Komondor Özellikleri ve Bakımı

Komondor Resimleri
Komondor iri kemikli, boyundan biraz daha uzun gövdesi olan, büyük ve kaslı bir köpektir. Hungarian Sheepdog, Hungarian Komondor, Mop Dog adlarıyla da tanınmaktadır. Uzun adımlarla hafif, yavaş ve kendinden emin yürüyüşleri vardır. Bu ırkın en dikkat çeken ve ayırıcı özellikleri kendine özgü kürküdür. Kürkü çift katmanlı, yoğun yünlü bir astardan ve dalgalı ile kıvırcık tüylerden daha kalın yapıdaki, beyaz bir dış kaplamadan oluşur. Astar, güçlü, yoğun, keçeli ve püskül benzeri kordonlar oluşturacak şekilde dış kaplamada gözükür. Ceketleri yapısı itibariyle, köpeği zorlu düşmanların darbelerinden, dişlerinden ve gezintileri sırasında dış etkenlerden korumaktadır. Ayrıca Komondor'un koyun sürüsünü koruduğu düşünülürse, köpeğin koruduğu sürüyle birlikte uyum sağlamasına ve içlerinde gizlenerek görevini yapmasına yardımcı olur. Komondor, karakter ve fiziksel özellikleri gereği ilk defa köpek sahiplenecek kişilerin ve ailelerin bakımında zorlanacakları bir ırktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, İşçi, Koruma Köpeği
Ağırlık
31- 45 Kg
Yükseklik
64- 70 Cm
Aile
Çiftlik köpeği, Flockguard (Sürü Bekçisi)
Menşei
Macaristan
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Komondor köpek ırkı, hayvanların güçlü ve bağımsız koruyucusu olarak yetiştirilmiştir. Köpeklerin genlerinde bağımsız düşünme, otoriter ve inatçı davranışlar var olabilir. Bu yüzden anlayışlı, tutarlı, sabırlı ve köpek yetiştirme konusunda tecrübeli bir sahibe ihtiyaçları vardır. Alacakları doğru eğitim ve sosyalleşme ile koruyucu köpek özellikleri kontrol edebilir, istenilen seviyeye getirebilir ve köpeğinizin karakteri iyi yönde etkileyebilirsiniz.

Komondor uzun, kendine has ve eşsiz bir görünüme sahip olan tüyleriyle insanları ilk bakışta etkileyen bir köpektir. Cesur, korkusuz, güçlü, sadık ve sahibine kendini adayan bir ırktır. Komondor ailesine, sevdiklerine karşı sevgi dolu ve arkadaş canlısıdır.  Ailesini, evini savunmak ve korumak için çok isteklidir. Gerekli görürse her türlü tehlikeye gözünü kırpmadan girebilir. Sevdiklerini korumak isterler. Büyük yapısıyla, zaman zaman özgür olmak isteseler de ailesinden uzun süre ayrı kalmayı seven bir ırk değildir. Tek başına zaman geçirmekten, etkinlik yapmaktan hoşlanmazlar ve ailesinin hayatına dahil olmak, onlarla birlikte zaman geçirmek isterler. Ailesiyle birlikte olman Komondor köpeklerine mutluluk verir. Ailesine ve aile üyelerine olan bağlılığı yüksek olsa da herkese karşı böyle değildir.

Komondor çocuklara karşı da koruyucudur. Ancak çocukların istemeden yapacağı sert ve kaba davranışlara da toleransı düşüktür. Çocuklarla oyun oynarken, çocukların istemeden yaptığı olumsuz hareketleri yanlış anlayabilir  ve büyük bedeniyle onlara bilerek ya da bilmeyerek karşılık verebilir. Komondor yavruluk döneminden itibaren, çocuklu bir evin içerisinde büyüdüyse o çocuğa sıcak, sevgi dolu yaklaşır ve iyi bir aile köpeği olabilir. Ancak çocuklu bir ailenin Komondor köpeğiyle ilgili sorunlar yaşaması mümkündür. Bu yüzden çocuklu aileler için Komondor köpeği çok fazla önerilmez.

