Kediler neden kağıt yer? 8 Şaşırtıcı neden

18 Temmuz 2022
1183
Kediler neden kağıt yer? 8 Şaşırtıcı neden

Kediler neden kağıt yer? Soruyu sormak bile tuhaf değil mi? Ancak bir kedi sahibi olduğunuzda birçok şey tuhaflığını yitirir. Onları sahiplenme nedenlerimiz arasında çılgın olmaları yer alır çünkü. Hayatımızı renklendirir ve diğer günün bize ne getireceğini tahmin bile edemeyiz. Burada önemli olan yaptıklarının onlara zarar vermediğinden emin olmaktır. Endişe nedenimiz tamamen budur. Bu nedenle sizler için kediler ile ilgili soruları yanıtlamaya çalışıyor ve bizler de onların renkli karakterlerini öğrenebiliyoruz.

Kedim neden kağıt yiyor?

Kediler tıpkı bebekler gibi oyuncaklar dışındaki her tür nesne ile oynayabilirler. Onların eğlenmesi, eğitimi ve pek çok becerisinin gelişimi için özenle hazırlanan oyuncakları patileri ile iterler. Kağıt gibi nesnelere de adeta bayılırlar. Ancak onları oynarken daha da şaşırtıcı olan olaylara şahit oluruz. Bunlardan biri de kedilerin kağıt yemesidir. Ki kedi sahipleri bu duruma sık rastlar. Çünkü çoğu kedi bu davranışı herhangi bir zaman içerisinde yapar.

Kediniz sık sık kağıt yiyorsa nedenini merak ediyor olabilirsiniz. Kedinizin kağıt yemesinin birkaç nedeni vardır ve en yaygın olanı yetersiz beslenmedir. Kediler lif, protein veya yağ gibi besinlere ihtiyaç duyar ve vücutlarında bu gibi önemli faktörler eksik olabilir. Bu nedenle bu temel besinlerin farklı kaynaklarını ararlar. Elbette tek neden bu değildir. Sadece beslenme değişikliğine giderek sonuca ulaşamayabilirsiniz. Burada önemli olan neden sorusunun yanıtını alabilmektir.

Kedilerin her türlü materyali yediği bilinmektedir. Bazıları duvarlardan plastik, ahşap ve hatta çimento çiğnemeyi sever. Ancak karton, kedilerin kemireceği en yaygın malzemelerden biridir. Kediniz, giysilerinizde bulunanlara benzeyen liflerle büyümüşse, giysileri kemirebilir. Ayrıca kumaş giysileri rahatlatıcı bulabilirler. Kedinizin kartonu çiğnemesinin sağlık sorunları veya davranış sorunları da dahil olmak üzere birçok nedeni vardır.

Beslenme sorunları

Kedim neden kağıt yiyor

Kedinizin çok miktarda kağıt tükettiğini fark ederseniz, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu ekarte etmek için onu veterineriniz tarafından kontrol ettirmelisiniz. Veteriner, sorunu teşhis etmenize ve kedinizin benzersiz durumuna göre size özel tavsiyeler vermenize yardımcı olabilir. Basit bir kontrol, kedinizde pika olup olmadığını ve tıbbi tedaviye ihtiyacı olup olmadığını anlayabilir. Veteriner ayrıca, kedinizin davranışını nasıl yöneteceğiniz konusunda size değerli bilgiler sağlayabilir.

Kediniz sürekli olarak gıda dışı bir maddeyi çiğniyorsa, pika sendromundan muzdarip olma olasılığı yüksektir. Davranış, her yaştan kedilerde yaygındır, ancak genç kedileri yaşlı kedilerden daha fazla etkileme eğilimindedir. Yavru kedi nesneleri emmeye başlayacak ve daha sonra onları çiğneyip yutacaktır. Bazı durumlarda pika, kedi lösemisi gibi tıbbi sorunların bir işaretidir. Kedinizin sürekli olarak kağıt ve diğer nesneleri, özellikle plastik olanları kemirdiğini fark ederseniz, veterinerinize danışın.

Kedinizin kağıt tüketmesini önlemenin bit diğer yolu da diyetini değiştirmektir. Lezzetli, besleyici kedi maması çeşitlerini araştırabilirsiniz. İşte sorunu çözmenize yardımcı olabilecek birkaç ipucu.

  1. Sadece kuru mama tüketiyorsa hayatına renk katın ve yaş mama da ekleyin.
  2. Kediler için sağlıklı olan sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak da sunabilirsiniz.
  3. Mamasını saklayın ve avcılık oyunu oynayarak bulmasına yardımcı olun.

Diş çıkarma dönemi

Bizlerde olduğu gibi kedilerde de diş çıkarma dönemi sancılı geçer. Diş etleri kaşınır ve ağrılar oluşabilir. Kaşıntının rahatsızlık boyutu arttıkça yavru kediler çiğnemek için bir şeyler arar. Bu nedenle dişleri yeni çıkan yavrulara çiğneme oyuncakları almak şarttır diyebiliriz. Aksi takdirde mobilyalar ve özel eşyalar çiğneme oyuncağı olabilir. Bazen de kağıtlar çiğnenir. Burada önemli olan kağıtların içinde kimyasal olup olmadığı ve boğulma riskidir.

Stres

Stres altında iken tırnak yeme, göz kırpma ve istemsizce ayak sallaması gibi hareketler yaparız. Yaptıklarımızın farkında bile olmayız. Aklımızda pek çok soru işareti yer alır ve bir an önce stresten kurtulmak isteriz. Kediler stres altında iken kağıt yiyebilir. Bunun nedeni bir şeyler çiğnerken kendilerini rahat hissetmeleridir. Bazen de bunu farkında olmadan yaparlar ve alışkanlık haline gelebilir. Bazı insanlar stres altında iken yemek yemeden duramaz. İşte kediler de aynı hisse kapılabilirler. Boş mama kabı elbette onları tatmin etmez.

Hastalıklar

Ağız ve diş hastalıkları nedeni ile sancılar oluşabilir. Sancı ve ağrılara dayanamayan patili dostlar ne yapacağını bilemez ve bir şeyler çiğnemeye çalışır. Şişik damak, ağrılı dişler oldukça acı vericidir. Ayrıca kedinizin vitamin eksikliği gibi nedenlerle kağıt yemesi de ihtimaller dahilindedir. Vücutlarındaki eksikliği gidermek için farklı yollar arar ve kağıt yeme gibi şaşırtıcı uygulamalar yaparlar.

Kediniz karton veya eski gazete parçalarını kemirmeye başlarsa kağıt yeme sorunu olabilir. Kediler az miktarda kağıdı sindirebilirken, büyük kağıt parçaları sindirim sistemini tıkayabilir ve tıkanıklıklara neden olabilir. Kediniz ister doğal olarak kağıt yemeye meyilli olsun ister hastalık belirtileri gösteriyorsa, bir veteriner tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Pica Sendromu

Kedinizi büyük miktarda karton veya kağıt yerken bulursanız, bu, kedilerin gıda dışı malzemeleri tükettiği nörolojik bir durum olan pika sendromunun bir belirtisi olabilir. Kediniz bu durumdan kurtulabilirken, diğerleri bunu kronik bir sorun olarak geliştirebilir ve veteriner tedavisi gerektirebilir. Sonuç olarak, kedinizi tedavi etmenin en iyi yolu, tamamen karton veya kağıt yemesini engellemektir.

Kedinizin çok miktarda kağıt tükettiğini fark ederseniz, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu ekarte etmek için onu veterineriniz tarafından kontrol ettirmelisiniz. Veteriner, sorunu teşhis etmenize ve kedinizin benzersiz durumuna göre size özel tavsiyeler vermenize yardımcı olabilir. Basit bir kontrol, kedinizde pika olup olmadığını ve tıbbi tedaviye ihtiyacı olup olmadığını anlayabilir. Veteriner ayrıca, kedinizin davranışını nasıl yöneteceğiniz konusunda size değerli bilgiler sağlayabilir.

Kediniz gıda dışı bir maddeyi çiğniyorsa, pika sendromundan muzdarip olma olasılığı yüksektir. Davranış, her yaştan kedilerde yaygındır, ancak genç kedileri yaşlı kedilerden daha fazla etkileme eğilimindedir. Yavru kedi nesneleri emmeye başlayacak ve daha sonra onları çiğneyip yutacaktır. Bazı durumlarda pika, kedi lösemisi gibi tıbbi sorunların bir işaretidir. Kedinizin sürekli olarak kağıt ve diğer nesneleri, özellikle plastik olanları kemirdiğini fark ederseniz, veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz.

Sıkıntı

kedi kağıt yer mi

Kedinizin sık sık kağıt yediğini fark ederseniz, bu can sıkıntısının bir işareti olabilir. Kediniz çok miktarda kağıt yiyorsa, ona türüne uygun bir oyuncak vermenin zamanı gelmiştir. Can sıkıntısı, bir kedinin kağıt üzerinde çiğneme eğiliminin önemli bir nedenidir. Kediler, aile üyeleri etrafta olmadığında genellikle kağıt çiğner. Bu davranışı önlemek için, kedinizin onu meşgul etmesi için zenginleştirici bir ortam yaratın. Kedinize, dikkatini kağıt üzerinde çiğnemekten alıkoyacak oyuncaklar veya ikramlar verin. Mümkünse herhangi bir kağıt parçasını ulaşamayacağı bir yerde tutmak en iyisidir.

Merak

Kediler meraklı canlılardır ve bu neden ile de kağıt yer. Kedinizin hiçbir sağlık sorunu olmadan da kağıt yiyebiliyor olması sizi biraz olsun rahatlatabilir. Ancak bu durumdan emin olmak gerekir. Sadece bir defa bu eylemde bulunduysa sorun yok demektir. Kağıt yemedeki sıkıntılar sıklığı ile de alakalıdır.

Kağıdın çıkardığı ses, kokusu ve yapısı kedileri meraklandırabilir. Onlar zeki oldukları kadar çılgındır. Bu nedenle başlarına ve başlarımıza sorunlar çıkartırlar, değil mi? Meraklı olmaları bir diğer açıdan onları sevimli yapar.

Oyun oynama

Oyun, kediler için oldukça önemlidir. Her gün oyun oynamaları gerekir. Bu nedenle kedi sahiplerine büyük görevler düşer. Bizler meşgul iken oyalanmaları için oyuncaklar sunmamız gerekir. Müsait olduğumuz zamanlarda da onlara oyunlar oynamamız şarttır. Kediniz evde sıkılıyorsa ona yeni bir kedi arkadaş sahiplenebilirsiniz. Kediler çift olarak bakıldıklarında kedi sahipleri için pek çok sorun azalır.

Kedilerin Kağıt Yemesi Güvenli mi?

Kediniz kağıt veya karton parçalarını kemiriyorsa, bu, diyetlerinde yeterince lif almadıklarının bir işareti olabilir. Çeşitli kağıtlar ve kartonlar tutturucular, boyalar, yapıştırıcılar ve zımba telleri içerir. Bir bitki olan kenevirden yapılan kağıtlar genellikle bu kimyasalları içermez.

Çoğu kedi kağıdı sindirim sisteminden geçirebilirken, aşırı miktarları sağlık riski oluşturabilir. Bir kedi tarafından yutulan kağıt, sindirim sistemini tıkayabilir ve kedinin acil ameliyat gerektirebilecek bağırsak tıkanıklıklarından muzdarip olmasına neden olabilir. Ayrıca bazı kağıt türleri, kedinizin sağlığına zararlı olabilecek mürekkepler, ağartıcı maddeler ve boyalar içerir. Parçalanmış kağıt kedilerin yemesi için genellikle güvenli olsa da, aşırı miktarlar bağırsak tıkanmalarına ve diğer sorunlara neden olabilir.

Kedinizin Kağıt Yemesini Nasıl Önleyebilirsiniz?

Kedinizin düzenli olarak kağıt parçalarını çiğnediğini fark ederseniz, bunu önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Kağıt çiğnemek kedinizin sindirim sisteminde tıkanıklıklara neden olsa da, genellikle zararsız bir alışkanlıktır. Ayrıca, birçok kedi, lif eksikliğinin bir göstergesi olan ağrıyan diş etlerini yatıştırmak için tuhaf şeyler çiğner. Nedeni ne olursa olsun, kedinizin kağıt yemesini önlemenin bazı yolları burada.

İlk olarak, kedinizin neden kağıt üzerinde çiğnediğini anlamaya çalışın. Bazı kediler kendilerini meşgul etmenin bir yolu olarak kağıt yırtarlar. Bazı kediler bölgelerini işaretlemek için onu yerler. Hatta bazı kediler yemeden önce kağıdı yırtarlar. Ancak bu davranış, işaretlenmeden bırakılırsa bir sağlık sorununa da işaret edebilir. Bu durumlarda, kedinizin diş veya besin takviyesine ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için veterinerlik hizmeti almalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Kağıt içerisinde kimyasal madde yer alabilir. Bu nedenle kedinizin sağlığı bozulabilir. Kağıt boğazına yapışabilir ya da bağırsak tıkanıklığına neden olabilir.

Kediniz bir şey yuttuysa ağzında parçası kalmış olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle ağız kontrolü yapmanızı tavsiye ederiz. En güvenli yöntem ise veterinere danışmaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.