Köpeğiniz karda gezinmeyi veya sizinle dağ yürüyüşü yapmayı sevebilir, ancak uzun süreli soğuk havaya veya buzlu suya maruz kalan köpeklerde hipotermi gelişebilir. Hipotermi, köpeğinizin vücudu üretebileceğinden daha hızlı ısı kaybettiğinde ortaya çıkar. Bu uzun bir süre devam ederse, köpeğinizin vücudu depolanmış enerjiyi kullanmaya başlar ve bu da sonunda vücut sıcaklığını koruyamamaya yol açar. Soğuk hava, köpeklerin hipotermi geliştirmesinin tek nedeni değildir. Altta yatan endokrin, metabolik ve kalp hastalıkları vücut ısısını düzenleyememeye yol açabilir. Anestezi altında şok, düşük tansiyon ve vücut ısısı kaybı da hipotermiye neden olabilir.
İçindekiler
Normal koşullar altında köpeğinizin karakterinin ve davranışının farkında olarak, soğukta dışarıda nasıl hissedebileceklerini daha iyi değerlendirebilirsiniz. Tipik enerji seviyelerini bilerek, soğuğun onlar için ne zaman biraz fazla olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Sağlıklı bir köpeğin normal vücut ısısı 37,9–39,5 derece arasındadır. Bununla birlikte, bir köpeğin vücut ısısını düzenleme yeteneğini etkileyen birçok faktör vardır. Her köpek, insanlar gibi farklıdır. Köpek yavruları, yaşlı köpekler ve ayrıca artrit veya kalp hastalığı gibi sağlık sorunları olan köpekler de soğuk havaya tolerans göstermeme eğilimindedir ve daha fazla risk altındadır.
Hipotermi, ya altta yatan hastalık veya yaralanmanın bir sonucu olarak soğuk koşullara uzun süre maruz kalmaktan ya da köpeklerin vücut sıcaklığını koruma yeteneğini etkileyen anestezik prosedürlerden ve belirli ilaçlardan kaynaklanan yaşamı tehdit eden bir durumdur. Soğuk bir ortamdan hipotermi meydana geldiğinde buna birincil hipotermi denir. İkincil hipotermi, altta yatan koşullardan kaynaklanır ve sıcak ortamlarda bile olabilir.
Vücut ısısı bu aralığın altına düştüğünde hipotermi meydana gelir. Köpeğinizin sıcaklığı 36,5 dereceye düşerse, derhal veteriner hekim yardımı almalısınız. Köpeğinizin sıcaklığı 34 derecenin altına düşerse, vücut ısısını etkili bir şekilde normale döndürme yetenekleri (termoregülasyon olarak adlandırılır) ciddi şekilde bozulur. 31 derecede köpeğiniz termoregülasyon yeteneğini kaybeder ve kalp ve solunum yetmezliği, koma ve ölüme maruz kalabilir.
Hipoterminin semptomları, nedene ve ciddiyetine bağlıdır ve termoregülasyon durdukça titreme ve ısı arama gibi davranışlardan zihinsel karışıklık, bilinç kaybı ve azalmış solunum ve kalp atış hızına kadar ilerleyebilir.
Titreme, vücut sıcaklığını yükseltmek için hızla büyük miktarda ısı üretebilen istemsiz bir kas hareketidir. Köpeğinizin vücut ısısının düştüğünün bir işaretidir. Hipotermi ilerledikçe titreme durur, bu nedenle köpeğiniz titremeyi bırakırsa ancak hala üşüyorsa, iyi olduklarını varsaymayın.
Isı arama davranışları arasında kıvrılma, diğer köpeklerden veya insanlardan sıcaklık arama ve battaniye, radyatör ve şömine gibi diğer ısı kaynaklarını arama yer alır. Köpeğiniz ısınmak için bu ısı kaynaklarının yakınına uzanabilir. Hipotermi ilerledikçe bu davranışlar durur.
Denge kaybı, hipoterminin erken bir belirtisidir. Köpeğiniz tökezliyorsa veya hareket etmekte zorlanıyorsa, hemen veteriner hekiminize muayene olmalıdır.
Soğuk bacaklar, köpeğinizin kan damarlarının daha fazla dış ısı kaybını ve hayati iç organlara kan akışını önlemek için daralması nedeniyle oluşur. Sonuç olarak, ayaklar, kuyruklar ve kulaklar üşür.
Köpeğinizin diş etleri, vücut iç sıcaklığını yükseltmeye çalışırken vazokonstriksiyon nedeniyle de solgun görünecek ve soğuk hissedecektir.
Titreme durduğunda kas sertliği oluşur ve hipoterminin kötüleştiğinin bir işaretidir.
Uyuşukluk ve kafa karışıklığı, hipotermi ilerledikçe beynin işlevi üzerindeki olumsuz etkilerin sonucudur. Köpekler ısınmaya çalışmayı bırakacak ve ısı kaynaklarından uzaklaşabilir veya onları aramayabilir. Köpeğinizin uyanması zor olabilir veya sizi anlamıyor veya tanımıyormuş gibi görünebilir.
Köpeğinizin vücudu sıcaklık açığını düzeltmeye çalışırken solunum ve kalp atış hızları başlangıçta yüksektir, ancak hipotermi ilerledikçe yavaşlayacaktır. Hızlı nefes almak, özellikle köpeğiniz soğuk bir ortamdaysa, hipotermiyi daha ciddi bir aşamaya gelmeden hemen değerlendirmek için bir uyarı işaretidir.
Gecikmiş refleksler, genellikle kollapsın eşlik ettiği şiddetli hipotermide meydana gelir. Kısa bir süre sonra bilinç kaybı gelebilir ve derin hipotermiye işaret eder. Bu aşamada, köpeğinizi acil ve agresif veteriner tedavisi olmadan kaybedebilirsiniz.
Köpeğinizin çekirdek vücut sıcaklığı, çevreye olan ısı kaybını, bu ısı kaybını telafi eden dahili metabolik süreçlerle dengeleyerek korunur. Sonuç olarak, dış vücut ısısı gün boyunca önemli ölçüde dalgalanabilir, ancak merkez vücut ısısı (bir termometre ile köpeğinizin rektumundan alınan sıcaklık) sabit kalmalıdır. Bu, yaşam için gerekli olan fizyolojik süreçlerin köpeğinizde işlemeye devam etmesini sağlar. Vücut ısısı düştüğünde, normal fizyolojiye ve metabolizmaya müdahale ederek ölümcül etkilere neden olabilir.
Vücut sıcaklığı, beynin derinliklerinde sıcaklık, açlık ve susuzluk gibi yönleri kontrol eden bir alan olan hipotalamus tarafından belirlenir. Köpeğinizin cildindeki soğuk ve ısı alıcıları, vücut boyunca meydana gelen sıcaklık değişikliklerini algılar. Bu sensörler, sinir sistemi aracılığıyla hipotalamusla iletişim kurar. Hipotalamus, sıcaklık değişimini düzeltmek ve vücut sıcaklığın sabit kalmasını sağlamak için metabolik süreçleri aktive ederek yanıt verir.
Titreme, köpeğinizin vücudunun çevreye kaybettiği ısıyı nasıl geri kazanmaya çalışabileceğinin bir örneğidir. Soğuk reseptörleri, sinir sistemi ve hipotalamus arasındaki bu iletişim sürecine termoregülasyon denir. Bir köpeğin termoregülasyon yeteneği, tüy kalınlığı ve uzunluğundan ve mevcut vücut yağının miktarından da etkilenir.
Köpeğinizin termoregülasyon yeteneği kaybolduğunda, bu yaşamı tehdit eden bir durum haline gelir çünkü köpeğinizin vücudundaki hücreler normal şekilde çalışmaya devam edemez. Termoregülasyon yeteneğini bozabilecek ve hipotermiye neden olabilecek birkaç koşul vardır.
Primer Hipoterminin Nedenleri
İkincil Hipoterminin Nedenleri
Bazı köpekler, maruz kalmayla ilişkili hipotermi açısından diğerlerinden daha yüksek risk altındadır. Bunlara yaşlı köpekler, köpek yavruları, küçük köpekler ve kısa veya ince tüyleri olan köpekler dahildir. Tüm bu faktörler, özellikle bir arada olduğunda, sıcaklıklar düştüğünde köpeklerin kendilerini sıcak tutmasını zorlaştırır.
Veteriner hekimler genellikle anestezi ve ameliyat için hastanede yatan köpeklerde hipotermiyi önlemek veya tedavi etmek için önlemler almak zorundadır. Köpekleri anesteziye almak için kullanılan ilaçlar ve prosedürler, deri ve solunum yolu yoluyla artan ısı kaybına yol açabilir ve vücudun uygun şekilde tepki verme yeteneğini azaltabilir.
Ameliyat daha fazla ısı kaybına neden olabilir çünkü:
Hasta ve yaralı köpekler de hipotermik olma riski altındadır. Böbrek hastalığı, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, bazı zehirlenme türleri ve travmaya bağlı kanama gibi sağlık sorunlarının tümü ısı kaybına veya vücut ısısını düzenleyememeye yol açabilir.
Hipotermi, vücut ısısı, semptomlar ve yakın zamanda soğuk bir ortama maruz kalma, bir hastalık, yaralanma veya şok geçirme ve anestezi prosedürü geçirme gibi durumlardan vücut sıcaklığının ölçülmesi ile teşhis edilir. Veteriner hekiminiz, vücut ısısını, kalp atış hızını, solunum hızını ve diğer göstergeleri değerlendirmek de dahil olmak üzere köpeğinizin muayenesini yapacaktır. Köpeğinizin vücut ısısı çok düşükse, bazen özel termometreler kullanılmalıdır.
Hipotermili köpeklerin yeniden ısıtılması gerekir, ancak süreç yavaş yavaş gerçekleşmelidir. Yanıklara yol açabilecek aşırı ısı yaydığından veya cilde çok fazla kan akışı yönlendirerek şoku kötüleştirebileceğinden ısıtma yastığı kullanılmamalıdır.
Köpeğinizin hipotermisi varsa yapmanız gerekenler:
Köpeğiniz kliniğe geldiğinde, veteriner hekiminiz daha agresif ısınma teknikleri uygulayabilir. Hipotermik köpeklere ısıtılmış intravenöz sıvılar verilebilir. Isınmış sıvılar bir köpeğin karnına, midesine ve kolonuna infüze edilebilir ve nefes almaları için ısıtılmış ve nemlendirilmiş oksijen verilebilir. Veteriner ekibi, köpeğinizin vücut ısısını, kalp atış hızını ve ritmini, oksijenlenmesini, kan-glikoz seviyelerini ve diğer birçok parametreyi yakından izleyecektir, böylece sorunlar ortaya çıktıkça yönetilebilir.
Hastalık veya yaralanma sonucu hipotermi gelişen köpekler için altta yatan herhangi bir sağlık sorununa yönelik ek tedaviler gerekli olacaktır.
Hipotermi şüphesi olan köpekler acil veteriner hekim tedavisi almalıdır. Hipotermi, elektrolit dengelerini korumak ve metabolik fonksiyonları izlemek gibi hastayı yeniden ısıtmak ve destekleyici bakım ile tedavi edilir.
Yeniden ısıtma, hipoterminin ciddiyetine bağlı olarak üç farklı yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilir: ısıtılmış IV sıvıları ve ılık lavmanlar gibi tedaviler, hava ısıtma sistemi kullanılarak aktif yüzey yeniden ısıtma ve sirkülasyonlu ısıtma su battaniyeleri ve battaniyeler kullanarak pasif yüzey ısıtma.
Hafif ila orta derecede hipotermisi olan köpekler, uygun tedaviyi hızla aldıkları sürece hayatta kalmalıdır. Şiddetli hipotermi daha kötü bir prognoz taşır, ancak kısmen düşük sıcaklıklar vücuttaki hücrelerin oksijen ve enerji ihtiyaçlarını azalttığı için bazı köpekler komada olsalar bile yeniden canlandırılabilir. Bir köpeğin yeniden ısınmaya nasıl tepki vereceğini denemeden bilmenin bir yolu yoktur, bu nedenle her zaman hipotermik bir köpeği veteriner hastanesine mümkün olduğunca çabuk götürmelisiniz.
Birincil hipotermiyi önlemek için köpeğinizin soğuk ortamlarda sıcak kalmasını sağlayın. Hava sıcaklığı düştüğünde köpeğinizi içeride tutun ve tüyleri ıslanırsa hemen kurutun. Yatak takımlarını ve battaniyelerini de kuru tutun ve kış aktiviteleri yapıyorsanız her zaman sıcak, kuru barınaklara erişebildiklerinden emin olun.
Tüm köpekler hipotermi yaşayabilirken, aşağıdakiler dahil bazı köpekler daha büyük risk altındadır:
Kışlık ceketler ve patikler köpekleri sıcak tutmaya ve hipotermiyi önlemeye yardımcı olabilir. Ve unutmayın, bir köpek soğuğa alışık değilse, termoregülasyonu daha zor olacaktır.
Hafif hipotermisi olan köpekler hemen tedavi edilirse iyileşme şansları yüksektir. Daha şiddetli hipoterminin komplikasyonlara ve ölüme yol açması daha olasıdır, bu nedenle ilk etapta hipotermiyi önlemek ve erken semptomları tanımak köpeğinizin hayatta kalması için çok önemlidir. İkincil hipotermi vakalarında iyileşme, altta yatan durumun ciddiyetine bağlıdır.
Bir köpeğin vücut ısısı 37°C’nin altına düştüğünde , hipotermi başlar.
Köpekler için ortalama vücut ısısı, insanlar için normal olandan daha sıcaktır. Köpekler için ortalama vücut ısısı 38-39.2°C’dir.
Basitçe söylemek gerekirse, hipotermi, bir köpeğin vücut sıcaklığının normalden önemli ölçüde düşük olduğu durumu tanımlar. Bununla birlikte, vücut sıcaklığındaki düşüş, köpeğin sağlığını riske atacak bir durumdur. Soğuk olmak hipotermik olmakla aynı şey değildir.
Köpeği sıcak bir binaya veya araca alın ve battaniyeye, havluya, paltoya veya elinizde olabilecek herhangi bir şeye sarın. Bir çamaşır kurutma makinesine veya benzeri bir şeye erişiminiz varsa, yardımcı olması için battaniyeleri de ısıtabilirsiniz. Köpeğin yanına ılık su şişeleri yerleştirin, ancak şişe ile köpeğin derisi arasında birkaç kat kumaş bırakın. Hemen en yakın veteriner kliniğine gitmelisiniz. Köpeğinizin hipotermiye neden olabilecek altta yatan bir hastalığı varsa, bu durumun tedavisi için veteriner hekiminiz tarafından verilen tüm talimatları uyguladığınızdan emin olun. Köpeğinizin sağlığını izlemek için düzenli takip randevuları planlamalısınız.
Farklı köpekler, boyutlarına, yaşlarına, sağlık durumlarına, tüy tiplerine ve diğer faktörlere bağlı olarak farklı sıcaklıklarda hipotermi riski altındadır. Genel olarak, çok rüzgarlı olmadıkça veya köpek ıslanmadıkça, 7 derecen’nin üzerindeki sıcaklıklar çoğu köpek için güvenli olmalıdır. Sıcaklıklar donma noktasının altına düştüğünde köpeğinizin sağlığına özellikle dikkat edin.
Köpeklerde hafif ila orta dereceli hipotermi belirtileri şunları içerir:
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar