West Highland White Terrier Özellikleri ve Bakımı

West Highland White Terrier Resimleri
West Highland White Terrier genellikle kompakt, kısa ve küçük ama sağlam yapısı olan bir köpektir. Kısa bacakları, farklı arazilerde onlara manevra kabiliyeti kazandırmıştır. Çift kaplamalı beyaz kürkü sert ve düz dış kaplaması soğuk havalara karşı koruma sağlamaktadır. Cana yakın, eğlenceli, meraklı ve sevimli bir cinstir. Ailesine ve sevdiklerine sadık, en cana yakın teriyer köpekleri arasında yer alır. Sevimli, eğlenceli bir ırk arıyorsanız bembeyaz tüyleriyle West Highland White Terrier tam size göre bir köpek olabilir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Av Köpeği, Bekçi
Ağırlık
6- 10 Kg
Yükseklik
25- 28 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İskoçya (Scotland)
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12-15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

West Highland White Terrier mutlu, meraklı, eğlenceli, zeki, cesur ve kendinden emin birçok özelliğe sahip olan sevimli bir köpektir. Ailesine düşkün, sevilmeyi sever ve çaresindekilere sevgisini göstermeyi çok iyi becerirler. Arkadaş canlısıdır ve genel olarak herkesle iyi geçinirler. Ailenin bir parçası olmak ve bunu hissetmek isterler. Yalnız kalmaktan hoşlanmaz, uzun süre evde yalnız kaldıklarında huzursuz ve mutsuz olabilir. Genel olarak diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar. Ancak küçük evcil hayvanlara karşı arkadaş canlısı değildir. Çocuklarla arası iyidir, birlikte zaman geçirmek ve oyun oynamak için iyi ikili olurlar.

Yabancı insanlarla ilişkisi mesafelidir ve yabancılara karşı tedbirli yaklaşırlar. Nadiren kavgaya karışır ve kavgayı başlatırlar. Karşı taraf kavga başlattığında ise karşılık vermekten çekinmezler. Teriyer köpek ırkına dahil oldukları için kavgadan kaçtıklarını göremezsiniz. Genellikle dişi Westy cinsinin erkeklere göre daha fazla alfa karaktere sahip olduğu görülür.

Apartman hayatına oldukça iyi uyum sağlar. Ev içerisinde aktif oldukları ve bu onlar için belli bir seviyeye kadar yeterli geldiği için bahçeye gereksinim duymazlar. Yeterli seviyede egzersiz yaptıkları ve ihtiyaçları karşılandığı sürece mutlu, uyumlu ve sakin bir köpek olurlar. Soğuk ve sıcak hava şartlarına karşı dayanıklı oldukları görülür. Bu özellikleriyle bahçeli bir evde de rahatlıkla yaşar, ancak kesinlikle dışarıda kulübede uzun süre yalnız yaşayabilecek bir köpek değildir.

Westy yüksek enerjiye sahip, oyun oynamayı seven ve gün boyu hareket edebilecek karakteri olan bir köpektir. Bir şeylerle uğraşmak ve gününü etkinliklerle yoğun şekilde geçirmek onları mutlu edecektir. Kazma ve eşme eylemlerine oldukça düşkün olduğu için bahçeli evlerde, açık alanlarda serbest bırakılmamalıdır.  Bahçede yapacağı yürüyüşler, oyun aktiviteleri köpeğinizin inatçı ve bağımsız davranışlarını kontrol altına almanızı kolaylaştıracaktır.

Westy akıllı, zeki, kendinden emin olduğu bilinen bir köpektir. Bu özellikleriyle eğitimi oldukça kolay tamamlanır. Yüksek ses çıkarma, havlama ve kazma özellikleri bazen sorun olsa da, erken dönemden itibaren alacakları eğitim ve yeterli sosyalleştirmeyle azaltılabilir. Ses çıkaran oyuncaklar, vücuduna yapacağınız masaj ve yiyeceklerle ödüllendirme onların hem eğitimini kolaylaştırır hem de neşelerini yerine getirir. Küçük şeylerle mutlu olabilen bir köpektir. Bakımı kolay, bazen yaptığı yaramazlıklara rağmen West Highland White Terrier insana iyi gelen sıcak bakışlar, yüksek yaşam enerjisi ve sevimli halleriyle çoğu insanın favorisi olmaktadır. En cana yakın Terrier köpek ırkları arasında yerini alır.

Tarih

Uzun yıllar önce Britanya Adaları’ndaki soylular, toprak sahibi kişiler ve yoksul çiftçiler hepsi tahıl depolarını yağmalayan ve hastalık taşıyan küçük hayvanların ve de kemirgen sorunuyla karşı karşıyaydı Bu sorunun çözümü olarak sıçan bulma ve avlama konusunda usta olan, dünya köpekleri adıyla bilinen geniş bir teriyer köpeklerinin geliştirilmesiydi.

West Highland White Terrier; Dandie Dinmont, Skye Terrier, Scottish ve Cairn Terrier ırklarıyla aynı geçmişe sahiptir. İsmi geçen ırkların hepsi tek bir aile ağacının dalları olduğu düşünülmektedir. West Highland White Terrier, kökeni İskoçya’ya dayanır ve orada doğmuştur. Diğer teriyerler gibi evleri, çiftlikleri tilki, porsuk, fare, samurlar ve kemirgenlerden korumak için yetiştirildi. Hayvanları avlaması ve sıçanları öldürmesi için yetiştirildi.

Irkın ilk geliştirildikleri tarihini kesin olarak belirten net bilgi ve çok fazla kanıt yoktur. Ancak birçok araştırmacı, I. James tarafından dönemin Fransız kralına bu köpeklerin hediye edildiğini düşünmektedir. Bu bilgiler dâhilinde geçmişlerinin 17. Yüzyıla kadar gittiği ve takip edilebileceğidir.

Westie, 1907 yılında uzun yıllar boyunca kısa bacaklı beyaz teriyerleri teşvik eden ve Poltalloch topraklarında yaşayan Albay ED Malcolm’un  “Poltalloch Terrier” olarak yetiştirmesiyle dikkat çekmiştir. Bu gelişme öncesinde ilk olarak Albay’ın köpekleri buğday kürk rengine sahipti. Ancak tilki avlarken, köpeklerinden birisini tilki ile karıştırmış ve öldürmüştü. Bu üzücü olay sonrasında köpekler ile tilkileri uzaktan rahatlıkla ayırmak ve bu kazaların yaşanmaması için ırkın kürk renginin beyaz olması için çalışmalar yaptı. 19. Yüzyılda beyaz renkli köpekler daha çok görülmeye başlandı.

Albay Malcolm’ın köpekleri ilk olarak “Poltalloch Terrier” olarak anıldı. Aynı zamanda o bölgede yaşayan ve Rosneath topraklarının sahibi Campbell ailesi de beyaz renkli teriyerleri yetiştirmek istedi. Onların yetiştirdiği köpeklerde “Rosneath Terrier” olarak anıldı. Cins genel olarak Roseneath, Poltalloch, White Scottish, Little Skye ve Cairn gibi birbirinden farklı çeşitli isimlerle anıldı.

Albay Malcolm ırkın farklı isimlere sahip olmasından rahatsız oluyordu ve yaptığı baskılar sonucunda bu iki çeşit birleştirilerek  “West Highland White Terrier” adını aldı. 1896 yılında İskoç köpek gösterilerinde, ilk kez gösterildikleri zaman yeni adıyla sahneye çıktı. Westie köpek ırkı dünya genelinde ilk olarak 1906’da AKC gösterilerinde yer aldı.

1906 yılında “West Highland White Terrier”  adıyla England Kennel Club tarafından tanındı ve ırk standartları belirlendi. AKC ise 1908’de ilk olarak Roseneath Terrier adıyla bu ırkı kaydetti. Ancak köpeklerin ismi 1909’da “West Highland White Terrier” olarak değiştirildi.

