Kuvasz Özellikleri ve Bakımı

Kuvasz Resimleri
Kuvasz orta kemikli, yüksekliğinden biraz daha uzun gövdeye sahip, büyük bir köpektir. Hungarian kuvasz, Hungarian Sheepdog isimleriyle de tanınırlar. Hantal bir köpek değildir. Sevimli, her zaman gülümser gibi duran ağzı ve arkadaş canlısı yapısıyla ilgi çekerler. Serbest, güçlü ve kolay yürüyüşe sahiptir. Güç, dayanıklılık ve çeviklik birleşimine sahip, çok yönlü bir tür olmalarının sebebi koruyucu, avcı ve çoban köpeği olan köklerinden kaynaklanmaktadır. Çift katlı, dalgalıdan düze doğru değişen, orta kalınlıktaki beyaz kürküyle güzel bir görünümleri vardır. Ailesine, sevdiklerini kendini adayan sadık, sevgi dolu ve iyi huylu bir köpektir. Nazik görünümleriyle, ailesini ve evini korkusuzca koruyan sert bir koruyucu, iyi bir bekçidir. 
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, İşçi Köpek, Av Köpeği
Ağırlık
31- 52 Kg
Yükseklik
66- 76 Cm
Aile
Hayvancılık köpeği, Flockguard
Menşei
Macaristan
Menşei Tarihi
Ortaçağ
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Kuvasz ailesine ve sevdikleri karşı çok sadık ve bağlıdır. Yetişkin Kuvasz çocuklara karşı nazik ve çok korumacıdır ancak yavru Kuvasz’ın biraz fazla hareketli, yaramaz olduğu da bilinmektedir. Çocuklarla iyi anlaşır ancak çok küçük çocuklarla gözetim altında ilişki kurması sağlanmalıdır. Yetişkin Kuvasz kendini ailesine ve özellikle aile üyesi olan çocukları korumaya adamıştır. Bu özelliğe sahip olması için yavru köpeğin ebeveynlerinin, çocuk seven köpekler olmasına dikkat edebilirsiniz. Duygular ve davranışların genetik yollarla da aktarıldığını unutmayınız. Aile içerisinde, birlikte büyüdüğü çocuklarla çok iyi anlaşır, oyun oynar ve sabırlı, toleranslı davranır. Ailesindeki her üyeyi korumaya çalıştığı gibi çocuklara karşı da fazla korumacı yaklaşır. Ancak ailesinin dışında kalan çocuklara yaklaşımı bu kadar sıcak olmayabilir.  Diğer çocukların yaptığı kaba davranışları yanlış yorumlayabilir ve tepki gösterebilir, bu yüzden Kuvasz sahibinin köpeğine dikkat etmesi gerekir.

Kuvasz yabancılara karşı temkinli, çekingen, şüpheli ve mesafeli yaklaşır. Kuvasz köpek ırkının belirgin özelliği olan korumacı yanı, yabancı insanlar ve çocuklarla sosyalleşmelerinde temkinli olmalarına neden olur. Erken aşamada sosyalleştirerek köpeğinizin yabancılara karşı olan bu davranışını daha kontrol edilebilir seviyeye getirebilirsiniz. Yabancı insanlara olduğu kadar yabancı köpeklere karşıda da şüpheci ve zaman zaman saldırgan yaklaşırlar. Ancak diğer evcil hayvanlar ve çiftlik hayvanlarıyla ilişkileri daha iyi ve onlara karşı daha naziktir. Kuvasz, tehlikeli bir durum hissettiğinde, tehdit altında kaldığında kendi inisiyatifiyle hareket edebilir. Doğası gereği korumacı yapısı ön planda olan Kuvasz köpeğinin, çevresindeki insanların güvenliğini sağlamak ve istenmeyen olumsuz olayların yaşanmaması için köpeğinizi her zaman gözetim altında sosyalleştirin. Yeni girdiği ortamlarda, yabancı köpeklerin, insanların bulunduğu alanlarda, köpeğinizi yalnız bırakmayın ve kontrolün sizde olmasını sağlayın. Kuvasz’ın karakterinin ve arkadaşlık ilişkilerinin iyi yönde ilerlemesi için iyi bir eğitim ve sosyalleşme süreci şarttır.

Kuvasz zeki, cesur, korkusuz, kararlı ve meraklı bir köpektir. Korkusuz ve koruyucu karakter özellikleriyle, sürü bekçisi olarak yaşadığı bölgeye, evine fazlasıyla sahip çıkar. Koruma güdüleri çok gelişmiştir. Yaşadığı sürüyü kurtlardan, evindeki insanları hırsızlardan ve tehlikelerden mükemmel şekilde korur. İri vücudu, güçlü koruma güdüsü, alfa köpek olmaya müsait yapısı ile bakımı, yetiştirmesi ciddi sorumluluk isteyen ve herkese uygun olmayan bir köpek ırkıdır. Yavru Kuvasz köpeklerin yetişkinlere göre daha fazla hareketli ve yaramaz olduğu bilinmektedir. Kuvasz bağımsız, inatçı, kendi düşünceleriyle hareket etme isteği ve becerisine sahiptir. Bu özellikleri bazı köpeklerin sahiplerine karşı mesafeli olmalarına neden olmaktadır. Yavru iken iyi bir eğitim alması, otoriter bir lider tarafından yetiştirilmesi çok önemlidir. Bu nedenle ilk defa köpek sahibi olacak kişilerin yetiştirmekte zorlanabileceği için uygun bir köpek seçim değildir.

Kuvasz köpeklerinin eğitimde bağımsız ve inatçı karakteriyle itaat eğitimini zorlaştırdıkları görülebilir. Genç Kuvasz köpekleri sahibini ve otoriteyi sık sık test etmek ve bir açık bulduklarında liderliği ele almak isterler. Bu yüzden köpeğinizin karakter özelliklerinin farkında olarak onlara tutarlı, sabırlı ve otoriter bir lider olarak davranışlar sergilemeniz önerilir. Evdeki herkesin aynı davranışlarda ve yaptırımlarda bulunması köpeğinizin karakter gelişimi için önemlidir. Birbirinden farklı davranışlarda bulunur, yasakların neler olduğunu köpeğinize tam olarak ifade edemezseniz, Kuvasz evin lideri olmak için hamle yapmaktan çekinmez. Hassas bir köpek olduğu için de kesinlikle öğrenmesi gereken davranışları ya da yanlış yaptığı şeylerde uyarılarınızı sert ve kaba müdahalelerle gerçekleştirmeyin. Övgü, oyun ve ödül gibi ilgilerini çekecek pozitif pekiştirme metotlarıyla öğrettiğiniz komutları hevesli şekilde yapmaya teşvik edin. Sahibine sadık ve kendini adamış bir olan Kuvasz köpek türü, gördüğü eğitimin ve sevgi dolu sahibinin bir yansıması olarak iyi bir köpek olacaktır.

Kuvasz apartmanda yaşayabilecek ve daire hayatına uygun sağlayabilecek bir köpek değildir. Ev içerisinde oldukça aktif olurlar. Apartmanda dışarıdan duydukları seslere havlayarak tepki verebilir, insanları rahatsız edebilirler. Tüm bunlardan dolayı Kuvasz ırkının ideal yaşam alanı, büyük bahçesi olan bir evdir. Mutlu, sağlıklı ve iyi huylu bir köpek olmasında yaşadığı ortamdaki konforu çok önemlidir. Yüksek çitlerle çevrili, güvenlik önlemleri alınmış olan evinin bahçesinde özgür bir şekilde dolaşmak isterler. Ancak uzun süre bahçede yalnız bırakılmaması gerekir.

Kuvasz canı sıkıldığında, yaramazlık yapmak istediğinde etrafa ve eşyalara zarar verebilir. Bunu engellemek için kesinlikle bahçeye bağlamayı da düşünmeyiniz. Bir yere bağlı tutulduklarında, Kuvasz daha huysuz ve saldırgan olabilir. Bu gibi küçük detaylara dikkat ederek, köpeğinize ideal geniş bahçeli bir alan sağlayarak gün içerisinde birlikte vakit geçirmek için zaman yaratın. Kuvasz sahibiyle birlikte vakit geçirmekten mutlu olur ve karakter gelişimini kurduğu bu arkadaşlık ilişkisi olumlu şekillendirir.

Kuvasz ırkı, geliştirilme ve yetiştirilme nedenlerinden dolayı insanlara ve hayvanlara karşı temkinli yaklaşırlar. Bu özellikleri doğru bir yaklaşımla onların farklı görevlerde başarılı olmasını sağlar. Sürüyü koruması ve çobanlara arkadaşlık etmesi için yetiştirildiğini düşünürseniz, bu özelliklerin gelişerek iyi bir bekçi ve koruyucu köpek olduğunu görebilirsiniz. Aynı şekilde sahiplerine eşlik etmeleri de refakatçi köpek olarak da gelişmelerine yardımcı olur. Kuvasz köpeğinin sahip olduğu karakter özellikleri, fiziksel yapısı ve atalarından gelen güçlü yanıyla günümüzde polis köpeği olarak başarıyla görevlere katıldığına tanık olabilirsiniz. Güzel görünümlü, etkileyici, heybetli, güçlü, korumacı, akıllı ve sevdiklerine son derece sadık olan Kuvasz köpeğini, zaman zaman zorlu karakterine rağmen yetiştirmek ve birlikte uzun yıllar arkadaşlık kurmak keyifli bir deneyim olacaktır.

Tarih

Kuvasz (kuvas), Puli ve Komondor da dahil olmak üzere Macaristan’nın en eski üç  köpek ırkından birisidir. Kuvaszok, Orta Çağ’da Macaristan’a geldikleri ancak soylarının eski Türkiye ve Tibet’e kadar uzandığı düşünülüyor. Kuvasz Macar cinsi olarak kabul edilmesine rağmen, ırkın muhtemelen Tibet’in dev köpeklerinden gelmektedir. Bazı tarihçiler Kuvasz ırkının 1200 yıl önce Macaristan’ı işgal eden Magyar kabileleriyle gelmiş olduğunu, bazı Macar köpek tarihçileri de bu köpeklerin yüzyıllar önce de o bölgede bulunduğunu söylemektedir. “Kuvasz” kelimesini Macarca kelimeden değil, muhtemelen “bodyguard” ve “soyluluğun silahlı muhafızı”, “bekçi ve koruyucu” anlamına gelen eski Türkçedeki “kawasz” kelimesinden yozlaşarak türediği söylenmektedir. Başka bir teoriye göre de Sümerler’in kullandığı atları ve binicileri koruyan köpek anlamındaki “ku assa” kelimesinden geliyor.

15. yüzyılda Macaristan’da Kral Matthias tarafından bekçi köpeği olarak sahiplenildi. Kral I. Matthias’ın birçok entrikanın yaşandığı dönemde kendi ailesine, Kuvaszok’una saray muhafızlarına dahi güvenmezdi. Kendisini Kuvasz ırkı köpekleri yanında olduğu zaman güvende hissederdi. Yatak odası dahil olmak üzere gittiği her yere en az bir köpeğini de alarak giderdi. Kraliyet ailesi üyesinin verdiği değer, bu köpeklere 15. Yüzyıl sonunda yüksek bir itibar getirdi.

Kral Matthias, Transilvanya’daki mülkünde Kuvasz köpeklerinin barındığı bir köpek çiftliği kurdu. Köpekleri yetiştirme biçimleri dikkatli bir şekilde planlandı ve köpekler büyük Macar mülkünün demirbaşları olarak kaydedildi. Hem bekçi hem de av köpeği olarak görev aldılar. Kralı korumanın yanında, mülkü yağmacılara karşı korumak, mülkte bulunan diğer hayvanları koruma ve ayı, kurt gibi büyük hayvanları avlamak için kullanıldılar. Kuvasz köpekleri çok değerliydi. Kralı ziyaret eden soylu insanlara bazı özel durumlarda Kuvasz yavrusu hediye edilirdi. Zaman içerisinde Kuvasz köpekleri kraliyet ve soylu aileler ile ilişkilendirildiği için çok popüler oldu.

Kral Matthias’in ölümünden sonra ırkın kraliyet ve soylu aileler arasındaki popülerliği sona erdi. Sonraki yüzyıllarda, Kuvasz köpekleri yavaş yavaş halktan insanlarda sahiplendi. Halk, bu köpekleri hayvanları koruma ve bekçilik yeteneklerinin ideal olduğunu düşünerek yetiştirdi. Koruma yeteneğiyle çiftçilerin, çiftlik hayvanlarını korumasında faydası oldu ve Kuvasz atalarından gelen geleneksel yeteneğini kaybetmeden sürdürmeye devam etti. Kuvasz köpeklerin çoğul hali Kuvaszok olarak kullanılmış ve köpeklerin ismi ironik bir şekilde “melez” olarak tercüme edilen yazımına göre değişmiştir.

1920’lerde ve 1930’larda Kuvasz, Macaristan ve batı Avrupa’daki en popüler büyük köpek ırklarından birisi oldu. Ancak II. Dünya Savaşı sırasında birçok köpek ırkı gibi  Kuvasz nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yiyecek kıtlığının olduğu bu dönemde büyük köpeklerin yemek ihtiyacını karşılamak, onları doyurabilmek neredeyse imkansızdı. Bakımı ve beslemesi zor olduğu için birçok köpek çiftliği Kuvasz üretimini durdurdu ve çiftlikler kapandı. Macaristan’ın önce Naziler ardında Sovyetler Birliği tarafından işgal edildiği zaman Kuvasz köpekleri ailesini, evini ve hayvanları korumaya çalışırken vurularak öldürülmüştür. Savaş bittiği zaman Macaristan’da sadece 30 Kuvasz köpeği kalmıştı. Köpeklerin sayısı azaldığı gibi bununla birlikte Kuvasz köpek yetiştiricileri ve bu ırka meraklı birçok kişi de ölmüştü. Macaristan’ı işgal eden Ruslar da, köpek yetiştiriciliğine aristokratların lüks bir hobisi olarak bakmış ve ilgisiz kalmıştı. Bu zorlu ortam içerisinde Kuvasz ırkı için yetiştiriciler gizlice bir araya gelmişti. Ancak köpeklere yeterli yiyecek bulmak zordu. Bu iştahlı köpekleri doyurmak, beslenmesini karşılamak kolay olmadığı için savaş sonrasında istenilen popülerlik sağlanamadı.  İki dünya savaşından sonra, Alman stoğu, Kuvasz ırkının soyunun devam etmesi için önemli temeli oluşturdu.

1930’lu yıllarda Kuvasz köpekleri, Amerika’ya ithal edilmişti. AKC, 1935 yılında Macaristan’da geliştirilen ve zorluklar yaşayan Kuvasz ırkını tanıdı ve ırk standartlarını belirledi. 1956 yılında Macar Devrimi’nden sonra, Macaristan’da koşullar istikrarlı bir şekilde iyileşme gösterdi. Kuvasz köpekleri popülerliğini yeniden kazanmaya başladı. Günümüzde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Kuvasz kulüpleri kuruldu, ilgi gördü ve popülerliği devam etti.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kuvasz orta derecede kemikli, yüksekliğinden biraz daha uzun bir vücuda sahiptir. Adaleli olmasına rağmen, Kuvasz hantal bir köpek değildir. Karnı içe çekiktir, korkusuz, cesur bir sürü koruyucusudur. Yükseklikleri çok uzun olmayıp, gövde uzunluğunun fazla olası birbirine uyumludur. Güzel görünümlü, zarif ve aslı yapısıyla orantılı bir güzelliğe sahiptir. Boynun, göğüs bölgesine ulaşan yelesi, dalgalıdan düze doğru değişen tüyleri ve zarif, orantılı yapısıyla eşsiz bir güzelliği sahiptir.

Kafa

Kuvasz cinsinin başı, gösteri halkasında bu köpeklerin en güzel kısmı olarak kabul edilmiştir. Alın çıkıntısı belirgindir ancak çok bariz değildir. Namlu ile kafa orantılı uzunluktadır. Yüzü siyah buruna doğru hafifçe sivrileşir. Burun ve burun delikleri büyüktür. Burun ucu, dudaklar ve ağız için siyah renktedir.

Kulaklar

Kuvasz köpek ırkının kulakları kalın, kıvrık ve başa yapışık şekilde konumlanmıştır. Arkaya iyi yerleştirilmiş olan kulakların V şeklinde ve uç kısımlarının hafif yuvarlak olduğu görülmektedir.

Gözler

Gözleri badem şeklinde, mesafeli ve koyu kahverengi renk tonlarındadır. Gözlerin birbirinden farklı yapıya sahip olduğu görülebilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Kuvasz orta kemikli, yüksekliğinden biraz daha uzun gövdeye sahip, büyük bir köpektir. Genellikle ön ayaklarındaki çiy tırnakları çıkarılmaz, arka bacaklarındaki tırnaklar çıkarılır. Bacaklarının arka kısmı tüylüdür. Ayakları, yumuşak ve tüylüdür. Boyutuna ve gücüne rağmen Kuvasz’ın bir tehlike ve tehditle karşılaştığında hızlı hareket edebilen, çevik ayaklı koruyucular olduğu bilinir.

Kuyruk

Kuyruk genellikle alçakta taşınır ve kenetlenmez. Kuvasz’ın kuyruk uzunluğu, aşağı sarkık haldeyken dizlere kadar uzanır. Köpeğiniz heyecanlandığında, mutlu olduğunda kuyruk hafifçe yukarı kalkar.

Tüy

Kuvasz çift tabakalı, orta uzunlukta, yumuşak, sıkı ve kalın astarı olan düz ya da hafif dalgalı tüylerden oluşan bir kürke sahiptir. Boyun ve göğüs bölgesinde sıkı bir yelesi vardır. Kış mevsiminde kürk daha da sıklaşır, vücut ısısını korumayı sağlar. Baş ve ayak bölgesindeki tüyleri daha kısa iken gövde, vücut ve bacaklardaki tüyleri dalgalı ve 10- 15 cm uzun olabilir. Ceket hafif dalgalı tüylerden, düz tüylere kadar herhangi bir yapıda olabilir. Kuvasz güzel görünümlü, asil, zarif ve orantılı yapılı beyaz bir koyun köpeğidir.

Renk

Kuvasz köpek ırkının kürk rengini bazı ırk standartları krem olarak kabul etse de, beyaz kürk rengi ideal olanı ve aranan renk tonudur. Kuvasz’ın kürk rengi beyaz ve fildişi rengine sahip olmalıdır. Ciltleri yoğun pigmentlidir. Kürk rengi beyaz olmasına rağmen, derisi genellikle siyah renklidir.

Sıkça sorulan sorular

Kuvasz köpek ırkının yaşam süresi 10- 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

  • Yetişkin Kuvasz köpeklerin ideal ağırlıkları 31- 52 kg, yükseklikleri ise 66- 76 cm arasında değişiklik göstermektedir. Erkeklerin ağırlığı ve yüksekliği dişilere göre daha fazladır.
  • Dişilerin ağırlığı 32- 41 kg, yüksekliği 66- 71 cm aralığındadır.
  • Erkeklerin ise ağırlığı 45- 52 kg, yüksekliği 71- 76 cm aralığındadır.
  • Köpeğinizin ideal kilosunu belirlerken, yüksekliği ile kilosunu cinsiyetlerine göre hesaplamalısınız.

Kuvasz köpeğinin tüy dökümü birçok köpek ırkına göre biraz fazladır. Mevsim geçişlerinde dökülmelerde artış görülebilir. Tüy dökülme seviyesini kontrol altında tutmak ve dökülmeyi azaltmak için düzenli taramanız ve fırçalamanız gereklidir. Düzenli tarandıkları sürece profesyonel bakım ihtiyaçları yoktur.

Veteriner ve köpek yetiştiricilerin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli, büyük köpek ırkları için özel üretilen ve köpeğiniz için faydalı içeriğe sahip olan kuru mamalarını tercih edebilirsiniz. Kuvasz cinsi köpeğinizin yaşına, alerjen yapısına ve sağlık durumuna göre tüketeceği mama farklılık gösterecektir. Bu yüzden hazır mama satın alırken üzerindeki bilgilere dikkat ediniz.

Kuvasz, ev yemekleri ve insan gıdaları da tüketmek isteyen, yemek yemeyi seven bir köpektir. Ancak insanların tükettiği her yiyecek köpekler için uygun değildir. Bu yüzden hangi insan gıdalarının köpekler için güvenilir ve sağlıklı olduğunu araştırınız. Köpeğinizin kesinlikle yememesi gereken, sağlıksız gıdalardan uzak durmasını sağlayın. Mide sorunlarına engel olmak için fazla yağlı yiyeceklerden ve pişmiş kemikler yemesine engel olun. Zaman zaman sağlıklı ve faydalı evde hazırlanan yiyecekleri vermenizin yanı sıra; daha çok büyük ırklar için özel üretilen yüksek kaliteli, protein ve mineral değeri olan hazır kuru ve yaş mama ürünlerini tercih edin.

Kuvasz gelişimi tamamladığı ve sağlık sorunu olmadığı zaman çiftleştirilmelidir. İlk çiftleştirilme için 18. Aydan sonra sağlık durumunu takip ederek çiftleştirebilirsiniz. Erken aşamada ya da 18. Ayında herhangi bir sağlık sorunu bulunurken köpeğinizi çiftleştirmeniz dişinin ve doğacak yavruların bu süreçte olumsuz etkilenmesine neden olur.

Kuvasz köpeğinin tüy dökümü biraz fazla olduğu için bakımı özen istemektedir. Sahibinin tarama ve fırçalama işlemlerini düzenli yaptığı sürece profesyonel bakım yapılmasına gerek yoktur. Tüyleri kokmaz ve kolay kirlenmez, çok sık banyo yapmaları da gerekmez. Genel itibariyle köpeğine özen gösteren bir yetiştirici için bakım süreci kolay geçecektir.

Kuvasz köpekleri fiziksel ve karakter özelliklerine göre fiyatını değişiklik gösterir. Örneğin yaşı, cinsiyeti, kürk bakımı, sağlığı, eğitimi ve şecere bilgisi gibi durumlar Kuvasz köpek fiyatının farklı olmasına neden olur. Kuvasz fiyatı 600 TL ile 8.000 TL arasındadır. Belirtilen fiyat aralığı köpeği satan kişiye, satıldığı yere ve ırkın popülerliğine göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, yetişkin dişi Kuvasz köpeğinin tek bir doğumda 8 – 12 adet yavru dünyaya getirmesi mümkündür. Doğan yavru sayısı köpeklerin sağlık durumuna, dişinin yaşına ve kaçıncı doğumu olduğuna göre değişiklik gösterebilir.

Kuvasz köpek ırkının kürk rengini bazı ırk standartları krem olarak kabul etse de, beyaz kürk rengi ideal olanı ve aranan renk tonudur. Kuvasz’ın kürk rengi beyaz ve fildişi rengine sahip olmalıdır. Ciltleri yoğun pigmentlidir. Kürk rengi beyaz olmasına rağmen, derisi genellikle siyah renklidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.