Gordon Setter Özellikleri ve Bakımı

Gordon Setter Resimleri
Pasörlerin en ağırı olan Gordon Setter sağlam, güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Gordon Setter, Scottish Setter, Black and Tan Setter, Castle Gordon Setter, The Gordon adlarıyla da tanınır. Enerjisi yüksek, uzun ve aktivite dolu bir güne dayanabilir. Mutlu, sağlıklı ve formda olmaları için her gün sıkı egzersiz yapması gerekir. Gordon Setter hareketli, canlı, aktif ve ailesine sadık iyi huylu bir köpektir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek, Av Köpeği
Ağırlık
20 - 36 kg
Yükseklik
58 - 69 cm
Aile
Gundog, Setter (Pasör), Pointer
Menşei
Büyük Britanya (İskoçya)
Menşei Tarihi
1600'ler
Yaşam Süresi
10- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Gordon Setter kibar, nazik, itaatkar, ailesine sadık, duyarlı, eğlenceli, yeni şeyler öğrenmeye hevesli ve hayat dolu bir köpektir. İyi huylu, sahibini memnun etmeye istekli ve kendisini ailesine adayan, sadakatiyle dikkat çeken köpek ırkları arasındadır. Sevdiği insanlarla, ailesiyle birlikte olmak isterler. Sevdiklerine sevgisini göstermekte başarılıdır. Diğer pasör köpek türlerine göre daha koruyucudur. Bu yüzden yabancı insanlara ve ortamlara daha temkinli ve mesafeli yaklaşır. Yabancılara karşı çekingen, tetikte, mesafeli ve bazen saldırgan olabilirler. Yavru iken alacakları köpek yavrusu eğitimleri ve sosyalleştirme etkinlikleri ile arkadaşlık ilişkileri geliştirilmelidir. Böylece yabancı kişilere karşı olan ilişkilerinde istenmeyen olayların yaşanmasının önüne geçilebilir. Gordon Setter uyanık ve insanlara karşı tedbirli yaklaşıp, tetikte olması iyi bir bekçi köpeği olmasını da sağlayacaktır.

Gordon Setter’in çocuklarla arası iyidir. Çocuklara karşı toleransı yüksektir ve birlikte oyun oynamaktan keyif alırlar. Genel Gordon Setter diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşır, arkadaşlık kurar. Yavruyken tanıştırıldığında kedilerle iyi anlaşırlar ancak evlerine yabancılar geldiğinde hemen sıcak davranışlar sergileyemezler. Zaman zaman aile üyelerini diğer hayvanlardan kıskanır ancak bununla baş eder ve arkadaşlıklarını bozmadan devam ederler. Gordon Setter, sadık bir aile köpeği olarak sevilmiş ve ün kazanmıştır.

Zeki, çalışkan, cesur, dayanıklı ve iyi bir koku avcısıdır. Koku konusunda nadiren yanıldıkları bilinen, metodik avcılardır. Karakter gelişimleri için yavruluk döneminden itibaren eğitim verilmeli ve sosyalleşmesi sağlanmalıdır. Yavru Gordon Setter biraz sakar davranışlar sergileyebilirler, bu yüzden sahibinin bu davranışlarına alışması ve aşırı tepki vermemesi gerekir. Gordon Setter her ne kadar sahibinin sözünü dinlese, komutlara uysa da kendilerine has mantıkları da vardır. Bu yüzden kendi kararlarını verebilir, bağımsız olmak isteyebilir ve inatçı davranışlar sergileyebilir. Olumsuz olarak görülen davranışları olsa da çok uzun sürmez ve eğitimi zor olmaz. Eğitilmesi erken aşamada başlandığı zaman, kolay şekilde tamamlayabilirsiniz. Köpeğinizin eğitiminden tutarlı, pozitif yöntem uygulamalısınız. Gordon Setter’in iyi huylu, karakterli ve dengeli bir erişkin köpek olabilmesi için 2 ila 4 ay yani erken yaşlarda olumlu tecrübeler yaşamalı, eğitilmeli sosyalleştirilmelidir.

Gordon Setter’in iyi bir lidere ihtiyacı vardır. Liderinin pasif kaldığı ve köpeğin her isteğini, davranışını olumlu ya da olumsuz uygulamasına müsaade etmesi gibi durumlarda liderliği ele almayı isteyebilir. Otoriter bir lideri olmazsa, Gordon Setter’in alfa köpek özellikleri sergilemesi mümkündür. Zorlu, baskın, inatçı, bağımsız ve alfa ruhlu olmaması için iyi, tutarlı ve sevgi dolu otoriter bir lidere ihtiyaçları vardır. Gordon Seter köpek yetiştiricileri, eğer köpeğinizin “yanlış yaptığı, işlediği bir suç yüzünden üzgün gibi göründüğünü düşünüyorsanız, bu Gordon’un suç işlediği için değil daha çok yakalandığından dolayı üzgündür” demiştir. Özgüveni çok yüksektir ve bunu davranışlarıyla da belli ederler.

