Brittany Spaniel (Bretonya epanyölü ) Özellikleri ve Bakımı

Brittany Spaniel Resimleri
Sportif köpek ırklarının en uzun bacaklısı olan Brittany Spaniel kare orantılı, omuz yüksekliği vücut uzunluğuna eşit, hafif kemiklere ve orta büyüklüğe sahiptir. Brittany, Epagneul Breton ve Brittany Spaniel gibi çeşitli isimlerle de tanınırlar. Uzun bacakların ve hafif kemiklerin birbirine uyumu, Brittany'ye çeviklik ve hız kazandırır. Brittany Spaniel cins çok hızlıdır ve süratli olduklarında zemini kaplayan yan hareketi ile tanınırlar. Brittany köpeklerinin ayırıcı bir özelliği kuyruksuz doğmaları ya da çok kısa kuyruğa sahip olmalarıdır. Kürkü düz ya da dalgalı ve çok bol olmayan bir yapıdadır. Aşırı bol ceket bu ırk için hata olarak kabul edilir ve tercih edilmez. Brittany her an ava hazır, uzun koşuları başarıyla tamamlayabilen atletik, çevik ve istekli bir köpektir. İyi bir eğitimle mükemmel bir av köpeği, iyi bir dost ve aile köpeği olurlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Spor Grubu
Ağırlık
13 - 18 Kg
Yükseklik
44-52 Cm
Aile
Av Köpeği (Gundog), Setter, Pointer, Çok Yönlü Av Köpeği
Menşei
Fransa
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Brittany Spaniel hızlı, meraklı, yeni şeyler öğrenmeye hevesli, keşfetmeyi seven, akıllı, enerjik, oyuncu ve çok yönlü bir avcı köpeğidir. Zarif, nazik, sevgi dolu yapısıyla birleşen özellikleriyle çok yönlü, çalışkan bir ırktır. Karakterlerinin bir yanı bağımsız, inatçı ve özgürdür. Ancak bu özelliklerinin yanında sahiplerine karşı olan bağlılıkları da yüksektir. Sevdiklerine ve sahibine karşı hassas ve duyarlı davranırlar. İnsanlardan ilgi görmeyi ve sevilmeyi beklerler. Ailesine bağlı, onlarla zaman geçirmeye istekli ve oyun oynamayı çok seven bir cinstir. Dışarıda kuş peşinde koşmak, kendisine bir eğlence bulmak ya da yaratmak onların işidir.

Sevgi dolu ve arkadaş canlısı bir cinstir. Diğer köpekler, evcil havyanlar ve yabancılar hatta kedilerde ılımlı ve sevecen yaklaşırlar. Erken aşamada ailesi tarafından sosyalleştirildiklerinde arkadaşlık ilişkileri, iyi iletişim kurma yanları gelişir. Bu sayede köpek parklarında, dışarıdaki gezintilerinizde çevresindeki insanlarla iletişim kurmakta zorlanmaz ve sizi zor durumda bırakacak davranışlar sergilemezler. Brittany Spaniel çocuklarla da iyi anlaşır. Ancak çok küçük çocuklarla yalnız bırakılması önerilmez. Brittany Spaniel heyecanını ve sevincini dışarıya yansıtan ve bunu belli ederken de istemeden etrafına zarar veren bir köpektir. Çok küçük çocukların kendine koruyamama ihtimalınden dolayı bu uyarı yapılır. Eğer gözetimiz altında ve gerekli güvenlik önlemleri alındıysa Brittany Spaniel çocuk arkadaşıyla iyi anlaşacak ve oyunlar oynayacaktır.

Enerjik, aktif ve hareketli bir ırk olduğu için Brittany Spaniel hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için egzersiz yapmalıdır. Mutlu olmaları, sosyalleşmeleri kadar egzersiz miktarına da bağlıdır. Düzenli olarak her gün yüksek tempolu egzersiz yapmaları gereklidir. Köpeğinize farklı görevler vererek, aktif olmasını ve kendini geliştirirken egzersiz yapmasını da sağlamalısınız. Koşmak, keşif yapmak, avlanmak ve oyun oynamak sevdikleri ve eğlendikleri aktivitelerdir. Bunlar için yeterli vakti ayırmaz ve köpeğinize imkân saplamazsanız yıkıcı davranışlar sergilemeleri ve huysuz bir köpek olmaları mümkündür.

Apartman ortamında yaşamak çok aktif ve egzersiz ihtiyacı yüksek bir spor köpek ırkı olduğu için önerilmez. Ancak geniş bir bahçede yeterli miktarda fiziksel ve zihinsel egzersiz yaptırabilecekseniz uyumlu bir köpek olduğu için yaşayabilirler. Brittany Spaniel için ideal yaşam alanı, bahçesi olan geniş bir ev ve arazidir. İç mekânlarda aktif olan yapısı ancak bu şekilde kontrol edilir. Soğuk ve nemli havaya dayanıklı yapısı vardır. Dayanıklıdır ancak dışarıda, kulübede yaşayabilecek bir köpek değildir ve ev ortamında ailesiyle dinlenmeye ihtiyacı vardır. Yalnız kalmayı sevmezler ve uzun süre yalnız kalırlarsa terk edilme kaygısı yaşarlar. Bu yüzden uzun süre yalnız bırakmayınız.

Brittany Spaniel akıllı, sorumluluklarının bilincinde olan ve yerine getirmek için çaba gösteren bir köpektir. Avcı yönüyle bilinen bu köpekler her zaman tetiktedir. Eğitilebilen köpek ırkları arasındadır. Eğitimlerine erken aşamada başlanmalı ve avcılık güdüleri kontrol altına alınmalı ve bağımsız bir köpek olmadan yetiştirilmelidir. Bağımsız karakter özelliği eğitimde gecikildiği ve lider kişinin iyi bir otorite kuramadığı zaman çok fazla öne çıkar. İyi eğitim aldığında avcılık yeteneği geliştirilirse sahibine yardım eden, ormanda, arazilerde başarıyla çulluk, keklik ve yaban tavşanı avlayan bir avcı köpeği olur.

Bretonya Epanyölleri mutlu görünümü olan, uyanık, tetikte, “Pointing dog” tipi köpekler gibi meraklı ve bağımsızdır karaktere de sahiptir. Ancak insan arkadaşlarıyla vakit geçirmek ve yeterli eğitimi alarak sosyalleşmek Brittany Spaniel köpeklerin iyi huylu, mükemmel karakter özelliklerine sahip bir köpek olarak yetişmesini ve olumlu özellikler kazanmasını sağlamıştır. İyi bir lider tarafından yetiştirilen ve sahibini memnun etmeye istekli olan Brittany Spaniel çok yönlü bir köpek, av köpeği olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.

Tarih

Brittany Spaniel olarak da bilinen köpek ırkı Epagneul Breton (Bretonya Epanyölü) adını bir zamanlar bağımsız bir krallık olan kuzeybatı Fransa’nda yer alan Kelt bölgesinden alır. Brittany bölgesi, Galler’deki İngiliz Kanalı’nın karşısındadır ve iki ülke arasında binlerce yıldır çok sayıda ticaret yapılmıştır. Bu ticaretlere köpeklerde dahildir Welsh Springer Spaniel köpek ırkı ile renk ve karakter benzerliğinin olmasının nedeni muhtemelen bu bölgelerde yaşayan ortak atalarından kaynaklanıyor. Yüzlerce yıl önce Fransız avcılar tarafından ördek, çulluk, sülün, keklik gibi neredeyse tüylü birçok hayvanın üzerinden çalışabilen ve bugün dünyanın en iyi çok yönlü kuş köpeklerinden biri olarak kabul edilen kuş köpeklerini geliştirdiler.

