Hamile ve yeni doğum yapmış kedi saldırganlığı, kedilerde yavrularını koruma içgüdüsüyle ortaya çıkan davranış türlerinden biridir. Söz konusu koruma içgüdüsüyle ortaya çıkan bu davranış, anne kedilerin yavrularına karşı bir saldırı olacağını düşündüğü sırada çoğunlukla bir başka kediye karşı hatta zaman zaman insanlara karşı da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle erkek kediler yeni doğmuş minik bir yavruyu yiyebilmektedirler. Bu nedenle anne kedinin, yavrusunu veya yavrularını korumak için saldırganlaşmasının haklı bir gerekçesi olduğunu gösteren bu davranış türü hamile kedilerde sıklıkla görülebilmektedir.
Hamile veya doğum yapmış kediler yavrusunu hayatta tutmak ve onun güvenliğini sağlamak amacıyla içgüdüsel olarak bu davranışı sergilerler. Genelde bu durum anne kedilerde tipik bir davranış sürecidir ve zamanla bu durumun azaldığını görebilmek mümkündür.
Kedilerde saldırganlık hali, doğumdan sonraki süreçte yavruların zaman geçtikçe büyümesi ile birlikte giderek azalış gösterir. Bir kedi sahibi olarak, hamile veya yeni doğum yapmış kedinizin saldırgan davranışlar göstermesini bu süreçte engellemeniz için bir takım çalışmalar yapmanız gerekecektir. Kedinizde saldırganlığın en çok olduğu dönem doğum yaptıktan sonraki 3-4 haftadır. Dolayısıyla bu dönemde anne kedinin yavrusu ile bulunduğu ortamı korumasına yardımcı olabilir veya onlara özel bir alan yaratarak saldırganlığının azalma eğiliminde olduğunu görebilirsiniz. Anne kedi ve yavrularına bu alanı sağladıktan sonra güvende olduğunu hisseden kediniz, onunla geçireceğiniz eğitim sürecine de daha sorunsuz bir katılım gerçekleştirecektir. Ayrıca anne kedinizi eğitirken sergileyeceği sakin davranışlara karşılık ona bir en iyi ödül kedi maması öneri listemizden vermeniz de davranışlarının pekişmesine yardımcı olacaktır.
İçindekiler
Kedilerin doğum esnasında ve doğum yaptıktan sonra vücutlarında annelik hormonu salgılanır. Bu hormon doğum yapmamış kedilerde daha düşük düzeydedir ve fizyolojik etkileri doğum yapmış bir kediye göre daha az görülür. Kedinizin vücudunda salgılanan bu annelik hormonu, onun davranışlarının ve olaylara karşı verdiği tepkilerin değişmesine sebep olur. Bu dönemde yavrusuna karşı kendini koruyucu hisseder ve doğası gereği bazı kedileri veya insanları, tehlike olarak algılar. Yavrusuna karşı bir tehlike olarak algıladıkları hayvanlara ya da insanlara karşı saldırganlık davranışı hareketinde bulunabilir.
Evinizde yeni doğum yapmış bir anne kedi varsa, bölgesine dâhil edeceğiniz yeni bir kediye karşı savunmaya geçer ve çoğunlukla saldırıda bulunur. Sizin bu noktada yapmanız gereken, anne kedi ve evinize alacağınız yeni bir kedinin tanıştırılma şekline dikkat etmenizdir. Doğru bir tanıştırma şekli ile anne kedinizin saldırganlığını büyük ölçüde önleyebilirsiniz. Anne kedi bulunduğu bölgeyi ve çevresini koruduğu için, diğer kedinin bu bölgeye yaklaşmasını belli bir süre en aza indirmeye çalışmalısınız. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi, anne kedinize ve yavrusuna sağlayacağınız güvenli bir ortam, onun saldırganlığının azalmasına ve doğru davranışlar sergilemesine fayda sağlayacaktır. Eğer ona bu ortamı sağlayamazsınız, bölgesine giren diğer kediyi bu süreç içerisinde tehlike olarak algılayacağından, saldırgan davranışlara devam edecektir. Bu durum da hem sizin hem de anne kediniz ve yavrular için zorlu bir süreç olacak demektir.
Yavrunun en savunmasız olduğu ve kedinizin de en çok saldırgan olduğu dönem, doğumdan sonraki ilk 1 aydır. Bu dönem, annelik hormonunun en güçlü olduğu dönem olarak bilinir. Özellikle kediniz doğum yaptıktan sonra ona yabancı gelen her şeyi bir tehlike olarak görür. Yavrusunu korumak için de haliyle saldırgan davranışlar gösterir. Böyle zamanlarda kedinizin daha önce arasının iyi olduğu kedi arkadaşına bile saldırganlığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durumun nedeni, diğer kedinin yavrusuna zarar vereceği düşüncesidir. Diğer kediyi sürekli olarak yavrusundan uzak tutmak ister.
Genelde saldırganlığı kedilere yönelik olsa da bazen size karşı da olabilmektedir. Bazı saldırganlık hali gün geçtikçe azalsa da sizin, anne kedinin saldırgan hareketler sergilemesi durumunda bir şeyler yapmanız gerekir. Bu dönemde onun stresini azaltarak, saldırganlığının önüne geçebilirsiniz. Kedinizin stresini azaltmanın en iyi yolu ise, ona ait olan alanı, kum kabını, mama ve su kabını sağlamanızdır. Özellikle kedi nüfusu çok olan bir evde yaşıyorsa, bu durum oldukça önemlidir. Çünkü bu durum diğer kedinin, yavrudan ve anne kediden uzak durmasına yardımcı olur ve olası temaslardan anne kediyi korur. Bu eşyalara sahip olan kedinin paylaşım sorunu ortadan kalkacağı için, saldırganlığında da azalma eğilimi görülür.
Yeni doğum yapmış kedinizin kendini güvende hissedebilmesi için bir şekilde ona özel bir alan oluşturmalısınız. Böylelikle yavruları da anneyle birlikte korumuş olursunuz. Anne kedi için yavrusunun güvende olması, onu hiç olmadığı kadar rahatlatacaktır. Bunu sağlamak için anne kedi ve yavrusu için güvenli ve sınırlı bir alan oluşturulmalıdır. Oluşturduğunuz bu alanın kapısına da anne kedinin rahatça girebileceği bir alçak kapı koymalısınız. Koyduğunuz bu alçak kapıdan, kediniz rahat bir şekilde girip çıkabilir ve yavrusunun bu kapıdan çıkamayacağını bilirse stresi azalacağından, saldırganlığında da azalma görülür.
Evde başka bir kedinin varlığından söz ediliyorsa, yavru kediyi korumak için, onun bulunduğu alana girmesine izin verilmemelidir. Yavru kedi büyüyüp yetişkin bir kedi olmaya başladığında, onu bulunduğu ortamdan çıkararak, annesi dışında başka kediyle vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum diğer kedinin yavruya alışmasına ve zarar vermemesine olanak sağlar. Böylelikle uygulayacağınız bu yöntem hem yavrunun güvenliği için hem de anne kedinin saldırganlığının giderilmesi için önemlidir.
Yavru kedi, yetişkin bir kedi olmaya başladığında, anne kedi ona doğal yaşamı öğretebilmek ve büyürken sahip olması gereken davranışları aşılamak için bazı eğitimler verir. Bunun için yavrusu ile birlikte bazı davranışlarda bulunur ve her gün onu hareket ettirir. Bazı anne kediler doğal davranışları öğretebilmesi için yavrusunu her gün eğitirken, bazıları ise sadece tehlike sezip, korktuklarında bu davranışı sergilerler. Kedinizde ki bu içgüdüsel davranış, yavrusunu avcılardan korumak için uyguladığı bir yöntemdir. Anne kediniz bu aşamada yavrusuna, sesine alıştırmak için eğitim verir. Böylelikle her ona seslenişinde, annesinin sesini tanıyan kedi bulunduğu ortama gelir. Anne kedi yaptığı bu davranışları, doğası gereği yapar ve bu duruma herhangi bir müdahale durumunda saldırganlaşabilir. Çünkü bu müdahaleyi yavrusuna yapılan bir saldırı veya ona karşı bir tehdit olarak algılar. Sizin yapmanız gereken anne kedinin, yavrusunu eğitmesine izin vermeniz ve hiçbir şekilde müdahale etmemenizdir. Ancak burada şunu da belirtmeliyiz ki, onları bu aşamada yalnız bırakmamalı ve olası tehlike anında müdahale etmelisiniz. Örneğin, anne kedinin çok yüksek sesle bağırdığını fark ederseniz veya stresli bir durumda olduğunu anlarsanız, yavrunun durumunun iyi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer yavru annesinin yanında değilse, bir yerlere düşmesi ve oradan çıkamaması ya da farklı bir durum içinde olması konusunda dikkatli olunmalıdır. Ters giden bir durumun varlığında hemen müdahale etmeniz gerekebilir.
Tüm bu aşamaların sonunda yavru kedinin sütten kesildiği dönem, anne kedinizin saldırganlık seviyesinin azaltılması için onu eğitebilirsiniz.
Bu süreçte tıpkı insanlarda görülen duygu değişimleri ve davranış bozuklukları, hamile ve yeni doğum yapmış kedilerde de görülebilir. Söz konusu görülen bu değişimlerden en belirgin olanı ise agresif tavırlardır. Agresif olan anne kedinize yaklaşmak sanıldığı kadar zor değildir. Çünkü kendinizde ki bu durum korku, endişe ve koruma içgüdüsünden kaynaklanmaktadır ve siz de bunun bilincinde olup, ona sabırla yaklaşırsanız etkileşim kurmanız kolaylaşır ve aranızdaki sorunu da çözmüş olursunuz. Bu durumda olan kedinizde ki agresif tavırlar doğal olarak karşılanmalıdır. İçgüdüsel olarak yaptıkları bu davranışları anlayabilmeniz ve süreci de iyi yönetebilmeniz oldukça önemlidir. Kedinizin size ve çevresindeki diğer kedilere saldırgan hareketlerde bulunacağını beden dilinden anlayabilirsiniz. Kedinizde;
gibi durumlardan en az birini fark etmeniz durumunda ona olan yaklaşımınız çok dikkatli olmalıdır.
Anne kedinizde yukarıdaki saydığımız davranışlardan birini gözlemlerseniz, size veya karşısında bulunan diğer kediye bir saldırıda bulanacağının hazırlığında olduğunu bilmeniz gerekir. Böyle durumlarda kedinize yaklaşırken temkinli olmanızda fayda vardır. Anne kediniz bu saldırgan davranışları kendisini ve yavrusunu tehdit altında, savunmasız ve kapana kısılmış hissettiği için koruma içgüdüsü ile yapmaktadır.
Yavrusu ile yaşadığı alana başka bir kedi ve tehlike olarak görebileceği bir insanın girmesi sonucunda, anne kedinizde bölgesel öfke görülebilir. Eğer kedinizde saldırgan davranışların oluşmasını istemiyorsanız, bölgesinde bulunan ve kedinizi bu davranışları yapmaya tetikleyen durumu ortadan kaldırmanız gerekir.
Tetikleyici, bir kedi olabileceği gibi siz de olabilirsiniz. Özellikle anne kedinizin doğum yaptığı zaman yavrusunu elinize almamanızı öneriyoruz. Çünkü bu durum karşısında bazı kediler çok sakin kalsa da bazı kediler tahmin edemeyeceğiniz kadar saldırgan olabilir. Ayrıca yeni doğum yapmış kedinizin bulunduğu alanda ani hareketler de yapmamalısınız. Eğer böyle bir davranışta bulunursanız sizin, yavrusuna ya da kendisine karşı bir saldırıda bulunacağını düşünebilir ve bulunduğu yerden ani bir hareketle kalkarak, size karşı bir saldırıya geçebilir. Bu konuda hiç olmadığı kadar dikkatli olmalısınız.
Son olarak anne kedinizin doğum yaptığı sırada bulunduğu ortamda onunla mümkün olduğunca göz teması kurmaktan kaçınmalı ve doğum sonrası onun size gelmesini beklemelisiniz. Bu şekilde bir yaklaşım hem sizin hem de anne kediniz ve yavruları için en iyisi olacaktır.
Ayrıca Okuyabilirsiniz:
Daha önce hamile bir kediniz oldu mu? Hamilelik süreci ve doğumdan sonraki süreçte anne kedinizin davranışları nasıldı? Aşağıdaki yorumlar kısmından kedinizle bu süreçte yaşadığınız deneyimleri, doğum öncesi ve sonrası kedinizle geçirdiğiniz süreyi paylaşabilirsiniz.
Doğum kediler için büyük bir stres kaynağıdır. Kediniz daha yeni doğum yaptığı için bu etrafa dışkı yapması stres kaynaklı olabilir. Odaya kapatmak normal düzenini değiştirdiği için çok iyi bir fikir olmayabilir. Ona biraz daha süre verip evin içinde gözlemlemenizi tavsiye ederim.
Kedim yeni doğum yaptı evde başka bir kedi daha var normalde doğum sırasında kontrollü bir şekilde erkek kedi de yanimizdaydi anne kedi bize karşı çok sakin çok ılımlı bebeklerle ilgilenmemize sevmemize karşı değil fakat diğer erkek kediye karşı ciddi olarak cephe almış durumda ona karşı ciddi bir saldırganlığı var bu yüzden ayrı bir oda yaptık bebekler ve anne kedi için fakat dolanması için kapısını kontrollü bir şekilde açıyoruz diğer kedi içeri girmese bile direkt saldırıyor erkek kedimiz bu durumdan ciddi olarak etkilendi kendisi kısır bu arada. Erkek kedinin bize karşıda bu sefer tavrı degisiyor ne yapicaz ne şekilde davranıcaz bilemedik nasıl bir yol izlemeliyiz. Erkek kedi bebeklerin babası değil. Sahiplendigimizde dişi kedi hamileydi. Şimdiden teşekkürler
Merhaba dişi kediniz yeni doğum yaptığı için annelik içgüdüsüyle yavrularını korumak için agresyon gösteriyor olabilir. Bu sireçte ayrı tutmaya devam etmeniz mantıklı. Eğer yavrular 2 aylığı geçtikten ve süt emmeyi bıraktıktan sonra da bu durum devam ederse. Davranış uzmanı bir veteriner hekimden destek alabilirsiniz.
Merhaba, kedim doğum yaptı kendisi ev kedisi scootish. 1 2 ay kadar oldu dogum yapalı hiçbir sorun yoktu ancak birkac gun once yatarken bana saldırdı her yerimi parcaladı ertesi gun evimizdeki bir misafiri bugun de esimi parcaladı nedeni nedir
Anne kedilerde doğum sonrası ilk dönemde davranış değişiklikleri görülebilir. Bunu yavrularını koruma içgüdüsüyle yapıyor olabilir. Yavrular büyüdükten sonra kediniz eski haline dönecektir.
Merhaba kedim doğum yaptı eşiyle 4 yıldır beraberler ve son 5 gündür kedinin sesini bile duysa saldırıyor diğer kedi odada kapalı ona da cok üzülüyorum piskolojisi bozuluyor napmalıyım
Merhaba bu durum oldukça sık görülür. Yavrular büyüdükçe anne kedi günden güne normalleşecektir.
Kedimle aramizdaki iliskimiz normalde cok guzel oldugu halde dogumdan sonra bize 2 kere ciddi sekilde saldirdi. Ilk 1 ayin icindeyiz ve bu bende cok buyuk bir korkuya sebep oldu. Bebekler buyudukten sonra iliskimizin normale donup donmeyecegi ya da korkumu atlatip atlatamayacagim konusunda cok umutsuz ve uzgunuz. Ve maalesef yolumuza nasil devam etmemiz gerektigi konusunda da cok kararsisiz
Anne kedi bunu yavrularını koruma içgüdüsünden ve doğum stresinin yarattığı psikoloji ve hormonlardan kaynaklı yapıyor. İnsanlarda da hormonel değişimlerden dolayı doğum sonrası annelerde psikolojik değişiklikler görülür. Bu geçici bir durumdur. Kedinize bu süreçte sabırla ve sevgiyle yaklaşaya devam etmeli onu kesinlikle cezalandırmamalısınız.
Verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim
Dışarıdan bir hamile sokak kedisine yakınlık gösterdim. O da bunun neticesinde doğumunu ben farkında olmadan dükkanımız da yaptı. Şimdi 5 yavrusuyla annesini olabildiğince sote bir yere güvenli bir yere almak istedim. fakat dükkana giren müşterilerden ve bizden rahatsız olup sık sık saldırıyor çaresiz kaldım ne yapmalıyım.
Merhabalar en azından yavrular 2 aylık olana kadar anneye o alanı bırakıp mamasını ve suyunu tazelemeniz onun için çok büyük bir iyilik olur. Eğer müşterilerin sürekli girip çıktığı bir alandaysa onu daha küçük bir odaya kapatıp kum kabı mama kabı ve su kabı ayarlamanız onun için yeterli olacaktır.
Merhaba
Kedimiz doğum yaptı ve 6 yavrusu var. Doğumdan sonrası gün bize eski ilgili ve sevgi gösteriyordu. Hatta doğumdan 2 gün sonra yatağımıza gelip yanımıza yattı. Sonra birden gidip 6 yavruyu da bizim yatağa taşıdı. Bizde doğum yaptığı yeri temizleyerek daha uygun hale getirdik ve yorganla anneyi ve yavruları eski yerlerine taşıdık. Taşıdığımızdan beri kedimiz bize küstü ve yanımıza gelmiyor. Küstüğü için yemekte yemiyor. Ne yapabiliriz
Aynı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da gebelik ve sonrası dönemde daha hassas olabilirler. Kedinizin üzerine gitmeden ona izin vermeniz zorlamadan o yanınıza geldikçe sevgi göstermeniz gereklidir. Ancak iştahsızlığı ile ilgili sevdiği şeyler sunmalı aç kalmasına izin vermelisiniz. Eğer iştahsızlık devam ederse mutlaka yavrularla beraber veteriner hekime gitmelidir.
Merhaba kedim 7 nisanda 7 yavru doğurdu. Erkek kedimde kendime aitti. İlk ona saldırdı. Koruma iç güdüsü diyerek evden geçici olarak arkadaşıma gönderdim. Sakinlesti. Sonra nmetatis oldu 2 hafta tedavi oldu ve acısı varken bile emzirmeye devam etti. 23 gün önce evime gelen nmisafire ve bana çok şiddetli saldırarak hastanelik etti. 3 gündür veterinerden aldığım sakinleştirici veriyorum. Ancak beni düşmanı olarak görüyor. Suyunu ve mamasını zor veriyorum. Bebekleri azalan sütünden dolayı ek gıda veriyor emziriyordum. Ancak 2 gün onu yapamayinca küçük yavrular halsizlesti. Çareyi anne kediye çaktırmadan onları alıp kendi evim dışına götürmekte bulundum. Veterinerime de danışarak. Odaya suyunu ve mamasını çok Zor koyuyor kumunu çok zor temizliyorum. Masmavi gözleri kömür siyahina dönüşüyor beni gördüğünde. Defalarca isirildim artık iltihap kaptı ısırıklarım. Psikolojim bozuldu. Şuanda 3 yavrusu ile. Odasına önceden koyduğum kamera ile izliyorum. Bundan sonra ki süreçte ne yapmam gerek. Veterinerimiz olmadı 15 ghn sonra kısırlaştırır dedi. Tüm ilaçlara rağmen agresyon devam tşkler
Doğum sonrası hormonal dengesizliklerden dolayı bu durum sık görülür. Eğer yavrular 2 aylığı geçtiler ise annenin kısırlaştırılmasını sonrasında gerekirse antidepresan ilaç kullanılmasını öneririz. Bu konuda veteriner hekiminize danışarak hareket etmeniz önemlidir çünkü bu ilaçların yanlış kullanıldıklarında ciddi yan etkileri olabilir. Geçmiş olsun.
Kedim elimi çizdi ve çizikler kabuk bağladı, izi kaldı geçmedi. Yaralar kuruduğu için ve sadece iz kaldığı için krem sürsem geçer mi? Eğer geçerse hangi kremi kullanmalıyım? Marka önerirseniz sevinirim teşekkürler
Madecasol, scarex gibi kremler doku yenilenmesini sağladığından yara iyileşmesini hızlandırır. Bizlerin de sürekli başına geldiğinden ben bu kremleri kullanıyorum. Yine de bir insan doktoruyla görüşürseniz daha iyi yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun 🙂
Merhabalar Kedim hamile ve nir hafta içinde doğum yapacak ve doğum belirtileri hakkında yarım yamalak bileğiyle sahibim yardımcı olursanız çok sevınırım çok teşekkür ederim
Merhabalar, kedilerde doğum yaklaştığında; huzursuz, iştahsızlık, gizlenme isteği ortaya çıkar. Doğuma 12-24 saat kala kediniz doğuma hazırlanmaya başlayarak yemek yemeyi bırakır ve doğum yapacağı köşesine çekilir. Karnından aşağısını yalamaya başlar. Bu gibi belirtiler görürseniz onu strese sokmadan ara ara gözlemleyerek doğum sürecini takip etmelisiniz.
Merhaba iyi günler, kedim normal doğumu başaramadığı için sezeryanla bebeği alıp kısırlaştırdık. 1 tane yavru verdi. Ancak yavruyu emzirmiyor ve yalamıyor. Narkoz etkisi diye düşünüyoruz ilk geceyi zor atlattık. İlerleyen süreçte tavsiyeniz nelerdir ?
Merhaba anestezi etkisinden çıktıktan sonra sizin desteğinize ihtiyacı olabilir anneyi yatırarak bebeği memesine koymalısınız. Anne sütünü alması yavrunun gelişimi için çok önemli. Normal doğum sonrası kedilerd emzirme sırasında problem yaşanmazken sezaryen sonrası bazen bu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Emzirdikçe anne de normale dönecektir. Geçmiş olsun.
Merhaba kedim 2.kez doğum yaptı yavrular şuan 50 günlükler dün ilk defa durduk yere saldırmaya başladı bize ilk doğumunda yavrular büyürken hiç böyle bişey yaşamamıştık acaba yavrularının gideceğini biliyormu ondan mı bir anda saldırganlaştı evde birde 1yaşında bebeğim var korkar oldum birşey yaparmı diye. Yavruların mamasını kumunu değiştirirken bana çok kötü bakıyor göz göze gelmek istemiyorum bu davranışı nezaman biter ne yapmalıyım yavrular bir çitin içinde kalıyordu ama artık kendileri girip çıkmayı öğrendiler çıktıkça tekrar yerine götürüyorum ama şuan dokunmaya kalktığımda annenin bakışları değişiyor ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun korkarak yaklaşıyorum kedime yavrular nezaman gitmeli gittiklerinde de aynı saldırganlığı yapar mı bir süre arayacak yavrusunu evde bulamayınca bizlere saldıracak diye korkuyorum
Merhaba, kedilerde doğum sonrası bu tarz davranış bozuklukları sık olarak görülür. Genellikle geçici olan bu durumu yönetmek için sabırlı olmalı ve anne kediyi zorlamamalısınız.
Merhaba kedim doğum yaptıktan sonra etrafa kaka yapmaya başladı niye yaptığını anlayamıyorum oldukça sakin bir kedidir doğumunda bile beni yanına çağırıp yardım istedi ve iki yavrusunu ben doğurttum aramızdaki bağ güçlüdür ve bana güvenir yavrular şu anda 7 günlük 3 kez evin içine kaka yaptı mecburen yavrularıyla birlikte odasına kapattık odaya girip ihtiyaçlarını karşılıyoruz seviyoruz ama Vijdan yapıyorum yalnız olduğu için çok üzüyor bu durum beni doğrumu yapıyorum bilmiyorum