Barbet Özellikleri ve Bakımı

Barbet Resimleri
Barbet köpek ırkının adı, yüzündeki sakallarından gelmektedir. Fransızca da sakal anlamı taşıyan Barbu’dan türetilmiştir. Ayrıca Barbet bir top etrafında yer alan koruyuculuğu bulunan, dairesel zırha verilen de bir addır. Irk ayrıca French Water Dog, Fransız Su Köpeği olarak da bilinir. Neşeli, arkadaş canlısı, sevgi dolu ve itaatkar yapısıyla iyi bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Spor Grubu
Ağırlık
12 - 28 kg
Yükseklik
50 - 63 cm
Aile
Su Köpeği
Menşei
Fransız
Menşei tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Barbet köpek ırkı arkadaş canlısı, neşeli, itaatkar, zeki ve sevdiklerine karşı sadık bir karaktere sahiptir. Sahibini memnun etmek ister, verilen komutları hızlı öğrenir ve genel olarak söz dinleyen bir karakteri vardır. Yaşam boyunca itaat eğitimine devam etmesi karakter ve mizaç gelişimi için önemlidir. Ailesine ve sevdiklerine karşı yakın bir bağ kurar. Aile üyeleriyle birlikte olmak isterler ve her zaman onlarla aynı odada, sahipleri uyurken dahi bulunmak isterler. Çocuklarla ve yaşlılarda da iyi anlaşır. Çocukların oyun arkadaşı olurken, yaşlılara iyi refakatçilik yaparlar.

Gün içerisinde yeterli egzersiz yaptıkları sürece apartman yaşamına uyum sağlayacaklardır. Bahçeli bir evde dışarıya çıkıp, eve girebileceği ve güvenlik önlemi alınan arazilerde de bakılabilir. Ancak uzun süre yalnız başına, ailesinden uzak dışarıda kalabilecek bir köpek değildir. Sevdiklerinin yanında olmaya ihtiyaç duyar ve bahçede, kulübede bakılması söz konusu olamaz.

Barbet soğuk havalardan ve sudan etkilenmez. Suya dayanıklı ve su geçirmeyen kürk yapısına sahiptir. Yapısal özelliklerinin etkisiyle de su sporlarını, etkinliklerini çok severler ve sudan korkmazlar. Ancak sağlık açısından su sporlarında zatürreye yakalanması ya da soluk borusu rahatsızlıkları yaşaması mümkün olabilir. Köpeğinizin sevdiği etkinlikleri yapmasını sağlarken sağlıklı bir yaşam sürmesi için de egzersizlerin süresine, bedeninin sıcaklığına vb. unsurlara da dikkat ediniz.

Sakin, itaatkar, çevik ve sadık yapısıyla iyi bir bekçi ve avcı köpeği olarak yetiştirilmesi mümkündür. Keskin koku alan burnuyla iyi bir avcı ve yorulmak bilmeyen bir yüzücü olmak için yetiştirilebilen sağlam, güçlü bir köpektir. Günümüzde neslinin oldukça azaldığı bilinmektedir ve genel olarak sadece anavatanında görüldüğü bilinmektedir. Zaman içinde eğlenceli ve uyumlu yapısıyla ev köpeği olarak, insanların sahiplendiği bir köpek cinsidir. Sosyal, sıcakkanlı, cesur ve neşeli karakteri ve mizacıyla insanların sevgini kazanmışlardır.

Tarih

Barbet köpek ırkının anavatanları Fransa’dır ve bilinen en eski yazılı belgeye göre 1387 yılında ortaya çıkmıştır. Irkın elde edilen belgelere göre asıl kökeni Antik Çağ’da kaybolur Orta büyüklükte olan ırk, öncelikle kuşları bulmak, yıkamak ve almak için kullanılmıştır. Anavatanında çevik köpekler arasında yer alarak ilgi görmüştür. Barbet ırkı adını yüzünde yer alan sakallardan Fransızca da sakal anlamına gelen Barbu’dan gelmektedir. 13.yüzyılda üretilmeye başlanan Barbet ırkının oldukça kalın derisi, suya dayanıklı bir kürk yapısı vardır.

Barbet, fiziksel ve karakter yapısıyla çok yönlü bir av köpeğinden her zaman daha fazlasıdır. Barbet suyu seven yapısıyla aslen bir su köpeği olarak öne çıkmış ve 16. yüzyıl senaryolarında bahsedildiği üzere, esas olarak Fransa’da su oyunu avları için kullanılmış. Türe yapılan diğer atıflar tarih boyunca değişiklik göstermiş, tarihsel dönemlerde çeşitli işler yapmış ve her zaman saygıyla, hayranlıkla adından söz ettirmiştir.

Barbet, köpek cinsleri tarihinin en önemli parçalarından biridir ve popüler olarak tanınan birçok ırkın atalarına öncülük etmiştir. Coğrafya ve zorunluluğa bağlı olarak yaptığı çalışmaların yanı sıra, Barbet, iyi bir arkadaş köpek olarak anılmış ve pek çok farklı görevde yer almıştır. Bunlardan dolayı Barbet’e her şekilde değerlendirilebilen, çalışkan bir köpek demek daha doğru olacaktır. Barbet adlandırması yüzyıllar boyunca uzun, kıvırcık ve yünlü bir tüylerden oluşan kürke sahip bu köpek için “jenerik” bir isim olmuştur.

Barbet ırkı tıpkı Portekiz Su Köpeği gibi uzun yıllar boyunca denizcilerin sadık arkadaşı olarak çalışmıştır. Ayrıca bataklıklarda, sulak alanlarda ve nehir yataklarında su kuşu avlamalarıyla un kazanmışlardır.19. yüzyılda Avrupa’da “Barbet kadar çamurlu” terimi ırkın bataklıktaki çalışmalarından gelmektedir. 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başı arasında ırkın anavatanı olan Fransa’da Barbet, İtalya’da Barbone ve Almanya’da Pudel olarak bilindiği görülmektedir. Neredeyse yüz yıl boyunca da Barbet ve Kaniş (Poodle) köpek ırkları aynı ırklar olarak kabul edilmişti.

Köpek şovlarının ve sadece estetiğe dayanan seçici yetiştiriciliğin ortaya çıkmasıyla birlikte, Kanişler zarif ve düz bir kürk rengi olacak şekilde Barbet ırkı köpeklerden daha farklı geliştirildi. Barbet ırkının çok yönlü doğası, çevik ve güçlü yapısı koşullar ne olursa olsun hayatta kalabilmeyi ifade ediyordu. Bugünkü Barbet ırkı köpeklerin çoğu, Kaniş ırkında kaybolmuş olan atalarının özelliklerine. Hala daha sahiptir. Count George Louis Buffon’un Histoire Naturelle (1750) adlı kitabında tasvir edilen Grand Barbet köpek ırkının çeşitli su köpek cinslerinin orijinal kaynağı olduğu düşünülmektedir..

Dünya Savaşlarından sonra, Barbet köpek ırkının nesli neredeyse tükenmiştir. Ancak Barbet ırkını seven belli bir azınlığın çabalarıyla, bu eski cinsin soyunu kurtarmak ve gelecek nesillere ulaştırabilmek için tekrar yetiştirilmeye çalışıldı. Sevgi dolu Barbet ırk, nadir ve az sayıda olmalarına rağmen dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından ilgi gördü. Barbet zeki, su eğilimli ve çok yönlü yetenekleriyle “çok yönlü” bir köpek olarak tanındı. Böylesine kapsamlı tarihsel soyu ile Barbet köpek ırkı, zamansız ve klasik bir köpek oldu.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Orta büyüklükte, güçlü, sağlam ve çevik bir vücuda sahiptir. Irkın dış görüntüsünde en belirgin özellik gösterişli kıvırcık, yoğun kürküdür. Vücut yapısı yüksekliği ve uzunluğu orantılıdır. Dengeli bir bedeni vardır. Gövde uzunluğu vücuduyla orantılıdır.

Kafa

Barbet ırkının büyük, geniş kafası dikdörtgen şeklindedir. Kafa oldukça yoğun saçlarla kaplıdır. Bıyıkları bulunur ve ırkın adının da bu görüntüden esinlenildiği ifade edilir. Barbet’in burnu siyah ya da kahverengidir. Dişleri makas ısırığında kapanır.

Kulaklar

Barbet ırkının yoğun tüylerle kaplı, düşük ve iki yandan ağız hizasına doğru uzanan kulakları vardır. Kulaklarının kafasındaki saçlarla birleşerek yoğun tüylerin arasında belirginliği çok fazla değildir.

Gözler

Barbet yoğun saçlarının altında orta büyüklükte, kahverengi ve kehribar rengi gözlere sahiptir. Baş üzerinde yer alan saçlar gözlerinin üzerine düşer ve gözleri belli belirsiz görünür.

Bacaklar ve Ayaklar

Barbet orta büyüklüktedir ve ön bacakları yere düz şekilde inmektedir. Arka bacakları da hafif açıktır. İyi bir avcı olan Barbetlerin fiziksel yapısı da buna uygundur. Irkın en önemli ve öne çıkan özelliklerinden birisinde ayak topuklarının uzun olmasıdır. Ayak topuklarının uzun olmasından dolayı topuklu köpek olarak da tanınırlar.

Kuyruk

Barbet’te uzun, geniş ve kıvrık kuyruğa sahiptir. Tabandan, uç kısıma kadar yoğun ve kıvırcık tüylerden oluşan kuyruğa sahiptir.

Tüy

Barbet’te uzun, yoğun ve kıvırcık ya da dalgalı saçlara sahiptir. Baş bölgesinde oldukça yoğunlaşan saçlara sahiptir. Yüzündeki kıvırcık tüylerin yanında ayrıca yoğun sakalları da vardır. Uzun ve yünlü kürkü su geçirmez yapıdadır. Irkın bu yoğun tüylü yapısı onların şirin ve gösterişli yapısını destekler, Barbet köpek cinsine ayırt edici bir görüntü katar.

Renk

Barbet ırkının kürk rengi koyu siyah, gri, sarımsı, kahverengi, kızıl veya açık kahverengi tonlarında tüylere sahip olmaktadır. Bazen bu renklere ek olarak beyaz işaretler, desenlerde kürk üzerinde görülmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Barbet ırkının ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

 

 

Yetişkin erkek ve dişi Barbet ideal ağırlığı 12 – 28 kg, yükseklikleri ise 50- 63 cm aralığında değişmektedir. Dişi Barbet, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Barbet boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir

Yoğun tüylere sahip olduğu için insanlar fazla tüy döktüğünü düşünür. Ancak Barbet az tüy döker ve köpek tüylerine alerjisi olan kişilerinde sahiplenebileceği bir ırktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Barbet ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Barbet cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Barbet hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Barbet için uygun değildir. Köpek sahibinin Barbet köpek ırkı için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Beslenme düzeni sadece insan gıdalarını ve ev yemeklerini yemek üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Barbet için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Barbet’in günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Barbet’in yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Barbet cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Barbet ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Barbet köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

 

Yoğun tüylere Barbet, görünümünden dolayı fazla tüy döktüğünü düşünülür. Ancak Barbet az tüy döker ve köpek tüylerine alerjisi olan kişilerinde sahiplenebileceği bir ırktır. Tüylerinin görünümünde baş, kulaklar ve kuyruk daha uzun kalırken, vücudun şeklini göstermek için uzunluğu yaklaşık 3 ila 5 inç olacak şekilde diğer bölgelerde kırpma işlemi yapılması tercih edilir. Saçların, tüylerin düzeltilmesinden sonra, Barbet ıslatılmalı ve doğal buklelerini geri kazanması için tüylerinin kendi kendine hava ile kurumaya bırakılması gerekir.      Banyo ihtiyacı çok sık olmamakla birlikte gerektiği durumlarda yıkanması gerekir. Bakımı bazı ırklara göre çok kolay değildir ve özen göstermeniz gerekmektedir

Barbet yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Barbet yavru köpek fiyatı insanların ırka gösterdiği ilgiye, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna ya da nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Barbet ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Barbet ırkının doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir.

 

Barbet ırkının kürk rengi koyu siyah, gri, sarımsı, kahverengi, kızıl veya açık kahverengi tonlarında tüylere sahip olmaktadır. Bazen bu renklere ek olarak beyaz işaretler, desenlerde kürk üzerinde görülmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.