Amerikan Eskimo Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Eskimo Resimleri
Amerikan Eskimo, klasik Spitz ailesi üyesidir ve Spitz özelliklerini taşımaktadır. Eskie boyundan biraz daha uzun, kompakt bir vücuda sahiptir. Amerikan Eskimo köpekleri, Eskie, Miniature Eskimo Dog, American Eskimo Spitz adlarıyla da tanınmaktadır. Dış görünüşüyle etkileyen ırk, güzel köpek olarak isimlendirilir. Çift katmalı kürk yapısı, soğuk havalara ve ıslanmaya karşı dayanıklıdır. Sevimli, hareketli ve eğlenmeyi seven uyanık yapılı bir ırktır. Oldukça cesur, çevik ve hızlıdır. Minyatür, küçük ve standart olmak üzere üç farklı boydadır. Dış görünüşü, bedensel ve karakter özellikleri aynı olan Amerikan Eskimo Köpeklerinin, sadece boyları farklıdır. Bu ırkı sahiplenmek isteyen kişilerin evinin büyüklüğüne, bahçesinin olup olmamasına göre üç ırk arasından seçim yapabilirler. Ailesiyle birlikte zaman geçirmekten hoşlanan ve sevdiklerine sadık olan bir köpek olarak hayatınızda yer alacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan
Ağırlık
3- 18 Kg
Yükseklik
23- 48 Cm
Aile
Spitz, Northern(Kuzeyli), Arkadaş
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1900'lerin Başı
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

American Eskimo kar beyazı, kabarık ve parlak kürküyle ilk görüşte insanları etkilemeyi başarır. Bu güzel köpek, sahibine ve ailesi çok düşkündür. Ailenin bir parçası olmaya ve bunu hissetmeye çok önem verirler. Aile içerisinde olan olaylar, durumlardan kolay etkilenirler. Hassas yapısı sebebiyle, Eskimo Köpeğinin yanında tartışmanız ya da onlara kızmanız onu çok üzer.

Minyatür, oyuncak ve standart olarak üç farklı boyutta olan köpekler eğlenmeyi seven, hareketli, çevik ve sahibini memnun etmek isteyen itaatkar bir ırktır. Bu özelliklerinin yanında bir yanlarının da bağımsız ve inatçı olduğu bilinmektedir. Ancak sahiplerine olan bağlılıkları ve itaatkar yapılarıyla iyi eğitildiklerinde bu karakter özellikleri kontrol altına alınmaktadır.

Ailesiyle, sevdikleriyle çok iyi anlaşsalar da yeni tanıştıkları kişilere mesafeli yaklaştıkları görülür. Bu yaklaşımın sebebi utangaç ya da çekingen olmasından ziyade arkadaş seçiminde tutucu, dış tehlikelere karşı tetikte ve temkinli olmasıdır. İlk tanışma ve etkileşim sonrası güven hissettikten sonra iletişimleri güçlenir. Amerikan Eskimo Köpeği genel olarak arkadaş canlısıdır ve gerekmedikçe saldırgan davranışlar sergilemezler. Küçük çocuklarla iletişimleri çok iyi olmayabilir ve bu yüzden etkileşimde bulunduklarında gözetim altında olmaları iyi olacaktır. Evcil hayvanlar ve köpeklerle iletişimleri ne kadar iyi eğitilirse eğitilsinler bazı zamanlarda sorun yaşatabilir. O yüzden yaşadığı evde başka evcil hayvanın olmamalıdır.

Amerikan Eskimo oldukça akıllı ve eğitilebilen bir ırktır. Sahibinin sözünü dinleyen ve hızlı öğrenen yapısıyla, eğitim süreçleri daha kolay geçmektedir. Ancak sahibi iyi bir lider olamadığı zaman inatçı ve bağımsız karakteri ön plana çıkarak, eğitimini zorlaştırıyor. Bu sebeple, Eskie ırkı ilk defa köpek sahibi olacak kişilerin biraz zorlanacağı bir tercih olacaktır. Sabırlı, tutarlı, ödüllendirmeyle ilerleyeceğiniz eğitimlerle ve iyi bir liderle köpeğinizin daha iyi huylu ve karakterli olmasını sağlayabilirsiniz. Sosyalleşmeleri de eğitimleri kadar önemlidir.

Spitz ailesinin fiziksel özelliklerinin yanında, karakter özelliklerini de taşıdıkları görülür. İnatçı ve bağımsız özelliklerinin yanında keskin, cesur ve uyanık bir ifadeye sahiptir. Atalarından gelen bu özellikleriyle yinede Spitz ırklarının içerisinde en sakin ve iyi huylu olan köpekler arasındadır. Oyun oynamayı, koşmayı ve yürüyüş yapmayı çok severler. Hatta soğuk ve serin havalarda yaptıkları gezinti ve koşu etkinlikleri onları çok mutlu eder. Günlük olarak egzersiz ihtiyacının karşılanması gereklidir.

Apartman yaşamına uyum sağlarlar. Ancak egzersiz ihtiyacının karşılanması, ev ortamında sevilmesi ve uzun süre yalnız kalmaması önemlidir. Egzersiz ihtiyacı karşılanmazsa ev içerisinde daha aktif olarak, huzursuz ve sıkılgan davranışlar sergileyebilirler. Aynı şekilde uzun süre evde yalnız bırakılırsa terk edilme korkusu yaşayarak uzun süre havlayabilir, eşyalarınızı çiğneyebilir ve komşuları rahatsız edebilir. Köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılamanız, evde köpek oyuncakları bırakmanız Eskimo köpeğinin meşgul olmasını sağlayacak ve yalnız kaldığında sıkılmasını engelleyecektir. Bu ufak detaylara dikkat etmeniz sonucunda, orta büyüklükte bir evde, apartman ortamında sorunsuz yaşadıklarını görebilirsiniz. Mevcut imkanınız varsa bahçeli evde Amerikan Eskimo Köpeğinin mutlu olacağı yaşam ortamıdır.

Amerikan Eskimo Köpeğini sevdiğiniz, ailenizin bir parçası olduğunu belli ettiğiniz, iyi eğittiğiniz ve uzun süre yalnız bırakmadığınız zaman ondan mutlusu yoktur. Ailenizin sadık koruyucusu, bekçisi ve muhteşem dostu olacaktır.

Tarih

Görünüşüyle büyüleyen Amerikan Eskimo Köpeği Spitz ırkları arasında yer alır. Büyük Samoyed, küçük Pomeranian, Keeshond ve Volpino Italiano gibi beyaz renkteki diğer spitz ırklarından etkilenerek Almanya’da türemiştir. İlk olarak türetildiği zaman ve yer tam olarak bilinmemektedir. Ancak tilki yüzlü, kabarık tüylü ve küçük, dik kulaklarıyla Kuzey Avrupa Köpeklerinden birisidir.

Eskie ilk zamanlarda çok tanınmamasının sebebi Pomeranian, Keeshond ve Samoyed gibi diğer ırkların ön planda olmasıydı. Keeshond diğer ırklara göre başlangıçta farklı renklerde görülse de, yalnızca gri renk kürke sahip olanlar kabul ırka uygun kabul edildi. Beyaz Keeshonden köpekler zaman içerisinde ırka uygun bulunmadı. Pomeraian ırkında da beyaz renk kabul edilirken, 4 kg üzerindeki daha büyük köpekler Pomeranyalılar olarak kabul edilmedi.

1900’lerin başında, Amerikan Eskimo Köpeği safkan özellikleri taşımasına rağmen Pomeranian, Keeshond  ve Samoyed’e benzer ama bu ırklardan olmadığı için dışlanmış iki orta boy beyaz köpek grubu olarak karşımızdaydı. Akıbetleri bu zaman diliminde tam olarak bilinmemekteydi. Ancak Eskie’lerin beyaz Keeshond, Pomeranian ve Samoyed ırklarının soyundan oldukları bir gerçekti.

Amerikan Eskimo Köpeği’nin gerçek kökeni hakkında bazı soru işaretleri vardı. Ancak buna rağmen ABD’de küçük, beyaz spitz tipi köpekleri arasında ve Alman göçmen topluluklarında yaygın olduğu bilinmekteydi. Amerika’ya da Almanya’da yaşayan kişilerin, göç ettikleri zaman yanlarında getirdikleri tahmin ediliyor.

19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri’ne Avrupalı işçiler tarafından, tarım işçisi, koruyucu ve bekçi köpeği olarak yanşarında getirdiler. UKC onları 1913 yılında kayıt altına almaya başladı. Alman göçmeler tarafından geliştirilen bu köpekler bir süre boyunca Amerikan Spitz adıyla tanındı.1917 yılında ise şimdiki Amerikan Eskimo köpeği adın aldı.

1917 yılında Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra isim değişikliğine gidilmiştir. Amerikan Spitz olan Almanca adından, Alman ifadesi ve sesini çıkarmak için “Amerikan Eskimo” köpeği olarak adı değiştirilmiştir. Buna ek olarak Kuzey Kutbuna yakın yaşayan Spitz ailesine mensup olsalar dahi anavatanının kutuplar olduğu da düşünülerek Eskimo vurgulanmak istenmiş olabilir.

1920’lı yıllarda Amerikan Spitz olarak bilinen bu köpekler sirklerde, vodvil gösterilerinde görev aldılar ve izleyenlerin gözdesi oldular. Parlak, beyaz, kabarık kürkü, zekası, sirkteki görevlerde başarılı olmasıyla, inanılmaz yetenekli bulundu ve bir şovmen köpek halini aldı. Buraya gelen izleyiciler güzel görünüşlü ve iyi eğitimli sirkteki Amerikan Eskimo köpeğinin yavrularını sahiplenmek istiyorlardı. Sahiplenen kişiler sayesinde köpekler geniş bölgelere, farklı evlere misafir oldular. Bu ilgi ve popülerlik her geçen gün artıyordu. 1930 yıllarda Amerika’nın en ünlü performans gösteren köpeği, Barnum & Bailey Sirki ile birlikte bir Eskie cinsi olan Pierre usta bir ip cambazı olarak tanındı.

1994 yılına AKC tarafından Amerikan Eskimo Köpeği tanındı, ırk kuralları belirlendi. Cinsin geçmiş tarihi uzun ve büyüleyici olsa da tescil edilmesi, 1995 yılına kadar sürdü.

Eskie olarak da bilinen Amerikan Eskimo Köpeği iyi bir arkadaş, şov köpeği, bekçi köpeği ve çiftlik köpeği olarak görev aldı. Günümüzde hırslı, görevine sadık ve itaatkar özelliklere sahip olan çok yönlü American Eskimo Dog, koruma köpeği ve narkotik polis köpeği olarak da kullanılmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Amerikan Eskimo, minyatür Samoyed köpeğine benzer. Küçük ve orta boyutlarda olan İskandinav tipi bir köpektir. Yükseklik ve ağırlıklarıyla oyuncak, minyatür ve standart olarak üç çeşidi vardır. 23 cm altında ya da 48 cm üzerinde yüksekliğe sahip olan Eskie cinsi olarak gösterilemez. Baş ve boyun yapısının vücut ile birleşimi çok uyumludur. Boynu iyi taşırlar ve üst çizgisi düzdür. Erkek Amerikan Eskimo dişilere göre daha iri ve aslan yelesi gibi tüylere sahiptir.

Kafa

Amerikan Eskimo köpeğinin kafa yapısı kama şeklindedir. Kafatası ve namlu yapısı aynı uzunluktadır. Omuzlarında, boynunun çevresinde aslan yelesine benzeyen kürküyle dikkat çekerler. Bu kürk erkeklerde fırfır ve yele görünümündedir. Yüzündeki gülümseyen yapısı, beyaz tüyleri içerisindeki belirgin siyah gözleri, dudakları, burnu ve pembe diliyle dikkat çekerler. Gözleri, göz çevresi, diş etleri ve burnu genellikle siyah renktedir. Güçlü çene yapısı, keskin dişleri vardır.

Kulaklar

Amerikan Eskimo dik ve üçgen şeklinde küçük kuraklara sahiptir. Kulakları başının üzerinde belirgin ve açık bir şekilde durmaktadır. Kafa bölgesinde kulakları, çenesi ve burnu birbiriyle uyumlu şekilde konumlanmıştır.

Gözler

Amerikan Eskimo ırkının parlak ve yoğun beyaz tüylerini vurgulayan siyah ve kahverengi tonlarında göz rengi vardır. Genellikle beyaz kürkte siyah gözlerle karşımıza çıkan Amerikan Eskimo oldukça dikkat çeken bakışlara sahiptir. Ayrıca siyah renkli, göz çevresi de köpeğin bakışlarına derinlik katmaktadır. Eskie ırk standardına göre göz renginin mavi olmaması gerekir. Gülümseyen yüzü, sevgi dolu bakışlarıyla ve kara gözleriyle insanları ilk bakışlarında etkilemeyi başarırlar.

Bacaklar ve Ayaklar

Amerikan Eskimo cesur, enerjik, çevik ve hızlı hareket eder. Amerikan Eskimo köpeğinin koşmasını, rahat hareket etmesini sağlayan ve hayatını kolaylaştıran güçlü bacaklar ve ayaklara sahiptir. Ön ve arka bacakları uzun tüylüdür. Bacaklarıyla kısa kısa adımlarla ilerleyen Eskie bu hallerinin güzel bir görünümü vardır. Amerikan Eskimo köpeklerinin ayak tabanlarının siyah renkte olduğu görülür. Genel olarak siyah ayak rengine sahip olmaları gerekir.

Kuyruk

Amerikan Eskimo köpeğinin sırt üzerinde güzel konumlanmış ve kıvrık şekilde duran kuyruğu vardır. Sırtının arka kısmında yer alan, öne doğru kıvrılan Amerikan Eskimo kuyruğu uzun ve yoğun tüylü yapıdadır.

Tüy

Amerikan Eskimo ince ve kalın şeklinde çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Alt katman yoğun tüyleriyle, dış katman ise uzun, pelüş tüyleriyle Amerikan Eskimo’nun dayanıklı kürk yapısını oluşturur. Tüylerinde kıvrılma, dalgalanma yoktur. Düz, kabarık ve beyaz tüyleriyle karşınıza çıkar. Boynunun etrafında aslan yelesi, fırfırlı tüyler görülür. Ön ve arka bacaklarıyla, kuyruğunda ekstra tüylenmeler görülür. Yoğun, parlak ve beyaz kürk yapısıyla her zaman göz alıcı güzelliğe sahiptir.

Renk

Amerikan Eskimo köpeğinin tüyleri her zaman beyaz renkte karşınıza çıkar. Ancak bazen krem, şampanya ve bisküvi rengi işaretlerin, lekelerin ve desenlerin olduğu da görülür. Tüylerinin altında kalan derisi pembe veya gri renktedir. Göz çevresinde, diş etlerinde, burunda ve ayak tabanında siyah renge sahip olmaları önemlidir. Göz renginde kesinlikle mavi görülmemelidir. Bu renklerin dışına çıkan Amerikan Eskimo köpeği ( Eskie) olarak görülmemektedir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı ve formda Amerikan Eskimo Köpeği ortalama 12- 14 yıl arasında yaşam sürebilmektedir. İyi bakıldığında daha uzun yıllar yaşayan ya da rahatsız oldukları için erken ölen köpekleri de görebilirsiniz.

Amerikan Eskimo Köpeği oyuncak, minyatür ve standart boy üç farklı boyutta olduğu için ideal kilo aralığı farklıdır.