Geçmişten günümüze, “West Highland White Terrier” ırkı çeşitli adlarıyla oldukça ünlendi ve popüler teriyerler arasında yer alarak insanların hayatlarında evlerinde en iyi arkadaşları ve gözde köpekleri oldu. Eğlenceli, cesur ve küçük bedeniyle iyi bir refakatçi köpek oldu. Hatta Juicy Couture, Black & White Scotch viski gibi markaların West Highland White Terrier’nın keyifli imajını kullanarak, müşteri çekmeyi hedefledikleri bilinmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

West Highland White Terrier küçük, , kaslı ve dayanıklı yapıya sahip terrier ırkıdır. Derin göğüs, kompakt gövde yapısı vardır. Sıçanları, sağlam küçük kemirgenleri avlamak için yetiştirilmiş hızlı, çevik ve hareketli bir köpektir. Küçük bedenine rağmen insanları şaşırtacak derecede güçlü oldukları görülür. Sevimli ve oyuncu davranışlarıyla çalışkan bir köpek olmasıyla insanların hayatında önemli bir yere sahiptir. Küçük teriyer köpek ırklarının içerisinde popüler olanlardandır.

Kafa

West Highland White Terrier Kafatası hafif kubbeli bir yapıdadır. Baş yapısı vücut ile orantılıdır ve önden bakıldığı zaman yuvarlak bir görünüme sahiptir. Namlu, kafatasından biraz daha kısadır ve burun ucuna doğru incelir. Burun siyah renklidir. Güçlü çenesi ve dişleri vardır. Dişleri makas ısırığında buluşur. Dudakları siyah renklidir. Beyaz tüylerinin arasında siyah dudakları belirgindir. Yüzünde zeki, her an tetikte ve uyanık ifade vardır.

Kulaklar

Kulakları küçük, sivri ve üçgen şeklinde dik olarak başın üzerinde birbirinde mesafeli konumlanmış.

Gözler

Bembeyaz tüylere sahip olan West Highland'ın badem şeklinde, belirgin bir derinlikte ve birbirinden ayrı konumlanan koyu kahverengi renk tonlarında parlak gözleri vardır. Delici, keskin gözleri ve bakışlarıyla insanları etkilerler.

Bacaklar ve Ayaklar

West Highland'ın derin göğsü ve küçük bedenini taşıyan kaslı bacakları vardır. Bacakları biraz kısadır ancak yere çok yakın değildir. Arka ayaklarının ön ayaklarına göre birbirine mesafeli durduğu ve hafif paralel olduğu görülür.

Kuyruk

West Highland'ın kuyruğu orta uzun olarak değerlendirilir ve ortalama 12-15 cm uzunluğa sahiptir. Kuyruk kesilmez ve serbest taşırlar. Kuyruk yapısı tabandan kalın başlayarak, kuyruk ucuna doğru incelir. Serbest bazen de zevkle sallanan kuyruğu ve zahmetsiz hareketleri ile çok sevilirler.

Tüy

West Highland White Terrier ırkının çift katmanlı, düz, yumuşak, uzun, yoğun kaplamalı ve kabarık olmayan beyaz kürkü vardır. Alt katman kısa, yoğun, yumuşak tüylerden oluşurken üst katman tüyleri sert ve yaklaşık uzunluğu 5 cm’dir. Çift katmandan oluşan ve dayanıklı kürkü West Highland White Terrier köpeğini sert hava koşullarından ve avlarının dişlerinden korumaktadır. Kürkü pelüş oyuncak tüylerine de benzetilir.

Renk

West Highland White Terrier cinsinin adında da yer aldığı gibi beyaz bir kürkü vardır. Tamamen beyaz, çift katmanlı dayanıklı kürkü yumuşak ancak kabarık değildir. West Highland’ın kürk rengi sadece beyaz olmalıdır. Başka renk ve renk tonları ırk standartlarına uygun bulunmaz. Özellikle köpek gösterilerine katılan West Highland White Terrier cinsinin kürkünde beyaz dışında renk görülürse bu hata olarak kabul edilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları düzenli yapılan ve sağlıklı olan West Highland White Terrier ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik gösterir.

Küçük boyutlara sahip olan, West Highland White dişi ve erkeklerinin ağırlığı 6 – 10 kilogram, yükseklikleri ise 25 – 28 santimetre aralığında değişmektedir. Sağlıklı büyümeleri için boy-kilo aralığa dikkat edilmesi ve formda kalmalarını sağlamalısınız.

West Highland White köpek ırkı orta seviyede tüy dökmektedir. Yavru iken haftada bir kez, yetişkinliğinde ise haftada 2-3 kez fırçalamanız yeterli olacaktır. Tüylerinin dökülmesini azaltmak, sağlıklı görünmesini sağlamak için bu tarama ve fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Göz çevresindeki yoğun tüyleri de düzenli kısaltılmalıdır.

West Highland White sağlıklı ve yeterli beslenmesi için yüksek kaliteli küçük ırklara özel içeriğe sahip köpek mamaları ile beslenmesi önerilir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların köpeğinizin yaşına, boyuna, alerjen durumuna ve egzersiz seviyesine göre tüketmesi gereken mama seçilmeli ve mama miktarı ihtiyacına göre ayarlanmalıdır.

West Highland, evet ev yemeği tüketebilir. Ancak küçük köpek ırkları arasında olduğu ve beslenmesinde aşırıya kaçılmamalıdır. Çok yağlı ev gıdaları, pişmiş kemikler yememelidir. Bu gibi yiyecekler sindirim ve saplık sorunu yaşamasında sebep olabilir. O yüzden köpeklerin tüketmesi gereken sağlıklı besinlerin neler olduğunu araştırmalı ve ev yiyecekleri konusunda sağlıklı olanları tercih etmelisiniz.

Küçük köpek ırkları arasında oldukları için gelişimlerini tamamladıkları zaman çiftleştirilmelidir. Gelişimlerini tamamlamadan, erken aşamada çiftleştirildiklerinde doğan yavrular ve dişi sağlık sorunu yaşayabilir.

Orta derecede tüy döken, tıraş ve bakım ihtiyacı orta seviyede olan bir köpektir. Sahibine sadık, memnun etme isteğinin yüksek olması eğitilmesi kolaylaştırmaktadır. Genel olarak sevimli, uyumlu ve komutları kolaylıkla öğrenirler. Bu özellikleriyle ilk defa köpek sahibi olacak kişilerin kolaylıkla bakabileceği bir cinstir.

West Highland White Terrier fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve şeceresine göre farklılık göstermektedir. West Highland White Terrier yavrusunun fiyatı 1.500 TL ile 5.000 TL arasında değişir. Köpeğin satıldığı yer, satan kişi ve daha farklı etkenler ile satış fiyatlarının arttığı ve azaldığı görülmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi West Highland White Terrier tek bir doğumda 2 – 5 arasında sağlıklı yavru dünyaya getirirler. Küçük köpek ırklarında olduğu gibi doğum süreçleri biraz zor geçebilir ve bu yüzden veteriner kontrolünde doğum gerçekleştirilmesi önerilir.

West Highland White Terrier ırkının adında da yer aldığı gibi beyaz bir kürkü vardır. Tamamen beyaz, çift katmanlı dayanıklı kürkü yumuşak ancak kabarık değildir. West Highland’ın kürk rengi sadece beyaz olmalıdır. Başka renk ve renk tonları ırk standartlarına uygun bulunmaz. Özellikle köpek gösterilerine katılan West Highland White Terrier cinsinin kürkünde beyaz dışında renk görülürse bu hata olarak kabul edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.