Köpekler ceviz yer mi? Köpeklere ceviz verilir mi?

28 Ekim 2022
1116
Köpekler ceviz yer mi? Köpeklere ceviz verilir mi?

Köpekler ceviz yer mi sorusunun yanıtı uzmanlara göre olumsuzdur. İnsan sağlığında büyük faydası olduğu bilinen ceviz köpek sağlığında aynı etkileri göstermez. Şaşırtıcı olsa da bu bir gerçektir. Ancak köpeğiniz siz görmediğiniz bir anda ceviz yediyse ya da yemesine izin vermek istiyorsanız köpek ve ceviz hakkında elbette bilgi sahibi olmak isteyeceksiniz. Bilindiği üzere ceviz de çeşitlere sahip bir kuruyemiştir. Genellikle tükettiğimiz kahverengi cevizler toksik olmasa da kara cevizler köpekler için tehlikelidir.

Köpekler için mamanın en büyük besin kaynağı olduğu herkes tarafından bilinir. Bilinçli şekilde alınan mama köpek beslenmesi için yeterlidir ve ek gıdaya ihtiyaç duymazlar. Ancak bizler gibi köpeklerde atıştırmalığı çok severler. Sofralarımıza eşlik etmeye adeta bayılırlar ve yemek pişerken bizden daha fazla iştahları kabarabilir. Bu nedenle bizler ceviz tüketirken patili dostlarımıza da ikram etmek isteriz. Ancak belirttiğimiz gibi köpeklerin ceviz yemesini önermeyiz.

Köpekler ceviz yiyebilir mi?

Kabuklu bir yemiş olması nedeni ile köpeklere ceviz verilmesi önerilmez. Ayrıca cevizlerin köpekleri sağlığına bir faydası olmadığı da belirtilmektedir. Ceviz kabuksuz ve yıkanmış olarak verilebileceği düşünülse dahi içerisinde yer alan çıplak gözle görülemeyen mikotoksin riski vardır. Bu nedenle köpeğinize ceviz vermekten kaçınmalısınız.

Köpekler neden ceviz yiyemez?

Köpekler cevizleri sindiremezler, bu da onları yemelerini tehlikeli hale getirir. Ceviz yüksek oranda yağ içerir ve mide rahatsızlığına ve bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Ek olarak, bazı ceviz türleri toksik siyah küf ile kontamine olabilir.

Tüm kuruyemişler köpekler için toksik olmasa da, çoğu yağda yüksektir ve köpeklerde obezite ve pankreas sorunlarına neden olabilir. Ayrıca köpeğinize tuzlu kuruyemişler vermek su tutulmasına ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Bazı fındıklar da boğulma tehlikesi taşır.

Ceviz köpekler için toksik olmasa da küflü veya kara ceviz bağırsak tıkanmasına ve hatta boğulmaya neden olabilir. Ek olarak, kabuklar boğulma tehlikesi oluşturur ve köpekler için sindirimi kolay değildir. Bu nedenle ceviz genellikle köpekler için tavsiye edilmez.

Köpekler için ceviz yeme riskleri

köpeklere ceviz verilir mi

Ceviz insanlar için sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerdir, ancak köpekler için güvenli değildir. Çünkü;

  • Ceviz, yüksek yağ içeriği nedeniyle köpeklerde obeziteye neden olabilir.
  • Yağları yüksektir ve köpeklerde mide rahatsızlığına ve bağırsak tıkanmasına neden olabilir. Cevizdeki yüksek yağ içeriği, köpeklerde çok ciddi iki sağlık sorunu olan obezite ve pankreatite de yol açabilir.
  • Cevizdeki yüksek fosfor içeriği nedeniyle mesane taşları da geliştirebilirler.
  • Köpekler cevizleri düzgün bir şekilde sindiremezler, bu nedenle mide ağrısı ve bağırsak tıkanıklığından muzdarip olurlar
  • Bazı ırklar, mesane taşı geliştirmeye diğerlerinden daha yatkındır. Bu hoş olmayan yan etkilerden kaçınmak için, dışarıda yürürken köpeğinizin cevizden uzak tutulmasını sağlamalısınız.
  • Cevizdeki toksinler Köpekler için toksik olmasa da ceviz tüketildiğinde sağlıkları için tehlikeli olabilir. Köpekler için ölümcül olabilen mikotoksin adı verilen bir mantar içerirler. Kara ceviz, kusma ve ishal gibi ciddi sorunlara yol açabileceği gibi, ağrılı ve hayatı tehdit eden pankreatit ve gastroenterite neden olabilir.
  • Köpeklerde gastrointestinal tıkanıklıklara neden olabilir ve hemen tedavi edilmelidir. köpeğiniz küflü cevizleri yerse, toksinler çok daha güçlüdür ve boğulma tehlikesine neden olabilir. Bu, nefes boruları daha küçük olduğu için özellikle küçük köpekler için tehlikelidir.

Ceviz içinde juglon

Juglon ve hidrojuglon kimyasalları cevizde yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Bu bileşik suda az çözünür ve toprakta çok hızlı hareket etmez. Tüm ceviz türlerinde bulunmasına rağmen siyah ceviz en fazla miktarda juglon içerir. Kimyasal özellikle köpekler için zehirlidir. Ülkemizde cevizler zehirli değildir ancak yağ içeriği yüksektir ve hassas bitkilere köpek sağlığına zarar verebilir.

Ceviz mükemmel bir lif kaynağıdır, ancak köpeğinizin sağlıklı olması için sağlıklı bir diyet gereklidir. Günlük bir ceviz diyeti en fazla iki ila üç yemek kaşığı içermelidir. Köpeğiniz ceviz yerse, juglon ve pankreatit semptomları geliştirebilir. Bazı köpeklerin ceviz muamelelerini iyi there ettiğini not etmek önemlidir. Diğer köpekler cevizde bulunan yağ ve toksinlere tepki verebilir.

Küflü cevizlerdeki mikotoksinler

Küflü cevizlerdeki mikotoksinler, insanlarda kusma, titreme ve hatta nöbetler gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Siz veya köpeğiniz çok miktarda ceviz tüketene kadar bu belirtileri tespit etmek zor olabilir. Köpeğinizin siyah ceviz yediğinden şüpheleniyorsanız, derhal veterinerinize danışmalısınız. Bu kuruyemişlerin yutulması, artan kalp atış hızı, yüksek vücut ısısı ve iştahsızlık gibi bir dizi başka sağlık sorununa neden olabilir.

Mikotoksinler, sağlığınıza ve köpek sağlığına zarar verebilecek mantar toksinleridir. Küflü ceviz yemenin sağlık açısından acil bir sonucu olmamasına rağmen, bu kimyasallara kronik olarak maruz kalmak böbreklerinize ve karaciğerinize zarar verebilir. DNA’nızı da değiştirebilirler. Mikotoksinlerin en tehlikeli türü aflatoksinlerdir ve farklı türleri vardır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.