Kedimi kısırlaştırmalı mıyım yoksa kısırlaştırmalı mıyım?

22 Ekim 2022
1024
Kedimi kısırlaştırmalı mıyım yoksa kısırlaştırmalı mıyım?

Kedimi kısırlaştırmalı mıyım yoksa kısırlaştırmalı mıyım, işte büyük bir mesele bu! Kedi sahibi olmak çok keyifli olsa da sağlığı ile ilgili endişeler ve soruların yanıtsız kalması biraz sıkıcıdır. Tecrübeli olsanız da olmasanız da kedi kısırlaştırma operasyonu her zaman etrafınızdadır. Neyse ki yapılan araştırmalar ve operasyonu yaşayanlar sayı olarak oldukça fazla. Sonuca bakıldığında ise operasyonun kolay olduğu ve genel olarak ağrısız geçtiği belirtilmektedir. İşlem sonrasında gözle görülür olarak pek çok potansiyel faydanın varlığı da kedi sahipleri için güzel bir haber. Ancak kısırlaştırılmış kedi için bazı değişiklikler gerektiği hakkında da bilinçli olmalılar. Özellikle beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor.

Kedi kısırlaştırma

Kedi kısırlaştırma, aşırı nüfusu önlemek için önemli bir adımdır. Ayrıca diğer hayvanlarla çatışmalar da dahil olmak üzere bazı hastalık ve istenmeyen davranış riskini azaltır. Prosedür, kısırlaştırmadan daha az invazivdir, ancak gerçekleştirmeden önce daima bir veterinere danışmalısınız. Veteriner, evcil hayvanınızı anestezi altına alacak ve kedinin skrotumunda bir kesi yapacaktır. Daha sonra testisler ya da rahim alınacaktır.

Ameliyatın kendisi nispeten basit olacak ve size veteriner hekim tarafından bakım sonrası talimatlar verilecektir. Kısırlaştırılmış kedilerin çoğu aynı gün eve gidebilir. Ancak patili dostunuz birkaç gün biraz rahatsız olacak ve yemekten uzaklaşacaktır. Veteriner hekiminiz size ağrıyı azaltmaya yardımcı olacak ilaçlar verecektir.

Kısırlaştırmanın çeşitli faydaları vardır ve birçok veteriner hekim evcil hayvanları için prosedürü teşvik eder. Prosedür, evcil hayvanların aşırı popülasyonunu azaltmaya ve barınaklarda hayat kurtarmaya yardımcı olabilir.

Erkek kedi kısırlaştırma

Erkek kedinizi kısırlaştırmak, yavru kedinizin istenmeyen davranışlarını kontrol etmenin etkili bir yolu olabilir. Bu prosedür genellikle yavru kedilerde veya yetişkinlerde yapılır. Kesin maliyet, erkek kedinizin yaşına ve cinsine ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.

Kediler genellikle prosedürün aynı gün içerisinde eve gidebilirler, ancak bir gün önce onlara yiyecek vermekten kaçınmaya çalışmalısınız. Bu, kedinizin iyi dinlenmiş olmasını ve anestezi sırasında kusmaya meyilli olmamasını sağlayacaktır. Çoğu kısırlaştırma ameliyatı hızlı ve ağrısızdır ve çoğu kedi aynı gün eve gidebilir. Ancak, operasyondan önceki gece yavru kedinizi sınırlamayı unutmamak önemlidir. Bu, kedinizi yakından izlemenizi sağlayacak ve yavru kedinizi dış dünyadan koruyacaktır. Ek olarak, kısırlaştırılmış bir kedi çok fazla ilgiye ihtiyaç duyacaktır, bu nedenle işlemden sonra yavru kedinizle geçirecek bol zamanınız olduğundan emin olmanız önemlidir.

Kedinizin kısırlaştırılması, kedi arkadaşınıza bakmanın hayati bir parçasıdır. İşlem basittir ve sadece birkaç dakika sürer. Prosedür ayrıca kastrasyon veya sabitleme olarak da bilinir. Kısırlaştırma ve kısırlaştırma için kullanılan farklı terimler olsa da, bu işlemlerin her ikisi de hayvanların üreme organlarını çıkarmak için yapılır.

Kediniz, kısırlaştırmadan sonra muhtemelen biraz ağrı ve rahatsızlık yaşayacaktır, ancak bu beklenen bir durumdur. Veterineriniz kedinize birkaç gün sürmesi gereken bir ağrı kesici ilaç verecektir. Kediniz işlemden sonra hala rahatsız hissediyorsa, derhal veterinerinize başvurun. Kedinize, insanlara yönelik ağrı kesici ilaçlar vermekten kaçının. Bunlar kediniz için zararlı olabilir ve hatta ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme neden olabilir.

Dişi kedi kısırlaştırma

Kedinizi kısırlaştırmak birkaç nedenden dolayı iyi bir fikir olabilir. Bu tıbbi prosedür, kedinizin hamile kalmasını önler ve asla bir kedi kumu arkadaşı olmamasını sağlar. Prosedür, bir erkek kedide testisleri ve dişi bir kedide rahim ve yumurtalıkları içeren her iki cinsiyet organının da çıkarılmasını içerir.

Kedinizi kısırlaştırmak, hamileliğe yol açabilen ve dişi kediler için ölümcül olabilen bir hastalık olan kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) riskini de azaltır. Ayrıca, kısırlaştırma, kedinizin gezinme isteğini azaltacak ve bu da yaralanma riskini azaltacaktır. Ek olarak, bir kediyi kısırlaştırmak, bir dizi başka koşulun yanı sıra meme kanseri geliştirme riskini de azaltabilir.

Kısırlaştırma sonrası kedi davranışları

Kısırlaştırılmış kediler, saldırganlık ve daha yumuşak davranış sergileme konusunda daha az problem yaşarlar. İşlemden önce, bozulmamış erkek kediler genellikle kanlarında aşırı düzeyde testosteron sergilerler, bu da artan kas kütlesini ve aktivitesini destekler. Bununla birlikte, bu hormonlar aynı zamanda saldırganlıkla da ilişkilidir ve güçlü bir çiftleşme dürtüsü yaratır. Kısırlaştırmadan sonra testosteron hormonu yavaş yavaş azalır. Ancak bu, kısırlaştırılmış bir kedinin davranışını aniden değiştireceği anlamına gelmez.

Kısırlaştırılmış bir kedi, diğer hayvanlara karşı çok daha az bölgesel ve saldırgandır ve ayrıca onlarla savaşma olasılığı daha düşüktür. Bununla birlikte, bazı kediler kısırlaştırıldıktan sonra bile cinsel dürtülerini koruyabilir. Bunun nedeni, bazı kısırlaştırılmış erkek kedilerin vücutlarında artık erkek üreme hormonu seviyelerine sahip olmalarıdır. Bununla birlikte, bu hormonlar birkaç hafta içinde kademeli olarak ortadan kalkmalı ve cinsel dürtü tamamen ortadan kaldırılmalıdır.

Kısırlaştırma, kedilerin püskürmesini engellemese de, kısırlaştırma, bir kedinin ürettiği idrar miktarını azaltır. Koku daha az yoğun olsa da, özellikle stresli veya gerginse kedi bazen püskürmeye devam edecektir. Kısırlaştırılmış kediler de şişman ve tembel olmazlar ve fazla egzersiz yapmazlar. Bunun nedeni, çok fazla dolaşmayacak, çiftleşmeyecek ve kavga etmeyecek olmalarıdır.

Kedilerde kısırlaştırma ne zaman yapılır?

Kedilerde kısırlaştırılma işlemi veteriner hekimler tarafından belirtilmektedir. Ancak erkenden yapılan işlemler sonucunda fayda kazanımı daha fazladır. Bu nedenle kediniz kızgınlık dönemine girmeden önce kısırlaştırma işlemi düşünüyorsanız bunun hakkında bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Kediler neden kısırlaştırılır? Kedi kısırlaştırma faydaları

Kedinizi kısırlaştırmak, sağlığını ve ömrünü uzatacaktır. Rahim enfeksiyonları ve üreme organı kanserleri de dahil olmak üzere bir dizi rahatsızlığı önleyecektir. Ayrıca çiftleşme ve uluma gibi istenmeyen davranışları da azaltacaktır. Ayrıca, kısırlaştırılmış kedilerin evde dolaşma, kavga etme veya başıboş olma olasılığı daha düşüktür.

