Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu

31 Ekim 2023
163
Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu

Kediler her türlü yükseklikten dört ayak üzerine inebilme yetenekleriyle ünlü olsa da, durum her zaman böyle değildir. Dik yüksekliklerden düşen kediler ciddi yaralanmalara maruz kalabilir.

Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu Nedir?

Yüksekten düşme sendromu, kedilerin ikinci katın iç sahanlığı veya balkonu gibi dik bir yükseklikten düştüklerinde, pencereden dışarı, yangın merdiveninden aşağı düştüklerinde yaşayabilecekleri yaralanmaları ifade eder.  Yüksekten düşme sendromu vakaları, pencerelerin açık olduğu ve teras gibi dış mekanların daha sık kullanıldığı sıcak havalarda artış gösterme eğilimindedir.

Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu Nasıl Oluşur?

Kediler pencere kenarlarında yüksekte oturup kuşları izlemeyi veya sıcak güneşin tadını çıkarmayı severler. Gevşek bir pencereyi iterlerse veya pencere çok açıksa düşebilirler. Ayrıca çok yaklaşan bir kuşun peşinden koşmaya ya da evdeki bir boşluktan ya da başka bir yüksek sesten ürküp takla atmaya eğilimli olabilirler.

Pencereler, balkonlar, teraslar ve yangın merdivenleri bu tür kazalar için risk oluşturmaktadır. Pek çok kedi, temiz havanın tadını çıkarmak için bu yerlerde vakit geçirmeyi çok seviyor. Bir korkuluğun üzerine çıkarlarsa veya demir yapıdaki bir boşluktan kayarlarsa yere düşebilirler.

Kediler uyurken de yüksek bir tünekten düşebilirler. İnsanlar gibi onlar da, fareleri kovalamayı veya diğer kedi aktivitelerini hayal edebilecekleri derin veya REM uykusu evresine girerler. Bu rüyalar onların hareket etmelerine ve dinlendikleri yerden düşmelerine neden olabilir. Ek olarak, bir rüyadan şaşkınlık hissederek uyanabilirler ve dengelerini kaybedebilirler.

Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu Risk Faktörleri

Balkonlu veya ekransız pencereli dairelerde yaşayan kediler en fazla risk altındadır, ancak kediler ikinci kattan düşerek de yaralanabilir.

Birçok kedi sahibi, kedilerinin düşmeyeceğine veya düşerse güvenli bir şekilde ayağa kalkacağına inanır. Bir kedinin “doğrulma refleksi” çoğu zaman vücudunu bükmesine ve ayaklarının üzerine düşmesine olanak tanısa da yine de incinebilir.

Yavru ve genç kediler deneyimsizlikleri ve merakları nedeniyle düşmeye daha yatkındır. Daha yaşlı veya daha az çevik kediler, kendilerini zamanında yeniden konumlandıramazlarsa veya bacakları düşmenin şokunu karşılayamayacak kadar zayıfsa daha fazla yaralanmaya maruz kalabilirler.

Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu Belirtileri

Ortaya çıkan semptomlar, kedide meydana gelen yaralanmalara bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Semptomların ortaya çıkmasında gecikme yaygın bir durumdur; bu nedenle, düşme sonrasında kedinizde ciddi bir sorun yoksa, tam bir değerlendirme için yine de onu bir veteriner hekime götürmeniz gerekir. Belirtiler şu şekilde ortaya çıkabilir:

Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromunun Nedenleri

Çok katlı sendrom vakalarının çoğu insanlar tarafından önlenebilir. Çoğu zaman kedi, sahibinin evinin penceresinden veya balkonundan düşer. Yavru kediler deneyimsizlikleri ve meraklarından dolayı düşmeye daha yatkın olabilirler. Bilinen nedenler şunları içerir:

  • Şaşırmak (çoğunlukla bir vakum veya başka bir mekanik gürültü nedeniyle)
  • Çok güçlü bir av dürtüsü (kedi, bir sinek, kuş vb. üzerine aşırı odaklandığı için çevresini fark edemiyor)
  • Uygun perdeleme olmadan pencereleri açık bırakmak
  • Yüksekte uyurken istemsiz REM hareketleri

Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromunun Tanısı

Çoğu durumda, kedinin düştüğü ya da eve dönemediği için sahibi, kedinin düştüğünün farkına varacaktır. Kedinizin düştüğüne tanık olursanız, onu hemen bir hayvan hastanesine veya veteriner kliniğine götürün. Yaralı bir kediyi hareket ettirirken ona daha fazla zarar vermemek için çok dikkatli olmalısınız. Kediniz başlangıçta iyi görünse bile, kedinizi bir veteriner hekime götürmeniz gerekir. Ne kadar erken değerlendirilirse kedinin ciddi yaralanmalardan kurtulma olasılığı o kadar artar.

Veteriner hekim, mevcut tüm yaralanmaları tespit etmek için kedinin tam bir fiziksel muayenesini yapacaktır. İç hasarın boyutunu görmek için transabdominal ultrason da dahil olmak üzere röntgen ve ultrasonlara ihtiyaç duyulabilir. Bu görüntüler organ yırtılmalarının veya pankreatit varlığının belirlenmesine yardımcı olabilir. Veteriner herhangi bir anormal karın sıvısının olup olmadığını ve bunun neyden oluştuğunu belirleyecektir. Beyaz kan hücrelerinin sayısını izlemek için tam kan sayımı ve kreatinin veya potasyum artışlarını aramak için biyokimyasal profil dahil olmak üzere tam kan çalışması yapılacaktır.

kedilerde yüksekten düşme

Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromunun Tedavisi

Kedi için uygun tedavi, ne tür yaralanmaların mevcut olduğuna bağlı olacaktır. Belirli koşullar, başka bir tedavinin uygulanabilmesi için acil stabilizasyon gerektirir.

Acil Cerrahi 

Düşme nedeniyle iç organlardan herhangi biri yırtılmışsa ve karın içine kan, idrar veya diğer sıvılar sızıyorsa, bunların derhal onarılması gerekir. Ciddi şekilde kırılan kemiklerin yeniden hizalanması gerekir; bazen destek için çiviler veya başka implantlar eklenir. Kemik iyileşene kadar splint gerekebilir. Ameliyat genel anestezi gerektirir ve özellikle hayati organlar söz konusu olduğunda risk taşır.

Destekleyici bakım 

Çok yüksekten düşen bir kedi travmanın şokunu yaşıyor olabilir. Ek oksijen, besleme tüpü ve intravenöz sıvılar, kedinin durumunun stabil hale getirilmesine ve böylece iyileşmeye başlamasına yardımcı olabilir.

Kedimin Başına Gelirse Ne Yapmalıyım?

Eğer kediniz dik bir yükseklikten düşerse en kısa sürede veteriner hekime başvurmalısınız . Kedinizin ne kadar kötü yaralandığından emin olmasanız bile bu durum geçerlidir. Kırık bir kemiği veya yırtılmayı fark edebilirsiniz ancak kırık kaburga veya omur gibi iç yaralanmaları göremezsiniz.

Veteriner hekiminiz tam bir fiziksel muayene yapacak ve kedinizin durumunu değerlendirmek için röntgen, MRI veya diğer tanısal testleri isteyebilir. Kötü bir düşüşte meydana gelebilecek en yaygın yaralanmalardan bazıları şunlardır:

Kedinizin tedavisi, yaralanmaların türüne ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Ağrıyı kontrol etmek için ilaç tedavisi, hastaneye kaldırılma ve kırık kemiklerin onarılması veya diğer hasarların onarılması için ameliyat yapılabilir. Çoğu kedi bir düşüşten sağ kurtulur, ancak özellikle ciddi yaralanmalarda iyileşme uzun, acı verici ve pahalı bir yol olabilir.

Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromunu Nasıl Önleyebilirim?

