Dişi kedi saldırganlığı, özellikle yavrularını diğer kedilerden veya insanlardan korumak için görülen bir davranış türüdür. Bununla birlikte anne kediler, yavrularını erkek kedilerden korumak için de koruma iç güdüsüyle agresif tavırlar sergileyebilirler. Erkek kedilerin, yeni doğmuş yavru kedileri yiyebildiği çoğunlukla bilinmektedir. Bu nedenden dolayı dişi kedilerin saldırgan olmaları için kendince haklı sebepleri olabilir. Bu saldırganlık hali onlarda doğal olarak bulunmaktadır. Yavrular büyüyüp gelişmeye başladıkça, dişi kedilerin de saldırganlığı azalacaktır. Bu dönemde, evde bulunan dişi kedinizin, diğer evcil hayvanlarınıza agresif tavırlar sergilemesini önlemek için bazı önlemler almanız gerekebilir. Bu önlemler, hem dişi kedinin hem de evde bulunan evcil hayvanlarınızın stresini azaltmaya yönelik olmalıdır. Bu durum geçici olduğundan dolayı içerisinde bulunduğunuz bu süreyi kedinizle birlikte en iyi şekilde atlatabilmeniz için daha fazla ilgi gösterebilirsiniz.
Örneğin dişi kedilerinizi bu konuda eğitebilirsiniz. Saldırgan kedilerinize, her ne kadar bu eğitimi vermeniz zor olsa da uygun yöntemlerle bunu başarabilmeniz mümkündür. Kedinize bu dönemde, kendisine ve yavrularını ait, uygun bir alan oluşturarak bu eğitime başlayabilirsiniz. Daha sonra bu alanda güvende olduklarını hissettikçe, kediniz stresini azalacak ve agresif tavırlarından eser kalmayacaktır. Kedinize istediğiniz şeyleri yaptırabilmeniz için, eğitiminde oldukça etkili olabilen ödül mamaları kullanabilirsiniz. Kedinizin doğru davranışlar sergilediği sırada ödül mamalarını vererek, bu davranışları ona aşılayabilirsiniz. Kediler çok zeki hayvanlardır. Mutlaka hangi hareketin, doğru bir hareket olduğunu anlayacaklardır. Bu şekilde saldırganlık gösteren kedinizi eğitebilir, diğer kedilerle iyi bir etkileşime sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
İçindekiler
Dişi kediler, doğum yaptıktan sonra vücuduna annelik hormonları salgılanır. Bu hormonlardan dolayı, yavrularını koruma içgüdüsü onlarda doğal olarak oluşabilmektedir. Bu dönemdeki kedilerin nasıl davrandığı ve nasıl tepki verdiği kesinlikle bu hormonlara bağlıdır. Peki, bu süreçte saldırgan ev kedileri nasıl davranır sorusunun cevabına gelecek olursak, tamamen yavrularını korumaya yönelik davranışlar sergiledikleri bir gerçektir.
Bir anne kedi, yavrusuna veya yavrularına karşı kendini oldukça koruyucu hissetmektedir. Herhangi bir tehlike durumunda, öfke ve tüylerini kabartabilir ve saldırıya geçer. Saldırgan ev kedileri, herkesçe tehlikeli olan bir şeyle veya hiç bilmedikleri yeni bir şeyle karşılaştıkları zaman, bunlarla teması halinde saldırganlık özelliği gösterebilmektedirler. Belli bir bölgede yaşam süren bir yerleşik kedi, bölgesine gelen her yeni kediyi bir tehdit olarak algılar ve savunmaya geçer. Birbirlerine alışmaları oldukça zor olabilmektedir. Bu aşamada birbirine alışabilmeleri için size önemli birer görev düşmektedir. Kedilerin birbirlerine alışma sürecine geçişin düzgün bir şekilde sağlanabilmesi için, kedilerin birbiriyle olan tanışma şeklini, başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu durum dişi kediler için de geçerlidir. Yavrularını korumalarının yanı sıra içinde bulunduğu bölgeyi de korumak isterler. Yavruları için güvenli bir alan oluşturup, bu alana giren herhangi bir kediyi, yavruları için tehdit olarak görebilirler.
Dişi kedilerde bu korumacı tavır, doğumdan sonra yaklaşık 1 ay devam edebilmektedir. Bu süre, yavru kedilerin en savunmasız olduğu dönemdir. Tanıdık olmayan her kedi bazen de insan, anne kediler tarafından tehlike arz edebilir. Bu dönemde dişi kediler, iyi ilişkiler içinde olduğu kedilerle bile, o kedilerin yavrularına yaklaşması durumunda, yine aynı korumacı tavrı gösterebilmektedir. Bu korumacı tavır, kedilerde hormonlarından dolayı içgüdüsel olarak ortaya çıkmaktadır. Saldırgan tavırlar gün geçtikçe, yavrular olgunlaştığında azalmaya başlayacaktır. Saldırgan ev kedilerinde genel olarak stresi azaltmayı sağlayabildiğinizde, saldırgan tutumlarını da azaltmış olursunuz.
Ev ortamınızda, dişi kedinizin saldırganlığını azaltmak için öncelikle, stresini azaltmaya çalışmalısınız. Bunun için yapabileceğiniz birkaç yol bulunmaktadır. Bunlar;
Dişi kedilerin saldırganlığı, yavrulaması ile birlikte başlamaktadır. Bu dönemde oldukça sinirli ve agresif davranabilmektedirler. Kediniz çok agresif tavırlar sergiliyor diye üzülmemeli, bu sürecin geçici olduğunun farkına varmalısınız. Dişi kedilerin bu durumu 3 veya 4 hafta içerisinde normale dönebilecektir. Yani yavruları yaklaşık 1 aylık olduğunda, kedinizin saldırganlığı farklılık gösterebilecektir. Bu durum yavrular olgunlaştıkça yavaş yavaş azalacaktır. Peki, bu sürecin sonunda daha sonrası için ne yapılmalıdır? Nihayet yavru kediler sütten kesildiğinde, dişi kedinin saldırganlığının bir daha tekrarlamasını istemiyorsanız, kısırlaştırma işlemi yapmanızda fayda vardır.
Kediler bazı dönemlerde, tıpkı insanlar gibi duygu değişimleri yaşayabilmektedir. En başta da öfke gelmektedir. Kedilerin öfkelerinin altında genelde travmatik olaylar, sosyalleşememe, endişe duyma ve korku yatmaktadır. Kedinizin bu öfkeli davranışlarını anlamak, hem sizin güvenliğiniz hem de çevrenizdekilerin güvenliği açısından son derece önemlidir. Peki, saldırgan kedilere yaklaşma yolları neler olabilir?
Saldırganlık kedilerde bir davranış bozukluğu olup hastalık olarak değerlendirilemez. Hem öğrendiğiniz yöntemlerle kedinize vereceğiniz eğitimler hem de dilerseniz bir kedi davranış uzmanından alacağınız yardımla bunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Ayrıca Bunları Okuyabilirsiniz:
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar