Korkak kediler nasıl kendine güvenecek şekilde eğitilir?

4 Temmuz 2021
10710
Korkak kediler nasıl kendine güvenecek şekilde eğitilir?

Korkak bir kedi ile yaşamak gündelik hayat içerisinde bazı önemli problemler yaratabilir. Evinizi ziyaret eden arkadaşlarınızdan kendi gölgesine varıncaya kadar kediniz, gördüğü herkese tıslayabilir ya da her kapı çaldığında yatağın altına saklanabilir. Bu farklılıklar karşısında özgüvensiz davranışlar sergileyen kedilerde günden güne davranış bozukluğu görülürken aşırı tepkilerden kaçınan kedilerde ise hayat kalitesinde artış gözlenir, verilen eğitimleri daha çabuk algılayabilir.

Sizlere bu yazımızda, korkak kedileri nasıl geri kazanabiliriz ve onlara nasıl yaklaşması konusunda detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Korkak Kedilere Özgüven Kazandırmanın Yolları

Kedilerinize özgüven kazandırarak bu korkularını yenebilir hem diğer hayvanlara hem de insanlara karşı daha uyumlu olmasını sağlayarak kendilerine güvenmelerine yardımcı olabilirsiniz. Kedinizin cesur ve gözü pek bir karaktere bürünmesi için ona verebileceğiniz eğitimin detaylarını sizler için yazdık.

Kedinize Sakin Bir Ortam Yaratın

Kediler, doğası gereği son derece temkinli ve gözlemci bir yapıya sahiptirler. Sosyalleşmek ve etrafı keşfetmekten önce çevresindeki her şeyi analiz etmesi ve güvenilir olduğuna kanaat getirmesi gerekir. Ürkek bir kediniz varsa ona zaman tanımak önemli iken aynı zamanda onu cesaretlendirecek hamlelerde bulunmak da son derece faydalıdır. Kedinize, kendisini güvende hissetmesi için ve aynı zamanda gerektiğinde uzaklaşabileceği sakin alanlar oluşturun. Evinizin büyüklüğü fark etmeksizin kediniz için minimum bir alanda dahi bunu yapabilir, pencere ya da duvara monte edilen kedi mobilyalarından da yardım alabilirsiniz.

Aynada Kendini Gören Kedi

Kedinizin Alanına Saygı Gösterin

Kediler, bulundukları alanı benimsemek için zamana ihtiyaç duyarlar. Bir süre sonra kendi alanını işaretleyen ve içerisinde rahat eden kedinize saygı duymanız gerektiğini unutmayın. Özel olarak kediniz bir bölgede oturmayı ya da uyumayı da seviyor olabilir. Aynı zamanda kendi minderi, kulübesi ya da oyuncakları bulunan alanı da benimsemiş ve çok sevmiş olabilir. Bunların yerlerini sıklıkla değiştirmek, her seferinde farklı bir yerde uyuması ya da oynaması için onu zorlamak, örneğin üzerinde yattığı minderini evin alakasız taraflarına koymak onu rahatsız edecektir. Kediler, bağımsızlıklarına düşkündürler. Sizden ilgi istediğinde ya da bir ihtiyacı olduğunda yanınıza gelecektir. Onu zorlamayın, kendi kararlarını vermesine izin verin.

Kediler Alışkanlıklarına Bağlıdırlar

Kedilerin alışkanlıklarına büyük ölçüde bağlı olan bir canlı olması, herhangi bir nedenle mekân değişikliğine maruz kaldığında kendisini güvensiz hissetmesine neden olabilir. Yeni sahiplenilen veya taşınma nedeniyle ev değişikliğine maruz kalan bir kedi daha önce alışmadığı ortamı tahlil eder ve kendisi için risk oluşturabilecek her şeyi gözlemler. Kedinizi, diğer kediler ile mukayese ederek canını sıkmak, ona bağırmak ve cezalandırmak anlamsız olacaktır. Onu sevdiğinizi belli ederek kedinizin kendini iyi hissetmesini sağlayın. Gereken süre sonunda kediniz, çevreye ve yeni yaşam alanına alışarak daha uysal ve kendisine daha güvenli olacaktır. Bknz: Tatil veya ayrılık kaygısı nedeniyle evden uzak kalan kedilerde yaşanan davranış bozuklukları

Kediler ve Kişilikleri

Tıpkı insanlarda olduğu gibi her kedi kendi kişiliğine sahiptir. Bazı kediler her ne kadar eğitim alsalar da diğer kediler ile kıyaslandığında daha çekingen olabilirler ve aynı şekilde bazı cesur kediler ise ayrıntılı bir eğitime tabi tutulmadan dahi beklenen davranışları sergileyebilirler. Kedi eğitimi ve bakımı sanıldığı kadar zor değildir çünkü kediniz hâlihazırda evcilleşmiş bir familyadan gelir. İnsanlar ile yaşama konusuna meyilli olan kediler, gerekli güveni kazandıktan sonra kendilerini daha rahat hissedecek ve özgüvenlerini kazanacaklardır. Ancak elbette içgüdüsel olarak uysal bir kediyi eğitmek hırçın kedilere oranla daha kolay olacaktır.

Kedinize Bağırmak Çözüm Değildir

Kedilerin davranışlarını sürekli olarak takip etmek her ne kadar kedi sahiplerine cazip geliyor olsa da bu, yapılabilecek pek de doğru bir davranış değildir. Kedinizi bir çocuk gibi düşünmek nasıl davranmanız gerektiği konusunda size yol gösterici olacaktır. Onu sürekli baskı altında hissettirmeyin. İçgüdüleri, takip edildiğini anlayacak kadar gelişmiştir. Stresi azaltmak kedinizin özgüven kazanması için gereklidir. Kedinize asla bağırmayın ya da ona öfkelenerek cezalandırma yoluna gitmeyin. Tüm bunları yapmak, onu daha çok stres altına sokacaktır. Kediniz ile konuşmak ve doğru beden dilini sergilemek önemlidir. Onunla konuşurken sert bir dil ile fakat bağırmadan iletişim kurun. Rahat bir ortam hem kediniz hem de sizin için sakinliği ve mutluluğu beraberinde getirecektir.

Kediye Bağıran Çocuk

Birden Çok Kediniz Varsa Dikkatli Olun

Evinizde birden çok kediye bakıyorsanız, özgüveni daha az olan kedinizi korumanız gerekebilir. Diğer kediler, karşısındaki hayvanın ne hissettiğini kolaylıkla sezebilir. Bu nedenle korkan bir kediyi hedefleri haline getirebilirler. Unutmayın ki onlar vahşi doğanın bir kuralı olan doğada yalnızca güçlü olanın yaşamaya devam edebileceği bilincinde canlılardır. Bu ilkel dürtü daha güçlü olan kedilerin diğer kedi ya da kedilere saldırması anlamına gelir. Korkmuş bir kedi algılanan bir tehditten uzaklaşamazsa, kendisini savunmak için saldırganlığa başvuracaktır. Peki, korkak bir kedi nasıl alıştırılır?

Korkan kedinizi gerektiği takdirde diğer kedilerden uzaklaştırmalı ve onun için ayrı bir alan yaratmalısınız. Başlangıçta kedilerin kaynaşma süresinde siz de yanlarında olun. Özgüveni düşük olan kedinize karşı agresif davranışlar sergileyen kedi ya da kedilerinizi, gösterdikleri şiddet sebebi ile uyarın ve onların bunun farkında olmalarını sağlayın. Yapacağınız uyarılar kesinlikle vurmak ya da bağırmak ile alakalı olmamalıdır. Sert bir ses tonu ile kendinizi ifade etmek, diğer kediye saldırdığı takdirde onu alarak ortamdan uzaklaştırmak iyi bir fikir olabilir. Saldırıya maruz kalan korkak kedi kaçıyor ise onu kucağınıza almak suretiyle okşamak ve ona ilgi göstermek kendisini sakinleştirerek güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Arkadaşlarınızın Kedinizi Beslemesine İzin Verin

Evinize sık sık gelen arkadaşlarınız ile kediniz arasında bir gerginlik varsa uzun vadede bir takım sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Kedinizin tırmalama, ısırma ya da tıslama gibi saldırgan tavırlar sergilemesini istemiyorsanız arkadaşlarınızın kedinize yemek vermesi iyi bir ilişkinin temellerini atmasını sağlayabilir. İlk adımda kediniz yabancı olarak nitelendirdiği birinin elinden yemek yemek istemeyebilir. Arkadaşınız, yemeği alarak mama kabına doldurabilir ve daha sonra birkaç adım geri çekilerek kedinin yemek yemesi süresince yanında durabilir. Zamanla kedi yemek yerken onu okşamak, mama kabını kucağına alarak kedinin yemesini beklemek, yeterli yakınlık sağlandığında elinden dahi yemek yemesini beklemek kedinizin daha girişken olması yönünde cesaretlenmesini sağlayacaktır. Bu sayede ilerleyen dönemlerde kediniz yabancılara karşı daha da özgüvenli olacaktır.

Kedinizi Ödüllendirmek Onu İyi Hissettirir

Köpeklerde olduğu gibi kedileri de ödüllendirmek, onları önemli ölçüde motive edecektir. Kendini iyi hisseden bir kedi, gergin olmaktan uzak davranışlar sergiler. Ödüllendirme konusunda sınırları siz belirleyebilir ve yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. Yeni alınan bir oyuncak, ödül mamaları, kedinizin sevdiği bir yiyecek ve hatta sizin yaptığınız oyuncakları kullanarak kediniz ile birlikte oynamak dahi teşvik edicidir. Kendini güvende hisseden bir kedi oyun oynamaya daha heveslidir.

Utangaç Kedi

Kediniz Fazlasıyla Utangaç İse Ne Yapmalısınız?

Kediniz, normale oranla fazla utangaç olabilir. Bu durumda onu daha rahat hissettirmek için özenli davranmanız gerekir. Çoğunlukla bu süreç, fazla utangaç kediler için daha uzun ve meşakkatlidir. Dolayısıyla her seferinde adım adım ilerleyin ve kedinizin kendi güvenini kazanması için sabırlı olun. Kucağınıza gelmek istemeyen kedinizin yaşam alanına gün geçtikçe birer adım yaklaşın, örneğin bilgisayarınız ile ilgilenecekseniz kedinizin uyuduğu bölgeye yakın bir yere yerleşin ve işlerinizi tamamlayın. Gün ve gün tekrarlanan bu eylemler, kedinizin size alışması ve yakınlaşması için yararlı olacaktır. Kediniz ile konuşmak son derece yararlıdır. Onunla yumuşak tonlarda, cesaret verecek şekilde konuşun. Yalnızca kediniz izin verdiği ölçüde onları okşayın ve boyun gibi keyif aldıkları noktalara dokunun.

Farklı Ortamlara Alışması İçin Kedinizi Cesaretlendirin

Kediniz belirli durumlarda aşırıya kaçan reaksiyonlarda bulunuyorsa bu korkularının üzerine gidin. Örneğin yabancı biri eve girdiğinde kediniz ekstrem seviyede tedirginlik belirtileri gösteriyor ise onunla ev ziyaretlerine gidebilirsiniz. Yabancı biri ile karşılaştığınızda kediniz kucağınızda iken onlar ile selamlaşın, tokalaşın ve iletişim kurun. Kediniz kucağınızda durmak istemiyorsa yabancı kişi ile iletişim kurduğunuzu görmenizi sağlayın ve daha sonra kedinizin yanına giderek onu sevin. Bu gibi durumlar zaman alabilir fakat düzenli olarak görüştüğünüz aile üyeleri ya da arkadaşlarınız ile kediniz arasında bağ kurmanızı sağlar.

Stres Kedinizde Davranış Değişikliklerine Neden Olabilir

Kedinizin çekingen tavırları size zararsız gibi gelse de sürekli endişe etmesi ve stres altında olması, onu hasta edebilir. Örneğin, stres idrar yolu enfeksiyonuna (sistit) neden olabilir ya da mevcut rahatsızlığı ileri boyutlara taşıyabilir. Kedinizin stres seviyesini azaltmak daha kaliteli bir hayat yaşamasını sağlar. Kedinize oyun alanları oluşturabilir, korkularını yenmesi konusunda onu cesaretlendirebilirsiniz. Özellikle tırmalama alanları, kedilerin streslerini atmaları konusunda yardımcı olur. Bunu, poligona atış yapmaya giden insanlara benzetebilirsiniz. Bknz: Kedilerde stres nasıl anlaşılır?

Kedi Davranış Uzmanı

Kediniz İçin Bir Uzmandan Desten Alın

Tüm yöntemleri sabırla başarılı bir şekilde denediniz ancak gözle görülür bir sonuç alamadıysanız o halde veteriner ya da bir kedi eğitmeninden yardım almanız gerekebilir. Veterineriniz gerekli gördüğü takdirde kedinize ilaç takviyesi yapabilir. Ancak bunların yalnızca size yardımcı olacağını, en önemli şeyin kediniz ile kurduğunuz iletişim olduğunu unutmamalısınız. İlaç tedavisi genellikle sonsuza kadar kullanılmaz ve yan etkileri olabilir. Bu çözümler, kediye korkularıyla başa çıkmanın daha iyi yollarını öğreten davranış değişikliği, karşı koşullandırma ve duyarsızlaştırma teknikleriyle eşleştirildiğinde en iyi şekilde çalışır.

Kedinizi mutlu etmek için onun neleri sevdiğini bulmak ve nelerden korktuğunu anlamak önemlidir. Sevdiği oyun ve yemekler ile onu mutlu edebilir, korktuğu noktaları tespit ettikten sonra üzerine giderek daha cesur olmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizi en iyi tanıyan kişinin siz olduğunu ve minik dostunuzun en iyi iletişimi de sizinle kurabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Kedinizin korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olmak hem sizin hem de onun daha kaygısız ve mutlu olmasını sağlayacaktır.

Daha önce hiç korkak bir kedi sahiplendiniz mi? Ya da bir travma veya hastalıktan dolayı özgüvenini yitiren bir kedi? Korkan kedinize eski özgüvenini kazandırmak için nasıl bir yaklaşımda bulundunuz, ne tür metotlar uyguladınız? Aşağıdaki yorumlar kısmından tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Işık Durukan
Haz 29, 2023 / 21:54

Merhaba. Ben bir yaşında bir kedi sahiplendim. Benden önceki sahibi dört ay boyunca uğraşmış ama alıştıramamış. Evde bir kedim var kolay alışır diye düşündüm. Ama iki şudur ne yaptıysam olmadı. Diğer canlılara karşı yakın, evdeki kedim uysal, sürekli onun yanına gidiyor. Ama insanlardan çok korkuyor. Ne yapacağımı bilemedim.


Veteriner Hekim
Haz 30, 2023 / 19:16

Yeni kedinizin ne kadar süredir sizde olduğunu bilmiyorum ama yakın zamanda sahiplendiyseniz ona biraz zaman tanımanız gerekiyor. Üstüne gitmeyin zorla sevmeye kucaklamaya çalışmadan onunla oyunlar oynayarak sevdiği ödüllerden vererek aranızda bir bağ oluşmasını sağlayabilirsiniz. Diğer kedinizin size olan güvenini görmesi de süreci kolaylaştıracaktır.


Songül Tuna
Tem 15, 2023 / 00:52

İyi akşamlar benim erkek bir kedim var tekir cinsi daha 20 gunluktu onu sahiplendim 5.yilimizdayiz ve bundan 5 gün önce davranışlarında ciddi değişikler oldu çok cesurken ve korkusuzken ne olduysa herşeyden korkar oldu ve en ufak bir seste hemen irkiliyor 😔 onunla zaman geçirmek isterken o istemiyor yalnız kalmak istiyor onu kucağıma aldığımda evin içinde gezdirdigimde sanki birşey olacakmış gibi kucagimdan inmek istemiyor en sevdiği oyunu oynatmak istedigimde hmn pes ediyor ve bu durum beni çok üzüyor sizden ricam ben kedimi ( adı SEZAR ) nasil bir yol izleyip eski neşesi ve cesaretine kavusturabilirim
Şimdiden tşk. Ederim size


Veteriner Hekim
Tem 16, 2023 / 19:37

Merhaba kediniz,n yaşadığı davranış değişikliği ani bir durum ise altında bir sağlık problemi yatmadığından emin olmak için onu veteriner hekiminize muayene ettirmeniz iyi olacaktır. Bunun dışında siz yokken yaşadığı bir travma da durumu tetiklemiş olabilir. Bazı sakinleştirici takviyelerden yardım alabilirsiniz ancak bunun için de veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Geçmiş olsun.


Başak
Tem 15, 2023 / 23:36

Merhaba yaklaşık 5 ay önce barınaktan bir kedi sahiplendim. Sahiplendiğimde yaklaşık 1.5 aylıktı ve bir kolu ampute edilmişti. Ameliyat olalı 1 hafta olmuştu ve insanlardan çok korkuyordu çok tedirgindi. 5 ay geçmesine rağmen hala yaklaştırmıyor kendine. Temastan çok korkuyor. Sadece parmak ucumdan yaş mama yedirebiliyorum yeni yeni ama genelde elimle mama vermeye çalıştığımda vuruyor, tırmalıyor. Oyun oynuyoruz yanımıza da geliyor hatta mesafeli de olsa yakınımızda uyuyor ama hiçbir şekilde aramızdaki duvarı aşamıyoruz. Çok çaresiz kaldım. Öneriniz var ise çok çok mutlu olurum. Teşekkürler


Veteriner Hekim
Tem 16, 2023 / 19:34

Kediler için bazı stres azaltıcı feromonlar mevcut. Bu feromonlara şans verebilirsiniz. Bu feromonlar oda spreyi veya difüzör şeklinde bulunabiliyor.


Hande
Kas 12, 2023 / 13:43

Merhaba , kedimi kaybettim ona benzeyen bir kedi sahiplendim ,sahibi ölmus, 2 gun oldu kedi cok urkek yatagin altindan cikmiyor devamli tisliyor mama ve su koyuyorm yiyor yaklastirmiyor yaklasmaya calisirken pati atiyor evde 1 de sagir kedim var, ne onerirsiniz


Veteriner Hekim
Kas 22, 2023 / 13:43

Merhaba öncelikle sabırlı olmalı ve yeni kedinize eve alışması için fırsat tanımalısınız. Bu süreçte mama su ve kum imkanlarıı kolay ulaşabilir yerlerde bulundurmalı ve diğer kedinizle bir süre bir araya getirmemelisiniz. Kedinin önce size alışması sonra diğer kediye alışması daha kolay olacaktır.


Merve
Kas 30, 2023 / 22:14

Merhaba kedimi sahipleneli 1 yıl oldu sahiplendğimde 4aylıktı, inanılmaz korkaktı geldiğinde, aile bireylerine alıştı ancak başka hiçkimseyi kabullenemiyor yani başkalarına karşı hala aşırı korku yaşıyor. Apartmandan ses gelse yatakların içine giriyor. Misafir geldi yatılı, 2 gün çıkmadı oldğu yerden, hayatımızı ve hayatını çok zorlaştırıyor, ne yapacağımı bilemiyorum çok da üzülüyorum yardıma ihtiyacımız var


Veteriner Hekim
Ara 2, 2023 / 13:16

Merhaba kedilerde stresi azaltan bazı kedi feremonları ve bitkisel takviyeler mevcut. Veteriner hekiminizden bunlar hakkında bilgi alarak kedinize uygun bir destek ürünü verebilirsiniz. Yine de bazı kediler diğerlerine göre daha korkak ve streslidir. Bu takviyelerinizle bile tam bir kontrol sağlayamayacağınızdan mümkün olduğunda stres faktörlerini kısıtlamaya çalışmalısınız.


Sümeyra
Oca 3, 2024 / 15:58

Merhabalar kedimi getirelim 3 gün oldu,annemlerde kaliyodu, çok mutlu,enerjiyle saglikliydi yeni kişiler geldiğinde gayet girişken.annemlerde de 1 hafta kaldı sadece suan benim evime getirdim sürekli uyuyo,insanlardan kaciyo,yanıma bile gelmiyo


Veteriner Hekim
Oca 23, 2024 / 16:15

Merhaba kedinize yeni ortamına alışması için biraz zaman tanımalısınız.


Hatice
Şub 16, 2024 / 21:11

Merhaba bir kedi sahiplendim 1 hafta kadar olacak.bahçemizde yüksek tellere asılı kalmıştı kendim gördüm itfaiye eşliğinde kurtardık. Yaklaşık 2 hafta belediyenin veteriner kliniğinde kaldı arka bacağını kesmek zorunda kalmışlar. Sokağa bırakacaklardı 3 bacağının kaldığını öğrenince ben sahiplendim ama kendisi çok ürkek. Tek bildiğim dişi olduğu. Bizden saklanıyor,ben de olabildiğince kendi haline bırakıyorum. Mama,su ,kum gibi ihtiyaçları yanında ama saklandığı yerden nadiren çıkıyor ve hangi aşıları var veya yok bilmiyorum. Tam olarak ne yapmam gerekiyor rica etsem bana bilgi verebilir misiniz lütfen, özellikle aşıları için veterinere götürmek istiyorum ama nasıl yapıcam bilmiyorum


Veteriner Hekim
Şub 22, 2024 / 09:19

Merhabalar çok geçmiş olsun. Yaşadığı bu travmadan sonra bir süre ürkek olması saklanma isteği normaldir. Özellikle sokak hayvanı olduğu için eve alışma süreci de onu zorlayacaktır. Bu süreçte ona yardımcı olmak için kedilerde stresi azaltan feromonlar ve gerekli takviyeler için veteriner hekiminizle iletişime geçebilirsiniz.