Yeni bir yavru kedi sahiplendiyseniz, bilmeniz gereken en önemli hususlardan biri yavru kedinizin nasıl ve neyle beslenmesi gerektiğidir. Tabi buna ek olarak kedilerin yememesi gereken şeyler de bilinmelidir. Hele ki söz konusu bir yavru kediyse, daha da özenli davranmak gerekir.
Kediniz, zaman zaman yemeğinize ilgi gösterir ve tadına bakmak isteyebilir. Bunun için size masum gözlerle bakıp, miyavlayabilir. Ama siz yine de ona kendi yemeğinizden asla vermemelisiniz. Zira yemeğinizde bulunan herhangi bir şey onun sağlığına zarar verebilir.
Bunun yanı sıra ödül mamalarıyla kedinizi sürekli beslemek de iyi bir fikir değildir. Ödül mamaları azar azar verildiği takdirde bir anlam ifade eder. Aksi halde sürekli ödül maması yemek isteyecektir.
Bu gibi bilgiler, kedi sahiplerinin aklında bulundurması ve dikkat etmesi gereken önemli hususlardır. Bazı yiyecekler var ki kedilerin zehirlenmesine kadar pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Gelin bakalım yavru veya yetişkin kediler için zararlı yiyecekler nelermiş?
İçindekiler
Soğan, sarımsak, arpacık soğanı ve yeşil soğan kediler için oldukça zararlıdır. Zira soğan, sarımsak ve türevleri, kedinizin kırmızı kan hücrelerine zarar verip, kansızlığa neden olabilir.
Bu yiyecekler çok fazla tüketildiğinde genellikle zehirlidir; ancak soğan çorbası veya sarımsak tozu gibi konsantre soğan veya sarımsak formlarına maruz kalmak da toksik olabilir. Bazen çok küçük miktarlarda tüketildiğinde de mide bulantısı ve ardından kusma yapabilmektedir. Kesilmeyen bir kusma mevcutsa veteriner hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir.
Eğer kediniz soğan veya sarımsak yediyse ve uyuşukluk, halsizlik, iştahsızlık, soluk diş etleri ve turuncudan koyu kırmızıya kadar idrar belirtileri taşıyorsa derhal veterinere götürülmelidir.
Çiğ yumurta veya çiğ et tüketimi, tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de salmonella (bakteri) veya E. Coli zehirlenmesine (gıda zehirlenmesi) yol açabilir. Hastalığın semptomları değişiklik göstermekle birlikte kusma, ishal ve uyuşukluk şeklinde belirir. Çiğ yumurta içindeki avidin isimli protein sebebiyle, vücutta biotin vitamini yeterince emilemez. Biotin eksikliğinde deri-tüy sağlığı bozulur, ayrıca mide bulantısı halsizlik, kansızlık ve kas ağrıları görülür.
Bunun yanı sıra kemikler de kedilerin sağlığına çeşitli zararlar verebilir. Kemik parçası boğazlarına takılıp, onları boğabileceği gibi, sindirim sistemini yaralayabilir veya dişlerine zarar verebilir. Dolayısıyla kedilerinizi bu çiğ yiyeceklerden ve kemiklerden uzak tutmalısınız.
Hemen herkes çikolatanın köpekler için ölümcül olabileceğini duymuştur; ancak çikolata aynı zamanda kediler için de zehirlidir. Çikolata; kedilerde, kusma ve ishale, yüksek vücut ısısına, kas titremelerine, anormal kalp ritmine, mide rahatsızlığına, artan susuzluğa ve nöbetlere neden olabilen metilksantin denilen bir madde içerir.
Metilksantinler ayrıca kafeinli içeceklerde de bulunur ve bu tür içeceklerden kaçınılmalıdır. Kediniz bu tür gıdalara maruz kalıp, yukarıda adı geçen semptomlardan herhangi birini yaşarsa, onu mutlaka veterinerinize götürün.
Genel bir kural olarak, kediler için bitter çikolata, sütlü ve beyaz çikolatadan daha tehlikelidir. Çikolatanın kedilere verdiği zararlar hakkında daha fazlasını öğrenmek için: Çikolata kediler için ne kadar zehirlidir?
Alkollü içecekler ve alkol içeren yiyecekler kediniz için tehlikeli ve zararlıdır. Bu tip gıdalar, kedilerde; kusma, ishal, titreme, yönelim bozukluğu, solunum güçlüğü, koma ve hatta ölüme neden olabilir.
Kedinizi çiğ hamurdan uzak tutmanız da önemlidir. Çiğ hamur kedinizin midesinde mayalanmaya devam eder ve midede hazımsızlık oluşturur. Kedinizin az miktar bile olsa alkole veya çiğ hamura maruz kaldığından şüphe ediyorsanız, onu hemen veterinere götürmenizde fayda var.
Kediniz süt içmekten zevk alsa da, süt onun için çok da faydalı bir şey değildir. Kediler, sütteki laktozu sindirmekte güçlük çekerler, bu da mide rahatsızlığına veya ishale neden olabilmektedir. Çoğu kedi, yavru olduklarında anne sütündeki laktoza maruz kalır. Yavruyken laktozu daha iyi sindirebilen kediler büyüyünce eskisi kadar bile sindirememeye başlarlar.
Bu nedenle, sindirim sorunu olasılığını ortadan kaldırmak için yavru ve yetişkin kedilerinize süt ve süt ürünleri vermemeye dikkat edin. Daha detaylı bilgi almak için mutlaka okuyun: Kediye süt verilir mi?
Az miktarda üzüm ve kuru üzüm bile kedinizin hastalanmasına neden olabilmektedir. Daha da kötüsü kedinizde akut böbrek yetmezliğinin hızla gelişmesine yol açabilir. Kediniz üzüm veya kuru üzüm yediyse, yaklaşık 12 saat sonra kusma meydana gelir. 24 saat içinde ortaya çıkabilecek belirtiler ise şunlardır: Uyuşukluk, ishal, iştahsızlık, karın ağrısı, idrara çıkma azalması ve karın ağrısı… Maalesef ölümle de sonuçlanabilmektedir.
Nedeni tam olarak bilinmese de üzüm ve kuru üzüm kedilerde böbrek yetmezliğine neden olabilir ve küçük bir miktarı bile kediyi hasta edebilir. Tekrarlayan kusma, ağızda amonyak kokusu, idrara çıkmama üzüm ve kuru üzüm yiyen kedilerdeki belirtilerdir.
Akut böbrek yetmezliği yaparak hızlıca genel durumu bozar dolayısıyla kedinize üzüm vermemeniz gerekmektedir. Ayrıca üzüm ve kuru üzümleri, kedinizin erişebileceği yerlerden uzak tutmanız da oldukça önemlidir.
Köpek maması aslında kediler için toksik, yani zehirli değildir; lakin kedilerin besin ihtiyacı, bir köpeğinkinden çok daha farklıdır. Kedi mamaları bol miktarda A vitamini, Taurin, Araşidonik asit ve protein içermelidir. Köpek mamaları ise bu besin maddelerinin çok daha düşük seviyelerine sahiptir.
Köpekler, düşük A vitamini ve protein seviyeleri ile hayatta kalabilirken, kedilerin bu vitamin ve besinler olmadan hayatta kalması pek olası değildir. Köpekler ayrıca kendi vücutlarında Taurin ve Araşidonik asit üretebilirler; ancak kedilerin böyle bir şansı yoktur.
Dolayısıyla kedilerin yiyeceklerinde, yani mamalarında bu asitleri bulunması gerekir. Yeterli miktarda Taurin almayan kedilerde, kalp hastalığı, görme kaybı ve sindirim bozuklukları gelişebilmektedir. Bu konudaki en kapsamlı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz: Kediler köpek maması yiyebilir mi?
Yavru kedinizin yaşamı ve sağlığı, beslendiği mamanın türüne ve niteliğine bağlıdır. Zehirli ve tehlikeli yiyecekleri ulaşamayacağı bir yerde saklayıp, dengeli bir şekilde beslenmesini sağlayarak, kedinizin sağlıklı kalmasını sağlamak sizin elinizde!
İşte yavru kedinizin tehlikeli ve zehirli yiyecekler yemesini önlemek için işinize yarayacak bazı ipuçları:
Yavru kedinizin yukarıda adı geçen gıdalardan herhangi birini yediğini fark ederseniz veya bundan şüphelenirseniz, onu hemen veterinerinize götürmelisiniz. Bu gıdalardan bazıları kedinize sadece hafif bir rahatsızlık verebilirken; bir kısmı kedinizin sağlığı için çok daha tehlikeli olabilmektedir.
Dolayısıyla kedinizin bu gıdalara maruz kaldığına dair ufacık bir şüphe duyuyorsanız, mutlaka veterinerinize danışmalısınız. Yavru kediler için zararlı yiyecekler burada sonlanıyor.
Buna ek olarak yavru kedinizi nasıl ve neyle beslemeniz gerektiğine dair daha kapsamlı bilgi almak için kesinlikle okuyun: Yavru kediler nasıl beslenir? İlk 12 ay için bir rehber
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar