Köpeklerde Horner Sendromu Nedir?: Belirtileri Ve Tedavisi

9 Nisan 2023
576
Köpeklerde Horner Sendromu Nedir?: Belirtileri Ve Tedavisi

Horner sendromu, gözün belirli kısımlarını kontrol eden sinirlerin bozulmasıdır. Göz ile beyin arasındaki otomatik fonksiyonlar kopmuştur ve bu nedenle göz düzgün çalışmamaktadır.

Köpeklerde Horner Sendromu nedir?

Horner sendromu, göz ve yüz kaslarının yaygın bir nörolojik bozukluğudur. Durum genellikle aniden ortaya çıkar ve tipik olarak başın bir tarafını etkiler, ancak nadir durumlarda bilateral (başın her iki tarafını da etkileyebilir) olabilir. Horner sendromuna benzer semptomlar üreten başka durumlar da vardır. Veteriner hekiminizin Horner sendromu ile üveit gibi diğer durumları ayırt etmek için gözlemler ve testler kullanması gerekecektir. Doğru teşhis için bir nöroloji uzmanına ihtiyaç duyulabilir.

Horner sendromu herhangi bir köpeği etkileyebilirken, Golden Retriever ve Cocker Spaniel gibi görülme sıklığı daha yüksek olan bazı ırklar vardır. Horner sendromu, gözün belirli kısımlarını kontrol eden sinirlerin bozulmasıdır. Göz ile beyin arasındaki otomatik fonksiyonlar kopmuştur ve bu nedenle göz düzgün çalışmamaktadır.

Köpeklerde Horner Sendromunun Belirtileri

Köpeklerde Horner sendromunun semptomları diğer durumların semptomlarına benzer. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, muayene için veterinerinize başvurun. Veteriner hekiminiz daha fazla teşhis için sizi bir nöroloğa yönlendirebilir.

  • Etkilenen gözde göz kapağının sarkması
  • Etkilenen gözün daralmış gözbebeği
  • Etkilenen gözün batık görünümü
  • Üçüncü göz kapağı, etkilenen gözde yükselmiş görünebilir.
  • Görme bozukluğu olabilir

Köpeklerde Horner Sendromunun Nedenleri

Horner sendromu, gözlerin sempatik sinirlerinin ve çevredeki yüz kaslarının işlev bozukluğundan kaynaklanır. Bu, göz kırpma, kas tonusu gibi normal işlevleri kontrol etmeye yardımcı olan otonom sinir sisteminin bir parçasıdır.

Horner sendromunun birçok nedeni vardır. Disfonksiyon, sempatik yolun boyundan veya göğüsten geçerken hasar görmesinden kaynaklanabilir. Bu, bir ısırık yarası veya künt travma, bir tümör veya intervertebral disk hastalığı gibi bir yaralanmaya bağlı olabilir. Orta veya iç kulak hastalığı (otitis media veya otitis interna) da Horner sendromuna neden olabilir. Yüksek veya çıkıntılı bir üçüncü göz kapağı bezinin diğer nedenleri arasında tetanoz, yüz siniri felci, yüz kası atrofisi ve dehidrasyon bulunur. Bununla birlikte, Horner sendromu genellikle idiyopatik olarak sınıflandırılır , yani bilinen bir nedeni yoktur. Horner sendromunun başlangıcı ani ve uyarı vermeden olabilir. Bazı durumlarda, köpeğin göz semptomlarının yanı sıra aşırı tükürük salgılaması ve etkilenen tarafta yemek yeme güçlüğü olabilir.

Köpeklerde Horner sendromu, gözden beyne giden bir sinir hasar gördüğünde ortaya çıkar. Sinirin hasar görmesine neden olabilecek genel olarak üç şey vardır.

Merkezi Lezyon

Sinir, omurilikten çıkmadan önce bir yerde hasar görmüştür. Kan pıhtıları, omurilik tümörleri, beyin tümörleri veya travma bu bölgede hasara neden olabilir. Tökezleme veya baş eğme gibi diğer nörolojik belirtiler de ortaya çıkabilir.

Preganglionik Lezyon

Omurilik ile sinaps arasında sinir hasarı oluşmuştur. Boyundaki travma veya boyun veya göğüsteki tümörler bu bölgede hasara neden olabilir.

Postganglionik Lezyon

Sinaps ile gerçek göz arasındaki sinir hasar görmüştür. Bu, kulak şiddetli bir şekilde temizlendiğinde veya köpeğin orta kulak hastalığı olduğunda ortaya çıkabilir. Postganglionik lezyonların çoğunun bilinmeyen bir nedeni vardır.

köpeklerde horner sendromu

Köpeklerde Horner Sendromunun Teşhisi

Çoğu veteriner Horner sendromunu klinik semptomlara dayanarak teşhis edecektir. Bununla birlikte, teşhis konulduktan sonra, beyin ile göz arasındaki kesintinin nerede meydana geldiğini bulmak önemlidir. Bu, veterineriniz tarafından yapılabilir veya bir uzmana yönlendirilebilirsiniz.

Köpeğinizin her iki gözüne fenilefrin solüsyonlu göz damlası konulacaktır. Etkilenen göz solüsyona tüm klinik semptomları gidererek yanıt verir ve normal görünürse, hasar postgangliyoniktir. Göz, göz damlasına yanıt vermezse, ek teşhis testleri gerekecektir. Göğüs röntgeni, kan tahlili, radyografiler, gözde farmakolojik testler ve MRI, hasarın yerini belirlemek ve bir tedavi planı belirlemek için gerekli olabilecek testlerden bazılarıdır.

Horner sendromu vakalarının çoğu kendiliğinden düzelir; ancak, altta yatan herhangi bir hastalığı tedavi etmek önemlidir. Göz ve kulak muayenesi, kafatası ve göğüs radyografileri (X-ışınları) ve muhtemelen CT taramaları veya MRI’lar gibi gelişmiş görüntüleme dahil olmak üzere evcil hayvanınızın altında yatan bir neden olup olmadığını belirlemek için yapılacak birkaç teşhis testi vardır. Farmakolojik testler, sorunun kaynağını belirlemeye yardımcı olmak için etkilenen göze yerleştirilen fenilefrin damlalarını içerebilir.

Köpeklerde Horner Sendromunun Tedavisi

Horner sendromu çoğu durumda kendi kendine düzelir. Ancak altta yatan hastalığın tedavisi önemlidir. Horner sendromunun nedeni belirlenemeyen vakalarda, doğal iyileşme genellikle 16 hafta ila 6 ay arasında tekrarlayacaktır.

Altta yatan ciddi bir durum olması durumunda, veteriner hekiminiz ve veteriner uzmanınız semptomları hafifletmek ve altta yatan durumu tedavi etmek için bir tedavi planı belirleyecektir.

Köpeklerde Horner Sendromunun İyileşmesi

Hasarın yerine ve varsa altta yatan duruma bağlı olarak iyileşme süresi değişecektir. Hasarın bilinen bir nedeni yoksa, hastalığın kendi kendine çözülmesine izin vermek en iyisidir. Bu, semptomların ciddiyetine bağlı olarak 16 haftadan 6 aya kadar sürebilir.

Veteriner hekiminiz, altta yatan bir durum bulunduğunda ve bir tedavi planı uygulamaya konduğunda size iyileşme süresini daha iyi anlayacaktır.

 

Sık Sorulan Sorular

Tipik olarak, Horner sendromunun belirti ve semptomları arasında gözbebeği boyutunun küçülmesi, göz kapağının düşmesi ve yüzün etkilenen tarafında terlemenin azalması yer alır.

Horner sendromu ağrılı değildir ve köpeğin görüşünü etkilemez, bu nedenle tedavi gerekli değildir. Bununla birlikte, Horner sendromu altta yatan sinir hasarını gösterir ve nedenin ele alınması gerekebilir

Horner sendromunun kendisinin bilinen bir tedavisi yoktur . İdiyopatik hastalıkların prognozu genellikle iyidir ve tipik olarak 8 hafta içinde ortaya çıkan spontan iyileşme vardır. Bazı hayvanlar sadece kısmen iyileşir ve nüks nadirdir.

Altta yatan patolojik bir neden yoksa görünüm çok iyidir. Durum kendi kendine çözülme eğilimindedir, ancak ciddiyetine bağlı olarak haftalar veya aylar sürebilir.

Lezyon herhangi bir patolojik nedene bağlı değilse, birkaç haftadan 4 aya kadar süren yavaş bir iyileşme beklenebilir.

Golden Retriever ve Collies’in insidansı biraz daha yüksek olmasına rağmen, herhangi bir köpek Horner sendromu geliştirebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.