Köpekler, birisinin veya bir şeyin dikkatleri, sevgileri, oyuncakları veya kaynakları için rekabet ettiğini hissettiklerinde kıskanabilirler. Bu, programlarında bir değişiklik, yeni bir bakıcı veya yeni doğmuş bir köpek yavrusu kadar basit bir şey olabilir. Köpeğiniz kıskançlık belirtileri gösteriyorsa, onun duygularını anlamaya çalışmalı ve ona güvenli bir alan sağlamalısınız. Bu, köpeğinizin duygularıyla olumlu bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Köpeklerde kıskançlık sık görülse de altta yatan neden farklı olabilir.
İçindekiler
Köpekler çok sosyal hayvanlardır ve evde bir kişi diğerine göre öncelik verdiğinde kıskançlık belirtileri gösterebilirler. Bazı durumlarda bu, kötü davranışlara yol açabilir, bu nedenle köpeğinizin bu şekilde hissetmesine neden olan şeyi anlamak için zaman ayırmanız önemlidir.
Bilimsel açıdan bakıldığında yapılan araştırmalar sonucu, köpek sahiplerinin yüzde 80’inden fazlası, evcil hayvanlarına bir kişi veya başka bir hayvan tarafından ilgi gösterildiğinde, ses çıkarma, ajite davranış veya tasma çekme gibi kıskanç davranışlar sergilediklerini bildiriyor. Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, köpeklerin, sahiplerinin başka bir köpeği okşadığını hayal ettiklerinde de kıskanabileceklerini buldu. Araştırmacılar, havlamak, sızlanmak ve ses çıkarmak için manipüle edilebilecek, üzerinde bir köpek olan çok gerçekçi görünümlü bir silindir kullandılar. Köpek sahipleri silindiri okşamayı hayal ettiklerinde, diğer köpeği göremedikleri zaman bile evcil hayvanları kıskançlık gösterdi.
İyi haber şu ki, bu kıskançlığı yönetmenin yolları var. Köpeğinize bolca ilgi ve ödül vererek başlayın ve uygun şekilde davranırlarsa daha fazlasını alacaklarını bilmelerini sağlayın. Ardından, diğer kişi veya diğer köpek etraftayken size dikkat etmeleri ve dikkat etmeleri için onları eğitmeye çalışın. Bu, ilginizi ve sevginizi çekmek için sıralarını beklemeleri gerektiğinde onları görmezden gelmeyeceğinizi anlamalarına yardımcı olacaktır.
Bir köpek sahibini, yavrusunu ya da eşyalarını başkalarından kıskanabilir. Bu nedenle anne köpeğin yanında yavru köpekler ellenmez ya da sevilmez. Özellikle yeni doğum yapmış anneler çok daha hırçın olabilir. Bu koruma içgüdüsü ile de alakalıdır. Köpekler de koruma oldukça yüksek bir duygudur. Sahiplenir, sever ve korurlar. Ancak kıskançlık bazı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle erkenden tedavi için aile üyeleri el birliği ile harekete geçmelidir.
Kıskançlık, birisinin veya bir şeyin sizin istediğiniz şeye sahip olduğu hissine verilen doğal bir tepkidir. Bir başkasının sizin arzuladığınız bir şeye sahip olduğunu görmek acı verici bir duygudur ve genellikle duygularınızın incindiğinin bir işaretidir. Köpeklerde kıskanabilir. Ancak kıskançlık belirtilerini fark edebilmek önemlidir.
Köpeklerde bazı kıskançlık belirtileri arasında mızmızlanma, daire çizme veya diğer köpeğe veya kişiye özlemle bakma ve dikkat çekmek için numaralar yapma sayılabilir. Ayrıca evcil hayvanınızın uygunsuz yerlere çiş yapmasına veya kaka yapmasına neden olabilir ve bu, endişeli veya depresif hissettiklerinin bir işareti olabilir. Neyse ki köpeğinizin sevgisini ve şefkatini paylaşmayı öğrenmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Ancak, bir gecede olmayacak ve sabır ve tutarlılık gerektirecek. Bunun ancak sürekli olarak övgü ve ödüller gibi olumlu pekiştirmeler uygularsanız başarılı olacağını unutmamak önemlidir.
Köpeğinizin hayatındaki yeni bir insanı veya hayvanı kıskandığını düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç işaret var. Köpeğinizin rutinindeki bir değişiklik, yeni bir bebek, oda arkadaşı veya evcil hayvan, köpeklerde kıskançlığı tetikleyebilir.
Adaletsizlik: Köpekler kendilerine adaletsiz davranıldığını düşündüklerinde kıskanırlar. Aralarındaki bağın koptuğunu veya istedikleri ilginin kendilerine verilmediğini düşündüklerinde böyle hissetmeleri doğaldır.
Kaybetme korkusu: Yavrusunu her köpek kıskanır. Bu nedenle sakınır ve saklarlar. Sahiplerinin de sevgisini kaybetmekten korkarlar. Başka bir köpeği ya da insanı sevmelerine dayanamayabilirler. Son olarak kendi eşlerini de kaybetmekten korkarlar. Bu neden ile köpekler kıskanır.
Bölge ya da kaynak koruma: Bekçilik köpeklerin en sevdiği görevdir. Çünkü bölgelerini ve yuvalarını korurlar. Bunun yanı sıra sevdikleri eşyaları da aynı şekilde! Ne yazık ki eşyalar arasında sahiplerinin ayakkabılarının bir teki olabilir. Kaynak koruma, köpeklerde kıskançlığın altında yatan en yaygın nedendir. Bir köpek, evinin ve çok sevdiği eşyalarının çalınma veya ellerinden alınma riskiyle karşı karşıya olduğunu hissettiğinde ortaya çıkar.
Değişim: Değişim, köpeklerin alışkın olduğu bir şey değildir, bu nedenle yeni bir eve taşındıklarında, bir bebek sahibi olduklarında veya başka bir evcil hayvanı onlarla yaşaması için davet ettiklerinde, bu durum onları kıskandırabilir.
Güvensizlik: Köpeğinizin kıskançlık belirtileri göstermesi, kendilerini güvensiz hissettiklerinin bir göstergesi olabilir. Bu, ev değişikliği veya aileye yeni bir ekleme gibi evdeki değişiklikler de dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Bazı güvensiz köpekler, çevrelerini daha fazla kontrol altında hissetmek için nesneleri, yemek kaplarını veya yatakları koruyacaktır. Ayrıca görmezden gelindiklerini hissettikleri için sosyal durumlarda daha agresif veya korkak hale gelebilirler.
Kıskanç bir köpek, oyuncaklarına, mama kabına, uyku alanına ve sahibine yaklaştığınızda size hırlamak gibi saldırgan veya sahiplenici davranışlarla bu davranışı sıklıkla gösterecektir. Bu, evlerini ve ailelerini korumak için doğal bir tepkidir.
Köpeğiniz bu davranışları sergiliyorsa, tıbbi bir sorun olmadığından emin olmak için veterinere götürmeniz önemlidir. Ardından, köpeğinizi eğitmeye başlayabilirsiniz. Köpeğinizin kıskançlık duygusunu yönetmek için ona itaat eğitimi verebilirsiniz. Böylece kıskançlık nedeniyle harekete geçmesini önleyebilirsiniz. Köpeğinize başka biri geldiğinde oturmayı, kalmayı veya uzanmayı öğretmek, sevdiğiniz biri tarafından sevildiğinizde meydana gelebilecek kargaşayı ve saldırgan davranışları azaltmaya yardımcı olabilir.
Atıştırmalıkları, “otur” ve “kal” gibi davranışları pekiştirmek ve köpeğinizin bu davranışların iyi olmadığını anlamasına yardımcı olmak için kullanabilirsiniz. Köpeğinizin davranışları daha ciddiyse, kıskançlığını nasıl yöneteceğinizi ve onu sakinleştirmeyi öğrenmek için profesyonel bir eğitmene danışabilirsiniz. Bu bir gecede olmayacak, ancak tutarlılık ve sabırla çabaya değecektir.
Yeni bir köpek veya aile üyesini tanıtmak, hem yeni köpek hem de mevcut köpeğiniz için çok önemlidir. İlk başta gergin ve heyecanlı olabilirler, ancak zamanla değişikliklere uyum sağlamalı ve ailenin düzenli bir üyesi haline gelmelidirler. Mevcut köpeğiniz ve yeni köpeğiniz daha önce tanışmamışsa, onları tarafsız bir yerde tanıtmayı düşünün. Onlarla yerel bir parkta buluşmayı deneyin. Tasmalı olmalı ve birbirlerini koklamalarına izin verilmelidir, ancak gerekirse onları ayırabilirsiniz.
Başka bir seçenek de, yeni köpeğin evinize gelmesini ve bahçede yürüyüşe çıkmasını sağlamaktır. Geri döndüğünüzde, her iki köpeğe de ödül verin ve evde hoş karşılandıklarını bilmelerini sağlayın. Bu, mevcut köpeğiniz için korkutucu bir şey olsa da, saldırganlığa dönüşebilecek bölgesel davranışlardan kaçınabilmeniz için ikisini olumlu bir şekilde tanıtmak önemlidir. Özel yapım köpek kemikleri gibi değerli ikramlar sunmadan önce her iki köpeğin de pozitif bir ilişki kurmasını bekleyin.
Köpeğinizle bir bebek tanıştırmak da korkutucu bir deneyim olabilir, çünkü henüz çok küçükler ve henüz çok fazla sosyal beceri geliştirmemiş olabilirler. Köpeğinizi bebeğin battaniye veya emzik gibi kokularına alıştırarak başlayın. Ne olursa olsun köpeğin bebeğe çok fazla yaklaşmasına izin vermeyin. Asla yalnız bırakmayın. Her olumlu davranış için köpeğinizi ödüllendirin.
Kıskanan köpek hırlayabilir, dişlerini gösterebilir ve kısacası saldırgan davranışlarda bulunabilir. Bunların yanı sıra daha pek çok davranış sorunu görülebilir. Sahiplerini takıntı haline getirerek onları sürekli takip edebilir. Bu nedenle eğitim ile kıskançlık duygularını yönetmek gereklidir.
Anne köpek yavrusunu herkesten kıskanabilir. Sahipleri için canlarını vermeyi düşünmeyen patili dostlar yavrularını sahiplerinden kıskanabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde anneleri sevmek ve yavruları annelerinden ayırmamak gerekir.
Köpekler en çok sahiplerini kıskanır. Bu nedenle birçok araştırma yapılmıştır ve köpeklerin %80’inde kıskançlık belirtileri ortaya çıkmıştır. Kalan kısım belki de çok fazla belirti göstermemiş ama onlar da kıskanmış olabilir. Bu nedenle erkenden eğitim ve sosyalleştirme köpekler için çok önemlidir.
Köpeğiniz kıskançlık belirtileri gösteriyorsa, sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmeniz önemlidir. Evcil hayvanınıza yeterince ilgi gösterdiğinizden veya doğru miktarda egzersiz yaptıklarından emin olmak kadar basit olabilir. örneğin aileye yeni bebek geldiğinde köpekler kıskanabilir. Bu durumda ailedeki herkesin eşit olduğunu öğreterek, köpeğinizin sevgisini paylaşmayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu, her bir kişiyle bire bir zaman geçirmelerine izin vererek veya evdeki diğer köpeklerle oyun oynama veya birlikte koşma gibi eğlenceli bir şekilde etkileşime girmelerini sağlayarak yapılabilir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar