Köpeklerde Giardia Belirtileri & Tedavisi

28 Mart 2023
693
Köpeklerde Giardia Belirtileri & Tedavisi

Köpeklerde Giardia oldukça sık görülen protozoal bir hastalıktır. Etkilenen köpeklerde kusma, ishal ve iştahsızlık gibi belirtilere sebep olur. Bu hastalık duru sulardan bulaşır ve dışkı yoluyla saçılır.

Köpeklerde Giardia Nedir?

Giardia, insanlarda ve hayvanlarda mikroskobik bir protozoonun neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonudur. Solucan, bakteri veya virüs değil, basit tek hücreli bir parazit türüdür.  Giardiasis, hayvanlarda ve insanlarda önemli bir hastalık nedeni, özellikle ishal olabilir. Bununla birlikte, Giardia ile enfekte olan köpeklerin çoğunda ishal, kusma veya başka herhangi bir hastalık belirtisi yoktur.

Giardia  organizmasının iki formu vardır. Enfekte hayvanların bağırsaklarında trofozoit olarak bilinen kırılgan bir beslenme formu bulunur. Sert bir kistik form dışkıyla dökülür ve çevrede, özellikle su ve nemli ortamlarda birkaç ay yaşayabilir.

Giardia köpeklerde dışkı ile kontamine su, yiyecek veya toprakla yayılır. Enfekte köpeğinizden Giardia kapmanız mümkündür, bu nedenle enfekte bir evcil hayvana bakarken dikkatli el yıkama ve evinizi ve köpeğinizin erişebildiği tüm alanları dezenfekte etme gibi güvenli hijyen alışkanlıkları uygulamanız gerekir.

Köpeklerde Giardia Bulaşması

Bir köpek, parazitin kist aşamasını yuttuğunda Giardia ile enfekte olur. Duyarlı köpeklerde, kist köpeğin bağırsaklarına geçtiğinde trofozoite dönüşür ve beslenmek için bağırsak duvarına yapışır. Yeterli sayı varsa, bağırsak duvarında klinik hasar belirtileri gelişecektir.

Trofozoitler bölünerek çoğalırlar ve bazıları kistik forma dönüşür. Sonunda, köpek dışkısında bulaşıcı kistleri geçirir. Kistlerin vücuda alınmasından dışkıya geçmesine kadar geçen süre köpeklerde 5-12 gün, kedilerde 5-16 gündür. Bu kistler hemen başka bir hayvanı enfekte edebilir. Giardiasis, kirlenmiş topraktaki kistleri yemek veya koklamak veya kirli su içmek yoluyla bulaşabilir.

Giardia  kistleri, ishali olmayan sağlıklı bir yetişkin köpeğin dışkısında bulunduğunda, bunlar genellikle geçici, önemsiz bir bulgu olarak kabul edilir. Bununla birlikte, yavru köpeklerde ve zayıflamış yetişkin köpeklerde, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen şiddetli, sulu ishale neden olabilirler.

Çevrede fekal kontaminasyondan kaynaklanan çok sayıda kist bulunduğunda hastalık geliştirme olasılığı artar. Giardiasis, köpek kulübeleri, evcil hayvan dükkanları veya hayvan barınakları gibi yoğun nüfuslu ortamlarda yaygındır.

Köpeklerde Giardia Belirtileri

Giardia parazitleri kendilerini bağırsak duvarına yapıştırır ve hasar akut, ani kötü kokulu ishale neden olur.  Köpeklerde Giardia enfeksiyonu kilo kaybına, kronik aralıklı ishale ve yağlı dışkıya neden olabilir. Dışkı yumuşaktan suluya değişebilir, genellikle yeşilimsi bir renge sahiptir ve bazen kan içerir. Enfekte köpeklerin dışkılarında aşırı mukus bulunur. Bazı durumlarda kusma olabilir. Belirtiler birkaç hafta devam edebilir ve kademeli kilo kaybı belirgin hale gelebilir.

İshal aralıklı olabilir. Çoğu köpeğin ateşi yoktur, ancak daha az aktif olabilir. Köpeğin bağışıklık sistemi olgunlaşmamış veya bağışıklığı baskılanmış olmadıkça, hastalık genellikle yaşamı tehdit edici değildir. Pek çok köpek asemptomatik taşıyıcılar olacak ve hiçbir zaman herhangi bir hastalık belirtisi geliştirmeyecektir. Daha genç hayvanların klinik belirtiler gösterme olasılığı daha yüksektir.

En Sık Görülen Belirtiler

Köpeklerin (ve bu konuda diğer hayvanların) bağırsaklarında Giardia bulunabileceğini ve subklinik olabileceğini, yani asemptomatik oldukları anlamına geldiğini de belirtmekte fayda var.

Köpeklerde Giardia Nedenleri

Köpekler her yerde bulunabilecek olan Giardia kistleri (parazitin bir konak dışında yaşamasına izin veren dış kabuklar) yutmaları durumunda enfeksiyon gerçekleşir. Köpekler, kistleri taşıyan yiyecekleri veya içme sularını yiyerek veya enfekte dışkıyı doğrudan yutarak enfekte olurlar.

Dışkı yutmak her zaman yerden kaka yemek anlamına gelmez. Yutma, köpeğiniz diğer köpeklerin arka uçlarını kokladığında (köpekler arasında en yaygın selamlaşma) ve ardından burunlarını yaladığında da olabilir. Kirlenmiş toprak ve bitkiler, köpekler için başka bir enfeksiyon kaynağıdır. Köpekler ayrıca kontamine avı avlayıp öldürebilir ve bu şekilde enfekte olabilir.

Köpeklerde Giardia Teşhisi

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin genel sağlığını ve sıvı alımını değerlendirmek ve ayrıca bağırsak ağrısı, gaz ve olası Giardia maruziyetini kontrol etmek için eksiksiz bir bilgi toplayacak ve fizik muayene yapacaktır.

Rutin bir dışkı yüzdürme testi, dışkıda tutarsız bir şekilde dökülen ve genellikle özel bir çinko sülfat yüzdürme solüsyonu gerektiren bu küçük kistleri saptamada başarısız olabilir. Nadiren, parazitler dışkının doğrudan bulaşmasında görülebilir. Veteriner hekiminiz giardiasis’ten şüpheleniyorsa, Giardia’ya özgü antijenler (hücre proteinleri) için bir dışkı örneği analiz edilebilir. Bazı  Giardia  testleri klinikte kullanılabilirken diğerleri bir referans laboratuvarına teslim edilmesini gerektirir. Bazı vakalara, tıbbi geçmişe ve giardiazisi düşündüren klinik belirtilere dayanarak varsayımsal olarak teşhis konur.

Giardiasis adı verilen Giardia enfeksiyonunun kanıtını kontrol etmek için veteriner hekiminiz muhtemelen şunları önerecektir:

köpeklerde giardia

Köpeklerde Giardia Tedavisi

Giardia’yı öldürmek için kullanılan en yaygın ilaçlar   fenbendazol (Panacur®) ve metronidazoldür. Bu ilaçlar genellikle giardiyazı tedavi etmek için üç ila on gün süreyle verilir. Gerekirse her iki ilaç da kombinasyon halinde verilebilir. Bu kombinasyon genellikle dirençli ishali (tedaviye yanıt vermeyen ishal) olan köpeklere uygulanır. Dehidrasyon (sıvı kaybı) veya şiddetli diyare mevcutsa ek tedavi olarak diğer ilaçlarla destekleyici tedavi gerekebilir.

Düşük kalıntılı, yüksek oranda sindirilebilir bir diyet, tedavi sırasında gevşek dışkıları azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı köpekler, durumlarına ve enfeksiyonun ciddiyetine göre takip testleri ve tedavileri gerektirebilir. Tüm enfekte evcil hayvanlar, tedavinin tamamlanmasından iki ila dört hafta sonra yeniden test edilmelidir. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınız için en iyi tedaviyi belirlemenize yardımcı olacaktır.

Giardia kistleri çevreye geçtiğinde hemen bulaşıcı olduğu için  dışkı hızla uzaklaştırılmalı ve atılmalıdır. Enfekte hayvanlar, kistleri saç kaplamasından çıkarmak için düzenli olarak yıkanmalıdır.

Köpeklerde Giardia’nın İyileştirilmesi ve Yönetimi

Enfekte olmuş köpekler için gelecekteki Giardia enfeksiyonlarına karşı bağışıklık diye bir şey yoktur. Aslında, bir Giardia enfeksiyonunu yeni iyileşen köpekler kolayca yeniden enfekte olabilir.

Bu nedenle köpeğinizin giriş yaptığı tüm yaşam alanlarını dezenfekte etmelisiniz. Amonyak, seyreltilmiş çamaşır suyu solüsyonu veya buharla temizleme kistlere karşı etkili olabilir. Köpeğinizin tüm kakasını derhal toplayıp atmalısınız (köpeğiniz ister yürüyüşlerde ister bahçenizde kaka yapsın ).

Kapsamlı çevresel dezenfeksiyon ve bakım ile ilgili bu zorluklar, bu paraziti ortadan kaldırılması zor bir parazit haline getirir. Doğru koşullar altında, kirlenmiş toprak veya iç alanlar aylarca bulaşıcı kalabilir, bu nedenle mümkün olduğunca titiz bir şekilde temizlemeniz ve bu alanlardan kaçınmanız gerekir.

