Evcil kediniz yaşamının bir döneminde ne yazık ki yuvarlak kurt, kancalı kurt ve tenya gibi iç parazitlere maruz kalabilir. Bu parazitler, genellikle yavru kedilere anne sütünden geçebildiği gibi yetişkin kediler ise yanlışlık sonucu solucan yumurtalarını ya da solucanların bulaştığı yiyecekleri tüketerek geçer. Yani bir kedinin solucan alması oldukça kolaydır. Bu nedenle erken teşhis edilip tedavi uygulanması, kedinizde oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçecektir. Makalemiz sayesinde edineceğiniz doğru bilgiler, kedinizde solucan olup olmadığını anlamanız için iyi bir rehber olacak!
İçindekiler
Genel olarak solucanlar yumurta ve enfekte olmuş dışkı ile temas eden kedilere geçerler. Kediler temiz hayvanlar oldukları için tüy ve patilerini yalayarak temizlerken, bu yumurta ve dışkı parçalarını yutarlar. Bilhassa küçük kemirgenleri yiyen kedilerin, yedikleri bu kemirgenlerin kas dokularında yaşayabilen solucanları vücutlarına almaları oldukça yüksektir.
Parazitler genel olarak kedilerin sindirim ve bağışıklık sistemine direkt etki eder. Bazı türler kedilerin kuyruklarının çevresinde de görülebilir. Bu tür durumlara karşı gözünüzün açık olmasında fayda var. Sizin için aşağıda görülebilecek olan belirtileri sıraladık:
Kedilerdeki iç parazit enfeksiyonları, parazitin tipine ve istilanın şiddetine bağlı olarak tamamen asemptomatik (semptom göstermez) veya şiddetli ve yaşamı tehdit edici olabilir.
Kedilerde yaygın iç parazit belirtileri şunlardır:
Enfestasyonlar kötüleştikçe ve semptomlar ilerledikçe, aşağıdaki gibi belirtiler görebilirsiniz:
Yoğun Kaşıma
Pire ısırıkları, bir kedinin cildinin çok kaşınmasına neden olabilir. Kedilerdeki pire belirtilerinden biri, kedinizin kaşıntı hissini durdurmak için aniden vücudunu patileriyle kaşımaya veya derisini çiğnemeye başlamasıdır.
Aşırı Bakım ve Tüy Dökülmesi
Kediler titiz tımarcılardır, ancak kedilerdeki pireler ısırmaya başladığında, özellikle arka bacakların arkası, boyun ve kuyruk tabanı çevresinde tımarlanmaları aşırı hale gelir. Kediniz kaşıntı hissini ortadan kaldırmaya çalışarak tekrar tekrar yalayabilir ve çiğneyebilir. Müdahale olmadan, özellikle arka bacakların arkasında, boynunda ve kuyruğun tabanında kel yamalar görmeye başladığınız noktaya kadar kendilerini yalayabilirler.
Evinizin Bazı Bölümlerinden Kaçınmak
Pireler sıcak bir ortamda gelişir, halı ve mobilyalarda saklanır. (Sert zemin döşemeleri pireler için ideal bir ortam olmasa da ahşap ve fayans döşemelerin çatlak ve yarıklarında bulunabilirler.) Kediniz evinizin halı kaplı alanlarından kaçınmaya başlarsa, bunu bir kırmızı bayrak olarak kabul edin. Pirelerden uzak duruyor olabilirler.
Ajitasyon, Gerginlik ve Huzursuzluk
Pire tahrişi, kedinizin bazı ciddi davranış değişiklikleri göstermesine neden olabilir. Kediniz aniden bir yaban kedisi gibi davranabilir çünkü pireler kelimenin tam anlamıyla onları çıldırtıyor. Bu tür davranışlar arasında çok fazla hırlamak, başını sallamak, agresif bir şekilde başını ve vücudunu yere sürtmek veya odanın bir ucundan diğerine fırlamak sayılabilir.
Kırmızı Deri Lezyonları veya Kabuklanmalar
Bazı kediler pire tükürüğüne karşı o kadar hassastır ki, bir pire onları ısırdığında derileri kızarır ve iltihaplanır ve vücudun her yerinde görülebilen bu lezyonlar aşırı derecede kaşıntılıdır. Kedi onları çiğnerse, sızmaya başlayabilirler. Bu duruma pire alerjisi dermatiti denir. Bu durumlarda, kediler genellikle cilt enfeksiyonları, cilt alerjileri ve pireler için tedavi edilir.
Kas Kaybı, Soluk Diş Etleri ve Uyuşukluk
Kedinizde kas kaybı, solgun diş etleri ve uyuşukluk varsa, bu, çok sayıda pire bir kedinin kanını tükettiğinde veya kediye bir kan olan Mycoplasma haemofelis bulaştığında ortaya çıkabilecek anemiyi (düşük alyuvar sayısı) gösterebilir. Pire tarafından taşınan parazittir. Pire anemisi en çok yavru kedilerde, yaşlılarda veya hasta kedilerde görülür.
Kedinizin Tüylerinde Minik Siyah Lekeler
Kedilerdeki bir başka pire belirtisi de “ pire pisliği ”dir. Bu koyu kahverengi lekeler aslında pire dışkısıdır. En sık boyun ve sağrı bölgelerinde görülürler, ancak bu lekelerin bazılarını kedinizin tarağı veya fırçasında da görebilirsiniz. Bu granüllerin bir kısmını kağıt havlu gibi beyaz bir zemin üzerine koyup çamaşır suyu dökerseniz bu lekeler kırmızıya dönerler. Bunun nedeni dışkının sindirilmiş kandan oluşmasıdır.
Kedinizin Yatak Kumaşında Kırmızı Noktalar
Kedinizin yatağında kırmızı lekeler görüyor musunuz? Pirelerden şüpheleniyorsanız, bu noktalar kedinizin kürkünden yatağın üzerine düşen ve daha sonra nem veya kedinin sıcak vücudu ona sürtündüğünde kırmızıya dönen pire kiri parçaları olabilir.
Kedinizin Yatak Takımında veya Anüs Çevresinde Pirinç Taneleri
Kedinizin anüsünde, dışkısında veya yatağında pirinç taneleri görürseniz, kedinizde tenya olma ihtimali yüksektir. Pirinç taneleri, tenyaların saldığı yumurtalardır. Tenyalar, yaşam döngülerinin bir parçası olarak pire gerektirir. Bazı kediler, enfekte av hayvanlarını yedikten sonra tenya geliştirebilirken, çoğu kedi, tımar ederken yanlışlıkla enfekte bir pireyi yutmaktan tenya geliştirir. Kedinizde tenya görürseniz, kediniz bir avcı değilse, kedinizde pire vardır.
Kedinizin Tüylerinde Sürünen Siyah veya Kırmızımsı Kahverengi Böcekler
Kedinizde pire olup olmadığını nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız, bu muhtemelen en belirgin göstergedir. Kedinizin kürkündeki o küçük siyah veya kırmızımsı kahverengi böcekler pirelerin kendisidir. Ağır bir istila varsa, kedinizde veya yatağında pire ve pire yumurtası görme ihtimaliniz yüksektir. Derisini görmek için evcil hayvanınızın kürkünü birkaç yerden ayırın. Pireler boyuna, bele, arka bacakların arkasına ve kuyruk tabanına çekilir. Aynı şekilde keneler de özelikle kulakiçleri, boyun kısmı olmak üzere kedinizi ısırıp derisine tutunurlar.
Kedilerde pire veya pire belirtisi görmeseniz bile evinizde hiç pire olmadığını düşünmeyin. Pireler yaşam döngülerinde yumurta, larva, pupa ve yetişkin olmak üzere dört aşamadan geçerler. Kedinizin vücudunda yetişkin pire görmeseniz bile, mobilya, halı veya süpürgeliklerinizde diğer üç gelişim evresinde, yetişkinlere dönüşmeye ve kedinizi istila etmeye sadece günler veya haftalar kala pireler olabilir. Bu nedenle pire istilasının belirtilerine her zaman kulak vermek önemlidir. Bugün kediniz piresiz olabilir. Yarın, olmayabilirler.
Solucan türlerine göre önleme ve tedavi yöntemlerinin bahsini yukarıda ettim. Ancak tekrar bir başlık altında toparlamak gerekirse, kedinize solucan geçmesi ile beraberinde çocuk ve yetişkinlere de bulaşma riski taşıyor olup temizliğe dikkat edilirek yıl içerisinde parazit, kalp ve bağırsak kurdu aşıları ile önlenebilir. Evcil hayvanınızın kum kabı günlük olarak temizlenmeli, belirli aralıklar ile bu kap fırçalanarak bulaşma olasılığı en aza ingirgenmeli ve tabi ki zamanı dolunca değiştirilmelidir. Aynı zamanda kedinize 2 ayda bir iç parazit ilacını önlem amaçlı yaptırmalısınız. Bu amaçla geniş spektrumlu; profender, broadline (hem iç hem dış), drontal, tenizol, caniverm, endopet gibi iç parazit ilaçları kullanabilirsiniz. Kediler enjeksiyon yeri sarkomun oluşumuna yatkındır. Bu sebeple 2 ayda bir yaptığınız iç parazit ilacını kesinlikle iğne halinde tercih etmemelisiniz.
Eğer kedinizde parazit zaten varsa bu uygulamadan sonra dışkısıyla dökmeye başlayacaktır. Bu durumda mutlaka dışkı örneği ile beraber kedinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz, teşhis anında bağırsaktaki yetişkin ve larva solucanlarını öldürecek oral veya damla şeklimde parazit ilacı reçete edebilir.
Pireler ve keneler, ektoparazitler veya konakçı hayvanın dışında yaşayan parazitler olarak bilinir.
Hem pireler hem de keneler kan emerek hayatta kalırlar, bu da yemek için kan almak için ev sahibini ısırmaları gerektiği anlamına gelir. Isırmanın kendisi küçük olsa da, pire salyası ciddi alerjilere, dermatite, anemiye, kaşıntıya ve enfeksiyona neden olabilir.
Kene ısırıkları ayrıca enfeksiyona, apselere, felce ve hatta ölüme neden olabilir.
Alerjik reaksiyonlara ek olarak, pireler ve keneler kedilere aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları bulaştırabilir:
Kediler, kene kaynaklı hastalıklara köpekler kadar duyarlı değildir, ancak yine de hastalık riski vardır. Bazı durumlarda, keneler daha sonra insanları enfekte edebilecek hastalıkları kedilere de iletebilir (örneğin, zoonotik hastalıklar).
Pire ve kene alerjilerini önlemenin veya hastalık yayma riskini azaltmanın en iyi yolu, ilk etapta istilayı önlemektir. Neyse ki, evcil hayvanınızı parazitlerden uzak tutmaya yardımcı olacak çeşitli ürünler vardır. Bu ürünler hem önlemeye hem de varsa parazitleri öldüreceğinden tedavide kullanılırlar.
Ülkemizde kullanılan ürünler: Frontline, Fiproes, Stronhold ve Advantage Multi örnek verilebilir. Son iki ürün pireler için oldukça etkilidir. Ancak keneler için koruma sağlamaz.
Net bir belirti yoktur. Ancak tüylerinin parklaklığınun gitmesi, kilo kaybı, kusma, ishal, mide şişkinliği gibi semptomlara dikkat edilebilir. Her kedi de bütün belirtilerin görülmediğini de belirtmek gerekiyor.
Net bir belirti yoktur. Ancak tüylerinin parklaklığınun gitmesi, kilo kaybı, kusma, ishal, mide şişkinliği gibi semptomlara dikkat edilebilir. Her kedi de bütün belirtilerin görülmediğini de belirtmek gerekiyor.
Eğer kediniz enfekte olmuş ise bir oral ya da enjeksiyon yolu ile ilaç verilebilir. Yaygın olarak dewormers adındaki ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaç kedinizin bağırsaklarındaki tenyaların çözülmesine katkı sağlar.
Tenya parçaları yassı bir pirinç tanesine benzetilir. Kedinizin anüsünde bu parçaları görebilirsiniz. Yuvarlak solucanlar ise sivri ucu olan bir spagettiyi andırır ve kıvrık şekildedirler. Yavru kedikerin kusmuklarında görmek mümkündür.
Elbette ki mümkün. En sık görüleni yuvarlak solucan ve belirli türe sahip olan tenyalardır. Kedinizle oyun oynayıp onu sevdikten sonra ellerinizi mutlaka yıkamalısınız.
Evcil kedilere solucan bulaşma olasılığı düşük olsa da, imkansız da değildir. Eve dışarıdan gelen pireler yüzünden kedinize tenya geçebilir.
Yavru kediler annesi sütünden, yetişkin kediler ise kuş ve fare gibi hayvanları yemesi ya da solucan larvalarına sahip pire ve akciğer kurtlarından, sümüklü böcek veya salyangoz ile temas etmelerinden dolayı solucan alabilirler.
Tenya parçaları koparak kedinizin dışkısına karışırlar. Böylelikle dışkının yüzeyinde hareket ettiklerini görmek mümkün. Bu daha çok bir pirinç tanesine veya salatalık tohumuna benzer. Çok nadir görülse de kedinizin anüsünün çevresinde görmenizde olası bir durumdur.
En kolay yolu dışkı tahlili yapmaktadır. Kedinizin dışkısında alınan bir parçanın mikroskop altında incelenmesi sonucu kesin bir kanıya varılabilir.
Her hastalık gibi solucan bulaşan kedilerinde muhakkak ki tedaviye ihtiyacı vardır. Edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanacak durumlara varılabilir. Cilt enfeksiyonları, körlük veya zatüre gibi problem baş gösterebilir. Bağırsakların emmesi ve vücuda yarar sağlaması gereken besinler solucanlar tarafından emildiği için kedinizde ileri düzeyde anemi, kilo kaybı ve dehidrasyon gibi sorunlar gösterebilir.
Kedilerdeki yuvarlak solucanların insanlara bulaşma riski mevcuttur. Fakat küçük risk grubu içindedir. Tenyalar ise direkt olarak bulaşmaz.
Solucanlar kedinizin besinlerinden ve kanlarından beslendikleri için anemi başta olmak üzere birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya bırakabilir. Yoğun olarak solucanların ele geçirdikleri kedilerin bağırsak yolları tıkanacağı için ciddi sorunları beraberinde getirecektir. Az rastlanan bir durum olsa da yavru kediler için ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Net cevap evet, köpeklerden kedilere solucan geçebilir. Bu solucanlar herhangi bir hayvan türüne özel değildir. Bu sebeple tüm hepsinde olabilir. Bir kedi kolaylıkla köpek dışkısından enfekte olmuş yumurtaları alır. Köpeklerdeki pirelerden dolayı da tenyaların bulaşma durumu vardır. Bir köpekteki pire kediye atlar veya kedi tarafından yutulursa, tenyanın kediye geçme ihtimali oldukça yüksektir.
Kedilerde pire kaynağına göz atabilirsiniz.
Kedinizin dışkısında veya kusmuğunda pirinç tanesi veya solucan gibi parazitler görebilirsiniz. Bunun dışında kedinizde iştahsızlık, kusma, ishal, kilo kaybı gibi belirtiler görürseniz bu durum kedinizde parazit olduğunun habercisi olabilir.
Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.) Kedi Leukemia (Lösemi) Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
İç parazit ilacı olarak mutlaka hap tercih ediniz. İğne şeklindeki ilaçları düzenli uygulamak köpeğinizde ciddi sorunlara sebep olabilir.
poposunu ılık ıslak pamukla masaj yaparak dışkı yapmasını sağlayabilirsiniz. Parazit ilacı yüzünden kusmuş olabilir. Eğer kusmaya devam ederse mutlaka veteriner hekime götürün. Bunun dışında 2şer hafta aralıklarla parazit ilacının tekrarını yapmak gerekir. Veteriner hekiminiz sizi bu konuda yönlendirecektir.
Merhaba 7 aylik bir kedim var. 1 hafta oldu hayvan barinagindan sahiplendik. Aldigimiz gunden beri ishal kitten bebek kedi mamalarindan veriyoruz kuru mama yemiyo sadece yaş mama. Suyunu sık sık degismeme ragmen suda pek icmiyor. Kusma yok kakasinda kanda yok. Veterineri aradim ortam ve mama degisikliginden dedi goturmedik. Ama ishali hala devam. Geldigi gunden beri elimizden dusmedi cok temas ettik oda yapiyomus diye duydum ama bilemiyorum. Yardimci olursaniz seviinirim.
1 haftadır ishal olması sebep gerçekten mama ve ortam değişikliği olsa bile artık kedinizin vücudunda sıvı ve elektrolit kayıpları olmasına sebep olur. Bu yüzden veteriner hekiminize gidip dışkı ve kan tahlili yaptırmalı ve ishalin sebebinden emin olmalısınız. Sonrasında da veteriner hekiminiz kedinizin sıvı ve elektrolit kaybını karşılamak için ve asıl sebebi iyileştirmek için kedinize tedavi uygulayacaktır.
Kedimin poposunda pirinç tanesine benzer bişeyler gordum veterinere gönürdüm parazit oldugunu soyledi iç ve dış parazit aşısı yaptırdim. Bunun sebebi nedir ve aşının etkisi olur mu ve bulaşıcımı?? Bulaşmaması için ne yapmam gerekiyor
Bu parazitler insana da bulaşabilir. Ancak daha çok küçük çocuklara bulaşır. Kedinize yapılan iç parazit ilaçları parazitleri öldürecektir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi için haftalık tekrarlar gerekebilir. Sebebi parazitle veya yumurtalarıyla bir şekilde temas etmesidir. Bu durum dışarı çıkıp gelen kedilerde sık görülür. Bunun dışında bazen bizlerin ayakkabılarından da taşınabilir. Kediniz için de bulaşırsa insanlar için de ciddi bir durum değildir. Ancak tedavisinin ve takibinin yapılması gerekir. Eğer kendinizde semptom görürseniz doktorunuzla iletişime geçiniz.
Sokakta yaşlı halsiz gözüken bir kediye veyerinerden aldığım iç dış parazitleri yaptım hayvan yavaş yavaş kendini topluyor.başka ne yapabilirim.öneriniz varmı .
Yaşlı olması her zaman halsiz olmasını gerektirmez. Altta yatan başka bir hastalığı olabilir bunun için onu veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Kedinin ne problemi olduğunu bilmeden size pek bir tavsiyede bulunamayız. Temiz su ve mama ihtiyaçlarını karşılamanızı öneririz.
Kedimin diskisinda ucdur kan geliyor ve beyaz solucan şeklinde böcek gördüm ne yapmalıyım
Merhaba kediniz parazit kapmış. Veteriner hekime götürmenizi ve kedinize uygun parazit ilacı almanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun
40 günlük yavru kedim var iç parazit yapıldı ama üzerinden 3 saat geçtikten sonra 2 kere kustu karnında da şişkinlik var karnını ovaliyorum sadece çişini yaptı büyük abdestini yapmadı ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusun