Kedilerde hamilelik süresi ne kadar? kaç ayda doğururlar?

20 Eylül 2021
3946
Kedilerde hamilelik süresi ne kadar? kaç ayda doğururlar?

Yapılan araştırmalar neticesinde kedilerin 63 ila 67 gün aralığında hamilelik süreci geçirdiği söylenmektedir. Bir evcil hayvan sahibi olarak bu sürenin bazı kedilerde daha kısa bazı kedilerde ise daha uzun görülebileceği hususunu bilmeniz gerekiyor. Bir kedi yıl içerisinde 3 kez doğum yapabilirken, 2 ila 5 yavru dünyaya getirirler. Sokak kedileri doğuma hayli uyumlu bir süreç geçirirken cins kediler için daha zorlayıcı geçebilmektedir.

Kedilerin Hamilelik Belirtileri

  • Kilo alması
  • Meme uçlarının pembeleşmesi ve şişkinleşmesi
  • Memeden beyaz akıntı gelmesi
  • Seyrek kusmalar
  • Karın şişmesi
  • İştah artışı
  • Evdeki diğer evcil hayvanlara karşı agresif davranışlar

Kedinizin veteriner hekiminize götürerek muayene ettirdikten sonra, hamile olup olmadığını net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Haftalara Göre Kedinizin Gebelik Zaman Çizelgesi

Kedinizi hamilelik sürecinde desteklemeli ve vücut kondisyonu, kilosu, enerji seviyesi gibi korumaya muhtaç olduğu noktalara özen göstermelisiniz. Davranışsal değişikliklerin ikinci haftadan sonra ortaya çıkacağı gibi ilk üç hafta içerisinde, fiziksel hamilelik belirtileri de kendini göstermeye başlayacaktır. Her geçen hafta boyunca hamilelik ilerleme kaydetmiş olacak ve daha hassas şekilde izlenmesi gerekecektir.

2. Hafta: Kızgınlığın Bitmesi

Hamilelikte görülen ilk davranış değişimi, kızgınlığın bitmesi ile başlıyor. Üreme dönemleri içerisinde iki haftaya kadar kızgın kalabilirler. Fakat kızgınlığı sona eren dişi kediler, geceleri erkek kedileri kendilerine çekmek için yüksek sesle miyavlamayı bırakırlar. Buna ek olarak hamile olduğundan emin olduğunuz kedinizi 2.haftada veteriner hekimine götürerek, yavruların gelişimini ultrason veya röntgen çektirip kontrol edebilirsiniz.

3. Hafta: Meme Uçlarının Pembeleşmesi

hamile kedinin belirgin meme ucu

Yukarıda hamileliğin belirtileri arasında saydığımız vücutta meydana gelen değişikliklerden biri olan meme uçlarının, koyu pembe ya da kırmızı renge dönüştüğü görülür. Bu dönemde, her zaman olduğu gibi soluk renkte ve belirsiz olmaz.

4. Hafta: Mide Bulantısı / Kusma / Karnın Belirginleşmesi/ Kilo Alma

İnsanların gebelik süreçlerinde görülen mide bulantısı durumu, dördüncü haftadan itibaren kedilerde de görülebilmektedir. Bulantı, kusma ve yemek yememe gibi sorunlara yol açabilir. Eğer kusma sıklığının fazla olduğunu fark ederseniz, derhal veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Kedinizin karnı bu haftadan sonra belirgin hale gelmeye başlayacaktır. Yavrular büyüdüğü için anne kedinin karnına dokunmayın ve bastırmayın! Eğer kedinizin hamile olduğuna dair bir düşünceniz yoksa ancak karnında bir şişlik söz konusu ise, muayene ettirmek için veteriner hekiminize gitmenizde yarar var.

Hamile kedilerin iştahı her geçen gün biraz daha artar. Bu zaman zarfı içerisinde, kedinizin mamaya kolay erişim sağladığından ve her gün temiz su verdiğinizden emin olun. Ayrıca mama ve su kaplarını yere koyun. Zıplamasına veya ters bir hareket yapmasına sebep olacak bir yerde olmamalıdır. Bu yavru kediler için tehlikeli olabilir.

5. Hafta: Ultrason/Röntgen Çekimi

ultrason çekilen kedi

Beşinci hafta, kedinizin kaç tane yavrusu olduğunu öğreneceğiniz haftadır. Veteriner hekiminize giderek, güvenli biçimde ultrason/röntgen çektirebilir ve bu güzel haberi alabilirisiniz.

6. Hafta: Sevecen Olmaları / Mırıldanmaların Artan Sıklığı

Bu hafta, kediniz daha sevecen olacaktır. Buna ek olarak son haftalara yaklaştıkça mırıldanmaların dozu da beraberinde artacaktır. Evde başka bir evcil hayvanınız varsa, onlara karşı ne yazık ki saldırgan ya da hoşgörüsüz olabilirler.

7. Hafta: Dinlenme

Doğum zamanı yaklaştıkça, kediler daha fazla uyuyup dinlenmeye başlar. Artan iştahına karşı ise en yüksek kaloriye sahip mamayı vermeniz gerekecek bunun için “özel üretilmiş hamile kedi ve yavrular” için olan mamaları kullanabilirsiniz. Kedinizin beslenmesinde bir değişiklik yapmadan önce veteriner hekiminize danışmanız oldukça önemli!

8. Hafta: Yuvalama

karton içine yuvalamış kedi

Doğum yapmadan önceki son iki haftada, kedi yuvalamaya başlar. Doğum yapacağı sıcak, sessiz ve güvenli bir ortam arayışına girecektir. Bu evrede kedinize yardımcı olmak için temiz bir karton kutuyu evin sessiz ve az ışık alan bir noktasına yerleştirebilirsiniz. Yumuşak bir zemin için yıkanabilir battaniye, havlu kağıt gibi malzemeleri kullanabilirsiniz.

9. Hafta: Doğum 

Bir kedi, sizin yardımınız olmadan yavrularını doğurabilir. Bu sebeple acil bir durum gerekmedikçe müdahalede bulunmayın! Fakat ters bir durumun yaşanması durumunda, izlemeniz gereken adımları veteriner hekiminize danışın.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedinin hamileliği 63 ila 67 sürmektedir.

Bu süre 63-67 gün aralığında olabileceği gibi 72 güne kadar da uzayabilir. Çoğu kedide ilk üç hafta boyunca bir belirti gözlemlenmez.

  • Meme uçlarının büyümesi
  • Yuvalama davranışı
  • Davranışsal değişiklikler
  • İştah kaybı

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.