Komondor yabancılara karşı tedbirli, ihtiyatlı, mesafeli yaklaşır ve hemen arkadaşlık kırmaz. Korumacı özellikleri gelişmiş olduğu için gerekli durumlarda korkusuzca duruma müdahale eder, bölgesini ve ailesini korur. Diğer köpeklere karşı da mesafelidir hatta garip, onları tedirgin eden köpeklere karşı agresif, saldırgan tavırlar sergiledikleri görülür. Genellikle ailesine karşı, sessiz ve sakin davranışlar sergileseler de ihtiyaç olduğunda korkusuzca sevdiklerini korumak için elinden geleni yaparlar. Tanıdık evcil hayvanlarla ve çiftlik hayvanlarıyla arası daha iyidir. Sürüsü ister kurt isterse ayı tarafından saldırı riski altında olsun, kendinden güçlü bir düşmanı bile alt edecek güce ve inanca sahiptir. Köpeğinizin, yabancı insanlar ve diğer evcil hayvanlarla iletişimlerini geliştirmek için yavruluk döneminden itibaren eğitim vermeli ve sosyalleştirmelisiniz.

Komondor, şüpheci ve gözlemci bir köpektir. Etrafında olan biteni izlemek, bir şeyleri takip etmek ve bir şeylerle meşgul olup görevini yerine getirmek isterler. Görevleri de genel olarak bir şeyi ya da birini korumak, gözlemlemek olduğu için bu çalışmayı keyifle yaparlar. Olağandışı bir durum ya da şüphelendikleri bir olay olduğunda, sahibine havlayarak haber verirler. Koruma alanındaki başarıları ve görev bilincinin yüksek olması, bu büyük köpeklerin çiftliklerde iyi bir çoban köpeği olarak görev almasını sağlamıştır. Komondor zeki, sahibine sadık ancak bir o kadar da bağımsız bir köpektir. Eğitimlerinde tecrübeli bir lidere ihtiyaç vardır. Kolay sıkıldıkları için farklı, ilgi çekici ve merak uyandırıcı metotlar ile eğitim verilmelidir. Tutarlı davranışlar ve disiplinli eğitim sonucunda Komondor, sahibine saygılı, komutları yerine getiren ve bölgesini çok iyi savunan bir köpek olacaktır.

Komondor yavruları olgunluğa ulaşması biraz zaman alır. Onlar büyük bedeniyle çocuksu davranışları olan yaramaz bir çocuk gibidir. Genellikle üç yıl veya daha uzun bir sürede yavruluktan olgunluğa geçiş yaparlar. Yavruluk dönemlerinde karakterini şekillendirmeniz, iyi eğitmeniz ve sosyalleştirmeniz çok önemlidir. Eğer köpeğinizle ilgilenir ve gerekli çabayı gösterirseniz, olgunlaştığı zaman son derece sakin ve sahibine sadık karaktere sahip yetişkin bir köpeğiniz olur. Komondor özgüveni yüksek, ciddi yapılı, dikkatli ve inatçı karakter özellikleri de taşıdığı için iyi eğitim almazsa, bu özellikleri baskın gelerek sahibini zorlayan bir ırk olacaktır. Komondor genç yaşta iyi sosyalleştirildiğinde ve eğitildiğinde iyi bir aile köpeği olabilir. Ancak her aileye, ilk defa köpek yetiştireceklere tavsiye edilmez.

Komondor aktif, hareketli bir köpektir. Bu yüzden ideal yaşam alanı geniş bahçesi olan bir evdir. Günlük egzersiz ihtiyacı karşılandıktan sonra daha sakin ve etrafı gözlemleyerek zaman geçirirler. Apartman hayatında yaşamak onlar için zorlayıcıdır. Ancak illa bu köpeği sahiplenip apartman dairesinde yaşamak istiyorsanız, egzersiz ihtiyacını karşılamanız çok önemlidir. Açık havada gezmek, güvenli bir alanda koşuşturmak Komondor ırkı için bir rahatlama ve mutluluk yöntemidir. Fiziksel yapıları kadar Komondor’un mental anlamda rahatlaması için meşgul ve aktif olması gerekir.

Eşsiz görünüme sahip olan Komondor’un, başka bir köpek cinsi ile karıştırmak imkansızdır. Bol, beyaz ipliklerle kaplı kürküyle, büyük köpek ırkları arasında yer alan ve göründüklerinden daha güçlü, dayanıklı, sağlam bir cinstir. İyi bir lider tarafından yetiştirildiğinde sürü bekçisi, koruyucu ve iyi bir ev köpeği olacaktır. Komondor ırkı, fiziksel yapısı ve karakter özellikleriyle dünyanın en tanınmış köpek ırkları arasında yer alır.

Tarih

Komondor ırkının tarihinin Tibet köpeklerine kadar uzandığı ifade edilmektedir.  Bazı tarihçiler, koyun ve sığır sürülerini koruması amacıyla 1000 yıl önce göçebe yaşam süren Magyarlar tarafından Macaristan’a getirildiğini düşünüyor. Hunlar Macaristan’a ilk geldiğinde, yanlarında Komondor’un atası daha büyük ve uzun bacaklı olan Rus Owtcharka’yı getirdiler. Getirilen bu köpekler, gururlu “köpek benzeri” ve kıvırcık yün yığınlarına sahip Racka olarak da bilinen Magyar koyunlarına çok benziyor ve soyunun buradan geldiği söyleniyordu. Ancak daha sonra yapılan bazı araştırmalar bu köpeklerin göçebe Türk halkı olan Kumanlar’dan geldiğini kanıtlamıştır. 1237’de Moğol istilalarının ardından birçok Kuman topluluğu Macaristan’a iltica etti ve istilalardan daha önce bölgeye yerleşerek yaşam süren diğer Kumanlar’a katıldı. Komondor köpeklerin adı “Kumanlar’ın Köpeği” anlamında olan “Korman-dor”dan gelmektedir. Araştırmacılar Komondor köpeklerinin kalıntılarını Kuman halkının mezarlarında da bulmuşlardır.

Komondorların tam olarak nereden geldiği zaman zaman tartışmalar yaşatsa da bu köpekler koyunlara olan benzerliği ile kolayca aralarına karışıyor ve ilk bakışta sürüden biri gibi görünüyordu. Magyar çobanları, çok değerli olan ve yetiştirilmesinde dikkat etikleri Komondorok’un başka köpek ırklarıyla melezlenmesine izin verilmedi. Komondor, yüzyıllar boyunca Macar sürü köpekleri arasında en iyisi, kralı olmuştur.

Komondor köpek ırkına dair en eski belgeler, yazılı referanslar 1555 yılına yani 16. Yüzyıla uzanmaktadır. Ancak cinsin bu tarihlerden daha önce binlerce yıldır yaşar sürdüğü ve var olduğu düşünülmektedir. Komondor ırkının başka bir çoban köpeği olan Güney Rusya Çoban Köpeği soyundan da geldiğine inanılıyor ancak konu hakkında kesin bir bilgi bulunmuyordur.

Komondor köpekleri, sürüleri yağmacı hayvanlara karşı korumakta özel bir fiziksel avantaja sahipti. Tüylerinin beyaz ve kıvırcık olması, koyun sürelerinin arasında yırtıcı hayvanlar tarafından zor fark edilmesine yol açıyordu. Yırtıcı hayvanlar, Komondor köpeğini sürüye yaklaşırken, fark edene kadar avcı ve koruyucu köpekler sürüsünü korumak için hamlesini yapıyordu Cins çok yetenekli ve etkiliydi. Hatta bazı kişiler Macaristan’daki kurtların yok olmasından Komondor’un sorumlu olduğunu iddia ediyordu. Komondor ırkı, 20. yüzyıla kadar iyi bir muhafız olarak kullanıldı. 1920 yılında Komondor ırkı iyi bir popülerlik kazanmış ve dünyaya yayılmıştır.