Kısırlaştırılmış kedilerin araçlar tarafından yaralanma olasılığı daha düşüktür, bu da sizin ve komşularınızın güvenliği için harikadır. Ayrıca, kediniz küçük bir apartman dairesinde veya evdeyse, bu önemli bir husustur. Kısırlaştırılmamış kediler kaçmaya daha yatkındır ve bir araba çarpabilir veya diğer kediler tarafından yaralanabilir.

Bir kediyi kısırlaştırmak birçok hayat kurtaracaktır. Dişi kedilerin yılda en fazla üç doğurma potansiyeli vardır ve her doğumda birden fazla yavru doğurabilir. Dişi bir kedi dört yaşına geldiğinde çok fazla sayıda yavru kedi doğurabilir. Sonuç olarak, kedinizi kısırlaştırmak, evcil hayvan aşırı nüfus krizini kontrol etmeye yardımcı olacaktır. İstenmeyen evcil hayvanların sayısını azaltarak, daha iyi bir topluma da katkıda bulunacaksınız.

Hastalıkları Önler

Evcil hayvanınızı kısırlaştırmak, evcil hayvanınızın belirli hastalıklara yakalanma riskini azaltacaktır. Kısırlaştırılan dişilerde meme bezi tümörü riski daha düşüktür ve kısırlaştırılan erkeklerin testis kanseri gelişme riski daha düşüktür. Kısırlaştırılmış erkeklerin prostat enfeksiyonları veya prostat bezini içeren hastalıkları geliştirme olasılığı daha düşüktür.

İşlem kedinizin ömrünü de uzatabilir. Dişiler kısırlaştırmadan sonra daha uzun yaşayabilir ve işlem her iki cinsiyette de meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltır. Ayrıca kısırlaştırma, erkeklerde üreme sistemi enfeksiyonları ve ısı döngüsü ile ilgili sorunları önler. Bunların yanı sıra FIV gibi zararlı hastalıkları taşıma olasılığı daha düşüktür. Bu, HIV’in bir kedi versiyonudur ve kavga ederek ve ısırarak yayılır. İnsanlara bulaşmaz, bu nedenle erkek kedinizi kısırlaştırmanız çok önemlidir.

Kuduz dahil bazı hastalıkların yayılmasını da önleyebilir. Kısırlaştırma üreme sistemini ve rahmin çoğunu veya tamamını ortadan kaldırdığından, evcil hayvanınızın bu hastalıkları diğer hayvanlardan veya vahşi yaşamdan kapma olasılığı çok daha düşük olacaktır. Bu hastalıklara yakalanma şansını azaltmanın yanı sıra, kısırlaştırma sokak hayvanlarının sayısını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Ayrıca uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Kısırlaştırılmış hayvanlar daha sağlıklıdır ve diğer hayvanlarla dolaşıp kavga etme olasılıkları daha düşüktür. İstenmeyen yavrular üretme olasılıkları daha düşüktür ve kısırlaştırılmış erkekler pahalı halıları veya çalıları işaretlemez veya çizmez.

Kavgaları Azaltır

Evcil hayvanları kısırlaştırmak, aralarındaki kavga olasılığını azaltır. Aynı zamanda onların dolaşmalarını ve yaralanmalarını daha az olası hale getirir. Kısırlaştırılmış hayvanların da savaşma ve bölgeyi işaretleme olasılığı daha düşüktür. Ek olarak, kısırlaştırılmış hayvanlar, istenmeyen davranış değişikliklerine neden olabilecek ısı döngülerinden muzdarip değildir. Örneğin, kızgınlık dönemindeki dişi kediler, istenmeyen erkek kedileri çekebilecek şekilde uygunsuz bir şekilde püskürtebilir ve sürekli miyavlayabilir.

Kaçma Riskini Azaltır

Kedinizi kısırlaştırmak, kaçma ve kaybolma riskini önemli ölçüde azaltır. Kısırlaştırılmış erkeklerin gezinme olasılığı çok daha düşüktür. Dişiler için kaçıp kaybolma riski daha düşük olsa da pek çok kedi sahibi kedisinin kaybolduğunu ve döndüğünde hamile olduğunu öğrendiklerini belirtmektedir. Ayrıca hastalığa yakalanma ve meme tümörü geliştirme şansları daha azdır. Çünkü dışarıdaki kedilerle görüştüklerinde hastalık riski de artar. Ek olarak, kısırlaştırılmış evcil hayvanların çiftleşme mevsimi boyunca dolaşması daha az olasıdır. Rahmi veya yumurtalıkları değişmiş bir erkek kedi veya köpek, kızgın bir dişinin varlığını dokuz mil öteden algılayabilir.

Kaçan kedilerin kaza riskini azaltabilir. Kısırlaştırılmamış evcil hayvanların daha çok dolaşmaları, trafik kazalarına karışmaları ve diğer dolaşan kedilerle kavga etmeleri daha olasıdır.

Daha uzun bir yaşam

Evcil hayvanları kısırlaştırmak, hayvanınızın ömrünü önemli ölçüde artırabilir. Georgia Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, 70.000’den fazla hayvan hastasının tıbbi kayıtlarını gözden geçirdi ve kısırlaştırılan veya kısırlaştırılanların, bu prosedürleri uygulamayanlara göre %13,8 daha uzun bir yaşam beklentisine sahip olduğunu buldu. Benzer şekilde, kısırlaştırılmış bir dişi, sağlam bir erkekten ortalama 9,4 yıl daha uzun yaşadı.

Huzurlu ve temiz bir ev

Evde kısırlaştırılmamış bir evcil hayvan olduğunda sıkıntıların daha fazla olduğu sahipleri tarafından belirtilmektedir. Özellikle erkek kedilerde idrar bırakma gibi işaretleme sorunları sık yaşanır. İdrar kokusu zaten etkili iken işaretleme için bırakılan idrarın kokusu çok daha keskindir.

Kısırlaştırma Sonrası Kedilerde Besleme

Kısırlaştırılmış kediler daha hızlı kilo alırlar. Sekiz ila on iki hafta içinde yağ kütlesi ve vücut ağırlığı kazanırlar. Kilo alımının yetişkinliğe kadar devam etmesi muhtemeldir. Bunun nedeni, kısırlaştırmanın tipik olarak yaşamın ilk yedi ayında gerçekleşmesidir. İlk kilo alımı muhtemelen fark edilmeyecek olsa da, büyüme ve gelişmede farklılıkları işaret edebilir.

Kısırlaştırmadan sonra kedinizin yediği yiyecek miktarı, boyutuna bağlı olacaktır. Dişi kediler daha küçüktür, bu nedenle günlük yiyecek alımları daha azdır. Ancak erkek kedilerin dişi kedilere göre biraz daha fazla kaloriye ihtiyacı olabilir. Bu kilo alımına ve tıbbi komplikasyonlara neden olabilir. Bunu önlemek için, kedinizi doğru kalori ve besin dengesini içeren özel bir diyetle besleyin.

Sıkça sorulan sorular

Yapılan pek çok araştırma sonucunda kedi kısırlaştırmanın sayısı faydası olduğu ortaya çıkmıştır. Uzmanlar tarafından her zaman önerilmektedir. Sağlıklı ve uzun ömürlü bir patili dost için veterinerinizden kısırlaştırma operasyonu hakkında bilgi almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca sahiplenme için barınak ya da sokak kedilerinin tercih edilmesi herkes için çok daha faydalı olacağını belirtmek isteriz.

Araştırmalar kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilerin birkaç yıl daha fazla uzun yaşadığını ortaya koymaktadır. Rakamlar kedinin tıbbi geçmişi, bakımı ve beslenmesi gibi faktörlere bakıldığında artabilir de azalabilir de.

Öncelikle anestezili bir işlem yapılacaksa anestezi etkisi ve süreci hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz. Bir kedi kısırlaştırma operasyonu ortalama bir hafta ila on gün içerisinde tamamlanır. Etkileri tamamen yok olur ve kedi hayatına devam eder. Elbette mama değişimi gibi önemli konular dikkate alınmalıdır.

Uzmanlar genellikle kedi kısırlaştırma işleminin altıncı ay öncesinde yapılmasını tavsiye etmektedir. Ancak kısırlaştırma işlemi yaptırmayı düşünüyorsanız bu konuyu veterineriniz ile görüşmeniz daha net bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır. Çünkü kilo ve tıbbi geçmiş de zaman sürecini etkileyebilir.

Kedi kısırlaştırma operasyonunun riski oldukça düşüktür. Bu risk oranı on binde üç olarak belirtilmektedir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için veterinerinize danışabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.