Her yiyecekte olduğu gibi kedi mamalarının da raf ömrü vardır. Paketli ürünün tüketilmesi gereken süre dolduysa, kokusunda ve tadında bozulmalar olur. Ürün hiç açılmamış olsa da, açılıp uygun şartlarda korunmaya çalışılsa da raf ömrünü tamamladıktan sonra imha edilmesi en uygunudur. Evcil hayvan sahibinin alacağı ürünlerde öncelikle son kullanma tarihine bakması gereklidir. Rafta uzun süre beklemiş, son tüketim tarihinin dolmasına az kalmış ürünleri de mecbur kalmadıkça almamalısınız.
Kuru mama çeşitleri, yaşa mamaya, konserve ürünlerine göre daha uzun raf ömrüne sahiptir. Konserve kedi maması diğer mama çeşitlerine göre daha hızlı ve kısa sürede bozulabilir. Bozuk kedi mamasının nasıl anlaşıldığı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu kedinizin sağlığını korumak için atacağınız en küçük adımlardan biridir. Bu yazımızda kedi mama çeşitlerinin ne gibi bozulma belirtileri gösterdiğini ve bu belirtileri nasıl anlayabileceğinizi irdeleyeceğiz.
İçindekiler
Kedilerin severek tükettiği kuru ve yaş mamalar hazır paketli ürünlerdir. İki çeşidinde de farklı raf ömrü ve açıldıktan sonra tüketilme süreci vardır. Konserve ürünleri kesinlikle dondurmamanız gerekir. Bu ve bunun gibi detaylar bilinmezse veya düzgün uygulanmazsa ürünün bozulma aşamasına gelmesi mümkündür. Kedi maması nasıl saklanır, doğru saklama yöntemleri nelerdir bunu öğrenmelisiniz. Bu bilgilerle daha az bozuk kedi mamasıyla karşılaşırsınız.
Kuru kedi mamasının bozulması ve yaş kedi mamasının bozulması genel olarak aynı belirtileri gösterir. Sadece yaş mama, kuru mamaya göre daha hızlı bozulmaya yatkındır. Kedinizin mama tüketimi sırasında ister yaş mama isterse kuru mama kullanın bozuk mama konusunda genel bilgilere sahip olmak size yol gösterecektir.
Bozulmuş kedi mamasının birden çok belirtisi vardır. Bunlardan sadece birini fark ettiğiniz zaman, elinizdeki mama yeni açılmış bir ürün dahi olsa kesinlikle kedinize vermemelisiniz. Sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için tükettikleri gıdaların bozuk olup olmadığına her zaman dikkat etmelisiniz.
Öncelikle mamayı almadan ve kedinize vermeden önce son kullanım tarihine bakmalısınız. Tarihi geçmiş ürünleri kesinlikle bozuk olarak sınıflandırınız. Kedi mamalarının üretim tarihinden itibaren maksimum 1 yıllık tüketim süresi vardır. Son tüketim tarihi geçmiş ürünü açtığınızda bozulmadığını düşünseniz bile kedinizin tadını, kokusunu beğenmemesi ve yememesi mümkündür. O yüzden hiç riske girmeyerek bu ürünleri kedinize vermeyin.
Satın alma sürecindeyseniz kedi mamasının son tüketim tarihine ek olarak paketin dışarısını incelemeniz gereklidir. Hasar görmüş, yırtılmış ve ezilmiş ürünleri almayınız. Bu ürünlerin son tüketim tarihine zaman olsa dahi ne zamandan beri hasarlı durduğunu tahmin etmek imkansızdır. Bu yüzden içerisinin nemlenip nemlenmediğini ve tazeliğini kaybedip kaybetmediği bilemezsiniz. Bu şekilde olan ürünleri de bozuk olarak değerlendirmelisiniz. Evinizde aldığınız ürün bir şekilde hasar gördüyse tazeliğini ve bozuk olup olmadığının kontrolünü edin. Kedinizin yiyip yememesine göre bozuk olduğuna karar verebilirsiniz.
Kuru ve konserve kedi maması açılmadıysa tazeliğini, tadını koruması için serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Kapalı dolapta, kilerde sıcaklık ve nemin az olduğu yerde saklayarak bozulma ihtimalini azaltın. Eğer güneş ışığına doğrudan maruz kalırsa, ev içerisinde sıcak ve nemli ortamda bırakılırsa ve açık şekilde uzun süre dışarıda beklerse üründe ekşime olacaktır. İçerisindeki vitamin ve mineral değerlerini kaybedecektir. Bozulmanın en belirgin belirtilerinden birisi ekşimedir. Güneşte beklemiş ve ekşimiş ürünleri kedinize vermeniz uygun değildir.
Kedinize düzenli olarak aldığınız bir mamanın bozulduğunu, paketi açtığınızda duyacağınız kötü kokudan siz de anlayabilirsiniz. Kedi mamaları kendisine has bir kokuya sahiptir. Ancak bozulmuş olan mamanın daha keskin, rahatsız edici ve farklı bir kokusu vardır.
Bozuk kedi maması kendini, kötü kokmasının yanında tadıyla da belli eder. Kokusundan bozulduğunu anlamayarak kedinize verirseniz, kedinizin burun kıvırmasından ve yememesinden bir sorun olduğunu fark edebilirsiniz. Hassas damak zevki ve tat yeteneği ile kediniz bozulmuş, bayatlamış ve ekşimiş yiyecekleri ilk lokmada anlayacaktır. Hatta öyle ki tatmasına gerek kalmadan kokusundan bile bozuk mamayı ayırt edebilirler.
Açılmış konserve ürünleri dışarıda, oda sıcaklığında 4 saatten fazla beklediğinde bozulur. Bozulma belirtisi, ekşime, kötü koku ve görülmeyen bakterilerin oluşumu olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden kedinizin mama kabına tüketeceği miktarda yaş mama koymalısınız. Kalan kısmını da buzdolabında saklama koşullarına uygun muhafaza etmelisiniz. Yaş mamalar, dışarıda bırakıldığında ve nemli ortamda kaldığında daha hızlı bakteri üreterek bozulmayı hızlandıracaktır.
Kedinizin yaş veya kuru mamasının ağzı açık şekilde ortalıkta kalması bozulmasına sebep olur. Mamalar nemlenir, sertleşir ve tadı değişir. Ne kadar süre açık olduğunu ve havayla temas ettiğini bilmediğiniz yaş veya kuru mamaları kedinize vermemelisiniz.
Açıkta kalan ürünlerde en belirgin ortaya çıkan bozulma belirtisi nemlenmesi ve yumuşamasıdır. Kedinizin mama kasesine koyduğunuz mama uzun süre beklediğinde bayatlar. Kabın içerisinde salladığınızda o sert ve tok ses artık çıkmaz. Mama içinde bulunduğu ortamın ve havanın nemini çekerek yumuşar, bu yüzden mama kabına fazla yiyecek koymayın. Açıkta bekleyen ve kısa sürede tüketilmeyen mama yumuşamaya ve bozulmaya yatkındır.
Paketli mamaların ambalajları zaman içerisinde parçalanan ve dönüşebilen şekilde tasarlanmıştır. Kedi mamasını orijinal paketinde saklıyorsanız bir süre sonra ambalajı dış korumasını yitirecektir. Bu durumda ürünün içi böceklenmeye, haşerelere ve küf oluşumuna elverişli bir ortam yaratır. Bu belirtilerin görüldüğü mama bozulmuştur ve çöpe atılması şarttır.
Kedinize vereceğiniz yiyecekleri, öncelikle kontrol etmelisiniz. Son tüketim tarihinden önce, uygun koşullarda korunmasına rağmen de ürünlerde bozulmalar görülür. Renk değişikliği de kedi mamasının bozulma belirtileri arasında yer alır. Kuru ve yaş mamalarda beyazlaşma, kararma şeklinde renk değişimi olabilir ve bunlar bozulduğunun belirtisidir.
Kedi mamalarında belli oranda, kedinizin ihtiyacı olan yağlar bulunur. Mama uygun saklama koşulunda korunmazsa, yağ ekstra şekilde belirginleşir veya azalarak mamayı sertleştirir. Fazla yağlanması ve sertleşmesiyle kedi maması olması gereken yapısını kaybeder ve bozulma belirtileri gösterir.
Bir mamayı koku, çürüme, tat, küflenme ve yumuşama gibi belirtilerine rağmen bozuk olduğunu fark etmezseniz son olarak tek bir şekilde bu durum ortaya çıkar. Kediniz mamayı yedikten sonra rahatsızlanır ve hastalık belirtileri gösterir. İshal, kurma, mide ve sindirim rahatsızlıkları görülmesi, eğer mamayı tükettikten kısa bir süre sonraysa bozuk mamanın olumsuz etkisidir.
Kalan mamayı kedinize vermemelisiniz. Ürün tüketim tarihi geçmemiş, bayatlamamış ve uygun şekilde saklanmış dahi olsa başka bir sorun olabilir . Kedinizde rahatsızlık oluşturmasına rağmen mama koku, küf ve ekşime vb. gibi bozuk kedi maması belirtileri göstermiyorsa, aldığınız markayla iletişime geçerek ürünle ilgili sorununuzu bildirmelisiniz. Hatalı parti ürünü, sorunlu ambalajlama vb. mama kaynaklı sorunlarında görülmesi mümkündür. Bu yüzden hiçbir zaman kedinizin mama paketlerindeki parti kodunu, barkodu ve son kullanma tarihi gibi gerekli bilgileri atmayınız. Maması bitene kadar ürünün orijinal paketini ve bu bilgileri saklayınız
Taze İçerikli kedi mama çeşitlerini petibom.com‘dan temin edebilirsiniz.
Kuru kedi maması, paketin üzerinde yazan son tüketim tarihini geçtiğinde bayatlar ve tadında bozulmalar görülür. Ayrıca açıldıktan sonra saklama önerilerine uyulmazsa, tüketim tarihine zaman olsa da bayatlar ve kediniz bu mamayı yemek istemeyebilir.
Hayır, kuru mama buzdolabında asla saklanmamalıdır. Evinizin güneş almayan, serin ve kuru yerlerinde ağzı kapalı şekilde saklanması gereklidir.
Açılmış konserve, yaş mamalar buzdolabında maksimum 7 güne kadar durabilir. Yedinci günden sonra kedinize vermemeli ve kalan mamayı çöpe atmalısınız. Kuru mamayı da açıldıktan sonra ağzı sıkıca kapalı şekilde, serin ve kuru yerde saklamalısınız. Bayatlama, ekşime ve küflenme gibi belirtiler görülürse bulunduğu yer saklanma koşullarına uygun değildir.
Kedinizin mamasını bir anda değiştirmemelisiniz. 10 gün boyunca yavaş bir geçiş süreci uygulamalısınız. 1. Ve 2. Gün eski mamadan %75, yeni mamadan %25 oranda koymalısınız. 3. Ve 4. Gün %50 eski %50 yeni mama vermelisiniz. 5.ve 6. günde %25 eski %75 yeni mama koyarak geçiş sürecini tamamlayabilirsiniz. Sonraki günler yeni mamaya geçişi tamamlayabilirsiniz.
Bozulmuş veya bayatlamış kedi mamaları kedinizde kusma, ishal ve mide rahatsızlığı gibi sağlık sorunları ortaya çıkarabilir.
Bu yüzden öncelikle mama alırken pakete, son tüketim tarihine ve aldıktan sonra da uygun şeklide saklanmasına dikkat etmelisiniz.
Hafif bozulmuş kedi mamasını yiyen kedilerde oluşan sağlık problemleri. Örneğin böbrekte karaciğerde vb. Nelere sebep olabilirler