Perro de Presa Canario (Kanarya Mastiff) Özellikleri ve Bakımı

Perro de Presa Canario Resimleri
Perro de Presa Canario güçlü, çevik, ve heybetli yapısı olan bir köpektir. Dogo Canario, Canary Mastiff, Canary Dog, Presa Canario gibi çeşitli isimlerle de tanınmaktadır. Perro de Presa Canario, yüksekliğinden biraz daha uzun büyük ve sağlam bir gövdeye sahiptir. Görkemli dış görünüşüyle de güçlü, cesur, korumacı ve bekçi köpeği olduğunu kendine güvenen duruşuyla da belli etmektedir. Kendinden emin yapısı, yabancılara ve diğer hayvanlara karşı tetikte ve şüpheci yaklaşımıyla dikkatli büyütülmesi gereken bir köpek cinsidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av, Köpeği, Bekçi, Koruma Köpeği
Ağırlık
38- 50 Kg
Yükseklik
55- 66 cm
Aile
Molossoid, Mastiff, Koruyucu (Guardian)
Menşei
İspanya
Menşei Tarihi
15. Yüzyıl
Yaşam Süresi
9- 11 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Perro de Presa Canario sakin, kendine güvenen, azimli bir karaktere sahiptir. Koruma içgüdüsü oldukça gelişmiştir. Perro de Presa Canario sahiplerini, evini ve kendisine emanet edilen hayvanları çok iyi korur. Sığır gütmek için geçmişte kullanılmışlardır.

Ailesine karşı sevgi dolu sevecen, iyi huylu ve sakin yaklaşımları vardır. Ancak bu yaklaşım herkese karşı aynı değildir. Yabancılara karşı şüpheci ve temkinlik yaklaşırlar. Sahibinin tanıdığı kişilerle köpeğini tanıştırması ve köpeğin yabancı kişiye zaman içerisinde güven duymasıyla arasındaki ilişki gelişir. Arkadaş canlısı ve herkese karşı sıcakkanlı davranan bir ırk olduğunu söyleyemeyiz.

Yabancı kişilerle ilişkisinde temkinli olduğu gibi, köpekler ve evcil hayvanlarla da arası çok iyi değildir. Kendini güvende hissetmediğinde ve karşısındaki köpek saldırgan davranışlar sergilediğinde karşılık vermekten çekinmez. Perro de Presa Canario söz konusu ailesi, kendine emanet edilen hayvanlar ve yaşadığı evi korumak olursa kaybedeceğini bildiği mücadelelere bile girmekten hiç geri durmaz.

Perro de Presa Canario sahibi tarafından dışarıya çıkarıldığında ya da eğitim süreçlerinde tasmasıyla gezdirilmesi gereken bir köpek türüdür. Dikkatli bakışları, alçak, derin havlamalara sahiptir. Zaman zaman havlayarak ya da dikkatli şekilde insanlara bakarak çevresindekilere korkutabilir. Bu gibi durumlarda tasmayla tutarak, hâkimiyetin sizde olması herhangi bir durumda köpeğinizi kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.

Sahibine karşı Perro de Presa Canario itaatkar, uysal ve bağlıdır. Ancak bu davranışlarının ortaya çıkması ve sevgi dolu bir köpek olması için erken aşamada daha yavru iken eğitilmesi ve sosyalleştirilmeleri şarttır. Kendine çok güvenir, uyanıktır ve yeterli bir eğitim almazsa bağımsız, başına buyruk davranışlar sergileyebilir. O yüzden lider ruhu ortaya çıkmadan, alfa köpek olmadan duruma müdahale edilmelidir.

Perro de Presa Canario yaşayacağı ortam orta büyüklükte bir bahçe ve arazidir. Apartman yaşamına orta büyüklükteki bedeniyle, gün içerisinde çıkacağı yürüyüşlerle, yapacağı egzersizlerle uyum sağlamakta zorlanabilirler. O yüzden apartman ve site ortamında yaşayan kişilerin sahiplenmesinin uygun olmayacağı bir türdür. Ancak illa bu ırkı sahiplenmek istiyorsanız iyi bir eğitimle ve kendi hayatınızdan bazı tavizler vererek bunu başarabilirsiniz.

Çok uyanık ve zeki olan Perro de Presa Canario eğitilebilen bir köpektir. Ancak bağımsız yapısı zaman zaman eğitim sürecini yöneten zorlaştırır. Yaşamları boyunca düzenli olarak eğitilmeleri gerekir. İyi bir liderin, iyi bir eğitim vermesi ve süreci her zaman devam ettirmesi şarttır. Perro de Presa Canario ailedeki kişilerin lideri olduğunu kabul etmeli ve kendisini sahibinden üstün görmesine müsaade edilmemelidir. İyi eğitilmeyen ve sosyalleştirilmeyen Perro de Presa Canario köpeğinin tehlikeli ve saldırgan bir köpek olması mümkündür.

Kötü bir lider tarafından saldırgan, cesur ve kavgacı yönleri yani olumsuz özellikleri desteklendiğinde Perro de Presa Canario köpeğini dövüş köpeği olarak görebilirsiniz. Kötü yetiştiricilerin dövüş köpeği olarak yetiştirmelerinden dolayı birçok ülkede Perro de Presa Canario köpek ırkı, saldırgan ve kavgacı olduğu gerekçesiyle yasaklanmış köpek cinsleri arasındadır.

Perro de Presa Canario lider ruhlu bir köpek olması sebebiyle, ilk defa köpek sahibi olacak kişilerin yetiştirmekte zorlanacağı bir cinstir. Bu yüzden ilk defa köpek sahiplenmek isteyen kişilere önerilmez. İyi bir liderle, iyi yetiştirildiğinde ve eğitildiğinde mükemmel bekçi köpeği ve refakatçi köpek olarak verilen görevleri yerine getirecektir.

Tarih

Perro de Presa Canario ırkı İspanya’ya bağlı ve Atlas Okyanusu’nda bulunan küçük adacıklardan oluşan Kanarya Adalarında yetiştirilmiş ve anavatanı olarak o bölge kabul edilmiştir. Tenerife ve Gran Canaria adacıkları koruma içgüdüsüne sahip, dayanıklı yapısı olan Perro de Presa Canario köpeğinin merkez üssü olarak kabul edilmiştir. Irkın geliştirilmesinde iki coğrafya arasında bağlantılar vardır. İspanyolların adalara gelmesi, adada yaşayan insanların sığır çiftliklerini korumak istemesi, yabancıları korkup kaçıracak güçte ve atletik yapıda bir köpek cinsine ihtiyaçlarını ortaya çıkarmıştır. Bu gereksinim sonucunda da iri cins köpeklerin çiftleştirilmesiyle Perro de Presa Canario ırkının doğuş ve geliştirilme süreci başlamıştır.

Perro de Presa Canario ırkının Bardino Majero ve İngiliz Mastifi soyundan geldiği düşünülmektedir. Bardino Majero ırkının soyu tükenmemiştir. Ancak Kanarya Adaları’na özgü çok nadir görülen bir köpek ırkı olarak hayatına devam etmektedir. Perro de Presa Canario “Kanarya Yırtıcı Köpeği” olarak adlandırılmıştır ve köpeğin gelişimi hakkında yazılmış birçok kitap vardır.

Perro de Presa Canario ırkı hakkında bulunan ilk belgelere göre, 1800’lü yıllarda çiftliklerde farklı görevleri yapmaları için kullanılmıştır. Çiftlikleri korumak, sığırları yakalamak ya da vahşi ve başıboş köpekleri avlamak gibi pek çok işte kullanılmış, amaca hizmet etmiş bir köpektir. Perro de Presa Canario ırkının geçmişi orijinal köpeklerin belgelerine göre 15. veya 16. yüzyıla kadar uzanır. Arşivciler İspanyol Conquistadors tarafından Perro de Presa Canario ırkının atalarının Kanarya Adaları’na götürüldüğünü iddia ederler. Kanarya Adalarının fethinden sonra büyük boyuttaki köpeklerin orada var daha önce var olduğu da bir teori olarak ifade edilir.

Haklarındaki iddia ne olursa olsun bu köpeklerin geliştirilme amacı koruma ve bekçilik yapması üzerinedir. Dogo Canario, “catch dog” olarak geliştirilmiş ve yetiştirilmiştir. Sürüden ayrılan sığırları yakalamak, sürüyü düzen içerisinde tutmak ve yaban domuzlarını avlayıp, öldürmek için kullanılmıştır. Yaşadığı bölgede birçok çiftçinin sürüsünü ve mülkünü koruyan köpek olmuşlardır.

Güçlü , cesur yapısı ve agresif doğası nedeniyle esas yetiştirilme amacından çıkılarak köpek dövüşlerinde de Perro de Presa Canario köpekleri kullanılmıştır. Köpek dövüşlerinde kullanıldıkları zaman, kötü yetiştiricilerin güçlü yapısı nedeniyle yetiştirdiği bir köpekti. 1940’lı yıllarda köpek dövüşlerinin yasaklanması ve Amerikan Pitbull Teriyeri gibi farklı ırkların popüler olmasıyla birlikte Perro de Presa Canario ırkı köpeklere ilgi azalmıştı. Azalan bu ilgi sonrasında köpeklerin sayısında da azalma yaşandı.

1940’larda azalmaya başlayan Perro de Presa Canario cinsi için 1970’lerde hayranları tarafından koruma ve ırkı geliştirme programı başlatıldı. Perro de Presa Canario cinsi orijinal boyutuna, karakter özelliklerine göre geliştiren ve yetiştiren sorumlu, saygın yetiştiriciler tarafından yeniden artış gösterdi.

Presa Canario tamamen geri kazanılmasının ardından 1982 yılında, Tenerife adasından bir araya gelen yetiştiriciler, önceki yıllardaki gibi Presa Canario’nun yeniden dirilişini yaymak  ve devam ettirmek amacıyla bir birlik oluşturmaya çalıştı. 2000’lere kadar birçok ulusal kulüp ve dernek tarafından Perro de Presa Canario köpek cinsi destek gördü. Yapılan tüm çalışmalarla birlikte Perro de Presa Canario günümüzde hala rastlayabileceğiniz, nadir görülen bir köpek ırkıdır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Perro de Presa Canario orta büyüklükte, sağlam ve orantılı bir vücudu olan köpek cinsidir. Yüksekliklerine göre gövde yapıları biraz daha uzundur. Güçlü, kuvvetli olan Perro de Presa Canario’nun göğsü derin, geniş ve belirgin yapıdadır. Kalça kısmı hafif yüksek, iri kemikli ve kaslı yapısı vardır. Kalın, kaslı derisi ve renkli kürküyle kendinden emin duruşa sahiptir.

Kafa

Perro de Presa Canario’nun kafa yapısı uzun, geniş, iri ve köşeli, kare şeklindedir. Kafası oldukça belirgindir. Geniş namlusu ve kafası güçlü, görkemli bedenini tamamlar. Büyük, geniş çene yapısına ve bunu destekleyen keskin dişlere sahiptir. Genel olarak Perro de Presa Canario vücuduyla orantılı büyüklükte ve yapıda kafa yapısı vardır.

Kulaklar

Perro de Presa Canario köpek cinsinin kulakları genellikle kırpılmaktadır. Ancak kırpma işleminin yasak olduğu ülkelerde doğal haline bırakıldığı da görülmektedir.

Gözler

Perro de Presa Canario’nun göz yapısı, çok açık ya da iri değildir. Hafif aralıklı, kısık ve kahverengi gözlere sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Heybetli, güçlü ve kaslı bacak ve ayak yapısına sahiptir. Güçlü bedenini taşıyan ayakları dayanıklıdır. Ön ayakları yere düz basarken arka ayaklarının hafif paralel olduğu görülmektedir.

Kuyruk

Perro de Presa Canario sırt çizgisinden başlayan ve aşağı doğru inen bir kuyruğa sahiptir. Kuyruklarının bazı ülkelerde kulakları gibi kırpıldığı, bazılarında doğal halinde bırakıldığı görülmektedir. Kırpma işlemini gerçekleştirmek köpek sahibinin vereceği bir karardır. Ancak birçok ülkede kırpma işlemi yasaklanmıştır ve kuyruklar doğal haline bırakılmıştır.

Tüy

Perro de Presa Canario’nun kürkü tek katmanlı, kısa, düz ve sert yapıdadır. Kısa tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Omuz ve kalça bölgesinin arkasındaki tüyleri gövdesindeki tüylere göre daha uzundur. Baş ve ensesindeki tüyler ise vücudunun diğer bölgelerine göre daha yumuşaktır. Tüylerinin yumuşaklığı az da olsa doğru bir beslenme planı ve mama seçimiyle arttırılabilir.

Renk

Dogo Canario köpeğinin tek katmanlı, kısa kürkü soluk gri ve sarı tüylerde ya da açık kahverengi ve kum rengi tüylerinin birleşiminden oluşur. Çoğu zaman kahverengi ve tonlarında kürke sahip olanlarla karşılaşırsınız. Perro de Presa Canario’nun göğüs ve boyun başlangıcında az bir beyaz tüy, işaretler kabul edilmektedir. Yüzünde de maske görünümündeki tüyler her zaman siyah renkli olmalıdır ve maskenin göz seviyesinin üzerine çıkmaması gereklidir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı ve bakımları yapılmış Perro de Presa Canario yaşam süresi 9 ila 11 yıl aralığında değişiklik gösterir.

Orta büyüklükte Perro de Presa Canario’nun yaşına ve cinsiyetine göre ağırlığı değişmektedir. Yetişkin erkek köpekler, dişi Presa Canario cinsine kıyasla daha ağırdır.

İdeal ağırlıkları 38- 50 kg, yüksekliği ise erkeklerin 59- 66 cm, dişilerin ise 55- 64 cm arasındadır. Erkeklerin max. 59 kilograma kadar ulaştıkları da görülmektedir. Ancak sağlıkları için fazla kilo almaması sağlanmalı ve ideal boy ve yüksekliğe dikkat edilmelidir.

Perro de Presa Canario kısa, sert tüyleri oldukça az dökülmektedir. Omuz, kalça bölgesindeki tüyler vücudun geri kalanına göre daha uzundur. Baş ve ense bölgesindeki tüyler ise daha yumuşaktır. Bakımlarını düzenli yaptığınızda haftada 1-2 kez taradığınızda ve doğru köpek mamalarıyla beslediğinizde daha az tüy döktükleri görülür.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli köpek maması ile beslenmeleri sağlıkları için en uygun olanıdır. Yedikleri yiyeceklerin kaliteli ve iyi olmasının yanı sıra porsiyon ve öğün kontrolü de sağlanmalıdır. Mamalarına ek olarak günlük tükettiği su miktarına da dikkat etmelisiniz.

Evet ev yemeği yerler. Ancak köpeklerin tüketmesi uygun olan gıdaları yemeleri ve fazla yağlı yiyeceklerden ve zararlı gıdalardan uzak durmaları gereklidir. Perro de Presa Canario her ev yemeğini yedikleri zaman hem fazla kilo alabilir hem de sağlık açısından sorunlar yaşayabilir.

Eklem ve kemik sağlığı için gelişimini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi gerekir. İdeal çiftleşme zamanı 18. Aydan sonra yani 1.5 yaşını tamamladığı zamandır. Daha erken çiftleştirilmesi dişinin ve yavruların sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Perro de Presa Canario kısa ve yer yer uzun tüyleri bakımı konusunda sahibini zorlamamaktadır. Haftalık olarak taramanız ve fırçalamanız kürkünün bakımı konusunda atacağınız en küçük adımdır. Bunun yanında çok sık banyo ihtiyaçlarının olmaması ve tıraşlanması gerekmediği için de Perro de Presa Canario bakımının kolay olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca az dökülen tüylerinin, sahibinin eşyalarına çok fazla bulaşmayan yapısı da önemli bir avantajdır.

Perro de Presa Canario’nun kolay kürk bakımının yanında, sadece zaman zaman eğitim süreci zorlayıcı olabilir. Bu zorluğu da erken aşamada köpeğinize eğitim vererek ve sosyalleştirerek aşmanız mümkündür.

Perro de Presa Canario yavrusunun fiyatı rengine, eğitimine ve şecere durumuna göre değişiklik göstermektedir. Perro de Presa Canario fiyatı 2.000 TL ile 4.000 TL arasında satılmaktadır. Bu fiyat köpeğin satıldığı yere ve satan kişiye göre belirlenen aralığın altında ya da üstünde de olabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı bir dişi Perro de Presa Canario her doğumda 8-10 arası yavru doğurur. Ancak yavruların sadece 3-5 tanesini yaşamına devam eder. Dişiler, sağlık problemi olan yavruların yaşamını devam etmesine izin vermezler. Bu davranışları vahşi olarak değerlendirilse de orijinal ve seçkin ırkın devam etmesi için sağlıksız yavrulardan vazgeçerler.

Doğan sağlıklı yavruları Perro de Presa Canario yaklaşık 60 gün boyunca emzirerek besler. Doğumdan sonraki ilk 90 gününde annelerinin bakımı ve içgüdüsel uyguladığı eğitime tabi tutulan yavrular, 3 ayı tamamladıklarında sonra kendi hayatları için hazır olacaklardır.

Dogo Canario köpeğinin tek katmanlı, kısa kürkü soluk gri ve sarı tüylerde ya da açık kahverengi ve kum rengi tüylerinin birleşiminden oluşur. Çoğu zaman kahverengi ve tonlarında kürke sahip olanlarla karşılaşırsınız.

Perro de Presa Canario’nun göğüs ve boyun başlangıcında az bir beyaz tüy, işaretler kabul edilmektedir. Yüzünde de maske görünümündeki tüyler her zaman siyah renkli olmalıdır ve maskenin göz seviyesinin üzerine çıkmaması gereklidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.