Brittany Spaniel’in ilk kayıtları 17. Yüzyıla ait kayıtları resimler, tablolar ve duvar halılarıdır. Görsellerde yer alan köpekler genellikle keklikleri işaret ederek gösterilen, kızılımsı kahverengi ve beyaz köpekler olarak görünmektedir.  Dönemin Fransız, Flaman ve Hollandalı ustalarının portrelerinde ve pastoral sahnelerinde yer alan Brittany tipi köpeklerin çok görüldüğü ve Batı Avrupa’da da ciğer beyazı rengindeki köpeklerin oldukça yaygın olduğu görülüyor. Günümüz Bretonya Epanyölleri ise, 1800’lerin ortalarında Brittany’deki küçük bir kasaba da Pontou’da şekillenmeye başlamıştır. Bir inanışa göre, Brittany Spaniel köpeği, Brittany bölgesine ithal edilen limon sarısı ve beyaz renklere sahip erkek köpek ile Fransız bir avcının sahip olduğu beyaz ve maun rengi dişi köpeğin çaprazlanması sonucu ortaya çıkmıştır.

Bu çiftleştirmeden doğan iki yavrudan birisinin gerekli av yeteneğine sahip olduğu düşünülerek, bölgede popüler bir damızlık haline getirilmiştir. Bu çiftleştirmeler sonucunda ortaya çıkan köpekler kısa kuyruklu, güçlü koku alan burnuyla av konusunda yetenekli, avın nerede olduğunu işaret eden ve avı bularak geri getiren köpeklerdi. Yerel avcılar Brittany Spaniel köpeklerine hızları, çeviklikleri ve çok çalışkan hallerinden dolayı oldukça düşkündü. Uzun yıllar önce Fransızların geliştirdiği, çok yönlü yetenekli bir cins olarak bu özelliklerini hiç kaybetmedi ve üzerine eklediği yeni yeteneklerle sadece Fransa’da değil birçok ülkede tercih edildiler.

Aynı dönemlerde İngiltere ve Fransa’nın doğusu başta olmak üzere Avrupa’nın diğer bölgelerinde de köpek gösterileri popüler hale geldi. Bu gelişmeyle birlikte, Bretonya Epanyölü arazilerden, köpek gösterilere kendini göstermek üzere geçiş yaptı. 1907 yılında Fransa tarafından tanınmış bir köpek ırkı olarak kayıtlara geçildi. Kayıtlı ilk Brittany köpeği “Boy” adında ve turuncu ile beyaz renklere sahip bir köpekti. Amerikaya 1925 yıllarında geldi. Cinsin kuyruksuz ya da kısa kuyruklu olması sebebiyle avcılar tarafından kabul görmesi biraz zaman aldı. Ancak kendini kanıtlama fırsatı verildiğinde gösterdiği başarılar ile avcıların beğenisini kazandı

Bretonya Epanyölü de diğer birçok köpek ırkı gibi  2. Dünya Savaşı’nın sonlarında tükenme tehlikesiyle yüz yüze geldi. Avrupa çapında Brittany köpeklerinin gen havuzunun tükenmiş olması nedeniyle, Fransız yetiştiriciler ırkın standartlarını yeniden düzenlemek ve kürkünü siyah benekli olarak belirlemek zorunda kaldılar. Çünkü Bretonya Epanyölü ırkına dair ellerinde kalan tek alternatif köpekler buydu.  Ancak Fransız yetiştiricilerin ırkta yaptığı bu değişikliği Amerikalı yetiştiriciler kabul etmedi. Amerika Fransa’nın yeni ırk standartlarını, siyah renklerinde olabileceği ifadesini reddetti. 1931 yılında ABD Bretonya Epanyölü köpeklerini renk konusunda sorun yaşamayarak, atalarını sahip olduğu kürk renklerine uygun geliştirerek tekrar ithal etmeye başladı. Günümüzde de ABD ve Kanada’da Bretonya Epanyölü için siyah rengi kabul etmez ve ırk standartlarına uygun bir renk olmadığını ifade eder.  Bu iki ülke dışında diğer tüm ülkelerde siyah renk kabul edilmektedir.

1931’de Amerika’ya tanıtılan Brittany 1934 yılında AKC tarafından kabul edilerek, cinsin ilk köpeği kayıt altına alındı. Bu gelişmenin ardından Brittany Spaniel adını aldı. Fransa’da, bu ırk hala daha “l’épagneul Breton” veya Brittany Spaniel olarak bilinir. Ancak uzun yıllar boyunca bu köpeklerde isim sorunu yaşandı. Birçok yetiştirici cinsin Brittany isminin sonunda yer alan spanyel(spaniel) kelimesini çıkartmak istedi. Çünkü Brittany  “pointing dog” köpeğidir avını izler ve sahibine işaret eder. Spanyeller ise “flushing dog” avını koşarak takip eder. Brittany avını koşarak takip etmediği için bir Spanyell değildir ve yetiştiriciler bu yüzden sadece Brittany olarak adlandırılmasını ister. Dilimizde Breton Epanyölü olarak geçmesinin sebebi de, Fransızca’daki adının “Epagneul Breton” olmasından kaynaklıdır.

20. yüzyılda Amerikan ve Fransız Brittany köpekleri birbirinden ayrılır. 20. Yüzyılın ortalarında, ABD Brittany köpeklerinin çalışma tarzında İspanyollardan( spanyellerden) daha fazla işaretçi köpekler (Pointer) olarak gördü. AKC tarafından cinsin, Brittany Spaniel adı 1982’de Brittany olarak kısaltıldı. Brittany’ler, dayanıklı, çevik ve iyi koku alan kuşların, diğer birçok hayvanın iyi bir avcısıdır. Mutlu, oyuncu ve eğlenceli av arkadaşlarıdır. Amerika’da en popüler ve en başarılı tarla, arazi köpekleri arasında yer alırlar. Yıllar içerisinde, yüzlerce Brittany ırkı köpek AKC’nin İkili Şampiyon unvanını kazanmıştır. Her köpek gösterilerinde yakışıklı bir şovmen hem de arazide yetenekli bir gundog/ av köpeği olarak yaşam sürmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Brittany orta boylu, çevik ve en uzun bacaklı sportif köpek ırkları arasındadır. Boyu, gövdesi ve vücut uzunluğu neredeyse eşittir. Omuzları, sağrıdan daha yüksek ve hafif kemik yapısına sahiptir. İnce derisi hafif gevşektir. Brittany büyük köpeklerin giremediği yerlere kolaylıkla giren, hızlı, çevik ve atletik sportif köpek ırkları arasında çok yönlü bir av köpeği olarak dikkat çeker.

Kafa

Orta boy, yuvarlak kafatası kama şeklindedir. Ancak uzun olmasına rağmen çok geniş değildir. Durak hafif eğimli ve namlu orta uzunluktadır. Orta uzunluktaki burun çıkıntısı, geniş burun delikleri sahiptir Burun ucu kürkünün rengine bağlı olarak açık kahverengi, ten rengi, kahverengi veya koyu pembe tonlarındadır. Gösteri köpeklerinde ve genel olarak Brittany cinsinde siyah burun rengine izin verilmez. Dişler makas ısırığında kapanır. Dikkatli, istekli ve de yumuşak bir yüz ifadesi görülür.

Kulaklar

Brittany köpeğinin üçgen kulakları başa yakın, düz bir şekilde uzanır ve yüksekte konumlanır. Yukarıda olan kulakları, yassı, kafaya yapışık ve kısadır. Kulak uçlarında çok hafif püskül tarzında tüyler görülür. Köpeklerin duygularını, heves ve heyecanlarını kulaklarından da anlayabilirsiniz.

Gözler

Brittany Spaniel yuvarlak, belirgin, parlak gözlere sahiptir. Brittany ırkının kürk rengine göre değişiklik gösteren koyu kahverengiden kehribar ve ela tonlarına kadar geniş bir çeşitliliği olan göz rengi vardır. Gözleri, yaban arılarından ve diğer canlılardan gelebilecek zarara karşı kalın bir kaş tarafından korunur. Göz çevresinde bakışlarına derinlik katan koyu sürmeleriyle oldukça sevimli bir ırktır.

Bacaklar ve Ayaklar

Brittany sportif köpek ırkları arasında en uzun bacaklar sahip olan cinsler arasındadır. Ayakları iyi ve kemerlidir. Ayak parmakları, kalın pedler ile küçüktür. Hafif kemikli yapısı ve uzun bacaklarının birbirine uyumlu olması Brittany ırkına ekstra çeviklik ve hız kazandırmıştır. Uzun mesafeleri yorulmak nedir bilmeyen yapısıyla koşar. Hızlı, göreve her an hazır, atletik, kıvrak ve güçlü bir av köpeğidir. Pürüzsüz, zemini kaplayan ve zahmetsiz bir yürüyüşü vardır.

Kuyruk

Brittany köpeklerin bazılarının kuyruksuz doğdukları görülür. Kuyruklu Brittany sahibi iseniz kuyruk kırpılmadığı zaman da çok uzamaz. Yüksek ayarlanmış kuyruk kısa ya da kırpılmış ve max. uzunluğu 10 cm’ olacak şekilde kenetlenir. Kenetlenme işleminin yasak olduğu bazı Avrupa ülkelerinde kuyruk kısaltılmaz.

Tüy

Brittany köpek ırkının tek katmanlı, hafif tüylü, düz veya dalgalı kürkü vardır. Asla kıvırcık, çok yoğun, telsi, çok kalın, sert ya da ipeksi bir tüyleri yoktur. Orta sertlikte ve yumuşak kürke sahiptir. Çok yoğun tüyleri olmamakla birlikte bacak bölgesinde tüylenme görülür ancak çok fazla değildir. Kulak uçlarında püskül tarzında hafif uzun tüyler görülür. Gevşek derisi ve bölgesel uzun tüyleri bedenini korumaktadır. Aşırı bol ceket ciddi bir kusur olarak görülür ve kabul edilmez.

Renk

Brittany Spanyel ya da diğer isimleriyle Brittany veya Epagneul Breton 5 rengi ile kabul edilmiştir. (portakal) ve beyaz, kızıl ve beyaz, siyah ve beyaz, karaciğer, siyah tricolor veya kızıl tricolor yani üç renkli ve ayrıca siyah üç renklidir. Bazı Brittany köpeklerinin kürkünde beyaz tüylerinde benekler, lekeler görülebilir. Ancak AKC (Amerikan Kennel Club) ve CKC (Kanadian Kennel Cl ub) Brittany köpek ırkında siyah rengi kabul etmemektedir. Diğer köpek kulüpleri bütün renkler, renk tonlarını ve benekleri kabul eder ve türün FCI ırk standardını takip ederler. Göz kamaştıran kürk yapısı ve renkleriyle ilgi gören bir cinstir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan ve sağlık sorunu olmayan Brittany Spaniel yaşam süresi 12-14 yıl arasında değişiklik gösterir.

Brittany Spaniel köpek cinsi orta büyüklüktedir. İdeal ağırlıkları 13 – 18 kilogram ve yüksekliği ise 44 – 52 santimetre aralığında değişiklik gösterir. Oldukça hareketli, aktif köpekler olsa da kilo almaya yatkınlıkları vardır. Bu yüzden beslenmesine dikkat edilmeli ve düzenli egzersiz yaptırılmalıdır. Beslenme ve egzersiz programı birbirine uyumlu ilerlemelidir.

Epagneul Breton orta seviyede tüy döker. Düz ya da dalgalı, yumuşak ve çok yoğun olmayan tüylerini haftada 2- 3 kez tarama ve fırçalama işlemi ile dökülmeleri kontrol altına alabilirsiniz. Düzenli bakım yaptığınız zaman köpeğinizin daha sağlıklı, parlak ve güzel görünümde tüylere sahip olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Epagneul Breton gelişimini tamamlaması ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için yüksek kaliteli mamalar ile beslenmesi gerekir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların orta ırka özel, üretilen köpek mamasını tercih edebilirisiniz.  Mamaların içerisinin köpeğinize uygun olması mineral, vitamin ve besin ihtiyaçlarını karşılaması çok önemlidir. Köpeğinizin günlük alması gereken kalori miktarına uygun porsiyonlar ile mamayı tüketmesi sağlanmalıdır.

Epagneul Breton, evet ev yemeği tüketebilir. Ancak saplıklı gelişmesi ve büyümesi için ev yemekleri günlük alması gereken kalori ihtiyacını, besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. İnsan gıdaları içerisinde köpekler için uygun olmayan içerikler olacaktır. Bu yüzden yedikleri yiyecekler konusunda seçici olunmalıdır. Her ev yemeğini köpeğinize vermemeli ve pişmiş kemik, yağlı yiyecekler sindirim ve sağlık sorunlarına yol açabileceği için uzak durulmalıdır. Hangi yiyeceklerin köpekler için uygun olduğunu araştırmalı ve ev yemeği vermek istiyorsanız yararlı olanlarını tercih etmelisiniz. Yüksek vitamin, mineral ve protein içerikli kaliteli bir köpek maması tüketiyorsanız köpeğinizin kilo kontrolünü sağlamak için ev yemekleri konusunda daha da seçici olmalısınız. İki şekilde de besliyorsanız kalori hesabı yaparak, gün içerisinde yemesi gereken ölçüyü geçmemelisiniz.

Brittany ırkı 18. Aydan itibaren gelişimini tamamlamasına ve yetişkinlik dönemine girmesine dikkat edilerek çiftleştirilmelidir. 1.5 yaşından önce, erkenden kızan döneminde çiftleştirmeniz doğacak yavruların ve annenin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Brittany kolay tüy bakımı ve eğitilebilen bir ırk olmasıyla bakımı kolaydır. Uyumlu bir köpek olduğu için sahibini çok zorlamayacaktır. Ancak sportif köpek ırkları arasında yer aldıkları için günlük egzersiz ihtiyacı yüksektir. Eğer pasif ve evde oturmayı seven biriyseniz bu ırk size uygun olmayacaktır. Ava gitmeyi, günlük yürüyüşü ve bisiklet gezilerine katılmayı seviyorsanız, Brittany sizinle birlikte bu etkinliklere zevkle dahil olacaktır. Genel olarak Brittany köpek ırkının bakımı, lideriyle yakaladığı uyuma bağlıdır  ve kolay ile orta zorluk arasında değerlendirilir..

Brittany köpekleri çok yönlü, çalışkan ve yorulmak nedir bilmeyen yapısıyla avcılar tarafından ilgi görmektedir. Çok yetenekli, kolay öğrenen, başarılı ve sadık bir köpek olması da fiyatını etkilemektedir. Bu özelliklerinin yanında Brittany Spaniel’in yaşı, cinsiyeti, rengi, sağlığı ve şecere durumu da fiyatını belirlemekte etkendir. Brittany yavrusunun fiyatı 1.500 TL ile 13.000 TL arasında değişmektedir. Bu satış fiyatı köpeğin satıldığı yere, satan kişiye göre de farklılık gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Brittany dişisi bir doğumda 1- 11 arasında yavru dünyaya getirebilir. Tek doğumda ortalama 6 yavru doğurdukları görülür. Bir doğumda dünyaya gelen yavruların sayısında bu denkli değişiklik olması; dişinin kaç doğum yaptığına, yaşına, sağlık durumuna, il kez doğum yapıp yapmadığına ve çiftleştiği erkek köpeğin sağlık durumuna göre birbirinden farklı sebeplere dayanmasıdır.

Brittany Spanyel ya da diğer isimleriyle Brittany veya Epagneul Breton 5 rengi ile kabul edilmiştir. (portakal) ve beyaz, kızıl ve beyaz, siyah ve beyaz, karaciğer, siyah tricolor veya kızıl  tricolor yani üç renkli ve ayrıca siyah üç renklidir. Bazı Brittany köpeklerinin kürkünde beyaz tüylerinde benekler, lekeler görülebilir. Ancak AKC (Amerikan Kennel Club) ve CKC (Kanadian Kennel Cl ub) Brittany köpek ırkında siyah rengi kabul etmemektedir. Diğer köpek kulüpleri bütün renkler, renk tonlarını ve benekleri kabul eder ve türün FCI ırk standardını takip ederler. Göz kamaştıran kürk yapısı ve renkleriyle ilgi gören bir cinstir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.