  • Oyuncak boydaki Amerikan Eskimo Köpeğinin ağırlığı 3 – 4,5 kg aralığındadır.  Minyatür boy için 4,5 – 9 kilogram ve son olarak standart boyutta Amerikan Eskimo Köpeği için 11 – 15 kg ideal aralık olarak tanımlanmıştır.
  • Yüksekliklerinde ise minyatür Eskie 22 – 30 cm, orta boy Amerikan Eskimo Köpeği 25 – 38 cm ve standart boy Eskie ise 38 – 48 cm ideal yükseklikleri olarak belirtilmiştir.

Eskie yıl boyunda tüy döker. Yoğun dökülmeler yaşandığında fırçalamanız ve taramanız bu dökülmeleri azaltacaktır. Haftada 2-3 kez taranmaları gerekir.

Eskie köpeğinin boyutuna göre beslenmesi gerekir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli ürünlerini tercih edebilirsiniz. Günlük alması gereken besin değerlerini karşılamak için mama tercihi önemlidir. Kalori, porsiyon miktarına dikkat ederek beslemeye özen göstermelisiniz. Köpeğinizin beslenmesine ve kilo kontrolüne dikkat etmek için gerektiğinde veterinere danışmalısınız.

Evet ev yemeği ve gıdalarından köpeklere uygun olanlarını tüketebilirler. Ancak sadece ev yemeği yemeleri uygun değildir. Günlük alması gereken kalori miktarına dikkat ederek, beslenmesi planlanmalıdır.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirebilirsiniz. Amerikan Eskimo Köpeğini çiftleştirme sürecini 18. Aydan yani 1.5 yaşını geçtikten sonra gelişimi tamamlandıysa gerçekleştirebilirsiniz.

Genel olarak bakımlarında zor kısım tüy bakımıdır. Yoğun dökülmeler yaşadıkları için kimi zaman günlük kimi zaman da haftada en az 2 – 3 taramanıza ve fırçalamanıza ihtiyaç duyarlar. Beyaz tüyleri şaşırtıcı şekilde uzun süre temiz kalabilir. Bu yüzden banyo ihtiyacı çok sık değildir. İki, üç ayda bir defa yıkanmaları yeterli olacaktır. Ancak kirlendiğinde yıkanmaları şarttır.

  • Eskie eğitimini de iyi bir lider olduğunuz sürece, sahibine olan sevgisi ve memnun etme isteğiyle kolaylıkla tamamlarlar. Yetişkinliğe doğru daha uysal ve sakin bir köpek olurlar

Farklı üç boyutta karşınıza çıkabilen Eskie köpek cinsi fiyat aralığı, yavrusunun cinsine eğitim durumuna ve şeceresine göre değişiklik gösterir. Amerikan Eskimo köpeği 2.000 TL 5.000 TL fiyat aralığında satılmaktadır. Bu fiyatlar satılan yere, kişiye göre de artıp azalabilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Eskie’ler her doğumda ortalama 5 yavru doğurabilir. Bu sayı 3 ve 7 yavru olarak da karşınıza çıkabilir. Doğan yavru sayısı doğum yapan türün boyun, annenin sağlığına, kaçıncı doğumu olduğuna ve başka değişkenlere başlıdır. Doğan yavru sayılarının değişken olması bu yüzden normaldir.

Amerikan Eskimo köpeğinin tüyleri her zaman beyaz renkte karşınıza çıkar. Ancak bazen krem, şampanya ve bisküvi rengi işaretlerin, lekelerin ve desenlerin olduğu da görülür. Tüylerinin altında kalan derisi pembe veya gri renktedir. Göz çevresinde, diş etlerinde, burunda ve ayak tabanında siyah renge sahip olmaları önemlidir. Göz renginde kesinlikle mavi görülmemelidir. Bu renklerin dışına çıkan Amerikan Eskimo köpeği ( Eskie) olarak görülmemektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.