösterisi” düzenlerler.

Kediler, meraklı ve yaramaz canlılardır. Bununla birlikte oldukça tuhaf şeylerden korkarlar. Örneğin; bir salatanın arkalarında durması, onların patilerinin yerden kesilmesi de bir olur. Kedinizin korktuğunu düşünüyorsanız, neyden korktuğunu öğrenmeli ve bir daha korkmaması için tehlikeyi uzaklaştırmalısınız. Komiklik olsun, diye salatayı kullanmanızı tavsiye etmeyiz. Aksi takdirde birkaç tırmık izi hatırası sizi bekleyecektir.

kedilerin sinirlenme nedenleri

Stres altında iken kediler saldırganlaşabilir

Kediler bulundukları ortamı ve ortamdaki değişiklikleri hissedebilirler. Hatta kediler sahiplerinin üzüldüğünü bile anlayabilir. çünkü bulundukları ortamdaki kaldıkları süre içerisinde gelişen olaylar ve evin rutinini öğrenirler. Eğer evde kavgalı bir ortam, yüksek sesli konuşmalar, çok yüksek seli açılmış garip müzik sesleri varsa, kediler strese girer ve sinirlenir. Bu nedenle evdeki rutine dikkat edilmeli, kedinin yanında yapılan fevri hareketler de kontrol altına alınmalıdır.

Hormonal sorunlar kedileri sinirlendirebilir

Kısırlaştırılmamış olan bir kedi, cinsellik nedeni ile zor zamanlar geçirebilir. Evde iki erkek kedi varsa, başınız bazen zora girebilir. Çünkü iki erkek kedi birbirine güç gösterisi yapmak, kendine ait alanı belirlemek gibi durumlar için sık sık birbiri ile kavga eder. Elbette sadece erkek kediler değil, dişi kediler de kısırlaştırılmadıysa, hormonal sorunlar nedeni ile sinirlenir.

Geçmişte yaşadıkları travmalar neden olabilir

Sokak kedileri sahiplenildiğinde ya da barınaktan bir kedi aldığınızda kedinin tuhaf davranışları ile karşılaşmanız oldukça normal bir durum. Çünkü sokak kedileri birbirlerine karşı yaptıkları agresif tavırlar, köpekler tarafından alınan darbeler ya da kötü insanlardan gelen olumsuzluklar nedeni ile travma yaşayabilirler. Bu travmalar da yeni sahipleri kediye ne kadar iyi davransa da ortaya çıkabilir. Sorunun ortadan kalkması için veterinere gitmek gerekir. Her zaman belirttiğimiz gibi düzenli veteriner kontrolü asla ihmal edilmemelidir.

Psikolojik birçok neden ile kediler sinirlenir

Camdan sürekli bakan bir kediniz varsa, canı sıkılıyor demek olabilir. Dışarıdaki kedilerin özgürlüğünü görmek ve evde sürekli yalnız kalmak, onları mutsuz edebilir. Bu mutsuzluk da zamanla kedilerin sinirlenmesine neden olur. Kediler en çok neye sinirlenir sorusunun yanıtını almak için kısacası kedi ile uzun zaman geçirmek gerekebilir. Onların hareketlerini sıkıntılarını anlamak bazen kısa sürse de bazen de anlamak zor olabilir.

Evde iki kedi yaşıyorsa ya da bir kedi sultanlığını ilân etmiş iken diğerinin gelmesi ile ani duygu değişimleri yaşayabilirler. Kıskançlık da kedileri sinirlendirir. Sahibiniz tarafından sürekli seviliyor ve kucağa alınıyorken yeni gelen kedinin tahtlarını yıktığını hissetmeleri saldırgan hareketler sergilemesine neden olur. Bunu çözmek için elbette zaman gerekir. Bazen de ne yapsanız, olmaz ve iki kedi anlaşamaz.

Kediler korku, hastalık ve strese girmeleri gibi nedenler ile sağlık problemi yaşayabilirler. Bu nedenle kedi bağışıklık güçlendirici tavsiyelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bağışıklık sistemi güçlü olan kediler kolayca hasta olmaz ve olurlarsa da çabuk iyileşirler.

kedi sinirlenme nedenleri

Kedi sakinleştirme yöntemleri

Kedi sakinleştirme yöntemleri arasında en önemli iki etken bulunur. Bunlar; sabırlı olmak ve kediye nasıl yaklaşılması gerektiğini öğrenmektir. Her kedi aynı karaktere sahip değildir. Her biri aynı şeylerden korkmaz ya da aynı şeylerden hoşlanmaz. Bu nedenle nabza göre şerbet dediğimiz şekilde hareket etmeliyiz.