Evde başka evcil hayvanlarınız varsa, önleyici tedbir olarak diğer hayvanlara ilaç verilip verilmeyeceğini görüşmek için veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

İşte çevresel yönetim ve Giardia’nın önlenmesi için bazı ek ipuçları :

  • Eve yeni bir evcil hayvan getirmeden ve onları diğer hayvanlarınızla tanıştırmadan önce bir dışkı kontrolü ve Giardia testi planlayın.
  • Köpeğinizi uçtan uca formda tutmak için gastrointestinal parazitleri de hedefleyen iç parazit ilaçlarını aksatmayın.
  • Açık hava alanlarını kullanılmadıkları zamanlarda kapalı tutun.
  • Veteriner hekiminnizle düzenli bir kontrolü sürdürün ve her zaman dışkı parazit testini tercih edin.
  • Mümkünse, köpeğinizin kemirgenleri ve diğer küçük hayvanları avlayıp yemesini önleyin.

Köpeklerde Giardia Prognozu

Çoğu durumda prognoz iyidir. Zayıflamış veya geriatrik hayvanlar ve yetersiz bağışıklık sistemine sahip olanlar, ölüm de dahil olmak üzere artan komplikasyon riski altındadır. Giardia teşhisi konan tüm evcil hayvanlar,   tedavinin tamamlanmasından iki ila dört hafta sonra yeniden test edilmelidir.

Köpeklerde Giardia insana geçer mi?

Giardia  insanlarda ishale neden olabilir ve köpeklerden insanlara geçebilir. Bununla birlikte, insandan insana bulaşma da önemlidir ve birçok salgından kirli belediye su kaynakları sorumludur.

Köpeğinize giardiasis teşhisi konulursa, kazara insanlara yayılmasını önlemek için çevresel dezenfeksiyon ve iyi kişisel hijyen şarttır. Özellikle, AIDS veya kanser gibi bağışıklık yetmezliği olan veya kemoterapi gören kişiler, özellikle dışkıyla uğraşırken veya ilaç uyguladıktan sonra çok dikkatli davranmalıdır. Giardia  kistleri kurumaya karşı hassastır, bu nedenle ortamınızı mümkün olduğunca kuru tutun. En iyi sonuçlar için, evcil hayvanın yaşam ve uyku alanlarını iyice temizleyin ve ardından evcil hayvanları yeniden yerleştirmeden önce alanların birkaç gün kurumasını bekleyin.

Sık Sorulan Sorular

Giardia köpeklerde kusmaya ve iştah kaybına neden olabilir, ancak ishal hastalığın en yaygın belirtisidir. Eğer köpeğinizde iştahsızlık varsa mutlaka veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.

Giardia , tedavi edilene ve çevreden uzaklaştırılana kadar sürecek ve hastalığın çözüldüğünü onaylayan çok sayıda negatif test var. Köpeğinizin kullandığı iç ve dış alanlar da dezenfekte edilmelidir, aksi takdirde köpeğiniz yeniden enfekte olabilir.

Hastalığı temizlemek için tipik olarak en az birkaç haftalık tedavi ve sıkı çevre yönetimi gereki

Uygun ilaç ve dozajla, köpeklerde çoğu Giardia vakasının başlangıçta temizlenmesi zor değildir. Bununla birlikte, enfeksiyonlar, parazitin gerçekten ortadan kalktığından emin olmak için çevresel dekontaminasyon ve yeniden test gerektirir. Parazitin, tedavinin tüm yönlerine sıkı sıkıya bağlı kalınmadan tamamen ortadan kaldırılması zordur. Metronidazol gibi bir oral antibiyotik, köpeklerde Giardia için önerilen standart tedavidir . Fenbendazol, Giardia için de sıklıkla kullanılır .

 

Bilinen veya şüphelenilen Giardiasis ( Giardia enfeksiyonu) olan köpekler kreşe gitmemelidir. Bu, diğer köpekleri risk altına sokar çünkü enfeksiyon oldukça bulaşıcıdır. Ayrıca Giardia köpek bakım evleri ve köpek parklarının çevresinden kolayca geçtiği için köpeğinizi yeniden enfeksiyon riski altına sokar.

Giardia son derece bulaşıcıdır. Giardia’yı evinizden veya bahçenizden uzaklaştırmanın da zor olması ve köpeklerin enfekte olduktan sonra bağışıklık geliştirmemesi nedeniyle, parazitle yeniden enfeksiyon sonsuza kadar mümkündür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.