Kedim neden başını sallıyor? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

16 Eylül 2021
5089
Kedim neden başını sallıyor? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Aniden başını başlamaya başlayan bir kedide çok küçükten başlayarak ciddi problemlere kadar değişebilen ve veteriner tedavisi gerektirebilecek tıbbi sorunlar olabilir. Sorunun büyüklüğü fark etmeksizin altta yatan sebep ne olursa olsun tedaviye başlayabilmeniz ve kendinizin bir miktar rahatlaması için veterinerinize danışmak isteyeceksiniz.

Kedilerin kafa sallamasının nedenleri

Kulak enfeksiyonları

kedilerde kulak enfeksiyonu

Kediler da tıpkı köpekler gibi sıklıkla kulak enfeksiyonlarına yakalanır. Bu durum bir kedide kafa sallama davranışının en yaygın görülen sebeplerinin başında gelmektedir. Bu nedenle kedinizi kafa sallama davranışı nedeniyle veterinere götürdüğünüzde ilk kontrol edilecek şey kulak enfeksiyonları olacaktır. Bu durum kedide denge kaybı gibi çok ciddi semptomlara yol açabilmektedir.

Veterineriniz kulak zarının durumunu kontrol ederken kedinizin kulaklarından akıntı örneği de alacak ve mikroskop ortamında inceleyecektir. Veteriner kanal içindeki herhangi bir olası iltihabı değerlendirmenin yanı sıra, kulak zarının sağlam olup olmadığını kontrol edecektir. Veterineriniz bu süreçte daire ya da çubuk şeklinde iki farklı bakteriyle karşılaşabilir. Bunun yanı sıra kulak akarları da görülebilir. Kulak akarları, kedilerde köpeklere oranla daha yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur.

Gerçekleştirilen tedavi sonrasında mikroskopta ne görüldüğüne ve kulak zarının sağlam olup olmadığına bağlı olarak veteriner, kedideki enfeksiyonu veya kulak akar istilasını tedavi etmek için kullanacağı ilaca karar verecektir. İşin sevindirici yanı erken fark edildiği takdirde kulak enfeksiyonları zararsızdır ve tedavisi de kolay olmaktadır. Veteriner enfeksiyonun nedenine göre antibiyotik, parazit önleyici ya da mantar önleyicilerden biri tedavi sürecinde uygulayabilir. Tedaviden sonuç alınamazsa veterinere tekrar götürmekte fayda olacaktır.

Parazitlerle ilgili daha detaylı bilgi için: Kedi parazitleri

Alerjiler

kedilerde alerji

Tıpkı insanlar gibi kediler de alerji hastası olabilir. Kedilerde alerji temas, soluma, yiyecek ya da böceklerden (özellikle pire ısırıklarından) kaynaklanabilir. Alerjik rahatsızlık çoğunlukla baş, boyun ve kulak çevresinde yoğun kaşıntı olarak kendini göstermekte ve kafa sallamayı içerebilmektedir.

Veterinerler kaşıntıyı azaltmak için ilaç tedavisini deneyebilir ancak buna rağmen kaşıntının altında yatan nedeni bulmak isteyecektir. Bunun için de pire önlemeye yönelik topikal yöntemleri denemek deneyebilir, sıkı bir mama denemesi yapmak için reçeteli temin edilen hidrolize mamaya geçmek isteyebilir. Bu diyetler oldukça katı olmaktadır ve kedini 6 ile 8 hafta boyunca reçeteyle alınan bu mamalar dışında hiçbir şey yiyemez. Buna karşın bu sıkıntılı süreci atlatabilirseniz, “kedim kafasını neden sallıyor” sorusunun altında cevap olarak bir gıda alerjisi olup olmadığı kesin olarak ortaya çıkacaktır.

Polipler

kulak polipleri

Kedilerde zaman zaman kulak polipleri gelişebilmektedir. Bu polipler, kedinin orta ya da dış kulağının mukoza zarlarından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Kulaktaki bu tümörlerin belirtileri bulunduğu yere göre değişmekle birlikte çoğunlukla öksürme, hapşırma, baş eğme, sarkık göz kapağı, kulak enfeksiyonu ya da burun akıntısını içerebilmektedir. Kedilerde kafa sallama davranışının da görüldüğü polipler sadece başarılı bir ameliyatla tedavi edilebilmektedir.

Böcek ısırıkları

böcek ısırıkları

Doğadaki yırtıcı hayvanlardan olan kediler, çoğunlukla yüzlerinde ve pençelerinde böcek ısırıklarıyla karşılaşma eğilimindedirler. Bazı kedilerde ısırık bölgesinde şişlik, iltihaplanma, kaşıntı, kurdeşen ve kafa sallama gibi çeşitli reaksiyonlar gözlenebilir ve “kediler neden başlarını sallar” sorusunun cevaplarından biri de böcek ısırıkları olabilir.

Veteriner, kedinizin böcek ısırıklarına karşı hassas bir yapıda olduğunu düşünürse iltihap tedavisinin gerçekleşmesi amacıyla antihistaminikler veya steroid verebilir. Çok nadir de olsa böcek ısırıkları nedeniyle kediniz anaflaktik reaksiyon yaşayabilir ve bu durumda veterinerin acil müdahalesi gerekecektir.

Kulak hematomu

kulak hematomu

“Yastık kulak” olarak da adlandırılan kulak hematomu, esasen kafa sallamanın bir nedeni değil, kafa sallama sonucu ortaya çıkan bir sonuçtur. Kulak kepçesinin içindeki küçük küçük kan damarları, kedilerin kafa sallaması neticesinde kanla dolar ve kabarık, yastık benzeri bir görünüme bürünür.

Kediniz aniden kulak hematomu geliştirirse veterineriniz sizinle tedavi yöntemlerini değerlendirecek ve muhtemelen sıvıyı boşaltmayı tercih edecektir. Sıvının boşaldığı yerde boşluk olduğu için yeniden sıvı birikmesi muhtemeldir. Veteriner yeniden sıvı dolmaması için çeşitli yöntemler deneyecektir. Bu yöntemler içinde en sık tercih edilen ise stereoid vermek, kulağı bandajlamak veya soğuk lazer tedavisidir. Bu tedavi yönteminde kedinizin kulağı biraz kırışabilir ancak bu durum sadece kozmetik bir durumdur ve kedinizin sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmaz. Hatta bazıları bu durumun kediye karakter kattığını da belirtmektedir.

Kedide daha geniş bir hematom varsa veteriner cerrahi müdahale yolunu tercih edebilir. Bu durumda veteriner bir kesik atarak içerideki sıvıyı boşaltacak ve ardından kulak kepçesini dikiş atarak bir araya getirecektir. Veterinerin cerrahi bir müdahaleyi tercih ettiği durumlarda kırışıklık ihtimali daha düşüktür.

Kulağın içine bir şey sıkışması

kulağına bir şey sıkışması

Kediler, kulaklarına yabancı bir cisim sıkıştığı zaman da kafa sallama refleksini gösterebilmektedir. Kediler kafalarını sallayarak kulak içlerine sıkışan yabancı cismi çıkarmaya çalışmaktadır. Böyle bir durumda kedinizi sakinleştirerek kulağının içini kontrol etmeniz ve gözünüze çarpan yabancı bir cisim varsa çıkarmanız faydalı olacaktır. Eğer yabancı cismin daha derinlerde olduğunu gözlemlerseniz müdahale etmek yerine veterinere gitmeniz daha akıllıca bir hamle olacaktır.

Kedilerin sakinleştirilmesiyle ilgili daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz: Kedileri sakinleştirme yöntemleri

Diş problemleri

diş problemleri

Eğer kedinizin kulak kısmı tamamen temizse ve herhangi bir problem gözlenmediyse kafa sallamasının nedeni dişlerinde oluşan bir problem olabilir. Diş eti iltihabı, periodontal hastalık, çürük diş, diş eti problemleri gibi problemler kedinizin huzurunu kaçırabilir.

Kedinizin dişlerinde problem olup olmadığını anlamak için ağzını hızlı bir şekilde kontrol etmek, diş sağlığı ile ilgili çok şeyi ortaya çıkaracaktır. Renksiz dişler, iltihaplı diş etleri ve ağız kokusu, veteriner bakımı gerektiren diş bakımının açıklayıcı işaretleridir.

Bu sorunlarla karşılaşan kedilerde ağızlarına patilerini sokamadığı için kafalarını sallayarak ağrılarını azaltmaya çalışırlar. Aynı zamanda sürekli olarak ağzını tırmalayacak ve buna salya akması da eşlik edecektir. Diş problemleri asla kendi kendine geçmez ve bu durumdan şüphelendiğinizde kedinizi hemen veterinere götürmeniz gerektiğini hatırlayın.

Okumalısınız: Kedilerde diş eti iltihabı

Serebellar Hipoplazi

kedilerde serebellar hipoplazi

Olabilecek en kötü senaryolardan biri de kedinizin serebellar hipoplaziye sahip olmasıdır. Bu, kedinin beyninin annenin rahminde tam olarak gelişmediği nörolojik bir durumdur. Bu rahatsızlıkta rastgele kafa sallamak yerine kesintisiz kafa titremesi şeklinde belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Bu rahatsızlığa sahip olan kediler aynı zamanda yürümekte, dengelerini korumakta ve nesnelerin yerini bulmakta zorlanmaktadır. Kedinin sadece başı değil, vücudunun diğer kısımları da titrek görünecek ve bacakları ayakta duramayacak kadar zayıfmış gibi açılacaktır.

Bu rahatsızlık yavruluk döneminde kolay bir şekilde tespit edilebildiği için dikkatli olmakta fayda var. Tabi kedilerin büyük çoğunluğunun bu duruma uyum sağlayabildiğini ve sahibi ile uzun yıllar sorunsuz bir şekilde yaşayabildiğini belirtmeliyiz. Sadece bu durumdaki sevimli dostlarımız düşme ve kazalara daha meyilli olduklarından sahiplerinin biraz daha fazla dikkatli olmaları gerekmektedir.

Serebellar hipoplazinin doğuştan gelen bir rahatsızlık olduğunu unutmayın. Daha sonra elde edilemeyeceği için, yaşlı kedinizin kafası titremeye başladıysa bunun sebebinin başka bir şey olduğunu bilin ve hemen veterinerinize başvurun.

Kedilerde kafa sallama belirtileri nelerdir?

kedilerde kafa sallama belirtileri

Kediniz size tam olarak sorunun ne olduğunu sözlü olarak ifade edemeyeceği için fiziksel olarak verdiği ipuçlarını takip etmek çok önemlidir. Kedilerin baş sallama davranışı, onu veterinere götürmek için başlı başına bir sebeptir. Şüphelenmeniz gereken diğer durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kulak kaşıma davranışının sıklaşması
  • Kulaklarda kızarıklık
  • Kulakta şişkinlik
  • Kulak bölgesinden gelen rahatsız edici bir koku
  • İltihaplanma
  • Siyah veya sarı bir akıntı
  • İşitme kaybı
  • Başın olağandışı bir pozisyonda tutulması
  • Kulağa temas edildiğinde hassasiyet ve sinirlilik
  • Kulak tırmalama

Kedilerde kafa sallama nasıl tedavi edilir?

kedilerde kafa sallama tedavisi

Bir kedinin başını sallamasının birkaç nedeni olabilir. Suçu sadece kulak enfeksiyonlarında aramak doğru değildir ancak öyle bile olsa, reçetesiz satılan kulak damlaları kedinizdeki enfeksiyon türü için etkili olmayabilir ve kulak zarına zarar verdiği takdirde sağırlık gibi yan etkilere de neden olabilir.

Kedilerde baş sallama davranışı bu davranışa sebep olan duruma göre farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Herhangi bir tümör durumunda stereoid ya da lazer tedavisinin yanı sıra cerrahi müdahale de gerekebilmektedir. Parazit istilalarında ve böcek ısırıklarında ise antibiyotik, antihistamini ya da stereoid tedavisi tercih edilebilmektedir.

Okumanızı öneriyoruz: Bir kediye hap nasıl verilir?

Kedilerde kafa sallama davranışının önlenmesi

kedilerde kulak temizliği

Kedinizde kafa sallama davranışının önlenmesi için düzenli olarak veteriner tarafından kontrol edilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda kedinizin ve onun yaşam alanının temiz olmasına da özen göstermelisiniz. Özellikle de kedinizin kulak bölgesinin temizliğine dikkat etmeli ve kulak kiri birikmesinin önüne geçmelisiniz.

Kulak temizliği esnasında bazı kedi sahipleri peroksit kullanmak isteyebiliyor. Bu tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir ve kulak kanalını tahriş edebilir. Bu da kedinizin daha fazla kafa sallamasına ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bunun yerine kedigiller için özel olarak üretilmiş kulak temizleyiciler kullanmalısınız. Aynı zamanda köpekler için üretilen kulak temizleyicilerin de kedilerde kullanılmaması gerektiğini belirtmeliyiz.

İlginizi çekebilir: Kedilerde kulak temizliği nasıl yapılır?

Kediler yemek yerken neden başını sallar?

kedilerde baş sallama

Birçok kişinin düşündüğünün aksine, kediler yemekten nefret ettikleri için yemek yerken başlarını sallamazlar. Bu davranış aslında kedilerin vahşi doğadaki içgüdülerinden gelmektedir. Kediler doğada avladıkların avların kendileri mücadele etmeleri durumunda onları etkisiz hale getirmek amacıyla çeneleri arasına alır ve başlarını sallar. Bu davranış eğilimi bazı evcil kedilerde de hala görülebilen bir içgüdüdür.

Bir diğer sebep ise kedinizin mamasını çiğnemede zorlanmasıdır. Bu durumda kediniz sadece mamasını çiğnemek ve mideye gönderebilmek amacıyla başını sağa sola sallamaktadır. Aynı zamanda mama yerken kedinizin bıyıklarına birkaç mama kırıntısı bulaşmışsa, kediniz o kırıntıları bıyıklarından atabilmek için başını sağa sola sallayabilir.

Kedinizi hangi durumlarda veterinere götürmelisiniz?

Kediler zaman zaman kısa süreli baş sallama davranışında bulunabilir. Bu tür geçici baş sallamalar kedinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Eğer kedinizde düzenli ve sık aralıklarla baş sallama davranışı gözlemliyorsanız veya özellikle kulak çevresinde kızarıklık, kabarma, döküntü gibi semptomları fark etmişseniz veterinerinize götürmeli ve kedinizi muayene ettirmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.