Tecrübe sahibi olmadan kediye yaklaşımda bulunursak onu daha fazla sinirlendirebilir ya da saldırmasına neden olabilir. Bu da aradaki iletişimi daha da eksiye düşürür. Bu nedenle kediye yaklaşımda bulunmadan önce kedinin;

  • sinirlendiğinden emin olmalı,
  • neye sinirlendiğini anlamalı,
  • ısırık ya da tırmalamasından korunmak için güvenlik önemleri almalı,
  • göz önünden uzaklaşmalı,
  • güvenli hissetmesi için alanlar oluşturmalı,
  • sakinleşmesi için diğer adımlara uyulmalıdır.

Bu adımları daha iyi anlamak ve kediyi hızlıca sakinleştirmek için maddelere göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sinirlendiğinden emin olun

Kediler, bazen tuhaf hareketler sergiler. Avcılık yetenekleri nedeni ile çevrelerinde gördüğü ve ilgisini çeken nesnelere karşı daima gözlem yaparlar. Aniden üzerlerine atlar ya da patileri ile onlara dokunmaya çalışırlar. Bu nedenle siz de gözlem yapın ve sinirlendiğinden emin olun. Kabarık bir şekilde durmuyor, tıslamıyor ve kuyruğunu havaya kaldırmıyorsa kedi sadece oyun oynuyor da olabilir.

Neye sinirlendiğini anlamaya çalışın

Eğer sinirlendiğinden eminseniz, nelere kızdığını öğrenmeye çalışmalısınız. Kediler ile uzun süre geçirmek, onların nelere kızdığını öğrenmek için birçok fırsat çıkarabilir önümüze. Böylece ne istediğini neleri sevdiğini de öğrenebilirsiniz. İletişimler aradaki paylaşımlar arttıkça aynı oranda yükselir.

Kendi güvenliğinize dikkat edin

Karşınızdaki uzun zamandır sevimli dostunuz olsa da sinirli bir kedinin o an ne yapacağını bilemezsiniz. Bu nedenle kendinizi güven altına almanız gerekir. Kedinin size saldırıda bulunması için neden yok, diye düşünmeyin ve kedinin sizi uyarıp uyarmadığını anlamaya çalışın. Size karşı sinirli bir şekilde miyavlıyorsa, koruyucu bir kıyafet giyip çizik ve ısırıklardan korunmanız gerekir.

Eğer kedi çok kızgınsa, onu sakinleştirmek için üzerine bir battaniye atıp elinize alabilirsiniz. Ancak bu çözüm çok kısa vadelidir. Kedi ile aranızdaki iletişimi güçlendirmeyeceği gibi bir sonraki sinirli tavırlarında size olan güvencini de azaltabilir.

Bir kedi ile yaşıyorsanız, elinizin kolayca erişebileceği bir yere su tabancası koymanızı tavsiye ederiz. Eğer evde birden kedi varsa, onları kavga ederken ayırmak için kullanacağınız gibi size karşı saldırgan hareketlerde bulunmaması gerektiğini öğretmenin en iyi yolu ona su fışkırtmaktır.

Geri adım atmanın önemini unutmayın

“Su fışkırtmak” kadar etkili olmasa da sinirli bir kedinin saldırgan davranışlarından kurtulmak ve onu sakinleştirmek için geri adıma atmak da çok önemlidir. Bu kediye, tamam sen kazandın, mesajı verebilir iken bazen şaşırmalarına da neden olabilir. Şaşıran kedi de sakinleşir ve bunu neden yaptığınızı öğrenmeye çalışır. Diğer adımları uygulayarak onun gönlünü kazanıp stresten uzaklaştırabilir ve size karşı yabani olan kedileri kendinize yaklaştırabilirsiniz.

Göz göze gelmekten kaçının ve eğilin

kedi nasıl sakinleşir

Sinirli bir anında iken kedilerin gözlerine bakmak ve onlara odaklanmak, doğru değildir. Bu, onların daha fazla sinirlenmesine neden olur. Bunun için kedi ile göz göze gelmek yerine, onu şaşırtın ve yavaşça eğilmeye başlayın. İyice eğilip kedinizin boyutuna ulaşın. Kendinizi daha küçük olarak göstermeniz, kedinin rahatlamasına neden olacaktır.

Görmezden gelerek onu şaşırtın

Kedi sakinleştirme yöntemleri arasında şaşırtmanın önemi birkaç maddede belirttik. Çünkü şaşırmak, sinirliliği azaltıp yok eder. Bu nedenle kediyi şaşırtmanın bir diğer yolu olan görmezden gelmeyi de denemenizi tavsiye ederiz. Karşınızda sinirli bir şekilde miyavlayan kedi dururken birden günlük rutine devam etmek, bir şarkı mırıldanmak ve kedi ile ilgilenmemek de işe yarayacaktır.

Kendisini güvenli hissedeceği yerler inşa edin

Kediler, evde kendilerini güvende hissetmeyebilir. Onlara ait olan bir alan olması, sinirlendiklerinde oraya gitmelerini sağlayacaktır. Ayrıca eve gelen misafirler olduğunda bazen kediler, bir yere kaçmaya çalışabilir. Bu bazı kedilerin yabancılara karşı yabani tutum sergilemesi ile alakalı bir durum olabiliyor. Bazen de gelen misafirler kediyi çok fazla rahatsız edebiliyor. Ne de olsa onların sevimliliğine dayanmak bizler için oldukça zor. Uyku saati gelen bir kedi de çok fazla okşanmaktan hoşlanmaz.

Kedinize yavaşça ve dikkatli bir şekilde yaklaşın

Kedinizin sakinleştiğini fark ederseniz, ona dokunmayın. Ancak ona yaklaşmaya çalışın. Kabarık görünüm, sinirli miyavlama ve konuşma şeklinde çıkan tuhaf sesler tamamen bitince kedinize yaklaşın.

Size yaklaşmasını sağlayın

Kedinize yaklaştıktan sonra size yaklaşmasını bekleyin. Avucunuzun içine kedinin sevdiği yiyeceklerden alıp elinizi göstererek size gelmesini bekleyebilirsiniz. Bu ikramlar onu cezbedecek ve küslük bitecektir. Özellikle ilk haftalarda kedilerin sinirli tavırlar sergilemesi oldukça normaldir. Bu durum sizi korkutabilir. Ancak kedinize bu gibi küçük ödüller sunarak onun ile iletişiminizi güçlendirebilirsiniz. Ancak dokunmamaya devam edin. Kedinin hareketlerini gözlemlemeye devam edin.

Kontrolün sizde olduğunu anlaması için temas etmemek, çok önemlidir. Yaptığı yanlış için elbette ona kızmayacaksınız. Ancak ödül olarak onu okşamayacaksınız da. İkramlık yiyecekler sadece tamamen sakinleşmesini sağlamak için.

kediler nasıl sakinleştirilir

Yiyeceklerden destek alın

Size yaklaştıktan sonra yiyeceklerden destek alabilirsiniz. Küslük bitse de savaş bitmemiş olabilir. En küçük bir hareket kedinin sinirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle son noktayı koymak için kediyi tamamen sakinleştirmek için kabına mama koyabilirsiniz. Fakat yemesi için onu zorlamayın. Kendisinin gelip yaklaşmasını ve yemesini bekleyin.

Asla ceza vermeyin

Kedilerde sinirlilik sık görülür. Bunun için ona ceza verip bir daha yapmamasını sağlayamazsınız. Kedi ceza alırsa, size daha çok sinirlenir. Size saldırması büyük bir ihtimaldir ve sizi affetmez. Bu da aranızdaki iletişimin kopmasına neden olur. Sizden korkar ve bir daha size yaklaşmak istemez.

Veterinere danışmayı ihmal etmeyin

Kedinin neden sinirlendiğini fark etseniz de fark etmeseniz de bu durumu veteriner ile görüşmeniz gerekir. Uzmanlardan alınacak olan tavsiyeler ile kediler ile yaşamak daha kolay ve eğlenceli bir hale gelebilir. Ayrıca hastalık ya da ağrı gibi nedenler ile kediniz sinirlenmiş olabilir. Eğer çok uysal bir kedi iken ve ortada bir problem yokken sinirlendiyse, hasta olması muhtemeldir.

  • Veterinerler hastalık nedeni ile kedi sinirlendiyse, tedaviye başlar ve kedi de rahatlamış olur.
  • Korku ya da stres nedeni ile oluşan saldırgan tavırlar için sakinleştirici ilaçlar önerebilir.
  • Kediniz herhangi bir olay nedeni ile sinirleniyorsa, problemi çözmek için size önerilerde bulunabilir.

Sabırlı olmaya çalışın

Kediniz, eve yeni geldiyse ya da yavruysa, yeni bir ortama alışması biraz zaman alabilir. Zaman geçtikçe kedinin nelee sinirlendiğini ve nelerden hoşlandığını çok daha iyi anlayacağınız için sabırlı olmanız gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kabarık tüyler, havaya doğru kalkmış olan kuyruk, tıslama ya da konuşma tarzında çıkan tuhaf miyavlamalar kedilerin sinirli olduğunu belirtir. Sinirlenmeleri aniden oluşabilir. Bu nedenle yukarıdaki belirtilerden önce ufak bir ısırılma ya da tırmık izleri ile kedilerin sinirli olduğu anlaşılır.

Sinirlenen kediler aniden saldırabilir. Tıslar, sert bir şekilde miyavlar ve karşısındakini uyarırlar. Bazen de birbirlerini kovalarlar.

Sinirlenen kedilerin sesleri tıslama şeklindedir. Bazen de  konuştuklarını zannedebiliriz. İki kedinin karşılıklı durup konuşur gibi tuhaf ses çıkarttıklarını fark ederseniz, birazdan birbirlerine saldıracaklarından emin olabilirsiniz. Bu nedenle onları ayırmak için su tabancası kullanmalısınız. Bir bardak ya da bir küçük şişe su da kedilerin kavgasının bitmesini sağlayacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.