Kilo vermek herkes için zordur. Bununla birlikte, kilo vermek ve forma girmek köpeğinizin hayatına sadece yıllar eklemekle kalmaz, aynı zamanda bu ekstra yılları daha keyifli hale getirebilir. Sevimli köpeğinizin birkaç kilo vermesine yardımcı olmak, düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Sadece kilo verme ve zindelik için bir adım, ayrıntılara dikkat ve veteriner hekiminizin yardımını gerektirir.
İçindekiler
Köpeğinizin kilolu olması, köpeğinizi bazı ciddi tıbbi durumlar geliştirme riskine sokabilir. Ne yazık ki, bir köpek aşırı kilolu veya obez olduğunda, artık köpeğinizin aşırı kiloya ikincil bir durum geliştirip geliştirmeyeceği değil, ne kadar kısa sürede ve ne kadar ciddi olduğu sorusudur. Aşırı kilo ile ilişkili yaygın bozukluklardan bazıları şunlardır:
Fazla kilolu ve obez köpekler genellikle daha fit, normal kilolu köpeklere göre daha kısa ömürlüdür. Obez köpekler aileleriyle fiziksel olarak daha az etkileşime girme eğilimindedir ve daha az enerjik ve eğlencelidir. Daha fazla tembellik etme eğiliminde olduklarından, uyuşukluklarını normal tembelliklerine bağlayabileceğimizden, hastalığın erken belirtilerini gözden kaçırmak daha kolaydır. Sağlıklı bir kilodaki köpeklerin, kilolu köpeklerden önemli ölçüde daha uzun yaşadığına dair iyi kanıtlar var.
İlk olarak veteriner hekiminizin yardımı olmadan köpeğinizi asla diyete sokmamalısınız. Köpeğinizin aşırı kilosuna neden olan veya buna katkıda bulunan altta yatan bir tıbbi durum olabilir. Kilo alımıyla ilişkili bazı yaygın hastalıklar arasında hipotiroidizm ve hiperadrenokortisizm (Cushing hastalığı) bulunur. Bu hastalıklar, diğerleriyle birlikte, bir diyete başlamadan önce köpeğinizin kilo sorununa olası nedenler veya katkıda bulunanlar olarak ortadan kaldırılmalıdır. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın kilo vermesinde herhangi bir engel bulunmadığından emin olmak için fizik muayene yapacak ve kan testleri önerecektir. Köpeğinizin ideal kilosu konusunda veteriner hekiminize danışabilirsiniz, ancak evde köpeklerin iyi durumunu değerlendirmenin hızlı bir yolu sormaktır:
Köpeğinizin arkasında durup aşağı baktığınızda kum saati şekli var mı?
Belleri var mı?
Kaburgalarını kolayca hissediliyor mu?
Üç “hayır” alıyorsanız, köpeğinizin kilo vermesi gerekiyor olabilir. Veteriner hekiminizin köpeğinizin ideal ağırlığını cinsine ve boyutuna göre hesaplamayacaktır. Köpeğinizin aşırı kilo derecesine bağlı olarak, veteriner hekiminiz başlamak için ideal kilodan daha yüksek bir hedef ağırlık önerebilir. Köpek bu kiloyu verdikten sonra daha fazla kilo vermeye gerek olup olmadığını belirlemek için yeniden değerlendirme yapılır. Çoğu köpek için güvenli kilo kaybı, ayda %3-5 vücut ağırlığı kaybıdır.
Genellikle beslenmenin en iyi yolu, belirli bir diyet mamasını günde birkaç öğünde beslemek olacaktır. Köpeğinizin yediği mamada kaç kalori olduğunu bilmeniz ve bir kilo verme programına girerken kalorileri saymanız veya mamayı ölçmeniz çok önemlidir. Çok fazla beslemek kilo kaybıyla sonuçlanmaz ve çok az beslemek, potansiyel olarak yetersiz beslenmeyle ilişkili ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Veteriner hekiminizden alınan kilo kontrolüne uygun bir diyet kullanıyorsanız, yiyeceğin kalori içeriği etikette yer alacak ve veteriner sağlık ekibinizin bir üyesi uygun yem miktarını belirlemenize yardımcı olacaktır.
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de kilo vermek iki şeye bağlıdır: yemek ve egzersiz. Ve köpeğinin ağırlığını yönetmeye veya azaltmaya çalışan bir köpek sahibi için yemek, açık ara en önemli şeydir.
Aktif yaşam tarzları olan köpek sahipleri için, fiziksel aktivitenin kilo kontrolü üzerindeki etkisini abartmak kolaydır. Bu nedenle aktif köpekler için bile günlük kalori alımı için net kurallar oluşturmak önemlidir.
Ne kadar beslediğiniz konusunda net olun
Burada işler ters gidebilir. İnsanlar, yedikleri şey için bir rehber olarak kalori saymayı seçebilir veya seçmeyebilir. Ancak, köpeğinizin kilosunun uzun vadeli yönetimi söz konusu olduğunda, ne kadar besleneceği konusunda somut bir ölçüt oluşturmak çok önemlidir. Bu, köpeğinizin her gün ihtiyaç duyduğu kalori miktarını belirlemek anlamına gelir.
Ortalama evcil hayvan maması paketindeki beslenme yönergelerine güvenmek her zaman iyi bir fikir değildir. Köpeğinizin cinsi, boyutu, aktivite düzeyi ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı gibi köpeğinizin beslenme ihtiyaçlarını etkileyecek birçok faktör vardır. Standart mama poşeti besleme aralıkları genellikle köpeğiniz için çok geniştir ve birçok sahip, tipik olarak bardak ve kepçelerle ölçülen çok cömert ve çok belirsiz önerilen porsiyon boyutlarına dayanarak aşırı besleme yapar.
İdeal kalori alımını belirlemeye gelince, bir dizi faktörü göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu amaçla veteriner hekiminiz, vücut kondisyon skoruna, kas kondisyon skoruna, yaşam tarzına ve eş zamanlı tıbbi durumlara bakarak beraber değerlendirecektir.
Kalori sayımına ek olarak, kilo korumanın veya kilo vermenin bir diğer önemli kısmı da düşük karbonhidratlı, tam ve taze yiyeceklerle beslenmektir.
Birçok ultra-işlenmiş köpek maması karbonhidrat bazlı dolgu maddeleriyle doludur. Taze diyetler kaliteli protein sağlar, aynı zamanda karbonhidrat dolgu maddeleri olmadan köpeğinizi tatmin edebilecek lif ve nem sağlar. Besin açısından yoğun, biyoyararlı yiyecekleri beslemek, genel yiyecek alımını azalttığı için köpeğinizin sağlıklı kalmasını sağlar.
Ödül mamalarına dikkat!
Köpeğinizin fazladan kilo vermesine yardımcı olmanın bir başka yolu da, abur cubur alımını kontrol etmek ve muhtemelen azaltmaktır. Burada yine nitelik ve nicelik önemlidir.
Genellikle yardımcı eğitim yardımcıları olduklarından ve yarattıkları heyecanı görmek eğlenceli olduğundan kimse köpek ödüllerini bırakmak istemez. Ancak, köpeğinizin bir günde gerçekte ne kadar yemek yediğini ve kalori etkisinin ne olduğunu yakından takip etmek önemlidir. İkramlar hesaba katılmalı ve toplam günlük kalorinin %10’unu geçmemelidir.
Birçok veteriner hekim, taze sebzeler ve meyveler gibi tek bileşenli yiyeceklerin kullanılmasını önerir. Bebek havuç, kereviz, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, yaban mersini, elma ve muzların tümü sağlıklı yiyeceklerdir ve gizemli et ödüllerinin aksine köpeğinizin sağlığına katkıda bulunabilir (yüksek şeker içeriği nedeniyle elma ve muzu daha az miktarda kullanın).
Gıda anahtardır, ancak hiçbir kilo verme planı veya sağlık bakım planı egzersiz olmadan tamamlanmaz. Köpeğiniz için en belirgin ve önemli aktivite yürümektir. Düzenli yürüyüşler sadece köpeğinizin vücudunu egzersiz yapmakla kalmaz, aynı zamanda önemli zihinsel uyarım sağlar ve koklamak için çok önemli bir fırsat sağlar. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu veya istediği yürüyüş miktarı, cinsine ve genel sağlığına bağlıdır. Bazı köpeklerin diğerlerinden daha az egzersiz yapması gerektiğini söylese de, tüm köpeklerin hareket etmesi gerekir.
Önerilen minimum günlük egzersiz günde iki kez 20 dakika iken, birçok köpeğin çok daha fazlasına ihtiyacı olacaktır. Birçok ırk için günde bir saat egzersiz iyi bir hedeftir. Köpeğinizin kilo vermesi gerekiyorsa, şu anda yaptığı egzersiz miktarını artırmaya çalışın. Bu nedenle, bu hiç değilse, kısa yürüyüş aralıklarıyla başlayın. Halihazırda egzersiz yapıyorsanız, yürüyüşünüzü veya diğer aktivitenizi %10-20 oranında uzatmayı deneyin.
Veteriner hekiminize evcil hayvanınızın cinsine, yaşına, cinsiyetine ve mevcut fiziksel durumuna göre en iyi aktivite türlerini sorun. Yaralanmayı önlemek için yavaş yavaş yeni aktiviteler başlatın. Ayrıca, aktiviteleriniz açık havada ise hava koşullarını (yüksek güneş gibi) göz önünde bulundurun. Güneş, sıcak çarpması ve yanmış pençe yastıkları için risk yaratır.
Köpeğinizi bir kilo verme programına soktuktan sonra, köpeğiniz için işe yarayıp yaramadığını belirlemeniz çok önemlidir. Genel olarak köpeğiniz ideal kiloya ulaşana kadar en az ayda bir tartılmalıdır. Her köpek bir bireydir ve doğru yaklaşımı bulmadan önce önerilen diyette veya rutinde ayarlamalar gerektirebilir. Bir ay içinde önemli bir kilo kaybı olmazsa (başlangıç vücut ağırlığının %3-5’i), programın değiştirilmesi gerekecektir. Bazen sadece küçük bir değişiklik yapmak önemli iyileştirmeler sağlayabilir.
Çoğu köpek ideal kilosuna altı ila sekiz ay içinde ulaşır. Süreç bundan daha uzun sürüyorsa, bir şeylerin değiştirilmesi gerekir. Sağlıklı bir kilo kaybı, köpeğinizin büyüklüğüne ve mevcut durumuna bağlı olarak değişir. Bazı köpeklerin daha yavaş gitmesi gerekebilirken, diğerleri daha hızlı kilo verebilir.
Çoğu köpek için kilo vermenin sırrı ilgili bir ailedir. Köpekler fazla kilolarının kendilerine zarar verdiğini anlamazlar. Onları zarardan korumak ve erken ölümlerine ya da güçten düşürücü hastalıkların gelişmesine istemeden katkıda bulunmamak, bize bağlıdır. Siz ve veteriner sağlık ekibiniz birlikte, köpeğinizin sağlıklı bir vücut ağırlığına ve kondisyonuna güvenli ve başarılı bir şekilde ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Obeziteyi veya hatta fazla kiloların yavaş yavaş sürünmesini önlemeye gelince, basit farkındalık – köpeğinizin ağırlığının ne olması gerektiğini bilmek ve herhangi bir dalgalanmayı takip etmek – ilk adımdır.
Genel olarak, en iyi kilo yönetimi stratejisi, sürekli ve uzun vadeli uygulanan iyi alışkanlıklar geliştirmektir.
Bu soruyu cevaplamak için veteriner hekiminizin köpeğinizin ideal ağırlığını cinsine ve boyutuna göre hesaplaması gerekecektir. Köpeğinizin aşırı kilo derecesine bağlı olarak, veteriner hekiminiz başlamak için ideal kilodan daha yüksek bir hedef ağırlık önerebilir. Köpek bu kiloyu verdikten sonra daha fazla kilo vermeye gerek olup olmadığını belirlemek için yeniden değerlendirme yapılır. Çoğu köpek için güvenli kilo kaybı, ayda %3-5 vücut ağırlığı kaybıdır.
Çok köpekli haneler için ideal çözüm, köpekleri ayrı ayrı beslemektir. Fazla kilolu köpeğe mamasını bir odada, diğer köpeğe mamasını başka bir yerde besleyin. Öngörülen bir süre sonra, genellikle on beş ila otuz dakika sonra, yenmemiş yiyecekleri çıkarın. Evden uzaktayken yiyecekleri dışarıda bırakmayın. Etrafta olmadığınızda kimin ne yediğini kontrol edemezsiniz.
Köpeğinizin kilo vermesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz ilk şey, günlük yürüyüşünüzün yoğunluğunu ve uzunluğunu artırmaktır. Çok az köpek, sürekli aerobik aktivite ve kilo kaybı için gereken yüksek kalp hızlarını üreten bir hızda doğal olarak yürüyecektir. Köpekleriyle yürüyen insanların gözlemlerine göre, ortalama hız mil başına 20 ila 25 dakikadır (kilometre başına 12-15 dakika), bu aslında bir yürüyüştür. Köpeklerinin ilginç bir nesneyi koklamasına veya bölgeyi işaretlemesine izin vermek için sık sık duraklamalar (ortalama olarak bir ila iki dakikada bir) yaparlar. Kilo vermek için yürümek, zevk için yürümekten çok farklıdır. Günlük 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş hedeflemelisiniz. Bu tür bir yürüyüşle birkaç dakika içinde hafif bir ter atmalısınız.
Köpeklerde hızlı kilo kaybı tercih edilen bir durum değildir. Eğer köpeğinizin fazla kilolu olduğu veteriner hekiminiz tarafından onaylandıysa uygun bir mamaya geçip porsiyonları düşürüp egzersizi arttırarak uzun vadede kilo vermesine yardımcı olabilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar