Amerikan Bulldog Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Bulldog Resimleri
American Bulldog kaslı, güçlü, atletik, belirgin kemik yapısına sahip olan ve aktif çalışan köpektir. İnsanlar tarafından gücü, cesareti ve çalışmalardaki başarılarıyla tanınan bir cinstir. Amerikan Bulldog çevik, kendine güvenen ve sahibine bağlıdır. Ailesini, sevdiklerini ve yaşadığı ortamı benimseyerek korurlar. Mülkünü korumak isteyen kişilerin, evlerinde görevlendirdiği köpek ırklarındadır. Tanıdığı insanlara karşı ne kadar nazik, kibar ve arkadaş canlısı yaklaşıyorsa; evine yaklaşan davetsiz misafirlere de o kadar korkusuz, cesur ve saldırmaya hazır yaklaşımda bulunurlar. İyi eğitim alan American Bulldog, iyi bir koruyucu, bekçi köpeği ve mükemmel bir dost olacaktır.,
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Bully, İşçi Köpek, Koruyucu Köpek
Ağırlık
27 - 54 kg
Yükseklik
50 - 70 cm
Aile
Guardian (UKC), Bully
Menşei
England
Menşei Tarihi
18. Yüzyıl
Yaşam Süresi
10- 16 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Amerikan Bulldog zeki, sevecen, nazik, neşeli, arkadaş canlısı ve güçlü bir köpektir. Dayanıklılığı, çevikliği ve güçlü yapısıyla ilk zamanlarda çiftliklerde çalışması için yardımcı köpek olarak yetiştirilmişti. Bu yüzden farklı görevlerde, farklı işlerde başarılı olabilen çalışkan bir ırk olarak bilinirler.

Sahibine, sevdiklerine karşı nazik, sevgi dolu ve oyuncu bir köpektir. Ancak yabancı insanlara karşı şüpheci ve tedbirli yaklaşımları vardır. Küçük çocuklarla, köpekler ve evcil hayvanlarla yavruluk döneminden itibaren birlikte büyüdükleri zaman iyi anlaştıkları görülür. Oyun oynamayı çok sever ve sahibiyle zaman geçirmekten keyif alırlar. Kibar, sabırlı ve şefkatli karakter özelliklerini sevdiklerine ve özellikle çocuklara karşı gösterirler. Çocuklarla iyi anlaşması ve yabancılara karşı şüpheyle yaklaşması çocuklu ailelerin bu ırkı iyi bir bekçi köpeği ve aile köpeği olarak sahiplenmesini sağlayan özelliklerinden bazılarıdır.

Eve gelen misafirlerle, köpekler ve evcil hayvanlarla daha iyi anlaşması, ılımlı davranışlar sergilemesi için köpeğinizi yavru iken eğitim vermeye ve sosyalleştirmeye başlamalısınız. Doğru ve yanlış davranışların neler olduğunu, doğru davranışı doğru yerde uygulamayı ve sahibinin sözüyle durmayı öğrenmeleri gereklidir.

American Bulldog sahibine çok bağlı ve korumacıdır. Tehlike de olduklarını sezdiği ya da fark ettiği durumda çok acımasız olurlar ve kendi canları pahasına sevdiklerini korumaya çalışırlar. Sahibinin uzun süre yalnız bırakmasından olumsuz etkilenirler ve sevdikleriyle birlikte zaman geçirmek isterler. Ne kadar büyürlerse büyüsünler sahiplerinin kucağına çıkmaktan keyif alırlar.

Apartman yaşamına yeterli seviyede egzersiz yaptıkları sürece uyum sağlamaları mümkündür. Ancak daha mutlu ve rahat olacakları yer bahçeli bir evdir. Enerjik bir köpek olduğu için, özgürce dolaşabileceği geniş bir alana ihtiyaçları vardır.  Gün içerisinde fiziksel ve zihinsel olarak yeterli egzersiz yaptıkları zaman karakter gelişimleri olumlu etkilenecek ve daha uyumlu, mutlu bir köpek olacaktır. Eğer egzersiz ihtiyaçları karşılanmazsa olumsuz davranışlar sergilemesi mümkün olan, huysuz, inatçı ve bağımsız bir köpek olabilir.

Zeki, akıllı ve sahibini memnun etmeye istekli bir köpek oldukları için kolay eğitildiklerini belirtebiliriz. Ancak eğitim süresinde iyi bir lider tarafında yetiştirilmeleri gerekir. Tutarlı, sabırlı ve sevgi dolu bir lider kişi tarafından yetiştirildiğinde örnek davranışlar sergileyen bir köpek olur.

İyi eğitildiğinde, yeterli sosyalleştiğinde ve düzenli egzersiz yaptığında Amerikan Bulldug’un iyi karaktere sahip, mükemmel bir dost ve bekçi köpeği olması mümkündür.  Av köpeği olarak kullanıldığı ve çoban köpekleri gibi eğitildikleri zaman sürülerini korudukları da görülmektedir. Fazla aktif ve hareketli bir köpek oldukları için pasif hayat süren kişiler için doğru bir tercih olmayacaktır.

Tarih

İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan Bulldog ırkı, sığırları süren, mülkünü, mülkündeki hayvanları ve efendisinin koruyan çalışkan bir köpek olarak hayatımızda girdi. Güçlü, korkusuz, cesur ve çiftlik hayvanlarını yönetmek ve kontrol etmek konusundaki başarısı ve rahatlığıyla tanındı. İlerleyen zamanlarda ise İngiltere’de boğa yarışları yasaklanmadan önce boğaların karşısına, yem olarak çıkarıldı ve orada kullanılmaya başlandı. Yasağın ardından, Bulldog cinsi daha az atletik, daha kısa ve daha tıknaz İngiliz Bulldog ile değiştirildi. Bu ırkın kökeni ile ilgili bir başka görüşte, Mastifflerden türedikleri şeklindedir ancak bu görüş yetersiz kanıtlarla desteklenmeye çalıştığı için çok fazla dile getirilmemektedir.

American Bulldog köpeğinin ataları eski İngiliz Bulldog’larıdır ve 17OO – 1800’lü yıllarda işçi sınıfı göçmenleri aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne getirilmiştir. Orijinal Bulldog türü, Güney’deki çiftliklerde, her yerde çalışmasıyla çalışkan köpekler olarak bilinir ve Kuzey Amerika’ya yolculuk yapan işçi sınıfı göçmenleri tarafından korunarak o bölgeye götürülmüştür. Vahşi sığırları, domuzları yakalaması, farklı işlerde eğitimler aldıktan sonra başarılı olması ve çiftliklerde yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmasıyla çok fazla tercih edilen köpekler arasında yerini almıştı.

Göçmenler ırkın saflığını, bazı genetik özelliklerini korumakla ilgilenmenin dışında, köpekleri daha çok çiftlikte her yerde kullanmak için geliştirmek istediler. En iyi çalışma niteliklerine sahip olmasında ve çalışkan köpek ırkları arasında yer almasına yönelik yetiştirme yöntemlerini uyguladılar. Amerikan Bulldog zekası, çevikliği, sadakati ve bekçilik yapma yeteneğiyle birlikte ekstra avcılık için de sahiplerine yardımcı oldular. Böylece Amerikan Bulldog güçlü çenesi, kaslı yapısıyla avcılık yeteneğiyle domuzları avlamak konusunda benzersiz bir köpek oldular.

Köpeklerin hayatının çiftlik yaşamından çıktıktan sonra cesur ve güçlü yapısı sebebiyle bir süre boyunca boğaların köpeklerle güreştirildiği “bull baiting” adı verilen sözde sporlarda kullanıldıkları görüldü. Bu olaylar ırkın tarihinde üzücü ve köpeklerin neslini olumsuz etkileyen bir dönem olarak kabul edildi.  Köpekler zarar gördükleri gibi, ırk kötü yetiştiriciler tarafından saldırgan yetiştirilmeye başlandı. Bu olayların arkasından da İkinci Dünya Savaşı süreci başladı.

Bull Baiting sporlarından ve İkinci Dünya Savaşı’ndan dönemlerinde Amerikan Bulldog köpeklerinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ancak savaştan geri dönem John D. Johnson adında bir gazi,  Alan Scott ve diğer köpek yetiştiricilerle el ele vererek Amerikan Bulldog türünü canlandırmak için çalıştı. Bu çalışmalar sonrasında II. Dünya Savaşı’ndan sonra cins yeniden canlandırıldı Johnson ve Scott türleri ortaya çkardı.

İlk köpek “standart” olarak nitelendirildi ve performans için yapılmış şık, atletik; İkincisi ise “zorba” daha çok kas kütlesine sahip ve daha hantal, ağır bir köpek olarak görüldü. Bu farklılıklara rağmen, Johnson ve Scott, türün genel sağlığını, çalışma yeteneklerini ve özelliklerini korudu. Bugün Amerikan Bulldog köpek ırkı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya değildir. Amerikan Bulldog olarak bilinen cins, Amerikan Bulldog adı standart bir kullanıma gelmeden önce farklı isimlerle tanınıyordu. Güney’in farklı kısımlarında “Beyaz İngiliz Güney Bulldog” olarak da adlandırılmıştır. Ancak çoğunlukla halk tarafından sadece “Bulldog” ismi kullanılmıştır. Amerikan Bulldog’un sadece belirli bir görünüm yüzünden değil, gerçek bulldoglar gibi çalışması ve yaptıklarıyla Bulldog olarak adlandırılır.

Günümüzde modern Amerikan Bulldog köpekleri, çok yönlü çalışma köpeği, cesur bir bekçi köpeği ve genellikle sadık, mükemmel aile köpeği olarak yaşamlarına devam etmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

American Bulldog çevik, kaslı, güçlü, atletik ve kompakt yapılıdır. Ataları olan İngiliz Bulldog’lardan daha hareketli, hızlı ve bacakları daha uzun haldedir. Bazı Amerikan Bulldogların 2 metre veya daha fazla yükseğe zıplayabildikleri görülür. Göğüs geniş ve orta derinliktedir. Boyun omuzlarından başına doğru daralan kaslı yapıya sahiptir ve hafif bir gerdanı vardır. Omuzların arkası düz ve kaslıdır. Genel olarak Amerikan Bulldog’un vücudu orantılı biçimdedir ve atletik, kaslı yapısı en belirgin özelliklerinden birisidir.

Kafa

Büyük, geniş alın, kaslı yanaklarıyla kare şeklinde bir kafaya sahiptir. Kafa yapısı Amerikan Bulldog’un büyüklüğü ile orantılı büyüklüktedir. Güçlü, geniş ve kare şeklinde namlusu vardır. Burun siyah, kahverengi, gri veya kırlaşmış renktedir. Çenesi çok güçlü ve kaslıdır. Ağız tarafından bakıldığında görünüşleri sanki kutuya benzemektedir. Dişlerinin ters makas ısırığında kapanması tercih edilir ancak orta derecede alttan ısırmada kabul edilmektedir. Dolgun dudaklarının çok gevşek olması istenmez. Dudakları genellikle siyah renktedir ve hafif tonda pembede kabul edilir.

Kulaklar

American Bulldog köpeklerinin kulakları kıvrık, gül, hafifçe sivrilmiş, yarı dik, kırpılmış ve ileri kanat olmak üzere çeşitli kulak tipleri kabul edilmiştir. Bazı ülkeler de estetik operasyonlar yasal kabul edilmekte ve kulak kestirme işlemi yapılmaktadır. Ancak American Bulldog ırkının kulakları Breeders Association standardına göre kırpılmamış olması gereklidir. Genelliklede kulakları kesilmemiş köpekler tercih edilir.

Gözler

Amerikan Bulldog köpeğinin yuvarlak, belirgin, derin duruşa sahip gözleri vardır. Geniş alnı, kaslı yanakları ve gözlere doğru kıvrımlı yüz şekliyle insanları etkilemektedirler. Göz renkleri çoğunlukla kahverengidir ancak buna ek olarak herhangi bir renkte de olabilir. Nadirde olsa bir gözü kahverengi bir gözü mavi olan Amerikan Bulldog köpekleri de vardır. Beyaz kürke sahip köpeklerde, gözlerinin etrafında siyah geçiş görülmektedir. Pembe göz çerçevesi ırk standartlarına göre kusur kabul edilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

American Bulldog uzun, kaslı, atletik ve güçlü bacaklara sahiptir. Ön bacakları kalın, kemikli ve düzdür. Arka bacaklar geniş, belirgin kaslara sahip, kalın yapılı ve iyi tanımlanmıştır. Uzun bacaklarıyla Amerikan Bulldug hızlı koşabilir, çok yükseklere zıplayabilir ve yerinde duramadan her zaman hareket edebilir. Uzun bacaklarıyla 2 metre ve daha fazla yükseğe sıçradıklarını görebilirsiniz. İri bir cüsseye sahip olsalar da ayaklarının üzerinde zarif, nazik ve sanki dans ediyor gibi hareket ederler.

Kuyruk

American Bulldog köpeğinde kuyruk alçakta konumlanmıştır. Tabanda kalın başlayan ve uca doğru belli bir noktaya kadar incelen kuyruğa sahiptir.

Tüy

Tek katmanlı, kısa, sert, ince ve parlak kürke sahiptir. Ceket pürüzsüz, kısa ve tek katmanlı olduğu için soğuk havalardan etkilenirler. İnce deriye sahip olan köpeklerin soğuk havalarda üşüdükleri için gerekirse köpek kıyafeti giydirerek dolaştırılması önerilir. Vücut ısısını korumak için etkili bir yöntemdir.

Renk

Pürüzsüz, kısa cekete sahip olan American Bulldog genellikle beyaz, kırmızı brindle, bej, kahverengi, açık kahverengi, ten rengi ve benekli lekeler olmak üzere tüm brindle tonlarında kürke sahip olabilirler. Genellikle iki renkli kürkle karşımıza çıksalar da, tek renk kürke sahip olanlarda vardır.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan sağlıklı bir Amerikan Bulldog yaşam süresi 10- 16 yıl arasında değişiklik gösterir.

American Bulldog köpeklerinde erkeklerin, dişilere göre daha formda ve ağır kemikli olduğu görülür. Kaslı, güçlü vücuda sahip olan bu köpeklerin ağırlıkları 27- 54 kg, yükseklikleri ise 50- 70 cm aralığında değişiklik gösterir.

  • Erkeklerin dişilere göre daha ağır, uzun boylu ve kaslı olduğu gözle görülmektedir.
  • Erkek American bulldog ağırlığı 33-54 kg, yüksekliği ise 55- 70 cm iken
  • Dişi American Bulldog ağırlığı 27- 45 kg, yüksekliği 50- 64 cm aralığındadır. Kilo almaya yatkın oldukları için, beslenmesine dikkat edilmeli ve yeterli egzersiz yapması sağlanmalıdır.

Amerikan Bulldog çok fazla tüy dökmez. Orta seviyede dökülen tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Tek katmanlı, ince tüylerindeki dökülmeler düzenli tarama ve fırçalama ile kontrol altına alınır.

  • American Bulldog kas ve kemik gelişimi için yüksek kaliteli köpek maması ile beslenmesi önerilir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli köpek mamalarını tüketmeleri almaları gereken kalsiyum, protein gibi günlük ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayacaktır.
  • Kalsiyum Amerikan Bulldog’un gelişimi için çok gereklidir. Bu yüzden beslenmesine tükettiği mamaların içeriklerine dikkat edilerek alınması önerilir. Yediği yiyeceklere dikkat ettiğiniz kadar porsiyon ve öğün miktarını da günlük alması gereken kalori ihtiyacını hesaplayarak vermeye çalışın.
  • Evet American Bulldog ev yemeği tüketebilir. Ancak pişmiş kemik ve yağlı yiyeceklerin yemeleri sindirim ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden köpeklerin tüketmesi faydalı olan ev yemeklerinin neler olduğunu araştırarak onları yemeleri sağlamalısınız.
  • Yüksek vitamin ve protein içerikli köpek maması tükettikleri için ayrıca ev yemekleri yemeleri konusunda seçici davranmalı ve kalori miktarına dikkat etmelisiniz.  Günlük yeterli beslenmeleri ve ihtiyaçları olan besin değerlerini almaları için önerimiz kuru köpek maması tüketmeleridir.

Sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için hem dişi hem erkek köpeğin gelişim sürecini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi önerilir.  18. Ay yani 1.5 yaş sonrasında gelişimlerine ve sağlık durumuna göre kızan döneminde çiftleştirilebilir.

  • American Bulldog az dökülen tüyleri ve haftalık tarama işlemiyle minimal bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu yüzden American Bulldog bakımı zor değildir.
  • Çok sık banyo yapmalarına gerek yoktur. Sadece salya salgılama potansiyeli yüksek olduğu için düzenli olarak ağız bölgesinin nemli bir bezle sık sık silinmesi gerekebilir. Tüylerinin silinme işlemi bakım rutinlerinde en çok tekrarlayacağınız işlem olabilir ancak birçok köpek cinsinin bakım ihtiyacının yanında bu çok küçük kalmaktadır.
  • Zahmetsiz, kolay ancak özen gerektiren bakımlarını düzenli olarak yaptırdığınız sürece köpeğinizin sağlık sorunu yaşamadığı ve mutlu bir yaşam sürdüğünü görebilirsiniz.

Amerikan Bulldog koruyucu, bekçi, çalışkan ve sevgi dolu bir köpek olması sebebiyle insanlar tarafından yoğun ilgi gören ve sahiplenilen bir cinstir. American Bulldog yavrusunun fiyatı gördüğü ilginin etkisiyle değişiklik gösterebilir. Genel olarak Amerikan Bulldog yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, eğitimine, sağlık durumuna ve şeceresine göre artmakta ve azalmaktadır. Sağlıklı bir American Bulldog yavrusunun fiyatı 4.000 TL ile 9.000 TL arasındadır. Bu fiyat köpeği satan kişiye, satıldığı yere göre de değişebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

  • Dişi American Bulldog köpekleri tek bir doğumda 8- 11 arasında yavru dünyaya getirebilir.
  • 18 aylık gelişimin sürecini tamamlayan, vücudu tam olarak gelişerek doğum için hazır koşullara ulaşan ve sağlık durumunda herhangi bir sorun olmayan dişilerin doğumlarında yavru sayısının fazla olduğu görülmektedir. Sağlıklı yavruların doğması ve annenin sağlıklı kalması için arka arkaya doğumlar yapmamasına özen gösterin
  • Pürüzsüz, kısa cekete sahip olan Amerikan Bulldog genellikle beyaz, kırmızı brindle, bej, kahverengi, açık kahverengi, ten rengi ve benekli lekeler olmak üzere tüm brindle tonlarında kürke sahip olabilirler.
  • Genellikle iki renkli kürkle karşımıza çıksalar da, tek renk kürke sahip olanlarda vardır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.