Pembroke Welsh Corgi Özellikleri ve Bakımı

Pembroke Welsh Corgi Resimleri
Pembroke Welsh Corgi orta uzunlukta ve alçak gövdesi olan kompakt yapıya sahip bir köpek cinsidir. Pembroke, Pem, Corgi adlarıyla da bilinirler. Çok aktif, hareketli bir köpektir. Serbest, zahmetsiz, iyi sürüşe ve harekete sahiptir. Gün boyunca hareket halinde olsalar da hız ve çevik özellikleriyle yorulmak nedir bilmeyen bir ırktır. Orta uzunluktaki kürküyle sert hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Pembroke Welsh Corgi sahibine bağlı, söz dinleyen, zeki olan ve verilen görevleri başarıyla gerçekleştirmek için çaba gösteren arkadaş canlısı köpekler arasındadır. İyi eğitildikleri zaman çok başarılı bir çoban köpeği, bekçi köpeği ve koruyucu köpektir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çoban Köpeği
Ağırlık
12-13 Kg
Yükseklik
25 - 30 Cm
Aile
Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Menşei
Galler
Menşei Tarihi
1110'lar
Yaşam Süresi
11-14 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Pembroke Welsh Corgi zeki, hızlı, uyanık, cesur, eğlencesi, sevgi dolu ve sahibine sadık sevimli bir köpektir. Kıvrak zekası ve hızıyla Pembroke Welsh Corgi kendini sahibine adar ve sahibini memnun etmeye isteklidir. Neşeli, sevecen ve arkadaş canlısı karakter özellikleriyle ön plana çıkarlar. Ancak zaman zaman inatçı ve bağımsız yanlarıyla da karşılaşmanız mümkündür. Olumsuz özelliklerini erken aşamada vereceğiniz eğitim ile kontrol altına alabilirsiniz.

Pembroke Welsh Corgi ailesiyle zaman geçirmeyi, oyun oynamayı çok sever. Hassas bir köpektir. Yalnız kalmaktan ve ailesinden uzak yaşamaktan hoşlanmazlar. İlgi görmek, sevilmek ve sevdikleriyle birlikte vakit geçirmek isterler. Çocuklarla oldukça iyi anlaşır ve çocuklara karşı toleransı yüksek köpek ırkları arasındadır. Çocukların, istemede yaptığı davranışlara karşı toleranslıdır. Yabancı kişilere daha tedbirli ve şüpheci yaklaşırlar. Bekçi köpeği özelliği ile evine ve sahibine yaklaşan yabancı kişiler olduğu zaman havlayarak haber verir. Bu havlamaları sus komutu eğitimini aldığı zaman kolaylıkla kontrol edilecek ve sadece gerektiği zaman sahibini uyarmak için yaptığı davranışlar olacaktır. Küçük ev köpekleri ile de iyi anlaştıkları görülür. Erken aşamada henüz yavruyken sosyalleştirildiklerinde diğer hayvanlarla da ilişkileri daha iyi olacaktır.

Pembroke, insan zeki, meraklı ve azimli yanıyla eğitilmesi kolay köpek ırkları arasındadır. Ancak her komutu hızlıca yerine getirmesini ve itaat etmesini beklemeyiniz. Kendi düşüncesi olan, düşündükten sonra kendi kararı doğrultusunda hareket edebilen bir köpektir. Bu yüzden komut verdiğinizde uygulaması zaman alabilir. Sahibini memnun etmeyi sevmesine ve istekli olması rağmen eğitimlerini kolaylaştırmak için yiyecekle ödüllendirme, övme ve oyunla ilgisini çekme gibi metotlara başvurabilirsiniz. Motivasyonunu arttıracak ve ilgisini çekecek hamleler onların eğitime ilgisini arttıracak ve iyi huylu, karakterli bir köpek olması sürecini kolaylaştıracaktır. Görev bilinci yüksek ve çalışkan bir köpek olduğu için alacağı iyi eğitimle bekçi ve çoban köpeği olarak yaşamınıza eşlik edeceklerdir.

Pembroke Welsh Corgi günlük fiziksel ve zihinsel egzersize ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaçları karşılandığı zaman apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlar. Genellikle çoban köpeği özelliğine sahip olması sebebiyle çiftliklerde, bahçeli evlerde yaşam sürdükleri görülür. Ancak bahçede uzun süre yalnız başına bırakmayınız aksi halde köpeğinizin psikolojisini olumsuz etkileyebilirsiniz. Ev içerisinde de küçük bedeniyle yeterince aktif oldukları için bahçesiz evlerde de bakılabilir. Her iklime uyuma kürk yapısıyla birlikte uyum sağlar. Yüksek enerjisi yüksektir ve düzenli egzersiz yapmaya ihtiyaçları vardır. Yemek yemeyi çok severler bu yüzden yediklerine ekstra dikkat edilmelidir. Formda kalmasını sağlamak, mutlu ve sağlıklı olması için egzersiz ihmal edilmemelidir.

Küçük ırka mensup Pembroke Welsh Corgi ailesine sadık, sevgi dolu, arkadaş canlısı, çalışkan mükemmel bir bekçi köpeği ve dünyanın en popüler çoban köpeği ırklarından birisidir.

Tarih

Pembroke Welsh Corgi, Güney Galler bölgesinde yaşayan kişilerin ve çiftçilerin vazgeçilmez bir yardımcıydı. Bu küçük köpekler sığır gütme, gerektiğinde tekmeleyen toynaklarının içgüdüsel olarak altına eğilip topuklarını ısırmak konusunda uzmanlaşmışlardı. Bunun yanında koyun ve hatta Galli midilli gütmelerinde de kullanıldıkları görülmüştü. Cinsin antik olduğu iddia edilse de, kökenin izini sürmek ve geçmişte yaşadığı zaman dilimini doğrulamak oldukça zordur. Bununla birlikte, 11. Yüzyılda bir kitapta Galli Sığır köpeğinden bahsedilmiştir ve ırkının tarihi bu dönemler olarak kabul edilmiştir.

Galler’in Pembrokeshire bölgesinden gelen Pembroke Welsh Corgi köpeklerinin etkileyici bir kökene sahip olduğu belirtilir. Galler efsanesinde yer alan bilgilere göre Pembroke Welsh Corgi, perilerin ve elflerin arasından gelmiştir. Efsanelere göre günlerden bir gün iki çocuk, ailesine ait olan sığırları bulmak için araziye çıkarlar ve sığırlarını ararken birkaç yavru köpek bulurlar. Başlangıçta buldukları köpekleri tilki sanırlar. Daha sonra ise onlarda farklı bir şeyler olduğunu fark edip ve tilki olmadıklarını düşünerek, evlerine götürürler. Çocukların ailesi eve gelen bu yavruları ilk görüşte tilki olmadığını hemen fark eder ve çocuklarına bu yavru köpeklerin tarlalarda yaşan perilerin onlara hediyesi olduğunu söyler. Periler bu köpekleri el arabalarını çekmesi, bazen de savaşa girmek için kullandıklarını çocuklarına anlatırlar. Çocukların ailesi, buldukları yavru köpeklerin gerçekten perilerle bağlantılı olduğuna inanır ve bunun kanıtı olarak köpeklerin omuz bölgesinde bulunan periye benzeyen işaretleri gösterirler. Çocuklar bu anlatılanlardan sonra çok mutlu olur ve yavruları sevgiyle beslerler. Köpekler büyüdükçe çocuklar ve aileler için daha da değerli hale gelir. Çocuklarla birlikte araziye giderek ailesinin sığırlarına bakmalarında yardımcı olurlar.

Peri masallarına inanan kişilerin rivayeti bu şekilde iken, inanmayan ve bazı uzmanlar Pembroke Welsh Corgi ırkının kökenini farklı şekilde açıklar. Pembroke Welsh Corgi soyunun 9. ve 10. yüzyıllarda Vikingler aracılığıyla Galler’e getirilen, Vallhund ırkından geldiği düşünülmektedir. Bazı uzmanlar da, köpeklerin 12. yüzyılda Flaman dokumacıları tarafından Galler’e getirilen köpek ırklarından geldiğini düşünmektedir. Anlatılan rivayetlere bakılarak ırkın çok belirgin olmayan bir geçmişi vardır. Geçmişte genellikle işçi köpekleri yetiştiren çiftçiler, yardımcı olmalarını istedikleri işlere göre köpekleri geliştirdi ve yetiştirdiler. Ancak yaptıkları çiftleşmeler hakkında çok iyi şekilde kayıt tutmadılar.

Cinsin geçmişinde Cardigan Welsh Corgi birlikte bir dönemi olmamıştır ve bu ırk kesinlikle Pembroke köpeğinden ayrı olarak Galler, Pembrokeshire’da geliştirilmiştir. Çalışkan bir köpek olarak Corgi, ilk köpek gösterilerinin yapıldığı zamanlar tarlalarda görev başındaydı. 1920 yılında, UK Kennel Club tarafından “Corgi” safkan bir köpek ırkı olarak kabul edildi. 1925 yılında ilk kez bir köpek gösterisine “Welsh Corgi” adıyla katıllmışlar. O dönemlerde Cardigan ve Pembroke Corgi ırkı köpekler birbirinden henüz ayrılmamış ve tek ırk olarak kabul ediliyordu. 1926’da bir kulüp oluştu ve Corgi cinsi gösteri halkasına girdi.

Pembroke ve Cardigan arasındaki belirgin farklıklar vardı ve bunların ayrılması biraz zahmetli oldu. Pembroke daha küçük, kuyruksuz, daha keskin hatlarıyla, tilkiye benzer bir ifadeye ve karakteristik özelliklere sahipti. Pembroke Welsh Corgi hayranları arasında en tanınmış isim Kral VI. George’di. 1933 yılında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e de hediye etmiş ve onunda favori köpeği haline gelerek ve çekicilikleri daha da arttırmıştı. Köpek “Rozavel Golden Eagle” adını almış ve Elizabeth ile kardeşi Margaret için küçük bedeniyle, iyi bir oyun arkadaşı olmuştu.

1934 yılında Cardigan ve Pembroke Corgi köpekleri iki ayrı türe ayrıldı. Bu gelişme sonrası Pembroke Welsh Corgi’nin popülaritesinde artış görüldü. Welsh Corgi köpekleri 1934 yılında UK Kennel Club tarafından Pembroke ve Cardigan olarak iki ayrı safkan ırk kabul edildi. 1960’lı yıllara gelindiğinde, Pembroke Welsh Corgi tüm dünyada ve özellikle İngiltere’de en popüler evcil hayvan ırkları, köpekleri arasında yerini aldı. Bu popülerlik o zamandan günümüze kadar biraz azaldı, ancak hala daha evlerin arka bahçesinde, çiftlik bahçelerinden çok daha fazla Pembroke Welsh Corgi görebilirsiniz.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Pembroke Welsh Corgi uzun gövdesi, derin göğüs yapısı, kısa ve güçlü bacaklara sahiptir. Uzun ve alçak yapısıyla insanları şaşırtan derecede hızlı ve çevik bir köpektir. Zorlu çalışmalarda ve görevlerde performansı yüksek bir köpek ırkıdır. Genel olarak orantılı büyüklüğe sahip ve

Kafa

Pembroke'un kafası kama şeklinde, üçgen yapılı ve tilkiyi andıran biçimdedir. Kafatası kulakların arasında düz ve geniş bir yapıdadır. Durak ılımlıdır. Güçlü, keskin dişleri makas ısırığında buluşur. Burun ucu siyah renklidir.

Kulaklar

Pembroke Welsh Corgi orta büyüklükte, yuvarlak başlayan ve bir noktaya doğru sivrileşen dik kulaklara sahiptir. Kulaklar Cardigan Welsh Corgi köpek ırkından daha küçük ve birbirine daha yakın durmaktadır.

Gözler

Pembroke Welsh köpeğinin oval, sürmeli ve kürk rengine göre değişiklik gösteren kahverengi gözleri vardır. Koyu renkteki gözleri, göz kenarlarındaki sürmeler ve siyahlıklar ile etkileyici bakışlara sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Pembroke Welsh Corgi vücuduna göre kısa, yere yakın bacaklarıyla dikkat çekmektedir. Düz, kısa ancak güçlü bacakları ve kaslı uyluklarıyla dayanıklı bir cinstir. Ayakları oval şekildedir. Küçük vücuduyla oldukça çeviklikte ve hızlı bir köpektir.

Kuyruk

Pembroke Welsh Corgi köpeklerinin kuyruksuz ya da kısa kuyruklu olması tercih edilir. Kuyrukları genellikle çok kısadır ve neredeyse yok gibidir. Avrupa’nın çoğu yerinde köpeklerin kuyruğunun kesilmesi yasaktır. Bu yüzden kuyruk doğal haline bırakılır. Kuyruk kenetlenmesinin yasal olduğu yerlerde doğumdan kısa süre sonra kuyruk kırpılmalıdır.

Tüy

Pembroke Welsh Corgi ırkının yumuşak, çift katmanlı kürkü vardır. Alt katman kalın, kısa tüylerden, üst katmanı ise uzun, daha kalın tüylerden oluşur. Bazıları kabarık Corgi bazıları da uzun tüylü Corgi adıyla anılırlar ve doğduklarında paltoları bu şekildedir. Bazı köpeklerde kulak çevresinde, göğüste, bacaklarda ve ayaklarda uzun tüylenmeler görülür. Soğuk havalara dayanıklı ve su geçirmez kürküyle farklı iklimlerde yaşayabilirler. Pembroke'un sırtında "peri eyeri" adıyla anılan şekiller bulunur. Bu şekiller, tüylerin kalınlığına ve yönlerinin farklılığından kaynaklanmaktadır.

Renk

Orta uzunluktaki kürk rengi kırmızı, sable, siyah, samur, siyah, ten, üç renk, açık kahverengi gibi renk ve tonlarına sahiptir. Genellikle bu ana renklerin üzerinde herhangi biriyle birlikte beyaz desenlerde görülmektedir. Beyaz işaretler, lekeler göğüste, boyunda ve namlu kısımlarında bulunur.

Sıkça sorulan sorular

Pembroke Welsh Corgi sağlıklı ve bakımları tam yapıldığında ortalama yaşam süresi 11- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Pembroke Welsh Corgi erkek ve dişilerin ağırlığı 12 – 13 kg, yükseklikleri ise 25 – 30 santimetre aralığında değişiklik göstermektedir. Köpeğinizin sağlıklı gelişmeleri, büyümeleri için ideal boy ve kilo aralığında olmasına dikkat etmeli ve formda kalmasını sağlamalısınız.

Pembroke genel olarak orta seviyede tüy döker ve bu miktar mevsim geçişlerinde artış gösterebilir. Tüy dökülmesini azaltmak, kontrol altına alabilmek ve bakımlı gözükmesini sağlamak için haftada 2-3 kez taramanız ve fırçalamanız gerekecektir.

Pembroke Welsh Corgi köpeklerinin beslenmesinde Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli köpek mamalarını tüketmesi önerilir. Genellikle kaliteli kuru ve yaş mama yemeleri günlük almaları gereken besin değerini karşılamasını kolaylaştıracaktır. Küçük ırklar arasında yer almaları ve hızlıca kilo almaya müsait yapıları olduğu için beslenmesine dikkat edilmelidir.

Evet, Pembroke Welsh Corgi ev yemeği yiyebilirler. Ancak sağlıkları ve formda kalmaları için ev yemeklerinden ziyade hazır mama tüketmesi önerilir. Ev yiyecekleri ve sofra atıkları vermeyi düşünüyorsanız köpeklerin tüketmesi gereken sağlıklı ürünlerin neler olduğunu araştırmalısınız. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler köpeğinizin sindirim sistemini olumsuz etkileyip, sağlık sorunu yaşamalarına sebep olacağı için kesinlikle tüketmemesi gerekir. Bu yüzden beslenme düzeninde önceliğiniz veterinerlerin önerdiği yüksek kaliteli özel üretilen mamalar olmalıdır.

Pembroke Welsh sağlıklı bir üreme dönemi yaşaması için gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleşmesi gerekir. Pembroke Welsh Corgi en erken 18. aydan sonra 2 yaşına kadar geçen dönemde çiftleştirilmesi önerilir.

Pembroke Welsh Corgi bakımı çok zor değildir. Sahibinin bakım için özen ve vakit ayırması gerekir. Pembroke Welsh yıl boyunca orta seviyede tüy döker ve düzenli bakıma ihtiyaç duyar.

Pembroke Welsh Corgi köpek ırkının fiyatı yaşına, cinsiyetine, kürk rengine, eğitimine, sağlık durumuna ve şeceresine göre değişiklik göstermektedir. Pembroke Welsh Corgi yavrusunun fiyatı 3.000 TL ile 9.000 TL arasında değişiklik gösterebilir. Belirtilen fiyatlar köpeğin satıldığı yere, satan kişiye ve daha farklı etkenlere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Pembroke Welsh Corgi köpeğinin sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yıl içerisinde bir kez doğum yapması yeterlidir. Tek bir doğumda 6 ila 7 yavru dünyaya getirebilirler. Doğan yavru sayısı dişinin yaşına, kaç doğum yaptığına, çiftleştiği erkek köpeğin sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

Orta uzunluktaki kürk rengi kırmızı, sable, siyah, samur, siyah, ten, üç renk, açık kahverengi gibi renk ve tonlarına sahiptir.  Genellikle bu ana renklerin üzerinde herhangi biriyle birlikte beyaz desenlerde görülmektedir. Beyaz işaretler, lekeler göğüste, boyunda ve namlu kısımlarında bulunur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.