Shetland Çoban Köpeği (Shetland Sheepdog ) Özellikleri ve Bakımı

Shetland Çoban Köpeği Resimleri
Shetland Çoban Köpeği çok zeki, sadık ve uysal yapısıyla ön plana çıkar. Eğitimi kolay ve uyumlu bir köpek olmasıyla ideal ev köpekleri arasında yer alır. Bedeni yüksekliklerinden daha uzun, küçük yapılı çevik bir cinstir. Çift katmanlı kürke sahiptir. Kısa, yoğun tüylerle kapalı astarı ve dış kaplaması uzun, sert ve düzdür. Shetland Sheepdog, Sheltie adlarıyla da bilinirler. Minyatürde Rough Collie'ye benzetilirler ancak iki ırkı birbirinden ayıran farklılıklar mevcuttur. Kendinden emin yapıya zahmetsiz, pürüzsüz, çevik ve hızlı bir yürüyüşe sahiptir. Çevresinde olanlara karşı meraklı ve sorgulayıcı hareketleri vardır. Koruma içgüdüsü yüksek, iyi bir dost ve aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Gütme Köpeği
Ağırlık
6- 11
Yükseklik
33- 41 Cm
Aile
Gütme Köpeği, Çoban Köpeği
Menşei
Scotland (Shetland Island)
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Shetland Çoban Köpeği sahibine bağlı, hayat dolu, neşeli, sadık ve eğitilmesi kolay bir ırktır. Ailesiyle ve sevdikleriyle zaman geçirmek onları çok mutlu eder. Ailesine karşı çok cana yakın, sıcak ve arkadaş canlısı olsa da yabancı kişiler karşı mesafeli yaklaşımları vardır. Yabancılara karşı, temkinli yaklaştıkları ve çekingen davrandıklarını görebilirsiniz. Çocuklarla oldukça iyi anlaşırlar. Oyun oynamayı seven Shetland, çocuklarla çok iyi oyun arkadaşı olur. Genel olarak Shetland Sheepdog ırkın bir yanı sıcakkanlı, sakin iken bir yani utangaç ve taşkındır. İyi özellikleri erken aşamada fark edilip doğru eğitimlerle öne çıkarılmalıdır.

Shetland Çoban’ı çok zeki bir ırktır. Öyle ki köpeğin zekâsının tıpkı insan zekası kadar iyi olduğu ifade edilir. Eğitim istekli, uysal ve yeni şeyler öğrenme merakı olması sebebiyle kolay geçer. Sahibini memnun etmeye istekli olması da bu süreci olumlu etkiler.

Shetland Çoban Köpeği kendisini sevdiklerine, ailesine ve onların mutluluğuna adamış bir cinstir. Bu karakter özelliği de onları aranılan ve çok tercih edilen bir ev köpeği yapmıştır. Yaşadığı aile içerisinde onların karakterlerine göre kendini şekillendiren ve geliştiren maharetli bir ırktır.

İyi eğitim aldıklarında itaat, çeviklik ve hayvancılık görevlerinde çok başarılı olurlar. Shetland Çoban Köpeği görev bilinci yüksek bir ırk olduğu için ona verilen farklı iş ve sorumlulukları da başarıyla tamamlamak için çaba gösterir.

Apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlar ve orta büyüklükte bahçeli bir evde de rahatlıkla yaşar. Shetland Çoban Köpeği havlamaya eğilimlidir ve yüksek sesli havlamalarıyla meşhurdur. Havlamalarının önüne geçebilmek için yavru iken vereceğiniz eğitimle, susma komutunu öğretmenlisiniz. Yabancı kişilere karşı temkinli yaklaşmasıyla da evinizin bekçisi olacaktır.

Koyun sürülerini gütmek, tarlaları ve evini korumak Shetland Çoban Köpeği’nin başarıyla yaptığı işler arasındadır. Ancak zaman içerisinde şehirlerde ev köpeği olarak da hayatımıza dahil olmuşlardır. Normal yaşamında aktif olan bu ırkın formda, sağlıklı ve mutlu olması için günlük egzersiz ihtiyacını karşılamalısınız. Aksi halde ev ortamında huzursuzluk çıkarabilir, havlama ataklarına girebilir ve hem sizi hem de komsularınızı rahatsız edebilir.

Soğuk ve sert hava koşullarına dayanıklı yapısı vardır. Ancak sevdikleriyle bir arada, sıcak ev ortamında yaşamak onları daha mutlu edecektir. Bu yüzden uzun süre yalnız başına dışarıda bırakmayınız. Hassas yapıda olan köpeğinize ailenizin önemli bir üyesi olduğunu hissettiriniz.

Günlük aktivite, yürüyüşlerde köpeğinizin hareket eden şeyleri kovalama isteklerine karşı tasma takmadan dışarı çıkmayınız. Güvenlik önlemlerini aldığınız ortamda, farklı evcil hayvanlar ve insanlarla sosyalleşmelerini sağlayınız. Erken aşamada atacağınız bu adımlarla daha iyi huylu yetişkin bir köpek olacaktır.

Shetland Çoban Köpeği sıcak, samimi, eğlenceli, oyuncu, sadık, uysal ve itaatkâr yapısıyla insanların çok sevdiği bir ırktır. Geçmişten günümüze kişilik ve karakter özelliklerin pozitif yönde ilerlemesiyle her geçen gün daha fazla kişi tarafından sevilip ve ilgi gördüler.

Tarih

Shetland Çoban Köpeği ırkının ataları Collie ve Border Collie  dayanmaktadır. Menşei İskoçya olan çoban köpeklerinden birisidir. Shetland Çoban Köpeği, İskoçya’nın  kuzeyinde, Kuzey Kutup Dairesi’nin güneyindeki İskoçya ve Norveç arasında yer alan Shetland Adaları’ndan gelmektedir. Bu adalar Shetland Çoban Köpeği  dışında “Shetland Midillisi  ve “Shetland Koyunu gibi hayvan ırklarında görüldüğü yerdi.

Shetland Çoban Köpeği Norveççe “çiftlik” anlamındaki  ” Toonie” kelimesinden türetilerek adlandırılmış. Çiftçiler koyun sürülerini koruması, sürmesi ve beslenmesi daha az olması için Border Collie ırkını daha küçük köpeklerle çiftleştirmek isterler. Böylece yeni çiftleştirmelerle sürüyü büyütme amacıyla ve köpek yetiştirmeye başlarlar. Çiftçilere koyun, midilli ve kümes hayvanlarını gütmekte oldukça yardımcı olmuşlardır. Shetland Çoban Köpeği’nin yetiştirilmesindeki amaçlardan birisinin de küçük koyunları yırtıcı kuşlardan, hayvanlardan korumak olduğudur. Bu teori Shetland  ırkının kuşlara, uçan ve hareket eden şeyleri kovalama isteğini açıklayabilir.

Shetland Çoban Köpeği, Shetland Adaları’nda geliştirilen, Collie köpeklerinden türetilmiştir. Büyük çoban köpeklerine göre daha küçük bedene sahip olması sebebiyle çok tercih edilmiştir. Kışı uzun süren ve yemek sorunu yaşanabilen bu bölgede küçük boyutta olmaları önemli bir detaydır. Bu ırkın oluşmasında bazı İzlanda köpeklerinin de yer aldığı düşünülmektedir.

1800’lerin başında, Shetland Çoban Köpeği küçük bedeniyle, hayvanları, midillileri ve tavukları gütmesi için tercih edildi ve  “minyatür Collie” olarak adlandırıldı. İyi yetiştirildiğinde kış boyunca evin ve hayvanların bekçisi, koruyucusu oldu.

İngiliz donanması adaya sık sık gelirdi. Ziyaretlerinin birisinde İngiltere’ye evlerine dönerken köpek yavruları satın alırlardı. Böylece İngiltere’ye ve İskoçya’ya da bu köpekler gönderildi. Hatta Shetland Adaları’nda yaşayanlar ziyaretçilere satabilmek için daha küçük ve daha yumuşak tüylü köpekler üretmeye başlamışlardı. Hatta gelen ziyaretçilerin bıraktığı King Charles Spaniel ve Pomeranian ırkı köpeklerle, küçük köpek üretmek için yerel çoban köpeklerini melezlendiği de söylenir.

İlk köpeklere Toonie köpekleri adı verilmişti. Ancak daha sonra 1909 yılında ilk olarak Kennel Club (İngiltere) tarafından Shetland Collies olarak tanıtıldılar. Collie hayranlarının bu isme karşı çıkması ve değiştirilmesi için yaptığı baskı sonucunda Shetland Sheepdog olarak ismi değiştirildi. Adının kısaltması ve takma adı da “Sheltie” olarak tanındılar. 20. Yüzyıla kadar İngiltere’nin belli yerlerinde tanına ve bilinen bir ırk oldular.

1911 yılında da AKC, bu olağanüstü parlak tüylere sahip, küçük boyutlu, sadık ve itaatkar ırkı tanıdı ve ilk köpeği tescilledi. Shetland Sheepdog ırkının melezlenmesi, orijinal ırkın kaybolması, kaybolan orijinal ırkın nasıl geri geleceği ve gerçekte nasıl olması gerektiğiyle uzun yıllar tartışmalar yaşandı.

ABD ve Büyük Britanya bu tartışmaların, gelişmelerin ve sürecin uzun süre başında yer aldı. Tartışmaların sonucunda farklı bakış açılarının bir araya gelmesi için Shetland Çoban Köpeği kulübü kuruldu. Ardında da anlaşmazlıkların giderilmesi ve ortak bir payda da buluşmak için 1930 yılında İskoç ve İngiliz kulüpleri bir araya geldi. Shetland Çoban Köpeğinin minyatür bir Collie olması konusunda anlaşmaya vardırlar.

Çok popüler olan ve sahiplenilen Shetland Çoban Köpeği ile ilgili şaşırtıcı bir gerçek vardır. Shetland Sheepdog ırkının ana vatanı olan Shetland Adaları’nda bu köpekler nadir görülmektedir. Shetland Adaları’nda Shetland Çoban Köpeği yerine Border Collie ırkı daha çok yaygındır.

1930’lu yıllardan, 1970’li yıllara yaşanan olumlu gelişmeler sonrası Shetland Çoban Köpeğinin popülerlikleri daha da artmış, patlama yaşanmış ve dünya geneline yayılmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Shetland Çoban Köpeği, boyuna göre uzun gövde yapısına sahiptir. Derin göğsü, düz sırt yapısı ve kemerli boynu ile vücudu oldukça sağlamdır. Kaslı, güçlü, çevik ve hafif bedeniyle son derece hızlı hareket edebilirler. Shetland Sheepdog kaba kaplaması ve benzer dış görünüşü sebebiyle minyatür Collie olarak görülmüştür.

Kafa

Shetland Çoban Köpeğinin kafası bedeniyle orantılı büyüklüktedir. Uzun ve burun ucuna doğru hafifçe sivrilen kama şeklindeki namlusuyla dikkat çeker. Burnun üstüyle, kafatasının üst kısmı birbirine paraleldir. Burun siyah renktedir. Diş yapısı makas ya da düz ısırıkta buluşur ve oldukça güçlü çene kasına sahiptir.

Kulaklar

Shetland Çoban Köpeği kulak yapısı küçük, esnek ve uç kısımları kıvrık şekildedir. Kulaklarının uçları, öne katlanır ve 3/4 ‘ü dik olacak şekilde konumlanır.

Gözler

Shetland Çoban Köpeği badem şeklindeki gözleri genellikle koyu renklidir. Ancak nadir de olsa blue merle kürke sahip köpeklerde mavi göz rengiyle karşınız çıkabilir. Zeki, meraklı, heyecanlı ve sorgulayan bakışlara sahiptirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Sheltie çevik, atletik yapısına yakışan sağlam ve kaslı bacak ve ayak yapısına sahiptir. Shetland Çoban Köpeği çok iyi bir zıplayıcıdır. Bacaklarında uzun tüylenmeler görülür. Ayakları ise, bacaklarına göre daha kısa tüylere sahiptir.

Kuyruk

Shetland Çoban Köpeğinin uzun ve tüylü kuyruğu vardır. Kuyruğunu düz, yukarıya hafif bir kavisle kıvrılmış şekilde taşıdığını görebilirsiniz. Kuyruktaki tüy uzunluğu iyi bakıldığında, topuklara kadar uzayabilir.

Tüy

Çift katmanlı, uzun düz ve kaba tüy yapısına sahiptir. Tüylerinin alt katmanı, astarı daha yumuşak ve sıkıdır. Dış katmanı ise dokunulduğunda daha sert ve düz tüylerden oluşur. Vücudunun her yerinde tüy miktarı oldukça fazladır. Baş, bacak ve kuyruk bölgelerinde tüyler uzundur. Boyun ve göğüs çevresindeki tüylerin de yele görünümünde olması gereklidir. Gösterişli kürkü, boyundaki yelesiyle aslan görünümüne sahip oldukları ve uzun tüylü Collie’nin minyatür kopyası olduğu ifade edilir.

Renk

Shetland Çoban Köpeğinin gösterişli güzel kürkü çeşitli renk tonlarında, lekelerle ve desenlerle karşınıza çıkabilir. Blue merle, kahverengi, siyah, samur ve beyaz renk tonlarında kürke sahip olabilirler. Ayrıca bu renklerin üzerinde desen, leke ve beneklerin olması da normaldir.

Sıkça sorulan sorular

Shetland Çoban Köpeğinin ortalama yaşam süresi 12-14 yıl arasındadır.

Yetişkin Shetland Çoban Köpeğinin yaklaşık olarak 6 – 11 kg aralığında olmalıdır. Yükseklikleri ise ortalama olarak 33 – 41 cm’dir. Shetland Çoban Köpeğinin ideal kilosunu boy ve kilosuna göre hesaplanmalıdır. Beslenme düzeniyle ilgili soru ve sorunlarınızda veterinere danışmalısınız. Kilo alma ya da zayıflama sorunu için geç kalmadan adımlar atılmalıdır.

Shetland Çoban Köpeği  yoğun kürküyle, tahmin edilenden daha az tüy dökerler. İnsanların beklediği kadar tüy dökmedikleri için bu sevindirici bir haberdir. Ancak düzenli taranmaz ve fırçalanmazsa dökülmelerde artış olabilir.

Tüy dökülmesinin azalması için düzenli bakım ve ciddi bir çaba göstermeniz gerekir. Mümkünse hergün değilse gün aşrı tarama işlemiyle bu sorunu aşabilirsiniz. Yoğun dökülmelerde köpek kuaförlerinde çok kısa olmayacak şekilde tıraş yaptırabilirsiniz.

Sağlıklı beslenmeleri ve gelişmeleri için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli mama üreten firmaları tercih edebilirsiniz. Köpek maması markaları arasından, kuru ve yaş ürünlerinden istediğinizi alabilirsiniz.

Ev yemeği tüketebilirler. Ancak Shetland Çoban Köpeğinin günlük ihtiyacı olan besin ve kalori değerini evde hazırlanan mamalar ya da insan gıdaları karşılamaya yetmeyebilir. Her türlü ev yapımı gıdayı da tüketmesi uygun olmayacağı için düzenli olarak, sağlığına uygun içerikteki hazır köpek mamasını tercih etmelidir.

Shetland Çoban Köpeğinin çiftleşmesi için ideal zaman 18. Aydan sonra 1.5 yaşını doldurduğu dönemdir. Gelişimini tamamladığı ve sağlıklı olduğu zaman çiftleştirilmesi gerekir. İlk kızana girdiğinde erkenden çiftleştirmek sağlıklarını olumsuz etkileyebilir.

Shetland Çoban Köpeğinin bakımı orta seviyede zorluk içerir. Yopun ve kabarık tüyleri sanıldıpından daha az dökülür. Var olan dökülmeleri daha da azaltmak için bakım konusunda efor sarf etmeniz gerekir. İyi ve düzenli tüy bakımıyla, haftada en az 2 -3 kez ya da günlük taramanızla tüyleri daha az dökülür.  Zaman zaman tıraş ihtiyaçları olur ve bunun karşılanması gerekir. Banyo sık alması gerekmez bu iyi yanlarındadır. Eğitimi kolay, sıcakkanlı ve sevecen yapısıyla sahibinin sözüne sadık olması Shetland Çoban Köpeğinin var olan küçük bakım zorluklarını da unutturacaktır. İlk defa köpek sahibi olacak kişilerinde kolaylıkla bakabileceği popüler köpek ırkları arasında yer alır.

Shetland Çoban Köpeği oldukça zeki, eğitilmesi kolay ve sahibine sadık bir ırk olması sahiplenme fiyatını değiştirmektedir. Shetland Çoban Köpeği yavrusu eğitimi, cinsiyeti ve şecere durumuna göre 4.000 TL ve 11. 000 TL arasında geniş bir fiyatlandırmaya sahiptir. Bu fiyatların artıp azalması, satıldığı yere ve satan kişilere göre değişmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı bir dişi Shetland Çoban Köpeği bir doğumda 4 – 6 adet yavru dünyaya getirebilir. Sağlıklı bir dişi ve yavrular için Shetland Çoban Köpeğinin yılda birden fazla doğum yapması önerilmez. Doğan yavru sayısı, dişinin doğum sıklığına, yaşına, sağlık durumuna ve çiftleştiği köpeğin sperm kalitesine göre değişiklik gösterir.

Shetland Çoban Köpeğinin gösterişli güzel kürkü çeşitli renk tonlarında, lekelerle ve desenlerle karşınıza çıkabilir. Blue merle, kahverengi, siyah, samur ve beyaz renk tonlarında kürke sahip olabilirler. Ayrıca bu renklerin üzerinde desen, leke ve beneklerin olması da normaldir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.