Gordon Seter uzmanı orta seviyede hıza sahiptir, çok hızlı olmasalar da çok dayanıklıdır. Korkusuz, cesur, farklı alanlarda yetenekli ve akıllı oldukları için karakterini geliştirirken ilgi alanlarına göre ilerleyebilirsiniz. Avcılık konusunda yeteneklidir. Kuş avlamaktan, günlük koşu ve yürüyüşlerden zevk alırlar. Sahibiyle birlikte etkinlikler yapmaktan zevk aldığı kadar tek başına özgürce dolaşmayı da severler. Enerjilerini doğru bir şekilde dışarıya atmaya ihtiyaçları vardır. Meraklı, heyecanlı ve aktif bir karakteri olduğu için çitlerle çevrili alanlarda, güvenlik önlemlerin alındığı geniş bahçede egzersiz yapmaktan mutlu olurlar.

Gordon Setter, yeterli egzersiz yaptığı sürece apartmanda yaşam sürebilir. Ancak ideal yaşam alanı apartman yerine, özgürce koşabileceği bahçesi olan bir evdir. Çünkü ev içerisinde nispeten hareketsizdir ve dışarıya çıkıp, güvenlik önlemleri alınmış bahçede koşmak, yürümek ve oyun oynamak isterler. Avlanma içgüdüsü, onları meraklı kılar ve evin etrafında, ilgisine giren alanlarda dolaşırlar. Her gün düzenli olarak egzersizlere, gezinmelere ve ailesiyle oyun oynamaya ihtiyacı olacağı için bahçeli ev, apartmandan daha uygundur. Zorlu araziye ve kötü hava şartlarına hem bedenen hem de psikolojik olarak dayanıklıdır. Mutlu ve iyi karakterli bir köpek olmasının düzenli yapılan egzersiz önemli bir parçasıdır.

Gordon Setter, bir kuş köpeği olarak geliştirilmiş, avcılık, bekçilik yetenekleri ile insanları etkilemiştir. Zaman içerisinde atletik, cesur, kendine güvenen, arazideki görevlerinde kararlı ve ev içerisinde tatlı, uyumlu ve sevecen karakteriyle iyi huylu bir ev köpeği olmuştur.

Tarih

Gordon Setter köpekleri yaklaşık 200 yıl önce kuşları avlamaya başladı. Pasör, sessizce uzanarak avını beklemek veya kuşları bulduklarında “avlamak” için geliştirildi. İlk zamanlar bu avlanma tarzı, avcının bölgeye bir ağ atması, köpeği örtmesi ve kapana kısılan kuşları yakalandıktan sonra yıkayıp etrafı toplamasını gerektiriyordu. 19. Yüzyıla gelindiğinde Setterlerin farklı türlere ayrıldığı ve bulundukları yere ve arazi koşullarına göre evrimleştiğine tanık olundu. Gordon Setter’in ağır kemikleri ve kare çerçevesi, İskoçya’nın zorlu ve sarp arazisine uyum sağlayacak, kullanışta olduğunu gösteriyordu. Siyah ve Tan Setterler İskoçya bölgesinde 1600’lerde de vardı, ancak 1700’lerin sonlarına kadar bu cins Gordon Castle Setter olarak bilinmemiştir.

Gordon Kalesi’ndeki seter köpeklerinin çok gelişmiş avcılık becerileri vardı ve güzel görünüme sahiptiler. Onlar hakkında o dönemde notlar bile alınmıştır. Hızlı köpekler olmadıkları ancak dayanıklı, sessiz ve gece gündüz avlanmaya devam edebilecek güçte oldukları belirtilmişti. Burunları çok iyi koku alan ve nadiren yanlış bir yöne gittikleri belirtilmiş, durdukları zaman kuşların orada olduğundan sahibinin emin olması gerektiği ifade edilmişti.

Cinsin gelişiminde önemli bir figür olan, Dördüncü Gordon Dükü (1743-1827), bu köpeklerin çoğunu Gordon Kalesi’nde tutuyordu. Kaledeki köpeklerin çoğunun kürk rengi siyah, ten rengi, beyaz ve üç renk ya da kırmızı kürklere sahipti. Gordon’un Dördüncü Dükü ve pasör meraklısı Alexander Gordon Gordon Kalesi’nde “Black and Tan Setters” adında çiftlik kurdu. 1620’lerin başlarında siyah ve taba renkleriyle İskoçya’da bilinen bu köpekler 200 yıl kadar sonra dördüncü Gordon Dükü’nün köpek çiftliği sayesinde ün kazandılar. Alexander Gordon’ın siyah ve taba rengi köpekleri daha fazla tercih ettiği ve bu nedenle yıllarca daha çok bu kürk rengine sahip olanların hüküm sürdüğü görülmektedir. 1827 yılında Alexander öldüğünde, varisi olan Richmond Dükü onun çiftliğini devralmıştır. Gordon Kalesi’nde en iyi pasörleri yetiştirme çabalarına Dördüncü Dük’ün ölümünden sonra, varisi Richmond Dükü çalışmalarıyla devam etmiştir.

İlk geliştirilen köpekler İngiliz Setter’e çok benzese de, sonrasında düz kaplamalı siyah ve ten rengi Bloodhound ve siyah Pointer’lar ve koyu siyah renge sahip setterler ile çaprazlamaları sonucunda Gordon Setter ırkının günümüzdeki haline gelmesini sağladılar. 1859-1874 yılları arasında “England Kennel Club” 126 tane siyah ve taba rengi seteri çalışma kitabına dahil etmiştir. Siyah ve Taba Setterler, başlangıçta adlandırıldıkları gibi kabul edilmiştir. 1859 yılının Haziran ayında şimdiye kadar düzenlenen ilk resmi köpek gösterisinde “Dandie” adında siyah ve taba rengi bir seter gösterilmiş ve yarışmadan birincilik ödülü almıştır. Dandie’nin soyu, Gordon Dükü’nün kurduğu çiftliğe dayanmaktadır.

Gordon Setterler, pasör ırkları içerisinde en ağır ve en yavaş çalışan türüydü. Bu farklı özellik Gordon gösteri köpekleri halkasına ilk girdiği an vurgulandı. 1875’te Gordon’un aşırı hantal olduğunu söyleyenler ve gösteriye yönelik eğilimini hakkında yorum yapanlar Robert Chapman’ın çabalarıyla durduruldu. Siyah ve Taba Setterler olarak aldıkları isim, 1924 yılında “Gordon Setter” olarak değiştirildi. Spor grubunda yer alan birçok köpek türünden farklı olarak, gösteri ve saha tipi Gordons köpekleri arasında çok az ayrım vardır.

1872’de İngiliz Kennel Kulübü, Black and Tan Setter’ı resmi bir cins olarak ilan etti. 1878 yılında Amerika Birleşik Devletleri de tescil edildi ve 1884’te AKC tarafından tanındı.  Bu ırk AKC tarafından tanınan ve 1892’de listenin başında yer alan ilk ırklar arasındaydı. Aradan geçen sekiz yıl sonra AKC, köpeklerin adını Gordon Castle Setter’den “Gordon Setter’e” olarak değiştirdi. 1 Ocak 1924’e kadar İngiliz Kennel Club, Gordon Setter adını da kabul etmedi. 1925 yılında ise ortak bir noktada buluşuldu ve ırk resmi olarak Gordon Seter adını aldı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Gordon Setter, İngiliz ve İrlanda Setter cinslerinden siyah ve pas renkli kürküyle ve daha güçlü ve daha belirgin dudak yapısıyla ayrılmaktadır. Nadir bir yapıya sahip olmalarına rağmen güçlü ve sağlamdır. Atletik ve açık hava avcısı köpeklerdendir. Sırt çizgisi, ön kısımdan yani omuzlarından arkaya doğru hafifçe eğimlidir. Göğüs derindir, dirseklere kadar iner ve çok geniş olmaması gerekir. Çok hızlı değillerdir ancak sessiz ve yorulmadan gece gündüz avcılık yapabilecek dayanıklılıkları vardır. En büyük ve en sağlam pasörler olarak kabul edilir. Ağırlıklarının 36 kg, yüksekliklerinin de 69 cm'ye ulaşabildiği görülür.

Kafa

Godon Setter’in uzun, gösterişli kafa yapısı ve namlusu vardır. Hafif bir şekilde sivrilen kulakları başa yakın şekilde konumlanır Alın çıkıntısı belirgindir ve namlu iyi tanımlanmış bir duruşa sahiptir. Namlu kafatası kadar uzundur. Uzun burnu uç kısma doğru incelir ve kare şeklini alır. Geniş, büyük burun delikleri ve siyah renkli burun ucu vardır. Dişleri makas ısırığında veya düz bir ısırıkla kapanır. Daha çok makas ısırığında olması tercih edilir.

Kulaklar

Başın iki yanında bulunan hafifçe sivrilen kulaklar uzun, alçak, gözlerle aynı seviyeden başlar ve hafif yatık başa yakın şekilde asılı konumlanmıştır. Kulaklarının aşağıya doğru belirgin bir sarkık yapısı vardır. Yoğun, dalgalı tüyleriyle uzun kulakları bu ırka ayrı bir hava katmaktadır.

Gözler

Gordon Setter’in oval, belirgin, koyu kahverengi gözleri vardır. Belirgin namlunun iki yanında birbirine eşit mesafededir. Parlak, belirgin gözlerinin üzerinde bronz lekeler, pas renkleri görülebilir. Bu lekelerin bilge ve istekli bir ifadeye işaret ettiği belirtilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Gordon Setter’in ön bacakları sağlam kemikli, güçlü ve yere dik inmektedir. Ayak yapısı kavisli parmaklarla kedilerin ayaklarına benzemektedir. Bacaklarında, karın altında ve kuyrukta yoğun düz ya da dalgalı yapıda tüylenme görülür. Yoğun tüylerinin bulunduğu bölgeler avcılık yapan köpeklerin bacak ve göğüs altından yaralanmasını, zarar görmesini önlemektedir.

Kuyruk

Gordon Setter’in orta uzunlukta, yüksek konumlanmış, uca doğru sivrilen, zarif ve tüylü kuyruğu vardır. Kuyruk uzunluğu dizlerine ulaşmayacak boyuttadır. Gordon’ların kuyrukları kesinlikle kenetlenmez. Kuyruk tüylüdür ve tüyler, taban kısımdan, kuyruk ucuna doğru kademeli olarak kısalmaktadır. Kuyruk içerisindeki renklerde siyah ile birlikte her zaman pas rendi lekelerde görülür.

Tüy

Gordon Setter köpek ırkının orta uzunlukta, çift tabakalı, yumuşak, parlak, ipeksi, düz ya da hafif dalgalı kürkü vardır. Kulak, karın altı, göğüs, bel, bacakların arka tarafı ve kuyruk bölgelerindeki tüylerin vücudun geri kalan bölgelerine göre daha uzun olduğu görülür. Kuyruğun alt kısmında, tabandan uzun başlayarak uca doğru kısalan ve üçgen görünümünde tüylenmeye sahiptir. Kürk yapısıyla Gordon Setter soğuk havalara dayanıklıdır.

Renk

Gordon Setter, siyah ve pas rengi (taba rengi) kürke sahip olan tek setter ( pasör) köpeğidir. Siyah ve taba renkleri birbirine karışmaz, ayrı şekilde görülür. Kürk üzerinde ağrılıklı olarak siyah renk ve üzerinde ten rengi lekeler vardır. Taba rengi lekeler kestane renk tonunda ya da maun rengindedir. Ten rengi daha çok gözlerin üzerinde, namlu kenarlarında, bacaklarda, boğaz ve göğüs bölgesinde lekeler şeklinde görülür. Bu renklere ek olarak göğüs bölgesinde küçük, bir nokta kadar beyazlıkta olabilir. Beyaz renk ne kadar küçük olursa o kadar iyi olur. Gordon Setter’ler ile İngiliz ve İrlanda Setterleri arasında görülen farklılıklarından birisi de Gordon’ların siyah- pas renkli kürküdür.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı, bakımları yapılan Gordon Setter köpek cinsinin ortalama yaşam süresi 10 ila 13 yıl arasında değişiklik gösterir.

Gordon Setter ırkının dişi ve erkeklerinin ağırlığı 20- 36 cm, yüksekliği ise 58- 69 cm arasında değişiklik gösterir. Erkeklerin dişilere göre daha ağır ve boylu olduğu görülür.

  • Dişi Gordon Setter ağırlığı 20 – 32 kg iken, erkeklerin ağırlığı 25 – 36 kilogram olabilir.
  • Dişi Gordon Setter yüksekliği en fazla 66 cm iken erkek Gordon Setter yüksekliği 69 santimetreye kadar çıkabilir.

Tüylerinin uzunluğu bölgesel olarak değişiklik gösteren Gordon Setter köpekleri yıl boyunca orta seviyede tüy döker.  Haftada en az 2- 3 kere tüylerini fırçaladığını veya taradığınız zaman tüy dökülmelerinde azalma görülebilir.

  • Veteriner ve köpek yetiştiricilerin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli ve köpeğinize uygun içeriğe sahip olan kuru ve yaş mamalarını tercih edebilirsiniz.
  • Gordon Setter’ın %26 üzerinde protein içeriğine sahip yüksek proteinli bir diyet ile beslenmesi önerilmez. Çünkü olası sağlık sorunları, hızlı büyümeyi zorunlu hale getirebilir. Gordon Setter köpek ırkının beslenmesinde daha hassas ve dikkatli olunması gerekir. Gordon Setter köpeklerinin kendi içerisinde yaşına, alerjen ve sağlık durumuna göre tüketeceği mamalar farklılık gösterecektir. Bu yüzden hazır mama üzerindeki bilgilere dikkat ederek satın alın.

Gordon Setter, evde hazırlanan ve insanların tükettiği bazı yiyecekleri yiyebilirler. Ancak her çeşit insan gıdasını yemeleri tehlikelidir. Bu yüzden tüketmesi gereken sağlıklı gıdalar listesinin ve dikkat edilmesi gereken noktaların dışına çıkmadan daha çok hazır mamalar ile beslemeye özen gösterin. İnsan gıdalarının içerik olarak köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılaması mümkün olmayacağı için hem besin değeri olarak yetersiz gelecek hem de sağlıklarını olumsuz etkileyebilecektir. Gordon Setter ırkı için üretilen orta ırklara özel mamaları tercih edebilirsiniz.

Gordon Setter gelişimi tamamladığı ve sağlık sorunu bulunmadığı zaman çiftleştirilmelidir. İlk çiftleştirilme için 18. Ay sonrası, sağlık durumuna göre ideal zaman olarak ifade edilmektedir. Daha erken ya da 18. Ayda herhangi bir sağlık sorunu varken çiftleştirmeniz dişinin ve doğan yavrunun bu süreçte olumsuz etkilenmesine neden olur.

Gordon Setter bakımı çok zor olmayan ancak her zaman özen isteyen köpek ırkları arasındadır. Tüylerinin sağlıklı ve bakımlı olması için belirli aralıklarla taramanız gerekir. Banyo ihtiyacı aylıktır ancak yavruluk döneminden itibaren alıştırırsanız, banyodan zevk alacaktır. Eğitime uyumludur ve sahibini çok zorlamayacaktır. Genel olarak, sahibinin sözüne komutlarına uyan ve bakımı kolay olan köpek ırkıdır.

Gordon Setter, pasör köpekleri arasında daha ağır ve yapılı olanıdır. Köpeklerin fiziksel ve karakter özellikleri fiyatını belirlemektedir. Örneğin yaşı, cinsiyeti, kürk rengi, sağlığı, eğitimi ve şecere bilgisi gibi durumlar Gordon Setter köpek yavrusunun fiyatının farklı olmasına neden olur. Gordon Setter yavrusunun fiyatı 600 TL ile 9.000 TL arasındadır. Belirtilen fiyat aralığı köpeğin satıldığı yere, satan kişiye ve ırkın gördüğü ilgiye, popülerliğe göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Gelişimini tamamlamış, sağlıklı dişi Gordon Setter tek doğumda 6 ila 8 arasında yavru dünyaya getirebilir. Dünyaya gelen yavruların sayısı, dişini sağlığına, yaşına ve daha farklı etmenlere göre değişir. Gordon Setter dişilerinin sağlıklı yavrular doğurabilmesi için yılda bir kereden fazla doğum yapmaması önerilir. Yılda birden fazla doğum sağlıklarının bozulmasına neden olabilir.

  • Gordon Setter, siyah ve pas rengi (taba rengi) kürke sahip olan tek setter ( pasör) köpeğidir. Siyah ve taba renkleri birbirine karışmaz, ayrı şekilde görülür.
  • Kürk üzerinde ağırlıklı olarak siyah renk ve üzerinde ten rengi lekeler vardır. Taba rengi lekeler kestane renk tonunda ya da maun rengindedir.
  • Ten rengi daha çok gözlerin üzerinde, namlu kenarlarında, bacaklarda, boğaz ve göğüs bölgesinde lekeler şeklinde görülür.
  • Bu renklere ek olarak göğüs bölgesinde küçük, bir nokta kadar beyazlıkta olabilir. Beyaz renk ne kadar küçük olursa o kadar iyi olur.
  • Gordon Setter’ler ile İngiliz ve İrlanda Setterleri arasında görülen farklılıklarından birisi de Gordon’ların siyah- pas renkli kürküdür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.