Russian Tsvetnaya Bolonka Özellikleri ve Bakımı

Russian Tsvetnaya Bolonka Resimleri
Russian Tsvetnaya Bolonka, "Rus Renkli Lapdog" anlamı gelmektedir. Russian Colored Bishons, Bolonka Zwetna, Bolonka, Russian Tsvetnaya Bolonka, Bolonka Zwetna, Franzuskaya Bolonka, Russian Lapdogs gibi çeşitli isimlerle de tanınırlar. Bolonka'nın çoğul anlamı Bolonki olarak kullanılmaktadır. Bolonki apartman yaşamına uyumlu, evcil hayvan olarak yetiştirilmiştir. Tatlı, sevecen, oyuncu, zeki, sadık ve sahibini memnun etmeye istekli, arkadaş canlısı bir köpektir. Ailesine ve çevresine karşı hiçbir saldırganlık belirtisi göstermez. Kucakta sessizce oturmaktan ve sahibiyle birlikte vakit geçirmekten mutluluk duyarlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Arkadaş Köpek, Oyuncak Köpek
Ağırlık
1-5 Kg
Yükseklik
17- 25 Cm
Aile
Malta, Bichon
Menşei
Rusya
Menşei Tarihi
18. Yüzyıl
Yaşam Süresi
12– 16 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Russian Tsvetnaya Bolonka zeki, arkadaş canlısı, sevecen, sevgi dolu bir mizaca sahip, cana yakın, mutlu, oyuncu ve iyi huylu küçük bir köpektir. Bolonki enerjik köpekler ancak izin verdiğiniz sürece kucakta sessizce oturmaktan, sahibiyle birlikte zaman geçirmekten memnun olurlar. Bu sevimli arkadaşların iyi bir karakter ve mizaç geliştirmesi için nazik, sıkı ve tutarlı bir itaat eğitimine ihtiyaçları vardır.

Russkaya Tsvetnaya Bolonka insanlara, ailesine ve çevresine karşı sıcakkanlı, arkadaş canlısıdır. İnsanlara karşı asla utangaç veya saldırgan davranışlar sergilemezler. Yeni insanlarla tanışmak, sosyalleşerek vakit geçirmek onları mutlu eder. Herkese karşı şefkatlidir. Ancak sahibine karşı kötü bir yaklaşım sergileyen insanlara cesur bir tavırla korumacı davranış sergileyebilir. Çocuklarla iyi bir arkadaşlık kurarlar ancak küçük bir köpek olduğu için sosyalleştikleri zamanlarda gözetiminiz altında olmalıdır. Diğer köpeklerle, kediler ve diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinirler. Kuşları av olarak görmesi mümkünüdür. Bu yüzden kovalama içgüdüsüne sahip olduğu unutulmadan dışarıda sosyalleşirken dikkat edilmelidir.

Bolonka küçük yapısıyla sahibinin sevgisini kazanacaktır ancak bu sevginin onu şımartmasına izin verilmemelidir. Russian Tsvetnaya Bolonka köpeği şımartıldığı zaman bölgesel davranabilir ve bazı istenmeyen davranışlar sergileyebilirler. Bu yüzden köpeğinizin karakteri ve kişiliğinin gelişimi için onu şımartmaktan kaçının. Küçük köpek sendromu geliştirmemesi için köpeğinizi kendine güvenen, tutarlı bir lider olarak eğitmeye özen gösterin. Küçük ve sevimli yapısıyla iyi eğitim almaz ve sosyalleştirilmezse ev içerisinde yönetimi ele almaya çalışabilirler.

Russkaya Tsvetnaya Bolonka şehir ve kasaba yaşamına uyum sağlayabilen bir ırktır. Günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı zaman sahibiyle birlikte anı evi paylaşmak ve sahibinin kucağında uyuklamak onların en sevdiği etkinliklerdendir. Ev içerisinde de aktif olabildikleri için bahçesiz bir evde de yaşam sürebilirler.

Russian Tsvetnaya Bolonka sahibine sadık olduğu kadar küçük oyuncak köpek ailesinden olduğu için zaman zaman bağımsız davranışlarda sergileyebilir. Ancak iyi bir eğitimle bağımsız davranışları kontrol edilir. Neşeli, uyumlu, sosyal ve ailesine sadık olan küçük bir refakatçi köpektir. Aldıkları iyi eğitimler ve sosyalleştirmeyle itaat, toplanma, takip ve çeviklik gibi resmi eğitimlerde de başarılı olacak karaktere sahiptir.

Tarih

Rus Tsvetnaya Bolonka kucak köpeği olarak insanların hayatına girmiştir. Tsvetnaya Bolonka, renkli kucak köpeği anlamına gelmektedir. Irkın geçmişinin 18. yüzyılın başlarına kadar uzandığı ve Fransa Kralı IV. Louis’nin Rusya’daki soylu ailelere küçük bir Malta tipi köpeklerinden biri olarak bu cinsi hediye ettiği görülür. Daha sonra Rus Tsvetnaya Bolonka ırkının ataları Napolyon’un ordusuyla birlikte Rusya’ya göç etti ve onlar o bölgede (Fransız Bolonka)”French Bolonka” olarak bilinmeye başlandı. Rusya, kısmen içinde bulunduğu zorlu ortam, çevre koşulları ve çalışan köpeklere olan ekonomik ihtiyaçlarından dolayı oyuncak köpek ırklarına hep ilgi duymuyor ve öne çıkmıyordu. Daha küçük köpek ırklarını, oyuncak köpeklerini gereksiz ve ihtiyaç dışı olarak görüyorlardı. Hatta Stalin’in altındaki Sovyet döneminde daha çok çalışan ırklar görülüyor ve onların dışında neredeyse hiçbir ırkın yetiştirilmediği görülüyordu. Ancak bazı kesimlerinde küçük bir kucak köpeğine ihtiyacı vardı. Dışarıdan oyuncak köpek ithal edilememesinden dolayı Rus köpek yetiştiricileri hali hazırda kendi ülkelerinde bulunan küçük köpekleri melezleyerek oyuncak ırk geliştirmeye karar verdiler.

1960 yılında iktidara gelen Kruşçev sayesinde, oyuncak ırklarının çoğaltılmasıyla ilgili kısıtlamaların yavaş yavaş kalktığı bilinmektedir. Bu gelişme sonrasında, küçük köpeklere olan talep arttı. Bu süre zarfında köpekler Rusya’ya ithal edilmedi. Bolonka cinsi, Lhasa ApsosToy PoodlesShi Tzus, French Bolognese ve Pekingese dahil olmak üzere halihazırda var olan küçük köpek ırklarından yapılan seçimlerle melezlenmesi sonucunda tür geliştirildi. Ortaya iyi huylu bir kucak köpeği olan Tsvetnaya Bolonka çıktı ve 1966 yılında resmen Russian Tsvetnaya Bolonka ismini aldı.

Moskova ve St. Petersburg bölgesi küçük, yerel, kabarık melez köpekleri üremenin merkezileştirildiği yer oldu.  Bugünkü Bolonki’nin yumuşak, ilmekli ipeksi bukleleri, suya, ince şampuanlara ve saç kremlerine kolayca erişilemediği için Komünist Devlette yaşanılan karşılaşılan kıtlık ve zorlu şartlara yanıt olarak geliştirildi. Sosyal bir oyuncak ırkının gelişmesi konutlarda büyük çalışan köpekleri tutmanın pratik olmadığı alanlarda ve apartmanlarda bakılabilmesiyle talep ediliyordu. Bununla birlikte, Rus Tsvetnaya Bolonka’ya “çalışan köpek ırklarının” nitelikleri aşılamak amacıyla, topraklarının bazı özellikleri de aşılandı.

1978 yılında Rusya’dan birçok köpek ithal edilmekteydi ve bu köpeklerin büyük bir çoğunluğu Russian Tsvetnaya Bolonka ırkıydı.1991’de Demir Perde’nin yıkılmasının ardından Rus Tsvetnaya Bolonka ırkına olan ilgi yeniden canlandı. Irkın standardı, 1997 yazında Rusya Köpek Kulübesi Federasyonu (RKF) tarafından kabul edildi ve onaylandı.

Günümüzde, Russian Tsvetnaya Bolonki giderek daha fazla popüler hale gelmiş ve 21. yüzyılın köpekleri olarak adlandırılmıştır. Bolonki, 2002 yılından önce Rusya Kulübesi Federasyonu ve Ulusal Rus Bolonka Kulübü Başkanı ile kendi ülkesi Faireland Kulübesi’nden Candace Mogavero’nun standardını onurlandırmak, sürdürmek için yapılan uzun müzakereler ve anlaşmalardan sonra ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunabilirdi. Bolonka ırkının American Kennel Club (AKC) tarafından tanınması için gereken tercüme edilmiş ihracat soyağacı ve yasal belgelerle birlikte Rusya’dan geldi ve nadir bir tür olarak görüldü.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Rus Bolonka köpek ırkı orta derecede kemikli yapıya sahiptir. Kesinlikle ırkın ince kemikli görünmemesi gerekmektedir Yüksekliği ve gövde uzunluğu birbirine orantılı olan küçük bir oyuncak köpek cinsidir.

Kafa

Irkın kafa yapısı genel olarak vücutlarıyla orantılı büyüklüktedir. Küçük bir ırk olduğu bilinen köpeklerin, fazla büyük bir kafası yoktur. Namlusu, hafif öne çıkıktır ve tüylerin arasında belirginleşir. Burun koyu renkli ve belirgindir. Burun ve ağız çevresindeki tüyleri onların yüz ifadesine farklılık katmaktadır. Dudakları ince ve koyu renktedir. Dişleri makasa ısırığında kapanmaktadır.

Kulaklar

Oldukça tüylü olan ırkın kulakları, kafasındaki tüylerin arasında kaybolmakta ve fazla belirgin olmamaktadır. Tüylü kulaklarının genel olarak aşağıya doğru sarktığı ve bu şekilde saçlarıyla birleşerek belirginliğini kaybettiği görülebilir. Ancak sevindikleri, mutlu oldukları zamanlarda kulaklarının hafif şekilde yukarıya kaldırırlar.

Gözler

Russian Tsvetnaya Bolonka belirgin, parlak ve iri gözlere sahiptir. Tüylerinin ve baş üzerinde toplanan saçlarının gözlerine gelmesi engellenmelidir. Bu şekilde onun parlak gözlerinin, ela ve kahverengi tonlarındaki rengi ortaya çıkacaktır.

Bacaklar ve Ayaklar

Küçük bir bedene sahip olan Bolonka güçlü kemiklere ve bir bedene sahiptir. Oyuncak köpek ırklarının genelinde olduğu gibi bacakları kısadır. Kısa bacaklarının oldukça tüylü olduğu ve ırkın genel tüylü yapısı burada da görülür.

Kuyruk

Bolonka köpek cinsinin kuyruğunun sırt üzerinde dik şekilde konumlandığı görülmektedir. Kuyruk sırtının üzerinde genel olarak sırta doğru bir kamçı şeklinde ve tüylüdür. Uzun tüylerinin gövdesindeki tüyler ile birlikte bütünleyici bir duruşu vardır.

Tüy

Bolonka köpeklerinin tüyleri oldukça yoğun, dalgalı ve bakım yapıldığında düz şekildedir. Tüylerinin hipoalerjenik yapıda olması, tüy hassasiyeti ve alerjisi olan kişiler için oldukça iyi olduğu bilinmektedir. Genel olarak kafasından, kuyruğuna ve ayaklarına kadar yoğun bir tüylenme görülmektedir. Yapılan bakıma göre karakteristik buklelere ve düzlüğe sahip olan tüyleri vardır. Uzun saçlarının zaman zaman fiyonk veya bant ile gözlerden uzak tutabilirsiniz.

Renk

Rus Tsvetnaya Bolonka ırkının beyaz hariç tüm renklerde tüylere sahip olması ırk standardına uygun kabul edilir. %20'den fazla beyaz Bolonka köpek ırkında kabul edilmez. Tüylerinin çoğunlukla açık kahverengi, gri, gümüş, kırmızı, krem, siyah, mavi, kahverengi tonlarında renklere ve renk geçişlerine sahip olduğu bilinmektedir. Çok renkli tüyleriyle, Bolonka renkli kucak köpeği olarak bilinir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Russian Tsvetnaya Bolonka ırkının ortalama yaşam süresi 12– 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir .

  • Yetişkin erkek ve dişi Russian Tsvetnaya Bolonka köpeğinin ideal ağırlığı 1-5 kg, yükseklikleri ise 17- 25 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Russian Tsvetnaya Bolonka ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Russian Tsvetnaya Bolonka ırkının sağlıklı ve formda olması için boy- kilosunun ideal aralıkta olmasına dikkat edilmelidir.
  • Dişilerin ideal kilosu 1-4 kg, yüksekliği ise 17-23 cm aralığındadır.
  • Erkeklerin ağırlığı ise 3-5 kg, yüksekliği 20- 25 cm aralığındadır.

Russian Tsvetnaya Bolonka cinsi köpekler hipoalerjik tüyleriyle tüy konusunda hassasiyeti olan kişilerinde sahiplenebileceği bir cinstir. Düzenli tarandığı ve fırçalandığı sürece çok fazla tüy dökmezler. Yıl genelinde mevsim geçişlerine göre tüy dökülmesinde artış gözlemlenebilir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Rus Tsvetnaya Bolonka için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Felix, Brit Care, Pro Choice,  Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içerikteki küçük ırklara özel mamaları ve ürünleri önermektedir. Rus Tsvetnaya Bolonka için uygun içeriğe sahip, yüksek kaliteli kuru ve hazır mama tercihinizden sonra köpeğinizin günlük ihtiyacını karşılayacak, aşırıya kaçmayacak şekilde öğünlerini belirlemelisiniz.

Rus Tsvetnaya Bolonka hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Rus Tsvetnaya Bolonka için uygun değildir. Sahibinin Rus Tsvetnaya Bolonka cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Bolonka cinsinin küçük bir yapıya sahip olmasından dolayı sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı her türlü mamayı da ölçüde tüketmelidir. Sadece ev yemeklerini yemek Rus Tsvetnaya Bolonka için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Rus Tsvetnaya Bolonka’nın günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Rus Tsvetnaya Bolonka köpeğinin, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi uygundur.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Bolonka cinsini olgunlaşma sürecine bağlı olarak çiftleştirilebilirsiniz. Dişi ve erkek Bolonka ırkının gelişmesine, olgunlaşmasına ek olarak eklem, kemik sağlığı ve kızgınlık zamanı da çiftleştirilme dönemini etkilemektedir. Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bolonka köpek cinsinin bakımı zor değildir. Sadece her köpek ırkında olduğu gibi özen gerektirir. Yoğun tüylerinin taranmalı ve fırçalanmalıdır. Yüz bölgesindeki uzun tüyleri günlük olarak silinmeli ve gerekiyorsa yıkanmalıdır. Banyo ihtiyacı gerektiği zaman karşılanmalıdır. Tüylerinin, saçlarının doğal haline bırakılması önerilir ancak gözlerinin önüne düşmemesi için saçlarının toplandığı da görülmektedir.

Russian Tsvetnaya Balonka yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, tüy bakımına, şeceresine, yetiştiricisine, bulunduğu ülkeye ve birçok etkene göre değişmektedir. Russian Tsvetnaya Bolonka köpek yavrusunun fiyat aralığı ırkın talep edilmesi ya da nadir bulunması ya da az ilgi görmesi gibi etkenlerle farklılık göstermektedir. Russian Tsvetnaya Bolonka köpek yavrusunun fiyatı yetiştirildiği ülke ile farklı ülkelerde ve birçok nedene bağlı değişiklik gösterebilir. Bunun için net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Russian Tsvetnaya Bolonka sahiplenirken kişinin fiyatından daha çok dikkat edilmesi gereken unsur; köpeğin taramaları, testleri ve tüm kontrolleri yapılmış sorumlu bir yetiştiriciden alınmış olmasıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Bolonka küçük bir köpek ırkı olduğu için tek bir doğum sırasında 1- 3 yavru dünyaya getirebilir. Bolonka ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yılda bir kez doğum yapması ve gelişimini, olgunlaşma sürecini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi gerekir. Çok sık doğum yaptıkları zaman doğan yavru sayısının daha da az olması muhtemeldir. Bolonka ırkının sağlık durumu, olgunlaşması, yaşı, hamilelik süreci, gelişimi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi doğan yavru sayısının farklılık göstermesine neden olur.

Rus Tsvetnaya Bolonka ırkının beyaz hariç tüm renklerde tüylere sahip olması ırk standardına uygun kabul edilir.  %20’den fazla beyaz Bolonka köpek ırkında kabul edilmez. Tüylerinin çoğunlukla açık kahverengi, gri, gümüş, kırmızı, krem, siyah, mavi, kahverengi tonlarında renklere ve renk geçişlerine sahip olduğu bilinmektedir. Çok renkli tüyleriyle, Bolonka renkli kucak köpeği olarak bilinir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.