Biraz bilgi ve planlama ile yüksek katlı sendromun önüne geçilebilir. Kedinizin başına bu durumun gelmemesini sağlamaya yardımcı olacak ipuçlarının yanı sıra dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Kedinizi daima balkonda veya terasta denetleyin. Tek başlarına dışarı çıkmalarına izin vermeyin, içeri girdiğinizde onları da içeri alın.
  • Evdeki tüm pencere ekranlarını kontrol ederek düzgün takıldıklarından ve güvenli olduklarından emin olun. Kediler gevşek bir perdeye yaslanırlarsa düşebilirler.
  • Şu anda bulunmayan pencerelere ekran yerleştirmeyi düşünün. Bu mümkün değilse pencereleri kapalı tutun.
  • Ekransız pencereleri açmaktan kaçının. Kedilerin özellikle dikkatlerini çeken bir şey olduğunda dar alanlardan geçmenin bir yolu olduğunu unutmayın. Pencereyi yalnızca birkaç santim açsanız bile kediniz yine de dışarı çıkıp düşebilir.
  • Kediler ayrıca geniş boşluklara sahip balkon veya teraslardaki demir yapılar, çubuklar veya ahşap çıtalardan da dışarı çıkabilirler. Kedinizin güvende kalmasına yardımcı olmak için bu boşlukları güverte ağı veya tel örgü ile kapatabilirsiniz.
  • Veranda sandalyelerini, kanepelerini ve masalarını teras veya balkon korkuluklarından yeterince uzağa yerleştirin, böylece kediniz bunları tırmanmak ve kazara düşmek için kullanamaz.
  • Kediler içinden kayabileceği için çocukların açamayacağı pencere korumalarına güvenmeyin.
  • Kedinizle getir, kovala gibi oyunlar oynamadan önce tüm pencereleri kapatın. Kedi arkadaşınız oyuna o kadar odaklanmış olabilir ki açık bir pencereyi fark etmez ve hemen dışarı düşer.
  • Kedinizi kısırlaştırın veya kısırlaştırın, böylece eş aramak için açık bir pencereden veya diğer yüksek noktalardan kaçma eğiliminde olmayacaklardır.

Ayrıca tüm kedilerin kapalı mekanda tutulması gerektiğini unutmayın. Bu onların her türlü kazadan, diğer hayvanlarla kavgalardan, bulaşıcı hastalıklardan ve kalp kurdu gibi parazitlerden korunmasına yardımcı olur.

Sık Sorulan Sorular

Yere daha yakın yaşıyor olsanız bile yüksek bina sendromuna karşı dikkatli olmanız gerekir. Aslında, bir veya iki kat yukarıdan düşen kedilerin, daha yüksekten düşen kedilere göre daha ciddi yaralanmalara maruz kalabileceğini duymak sizi şaşırtabilir. Yukarıdan düşen kediler daha az sertleşir ve düşerken yatay bir pozisyon alırlar. Bu, iniş kuvvetinin vücutlarına dağıtılmasına yardımcı olur ve potansiyel olarak yaralanmaların sayısını ve ciddiyetini azaltır. Daha kısa bir yükseklikten düşen kediler katı kalma eğilimindedir ve duruşlarını ayarlamaya zamanları yoktur.

Kediler 2 ila 20 kat arasında ve hatta daha yüksek bir yükseklikten düşmelere karşı hayatta kalabilirler . Ancak yine de bu tür düşmelerden dolayı kırıklar ve göğüs yaralanmaları yaşayabilirler. Bu sebepe böyle bir durumda acilen veteriner hekime başvurulmalıdır.
Enfeksiyon, travma veya kanser gibi bir hastalıktan kaynaklanır . Kediniz tökezlemeye, ileri geri sallanmaya veya düşmeye başlarsa, öncelikle onu daha fazla zarar görmekten koruyun. Kedinizi içeride ve merdivenlerden veya durgun sulardan uzak tutun.
Kediler genellikle ayakları üzerine düşseler bile düştüklerinde yine de yaralanabilirler . Hazırlıklı kedi sahipleri, bir kedi takla attığında ortaya çıkabilecek sorunların farkında olmalıdır. Kediler düştüğünde burkulmalar, kırık kemikler, kafa travması ve göğüs veya karın yaralanmaları meydana gelebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.