İlk Komondor 1933 yılında Amerika’ya geldi. AKC tarafından, Komondor cinsi 1937’de tanıdı. İkinci Dünya Savaşı, her ırkı olumsuz etkilediği gibi, bu cinsin neslini de etkiledi. Komondor türü, savaş sonrasında Avrupa’da neredeyse neslini tükenmek üzereydi. Ancak Savaş sonrasında Komondor köpek ırkını seven ve neslini devam ettirmek isteyenler bir araya gelerek çalışmalar yaptı. Sonuç olarak, Komondor ırkı kurtarıldı. Anavatanı Macaristan dışında nadir ve az bilinen bir ırk olarak soyunu devam ettirdi. Eskisi kadar popüler olmasalar da Batı Amerika Birleşik Devletleri’nde, sürülerin koruyucusu olarak kullanmak amacıyla ırk üzerinde yapılan bazı çalışmalar, yeni nesil çobanların ilgisini çekti ve umut veren sonuçlar elde edildi.

Komondor koyun sürülerini koruma görevinde bulunduğu gibi farklı yeteneklerinin birleşimiyle, bekçilik ve polis yardımcılığı gibi görevlerde de başarıyla yer alır. Ayrıca köpek gösterilerini süsleyen en etkileyici köpekler arasındadır. Gösterilere kürkünü hazırlamak zor olduğu için, en iyi kürke ve görünüme sahip olan köpeklere yer verilmesine önem verilmiş hatta zorunlu hale gelmişti. Günümüzde ise Komondor köpek cinsini sürü bekçiliğinden iyi bir eğitimle aile üyeliğine doğru bir yolculuk yaptığını görebilirsiniz.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Komondor iri kemikli, boyundan biraz daha uzun gövdesi olan, büyük ve kaslı bir köpektir. Derin bir göğüs yapısı vardır. Ağır kemiklerine, kaslı yapısına göre çok çevik ve hafif adımlarıyla hareket ederler. Bu ırkın en dikkat çeken ve ayırıcı özellikleri kendine özgü kürküdür. Komondor sürü koruyucusu olarak yetiştirilmiş ve fiziksel özellikleriyle de bu görevi başarıyla tamamlamıştır.

Kafa

Komondor ırkının başı büyük, namlu nispeten kısa ve siyahtır. Burun kısmı büyük ve iri baş yapısına göre kısa durmaktadır. Dişleri makasla ya da düz bir ısırıkla kapanır.

Kulaklar

Kulakları, oldukça tüylü olan vücudundan dolayı çok belirgin değildir. Doğal haline bırakılan, uzun U şeklinde aşağıya sarkan ve kürkle uyum içerisinde tüylü kulakları vardır. Tıraşlanma ve tüylerinin uzamasına göre uzaktan bakıldığında hafif yuvarlak ya da uzun üçgen şekillerine de kulaklarının benzetildiği görülür.

Gözler

Komondor orta büyüklükte, badem şeklinde koyu kahverengi rengi gözlere sahiptir. Tüylerinin, baş üzerinden aşağıya doğru sarkması, uzun ve dağınık saçlarının olması köpeklerin gözlerinin belirgin olmasını engeller

Bacaklar ve Ayaklar

İri kemikli komondor’un bacakları güçlüdür. Dayanıklı ve yere sağlam basan ön ve arka bacakları vardır. Gövdesinden bacak boyu kadar, yere uzanan tüylerinden bacakları hareketsi durduklarında belirgin olmaz. Uzun adımlarla hafif, yavaş ve kendinden emin yürüyüşleri vardır. Kaslı yapısına rağmen çok çevik, hafif ve uzun adımlarla hareket ederler.

Kuyruk

Komondor köpek ırkının kuyruğu uzun ve aşağı doğru sarkıktır. Kuyruk duruş olarak kancalı yapıda, asılı biçimde durmaktadır. Tüm vücudunda olduğu gibi kuyruğu da oldukça yoğun tüylerle kaplıdır.

Tüy

Komondor ırkının dikkat çekici kürkü, çift katmanlı, yoğun yünlü bir astar, uzun tüyler ve dalgalı ile kıvırcık tüylerden daha kalın yapıda olan beyaz bir dış kaplamadan oluşur. Köpek yavrusunun tüyleri yumuşak ve bukleli olabilir, büyüdükleri zaman tüyler ağırlaşır ve kıvırcık hale gelecektir. Dış kaplaması kordonlar halinde aşağıya sarkan ve astarla birleşmiş yapıdadır. Alt katman yumuşak ve yünlü üst katman ise kaba tüylerden oluşur. Astar, güçlü, yoğun, keçeli ve püskül benzeri kordonlar oluşturacak şekilde dış kaplamada gözükür. Kıvırcık, keçeleşmiş ve fitilli bir kaplama gibi duran tüyleri her zaman beyaz renktedir. Kalın, ip ip olan kordonların oluşması 2 yıl sürer ve istenilen uzunluğa ulaşması da 5 yılı bulacaktır. Tüyleri bu yapısıyla, Komondor’un koyunlar arasında belirgin olmamasını sağlar ve zorlu düşmanların darbelerinden, dişlerinden ve gezintileri sırasında dış etkenlerden korur.

Renk

Komondor ırkının en dikkat çeken ve ayırıcı özellikleri kendine özgü kürküdür. Kürk her zaman beyaz renge sahiptir. Yavruluk döneminde krem rengi veya ten rengi tonlar olabilir. Ancak yavruluktan yetişkinliğe doğru geçen süreçte bu renkler beyazlaşır. Çift katmanlı, yoğun yünlü bir astardan, dalgalı ile kıvırcık tüylerden daha kalın yapıda olan, keçeleşmiş tüy kordonlarında oluşur. Beyaz renkteki Komondor kürkü, köpeklerin koyun sürüleri arasında gizlenmesini ve sürü bekçisi olarak onları korumasını kolaylaştırır.

Sıkça sorulan sorular

Komondor  köpek cinsinin ortalama yaşam süresi 10- 12 yıl arasındadır.

Komondor ırkının ideal ağırlığı 21- 45 kg aralığında, yükseklikleri ise 64- 70 santimetredir. Erkeklerinin daha ağır ve boylu olduğu görülmektedir.  

  • Erkeklerin ağırlığı 35-45, yükseklikleri 69-70 cm olabilir.
  • Dişilerin ise ağırlığı 31-33 kg, yükseklikleri 64-66 cm aralığındadır.

Komondor bukle bukle tüylere sahiptir. Yıl boyunca orta seviyede tüy dökerler ve mevsim geçişlerinde dökülme miktarı artabilir. Tarama ve fırçalama yapılmaması gereken tüylerinin bakımı bu açıdan kolaydır. Ancak, tarama yapılmayacak olması bakımının zahmetsiz olduğu anlamını taşımaz. Her zaman özen isteyen tüylere sahiptir.

Veteriner ve köpek yetiştiricilerin önerisi Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markalar arasından büyük köpek ırkları arasında yer alan Komondor ırkına uygun olan yüksek kaliteli içeriğe sahip ürünlerini tercih edebilirsiniz. Komondorlar büyük, iri ve kaslı olması rağmen boyutuna oranla fazla yemek yemez. Köpeğinizin yaşına, sağlık durumuna, alerjen yapısına ve ihtiyaçlarını göre tüketmesi gereken köpek mamasını tercih etmelisiniz.. Köpeklerde görülebilecek alerjen durumuna uygun tercih yapmaya dikkat etmelisiniz.

  • Komondor köpekleri, zaman zaman ev yemekleri ve insan gıdalarıyla da beslenmiştir. Ev yemeği yerler. Ancak insanların yediği her yiyeceği yememeli ve köpeklerin tüketebileceği evde hazırlanan sağlıklı yiyecekleri yemesine özen gösterilmelidir. Özellikle pişmiş kemiklerden ve yüksek yağ içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sofra atıklarınız köpeğinizle idareli paylaşmalı, fazlasından sakınmalısınız.  Aksi halde sağlıksız yiyecekler köpeğinizin sindirim ve mide rahatsızlıkları yaşamasına neden olabilir.
  • Evde hazırladığınız, insanlar için faydalı yiyecekler ve sofra atıkları Komondor ırkının günlük alması gereken besin değerini, kalori miktarını ve protein, mineral ihtiyacını karşılamaya yetmeyecektir. Bu yüzden Komondor ırkı için öncelikli tercihiniz yüksek kaliteli hazır kuru mamalar olmalıdır. Köpeğinizin tüketmesi gereken, sağlıklı yiyeceklerin neler olduğu hakkında bilginiz yoksa araştırılmalı ve önerilen yiyecekleri vermelisiniz. Alerjen yapısı ve sağlık durumuna göre uygun ev yiyeceklerini vermeye özen göstermelisiniz.

Komondor köpek ırkı gelişimini tamamladığı ve herhangi bir sağlık sorunu olmadığı zaman çiftleştirilmelidir. İlk kızan döneminde hem dişi hem erkek köpeğin çiftleştirilmesi önerilmez. 15. Ve 18 aydan sonra dişi ve erkek köpeğin en geç 2 yaşına kadar çiftleştirilmesi önerilir. Köpeğinizin gelişimi ve sağlık durumu bu süreçte belirleyicidir.

Komondor tüylerin sebebiyle oldukça özenli bakım isteyen bir köpektir. Sahibinin köpeğinin tüylerini taramıyor olması, bakım işleminin bir kısmını kolay kılar ancak geri kalan süreci göz ardı edilmemelidir. Komondor’un tüyleri taranmadığı için belirli aralıklarla ve kirlenme durumuna göre banyo yapması gerekir. Banyo sırasında tüylerini yıkamak, şekillendirmek ve sonrasında kurumasını sağlamak oldukça uzun ve emek isteyen bir süreçtir. Bunun yanında eğitimleri de köpek yetiştirmek ve liderlik yapmakta yeterli beceriye sahip olmayan kişiler zorlayabilir. İyi bir eğitim sonrasında ve tecrübeli bir lider bakımı kolay bir ırk olabilir. Ancak tecrübesiz, ilk defa köpek sahiplenen kişiler için Komondor bakımı zor olacaktır. Bu yüzden Komondor herkesin yetiştirebileceği bir cins değildir.

Komondor köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk bakımına, şeceresine ve daha farklı birçok etkene göre değişiklik gösterecektir. Köpek sahiplenmek isteyen kişinin aradığı özelliklere göre köpek yetiştiricilerinden duyacağı fiyat değişken olacaktır. Köpeklerin nadir ırklar arasında yer alması ve zor bulunması ya da çok popüler köpekler olarak fazla ilgi görmesi de fiyatlarını etkilemektedir. Komondor köpek fiyatı 4.000 TL ile 6.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bunun yanında Komodor fiyatının en yüksek 22.000 TL’ye kadar ulaştığı söylenmektedir. Köpeklerin fiyatı satıldığı yere, satan kişiye ve farklı sebeplere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Komondor köpeği tek bir doğumda 6 – 12 arasında yavru dünyaya getirmektedir. Doğum sırasında yavru sayısı dişinin yaşı, genel sağlık durumu, erkeğin dişi ile kaç kere çiftleşmeyi başardığı ve erkeğin sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Hem dişinin hem de yavruların sağlıklı olabilmesi için yılda birden fazla köpeğin çiftleştirilmemesi ve doğum yapmaması önerilir.

Komondor köpeklerinin en dikkat çeken ve ayırt edilen özellikleri kendine özgü kürküdür. Kürk her zaman beyaz renge sahiptir. Yavruluk döneminde krem rengi veya ten rengi tonlar olabilir. Ancak yavruluktan yetişkinliğe doğru geçen süreçte bu renkler beyazlaşır. Çift katmanlı, yoğun yünlü bir astardan, dalgalı ile kıvırcık tüylerden daha kalın yapıda olan, keçeleşmiş tüy kordonlarında oluşur. Beyaz renkteki Komondor kürkü, köpeklerin koyun sürüleri arasında gizlenmesini ve sürü bekçisi olarak onları korumasını kolaylaştırır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.