Kedimin kakası çok kötü kokuyor! Nedenleri ve çözümleri

30 Ağustos 2022
11301
Kedimin kakası çok kötü kokuyor! Nedenleri ve çözümleri

Kedimin kakası çok kötü kokuyor, diye şikayette bulunan pek çok kedi sever bulunmaktadır. Bu şikayet ev halkı için büyük bir problemdir. Sorun sadece koku değildir. Burada endişelendiren en önemli faktör patili dostların sağlık durumlarıdır. Çünkü sağlıklı kedi kakası genellikle aynı renk, kıvam ve koku… olarak devam eder. Özellikle sadece mama ile beslenen kedilerde açıkça kendini belli eden hastalık sinyalleri, kedi kakasındaki farklılıklar ile anlaşılabilir. Bu nedenle veteriner kontrollerinde kan, idrar ve kaka tahlilleri yapılır.

Kedi kakası neden kötü kokar?

Kaka denilince akla kötü koku gelir. Ancak kedi mamaları üretimlerinde koku ve hatta kaka azaltımı için özel formüller üretilir ve kedi kumlarında da aynı şekilde kokular yer alabilir. Elbette koku tamamen yok olmaz. Kedi kum kapları genellikle banyoda yer aldığı için koku sorun olmaz. Hava temizleyiciler ve doğal kokular ile pek çok şekilde koku önlenebilir. Burada önemli olan birdenbire ortaya çıkan ağır kokunun altında yatan soruna ulaşmaktır. Çünkü çok kötü koku bir soruna işaret eder. Bu sorunlar arasında yer alanlar şunlardır…

  • Kediniz kötü koku yapıyorsa bunun nedeni bakteri, bağırsak parazitleri veya başka sebepler olabilir.
  • Kedi kakasının kötü kokmasının sebepleri arasında av ile beslenme, bakteriler veya parazitler bulunabilir. Bir veteriner, kokulu kakanın kesin nedenini belirlemek için testler yapabilir.
  • Kedinizin dışkısındaki kötü koku, kötü beslenme, aşırı gaz ve ishal gibi birçok farklı nedene bağlanabilir. Kokmuş dışkıya neden olabilecek birkaç kedi hastalığı vardır, ancak çoğu diyet değişikliği ile kendi kendine çözülür. Bununla birlikte, ani, yoğun veya kalıcı bir koku fark ederseniz, bir veterinere görünmeniz önemlidir. Kedinizin ishali varsa, hemen tıbbi yardım almanız özellikle önemlidir.

Beslenme kaynaklı

Kedinizin bağırsak hareketi, kötü kokulu kakanın en yaygın nedeni olabilir. Kedilerin dışkıları, uçucu organik bileşiklerin ve yağ asitlerinin bir karışımından oluşur. Kedi kakasının bileşenleri arasında amonyak, kükürt, azot ve diğer aromatik gazlar bulunur. Diyetin içeriğine bağlı olarak koku ve bileşimde farklılık gösterirler. Genel olarak, kediler daha yüksek bir protein diyeti almalıdır.

Kötü kokulu kedi kakasının bazı nedenleri arasında diyet değişiklikleri ve bazı tıbbi durumlar yer alır. Bazı sorunlar basit bir diyet ayarlaması ile çözülebilir. Diğer nedenler arasında bakteriyel enfeksiyonlar ve tıbbi durumlar bulunur. Çoğu zaman, bu sorunu olan kedilerde ishal veya diğer mide-bağırsak sorunları olur. Kedinizin kakası kötü kokuyorsa, altta yatan sorunu teşhis etmek için veterinerinizi ziyaret etmelisiniz.

Bakteri

Kedilerde kokan dışkının birçok farklı nedeni bakteriyel enfeksiyonlara kadar izlenebilir. Bağırsak parazitleri ve doğal yollarla yakalanan yiyecekler kedinizi enfekte ederek onu bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Veterinere yapılacak bir gezi, herhangi bir ciddi sorunu ekarte edebilir ve bir tedavi yöntemi önerebilir. Kistik fibroz ve bağırsak solucanları gibi iltihaplı hastalıklar da kedilerde dışkı kokusuna neden olabilir.

Parazitler

Kedilerin bağırsak parazitleri de dahil olmak üzere bir dizi farklı sağlık durumu olabilir. Kokulu dışkı, en şiddetli formlarında yaşamı tehdit edebilen bakteriyel bir enfeksiyona da işaret edebilir. Bununla birlikte, kedilerde kötü kokulu dışkıların en yaygın nedeni, pire ve diğer enfekte kedilerden dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yakalanabilen bağırsak parazitleridir.

Giardia, kedilerde yaygın bir parazittir ve ani, kötü kokulu ishale neden olabilir. Enfekte kedilerin dışkılarıyla temas yoluyla yayılır. Bu hastalığın tedavisi, ağızdan alınan ilaçları ve çevrenin kapsamlı bir şekilde temizlenmesini içerir. Giardia ile enfeksiyon nispeten nadirdir, ancak semptomlar son derece rahatsız edici olabilir. Bu durum tedavi edilebilir, ancak kedinizin dışkısında hoş olmayan kokular varsa hemen bir veterinere danışmak iyi bir fikirdir.

Stres

kedi kakası neden kokar

Stres sonucunda ilk etkilenen organlardan biri bağırsaklardır. Kedilerde bizler gibi stres yaşadıklarında ishal olabilirler. İshal de kötü kokulu bir dışkılama türüdür. Kedinizin hâl ve hareketlerini gözlemleyerek neden stres olduğunu öğrenmeli ve çözümlemelisiniz.

Kedilerde dışkı maddesi metalik bir kokuya sahip olabilir. Ayrıca kırmızı veya kahverengi olabilir ve koku aşırı olabilir. Kedilerdeki kokulu dışkı genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer, ancak kediniz aniden bakteriyel bir enfeksiyon geliştirirse yine de bir veterineri ziyaret etmelisiniz. Sebebi ne olursa olsun, kediniz dışkısında kötü kokulu bir dışkı fark ederseniz bir veterineri ziyaret etmelidir. Sindirim bozukluğu, parazitler veya kötü beslenmenin bir işareti olabilir. Kedinizin bir hastalıktan muzdarip olduğunu fark ederseniz, kediniz bağırsağı etkileyebilecek yüksek düzeyde stres yaşıyor olabilir.

Sindirim bozuklukları

Kedilerde kokmuş kakanın ana nedenleri bağırsak parazitleri ve aşırı bakteri üremesidir. Bununla birlikte, bazı gıdalar aynı zamanda hoş olmayan kokunun kaynağı olabilir, bu nedenle aşırı bakteri üremesini dışlamak için veterinerinize danışmanız önemlidir. Bağırsak aşırı büyümesinin belirtileri arasında aşırı gaz, ishal ve iltihaplı bağırsaklar bulunur. Kedilerde sindirim bozuklukları ayrıca şişkinlik, gaz ve kokulu kaka ile sonuçlanır. Bazı ilaçlar ve vitamin ve mineral takviyelerinin kedilerde bu duruma neden olduğu bilinmektedir.

Bazı sindirim bozuklukları daha ciddidir ve teşhis edilmesi zordur, bu nedenle bir veteriner tavsiye almak için en iyi yerdir. Kediniz bir gıda alerjisinden muzdarip olabilir. Bazı kedi mamaları, kötü kokan bir kakaya neden olabilecek et, balık ve kümes hayvanları içerir. Kedinizin bu sindirim bozukluklarından birinden muzdarip olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal veterinerinize başvurmalısınız. Kendiniz tedavi etmeye çalışmadan önce kokan kakanın nedenini bulmak çok önemlidir.

Gıda intoleransları

Kedinizin kakası berbat kokuyorsa, sindirim sorunları olabilir. Yedikleri yiyecekleri değiştirmek bu sorunu çözebilirken, daha ciddi bir durum için veteriner tedavisine başvurmanız gerekebilir. Tıbbi bir durumunuz yoksa, veterineriniz kedinizin semptomlarını hafifletmek için ilaçlar yazabilir. Gıda intoleransları da bir kedinin kötü kakasının nedeni olabilir.

Kedilerdeki kokulu kakaların çoğu bakteri ve mantarlardan kaynaklanırken, bazı kediler belirli bir yiyeceğe de tepki gösterebilir. Bu, birkaç gün boyunca kötü kokulu bir kaka ile sonuçlanabilir ve bazı durumlarda kan ve kusmuk da ortaya çıkabilir. Buna ek olarak, kedinizin diyetine yeni bir mama eklemek kakanın çok kötü kokmasına neden olabilir. Yavaş yavaş yeni bir mama vermek, kedinizin yeni mamaya uyum sağlamasına yardımcı olabilir. Değişikliğe alışana kadar, günde %10’a kadar küçük dozlarda verdiğinizden emin olun.

İlaçlar

Kötü kedi kakası kokusu için reçeteli ilaçlar hakkında düşünmüyor olabilirsiniz, ancak bazı ilaçların evcil hayvanınızın dışkısında kötü kokuya neden olabileceğini bilmek sizi şaşırtabilir. Örneğin, bazı antibiyotikler ve insanlar için ilaçlar, güçlü, kokulu bir kedi kakasına yol açabilir.

Kum kabı ve kum

Kum kabı ve içerisindeki kum kaliteli değilse kediniz sağlıklı olsa da ortam kötü kokabilir. Bunun yanı sıra kediniz kum kabından ya da kumdan rahatsız olduğu için yanına ya da dışına tuvaletini yapabilir.

Sorunu çözmenin başka bir yolu da kokusuz bir kum kabı ya da kedi kumu satın almaktır. Kabartma tozu veya karbon gibi katkı maddeleri içeren kum kaplarından kaçınmalısınız. Bunların hiçbiri kediniz için iyi değildir. Çok hassas bir kediniz varsa, bunun yerine kokusuz bir kum kabı kullanın. Kokusuz bir altlık bulamazsanız, sentetik silika bazlı bir altlık denemenizi tavsiye ederiz.

Kediniz sağlıklı kaka yapmıyorsa, diyette bir değişiklik düşünün. Bazen kötü kokulu kaka bozulmuş yiyeceklerden kaynaklanabilir. Bağırsak parazitleri de kötü kokulu dışkılara neden olabilir. Nadir durumlarda, kedinizde sindirim bozukluğu olabilir. Veteriner, kedinizin gıda alerjisi veya daha ciddi bir tıbbi sorunu olup olmadığını belirlemek için muhtemelen testler yapacaktır.

Veteriner kontrolü önemi

kokulu kum kabı temizliği

Kedimin kakası çok kötü kokuyor, diye düşünüyor ve bu durumdan endişe duyuyorsanız, veteriner yardımı almanızı tavsiye ederiz. Birkaç tahlil ile endişeleriniz hem son bulacak hem de kediniz muayene olacaktır. Bunun yanı sıra düzenli olarak veteriner kontrollerini ihmal etmezseniz, pek çok hastalığın önüne geçebilirsiniz. Kediniz sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürerken siz de huzurlu günlere sahip olursunuz.

Kedilerde kötü kaka kokusu nasıl durdurulur?

İster sabırlı bir kedi sahibi olun, ister bir kedi aşığı olun, muhtemelen aklınızda olan soru aynı: Kedi kakası neden kötü kokar ve kokudan nasıl kurtulurum? En etkili ve kolay çözüm, kedinizin kum kabını ve/veya diyetini değiştirmektir. Kumun türünü veya kedi tuvaletinin yerini değiştirmek de yardımcı olabilir. Bazı kedi ırkları kokulara diğerlerinden daha duyarlıdır. Bu nedenle kum kabı kötü koktuğu için farklı bir alana tuvaletini gidermek dahi isteyebilir. Bunun yanı sıra mis kokulu bir temizlik de onlar için iyi bir çözüm olmayabilir. Çünkü bizler için hoş olan kokular onları etkileyebilir.

Kokulu kakaya rağmen panik yapmamalısınız. Kedinizin kakası, kedinizin kum kabının dışında dışkıladığının veya kutuyu düzgün bir şekilde kapatmadığının bir işareti de olabilir. Belirttiğimiz gibi burada önemli olan çözüme ulaşmaktır. Daha sonra ufak tefek ayrıntılara dikkat ederek huzurlu ve hoş kokulu bir ortam oluşturmak çok daha kolay olacaktır.

Diyet Değişikliği

Kedinizin kakasının gerçekten kötü koktuğunu fark ettiyseniz, bir şeylerin yanlış olması olasıdır. Neyse ki, soruna birkaç ortak çözüm var. Bunlardan biri diyet değişikliğidir. Bununla birlikte, bazı kediler belirli değişikliklere diğerlerinden daha duyarlıdır ve ani bir diyet değişikliği ciddi sorunlara neden olabilir. Bazı tıbbi durumların kedinin sindirim sisteminde aşırı bakteri üremesine yol açabileceğini de bilmelisiniz.

Kedinizin diyetini değiştirmek, kedinizi utanç verici bir kokudan kurtarmanın iyi bir yolu olabilir. Kedinizin kötü kokulu dışkıya neden olan bir gıda intoleransı olabilir. Bu semptomlara genellikle kabızlık, ishal veya kramp gibi diğer problemler eşlik eder. Kedinizin kakası çürümüşse, bir veterinere danışmak en iyisidir. Veteriner hekiminiz sorunu düzeltecek bir gıda takviyesi yazabilir.

Probiyotikler

Kedilerde kokmuş kaka belirtileri, dengesiz beslenmeden bakteriyel enfeksiyonlara kadar bir dizi faktöre bağlı olabilir. Bu sorunlardan bazıları kolayca çözülebilir, ancak bakterilerin aşırı büyümesi ve inflamatuar bağırsak hastalığı olarak bilinen bir durum da dahil olmak üzere kedilerde kokmuş kakanın ciddi nedenleri de vardır. Bir gıda alerjisinin kedinizin kötü kakasına neden olup olmadığını belirlemek için veterinerinizi ziyaret edin. Veterineriniz ayrıca diyette değişiklik, probiyotikler de dahil olmak üzere bazı basit tedaviler önerebilir.

Kediler için probiyotiklerin güvenliğini doğrulayan veya çürüten hiçbir çalışma yoktur, ancak veteriner hekimler, kedileri hoş olmayan kaka kokuları yaşıyorsa, evcil hayvan ebeveynlerini kediye özel takviyeleri kullanmaya teşvik eder. Kedilerin insanlardan farklı mikrofloraları vardır, bu nedenle bir insan için çalışan bir probiyotik takviyesi, bir kedinin sindirim sistemi için toksik olabilir. Bununla birlikte, kediniz probiyotikleri tolere ederse, balık veya kümes hayvanlarına karşı alerji geliştirebilir.

Stresi Azalt

Kedinizin kakası kötü kokuyorsa, muhtemelen evcil hayvanınızın midesi hassastır. Kedinizin midesi hassassa, ona özel bir diyet veya hatta reçeteli ilaç vermeniz gerekebilir. Benzer şekilde, kedinizde aşırı miktarda yağsız protein varsa, dışkısı olgun bir kokuya sahip olabilir. Kediniz stresliyse, stres seviyelerini azaltmak için adımlar atmanız gerekebilir.

Kediniz sağlıklıysa, koku sadece bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bununla birlikte, koku kalıcıysa veya kedinizin başka semptomlar yaşadığını düşünüyorsanız, veterinerinizi ziyaret edin. Veteriner hekim, evcil hayvanınızın sağlığı hakkında en iyi bilgi kaynağıdır. Bununla birlikte, kediniz garip davranıyorsa, kusuyor veya ishal oluyorsa, veterineri ziyaret etme zamanı gelmiş olabilir.

İlaçlar

Kedinizin kakasının gerçekten kötü kokmasını önleyecek ilaçlar arıyorsanız doğru yere geldiniz. Sorunu tedavi etmek için birçok farklı seçenek vardır ve bunların çoğu diyet değişikliklerini içerir. Bununla birlikte, kediniz daha şiddetli semptomlar gösteriyorsa veya sorun şiddetliyse hemen bir veteriner görmelisiniz.

Çoğu kedi kötü kokulu dışkıdan muzdarip olmasa da, sindirim bozukluklarından muzdarip olabilirler. Bu bozukluklar, yağların ve nişastaların zayıf emilimiyle sonuçlanır ve genellikle yaşla birlikte kötüleşir. Diğer bir potansiyel neden, bağırsaklarda oyalanabilen ve kötü kokulu dışkıya yol açabilen yağ ve nişastalarda yüksek bir diyettir. Kedi sahipleri, sorun ortadan kalkana kadar birkaç hafta hatta aylarca bu tür yiyeceklerle kedi diyetlerini beslemekten kaçınmalıdır.

Ortamdaki Kedi kaka kokusundan nasıl kurtulurum?

kedi tuvaleti neden kokar

Kedi kakası kokusundan kurtulmanın etkili bir yolunu arıyorsanız, elbette ilk olarak kötü koku altında yatan nedeni bilmeniz gerekir. Sorunu bulup çözümlerken zaten koku azalacaktır. Ancak sağlıklı olsun olmasın kaka kokusunu azaltmak ve yok etmek için bir şeyler yapabilirsiniz.

Kedi idrarı ve kaka kokusu, faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Kediniz sağlıklı olsa da zamanında kum kabını temizlemezseniz ortamdaki koku ağırlaşır ve temizlenmesi giderek zorlaşır. Çünkü kediler kum kaplarını gün içerisinde pek çok kez ziyaret edebilir. Bu amaç sadece tuvalet için değildir. Her ziyaret kokuyu arttırır. İşte kedi kaka kokusundan kurtulmanın yolları…

Kum kabını her zaman temiz tutun

Kedi kakası kokusundan kurtulmak istiyorsanız, kum kabını her zaman temiz tutun. Kokuları önlemek için her gün kedi tuvaletini boşaltmalısınız. Altlığın kepçeyle alınması da temizliği kolaylaştırır. Kediler çok fazla kaka yapmaktan hoşlanmazlar, bu nedenle birkaç santim kum yeterlidir. Altlığı çok fazla bırakmak hoş olmayan bir kokuya neden olabilir.

Bir kedi tuvaleti kapağı kullanmak kokuyu ortadan kaldırmaz, ancak kokuyu kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Kum kabını, iyi havalandırılan bir odaya yerleştirin. Kedinizin manevra yapması için bol ışıklı bir nokta seçin. Kedinizin kum kabını tuvalet dışında kullanma gibi kötü bir alışkanlığı varsa, başka bir tane eklemeyi düşünün. Bu, kokuyu ve kedinizin kutuyu tekrar kullanmama riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Kum kabının yeterli olduğundan emin olun

Kediniz için her zaman yeterli kum kabına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Kedinin rahatça oturabileceği kadar büyük olmalı ve kazmak için bolca alana sahip olmalıdır. Ayrıca kutular, kedinin tuvaletini yaparken dışarı idrar püskürmemesi için yeterince yüksek olmalıdır. Bu, kum kabının temiz kalmasına yardımcı olacaktır.

Kum kabı kullanışlı olsa da, evinizde yeterli alanınız yoksa kediniz güçlük çekebilir. Başlangıçta, kedinizin kafası karışabilir. Ancak zamanla bunları kullanmaya alışacaktır. Bir veteriner, sorunu tetikleyen faktörleri belirlemenize ve kedinizin davranışını değiştirmenize yardımcı olacaktır. Sorularınız varsa onlardan tavsiye isteyebilirsiniz. Kediniz her zaman kum kabını  kirletiyorsa bir veterinere danışmanızı tavsiye ederiz.

Kedi kumunu değiştirmeyi düşünün

Kokuyu gidermek için farklı bir kum kabına geçmeyi düşünmelisiniz. Altlığı değiştirmek her zaman hızlı bir çözüm değildir. Kediniz yeni kumu tercihlerine uymadığı için beğenmeyebilir. Bazı kediler, daha güçlü bir kokuya sahip olanları bile, yeni kumları reddeder. Kedinizin kum kutusunu nadiren kullandığını fark ederseniz, farklı marka bir kuma geçin.

İnce taneli parçacıklar içeren iyi bir altlık kokuyu azaltacaktır. Atıkları çıkarmak daha kolay olacaktır. Daha ince taneli bir markaya geçerek kedinizin yeni kumu kabul etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak çok sık geçiş yaparsanız kediniz kutuyu kullanmayabilir. Geçiş yapmadan önce veterinerinize danışın. Olası bir hastalığı veya kokunun altında yatan nedeni kontrol edebilir.

Kazaları hızlı bir şekilde temizleyin

Kedi kakası kokusu kazalarını etkili bir şekilde temizlemek için kedi kazalarının nedenlerini anlamalısınız. Neyse ki, birkaç malzeme gerekli. İlk adım, kedinin idrarını etkilenen bölgeden çıkarmaktır. Kakanın özellikle hamile kadınlar için tehlikeli olan toksoplazmoz adı verilen bir parazit içerebileceğini unutmamalısınız. Kağıt havlu kullanmak kokuyu ve lekeyi çıkarmanıza yardımcı olabilir. Alanı hemen temizleyemiyorsanız, enzim bazlı bir evcil hayvan leke ve koku giderici kullanın. Lekeyi kurma şansı olmadan önce çıkarmalısınız.

Kokunun yayılmasını önlemek için, kakayı fark ettiğiniz anda temizleyin. Mümkünse kedinin peşinden koşmaktan kaçının. Bu, hayvanı korkutabilir ve kakayı dağıtabilir.

Kedi kaka kokusu bazen farklı olabilir. Bu durum sizi endişelendiriyorsa veteriner yardımı almalısınız. Uzun süreli kötü kaka ya da diğer farklılıklar görüldüğünde veteriner kontrolü ihmal edilmemelidir.

Sıkça sorulan sorular

Kedi tuvaleti pek çok neden ile kötü kokar. Kum kabının düzenli olarak temizlenmemesi ilk sıralarda yer alır. Ayrıca kedinin hasta olması da kötü kokuya neden olabilir. Tuvaletin etrafına yapılan kazalar çoğu kez fark edilmez. Bu nedenle tuvalet kabı yıkanmalı ve çevresi de temizlenmelidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.