Kediler neden hırlar? Uyurken, sevilirken ve oynarken hırlama nedenleri

28 Eylül 2022
4261
Kediler neden hırlar? Uyurken, sevilirken ve oynarken hırlama nedenleri

Kediler pek çok neden ile hırlar. Önemli olan kaşınızdaki patili dostun size ne anlatmak istediğidir. Çünkü kediler seslenmeleri dışında vücut dilleri ile de bizlere bir şeyler anlatmaya çalışırlar. Hırlayan bir kedinin kulakları, gözleri ve kuyruğu seslenmesi ile birlikte hareketlenir. Kedinizin size ne anlatmak istediğini hareket ve seslendirmeleri dikkate alarak anlayabilirsiniz.

Kediler neden hırlar?

kedilerin hırlama nedenleri

Kediler yaşam evrelerinin herhangi bir döneminde hırlayabilir. Ancak yavru kedilerin hırlaması daha sık görülmektedir. Aktif olma süreçleri ve hareketlilikleri sahiplerini bazen zorlayabilir. Bu nedenle kediler sakinleşir mi ve bu ne zaman olur gibi sorular ile karşılaşırız. Üstelik hırlama nedenleri arasında büyüyor olmaları da yer alır. Benliklerini keşfederken yaptıkları hareket ve seslendirmeler ile karşısındaki hayvan ve insanların hareketlerini de ölçerler. Bu yüzden kediler eğitilemez gibi düşüncelerin doğru olduğunu söyleyemeyiz. İletişimin gücü ve aradaki bağ ile her şey mümkün. Elbette onların özgürlük haklarını kısıtlamadığımız sürece…

Hastalık

Kedilerin hırlamasının bir başka nedeni de acı çekmeleri veya rahatsız olmalarıdır. Örneğin, kediniz onu kucağınıza aldığınızda hırlıyorsa, size acı çektiğini haber veriyor demektir. Bu, onu almayı bırakmanız ve gitmesine izin vermeniz gerektiği anlamına gelir

Bazı kediler fiziksel acıdan hırlar. Örneğin, tümörlü bir kedi dışkılarken hırlayabilir. Benzer şekilde, bir kedi onu ağrılı bir noktada evcilleştirmeye çalıştığınızda hırlayabilir. Kediler fiziksel acıyı iletemedikleri için, hırlama onların rahatsızlıkla baş etme yöntemidir. Kedinizde bir hırıltı modeli görürseniz, onu veterinere götürmek isteyebilirsiniz.

Bölge Koruma

Kediler bölgelerini veya kişisel alanlarını savundukları için hırlarlar. Kediler, çevreleri başka hayvanlar veya insanlarla çevriliyse korkudan veya tehdit altında hissettiklerinden dolayı hırlayabilir. Onlarda köpekler gibi kendilerine bir alan belirler ve alanlarını işaretlerler. Buna idrar püskürtme deriz. Diğer canlılar o bölgelerde gezinirken kokuyu ve gönderilen mesajı alırlar.

Mutsuzluk

Kedilerin hırlamasının birkaç nedeni vardır. Bunu genellikle kendilerini insanlardan veya diğer hayvanlardan zarar görmekten korumak için yaparlar. Bir kedi kendini tehdit altında hissettiğinde veya yeterince ilgi görmediğinde hırlayabilir.

Stres

Stres altındaki bir kedi evden kaçma için kaçış yolları arar. Bu olasılık oldukça fazladır. Kendini tehlike altında hissediyorsa, mutsuzluğu çoğaldıysa ve evde uzun saatler yalnız kalıyorsa ev halkına karşı saldırgan hareketlerde bulunabilir ve hırlayabilir. Kalabalık bir ortam içinde iken kediler sevgi ve ilgi görmüyorsa yine de yalnızdırlar! Sadece kaplarını doldurmak yeterli değildir. Kedinizin sevgi istediğini birkaç ipucu ile anlamak mümkün.

Kötü bir geçmiş ve yabanilik

Kötü bir geçmişe sahip olan yetişkin kediler ve sokak kedileri daha fazla hırlar. İnsanlar ve diğer hayvanlar tarafından gördükleri kötülükleri onları stres altına sokar. Bu nedenle kimsenin onlara yaklaşmalarına izin vermez ve kendilerini hırlama ve tıslama gibi sesler çıkartarak korumaya çalışırlar. Bu köpeklerde de sık görülen bir sorundur.

Sevilirken ve oyun oynarken hırlama nedenleri

kedi neden hırlar

  • Mutluluk! Hırlama, oyun oynarken ve sevilirken mutluluk ifade eder. Genel anlam itibari ile kedi sahipleri hırlamayı kötü olarak yorumlayabilir. Ancak gayet sağlıklı olan bir kedi oyun oynarken mutlu olduğu için hırlayabilir. Kedinizin vücut dilini dikkate alarak onun size ne anlatmak istediğini kolayca anlayabilirsiniz. Özellikle de annesine ve kardeşlerine karşı yaptıkları hırlamalar hem eğitim hem de oyun içerir. Anne kedi yavrularına arkada ayakları ile tavşan zıplaması gibi hareketler ile hafifçe vurur. Bu savunmayı öğrenmeleri içindir. İşte bu gibi durumlarda hırlama sesleri duyabiliriz.
  • Kedilerin oyundan hırlamalarının bir başka olası nedeni de oyunu çok ciddiye almalarıdır. Yorgun veya sinirli olabilirler. Kedinizle ne kadar çok etkileşim kurarsanız, yavru kedinizin üzgün olup olmadığını anlama olasılığınız o kadar artar. Hırıltının arkasındaki neden ne olursa olsun, yanıt vermenin en iyi yolu geri çekilmek ve onlara biraz boşluk bırakmaktır.

Yeni kedi sahipleri için bu hırlamalar korkutucu gibi görünse de kedileri ile uzun zaman geçirenler için doğal bir durumdur. Bizler için kötü anlam ifade eden hareketler sevgi gösterisi dahi olabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi vücut dilini okumak oldukça önemlidir.

Kediler uyurken neden hırlar?

Kedinizin uyurken hırlamasının birkaç nedeni olabilir. Genel olarak, altta yatan bir hastalığın göstergesi değildir. Bunun yerine, kediniz bir rüya görüyor, kısmen uyanık veya bir şey tarafından rahatsız olmuş olabilir.

Rüya görüyor

Kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Özellikle yavru ve yaşlı kediler daha fazla saat uyurlar. Bu süreç içerisinde derin uyku kısmı daha azdır. Bu nedenle bizlerden daha fazla rüya görme olasılıkları vardır.

Kedinizin uyku sırasında patilerini veya yüzünü seğirdiğini fark ederseniz, rüya görüyor olabilir. Büyük ihtimalle kötü bir rüya görüyordur. REM uykusu, kedilerde kas seğirmesinin yaygın olduğu bir zamandır. Rüya gören bir kediyi uyandırmaya çalışırsanız, muhtemelen pençeleri veya dişleriyle saldıracaktır.

Kabuslara ek olarak, kediniz korkutucu bir deneyim hakkında bir rüya da görüyor olabilir. Korkunç görüntüleri ve hikayeleri kedinizden uzak tutmaya çalışmalısınız. Kediler normalde acı çektikleri ile ilgili rüya görmeseler de, rastgele nesneler ve deneyimler hakkında rüya görebilirler. REM uykusu, bir kedinin geçmiş travmaları ve deneyimlerini hatırlayabildiği bir zamandır. Köpek tarafından kovalanmak, veterinere gitmek gibi geçmiş olaylar kötü rüyaları tetikleyebilir.

Aktif uyku dönemi

Yavru kedinizin uyurken tekme attığını ve miyavladığını fark ederseniz, aktif bir uyku yaşıyor olabilir. Bu, yavru kedi gelişiminin normal bir parçasıdır. Sinir sistemlerini ve kas güçlerini geliştirmelerine yardımcı olan gelişim sürecinin bir parçasıdır. Yaşlandıkça, bu uyku evresi azalacak ve sonunda duracaktır.

Aktif uyku, insan REM uykusunu taklit eden bir aşamadır. Kedilerin enerji tasarrufu yapmalarını, şarj olmalarını ve tedavi olmalarını sağlar. Ayrıca duyguları ve iyileşme süreçlerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu aşamada kediniz toplam uyku süresinin yüzde 60’ını harcayabilir. Bu aşama genellikle uyku döngüsünün yaklaşık 20 dakikasında başlar ve iki ila üç dakika sürer.

Rahatsızlık

Kedinizin alışılmadık bir yerde uyuduğunu fark ederseniz, bu bir rahatsızlık belirtisi olabilir. Kediler nadiren yerde uyurlar, bu nedenle rahat bir yer bulmaları zor olabilir. Ayrıca normalden daha fazla uyuyabilir veya odanın geri kalanından daha sıcak bir yer seçebilirler.

Bu sorunun birkaç farklı nedeni vardır. İlk olarak, bu bir iç sorun olabilir. Bazı kediler rahatsızlıklarını ifade edemezler, bu yüzden genellikle sessizce acı çekerler. Yapılacak en iyi şey veterinerinizle konuşmaktır. Altta yatan sorunu belirlemenize yardımcı olacak ve bunu çözmek için size bir plan verecektir.

Hırlama değil aslında horlama

kediler uyurken neden hırlar

Bazı kediler doğal olarak horlar ve horlama kediler için normaldir. Ancak kediniz yüksek sesle veya zahmetli bir şekilde horlamaya başlarsa en kısa zamanda bir veterinere görünmelisiniz. Erken teşhis ve tedavi almak, daha ciddi ve geri dönüşü olmayan durumların oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Kedinizin horlama sorununu tedavi etmenin ilk adımı, kesin nedeni belirlemektir. Solunum yolu enfeksiyonu veya mukus birikmesi dahil olmak üzere birçok olası neden vardır. Semptomlar burun akıntısı, hapşırma, öksürme ve miyavlamada değişiklik içerir. Kedinizin nefes almakta güçlük çektiğinden şüpheleniyorsanız hemen bir veterinere görünmelisiniz.

Sıkça sorulan sorular

Kedilerin hırlama nedenleri farklılık gösterebilir. Bu durumda vücut diline dikkat etmek gerekir. Bazen oynarken ya da sevilirken hırlar ve mutlu olduğunu yansıtmaya çalışırlar. Ancak çoğunlukla korku, tehdit, mutsuzluk anlamları taşır hırlamalar. Bizler nasıl ki duygularımızı ses tonumuzu alçaltarak ya da değiştirerek yansıtmaya çalışıyorsak onlarda aynı şekilde miyavlama seslerinde değişiklik yaparlar. Sinirli bir kedi kulaklarını ve kuyruğunu indirir. Kulaklar görünmüyorsa ve hırlama yüksekse kedinin dikkatini dağıtmak gerekir.

Kediler uyurken horlar gibi ses çıkartır. Çünkü onlar da horlayabilir. Bu durum bazen doğal bazen de hastalık belirtisidir. Kediniz sağlıklıysa horlama sık sık yaşanmaz. Ancak hasta kediler zor nefes aldıkları için horlamaları daha sık ve şiddetlidir. Bu gibi durumlarda veteriner ziyareti gerekir.

Kediler hırlarsa sinirli olup olmadığını anlamak gerekir. Tüyler ve sırt kısım yukarı doğru, kulaklar ve kuyruk aşağı doğruysa kediniz size öfkelenmiş, demektir. Korku, tehdit altında hissetme, koku (farklı kedilerin ya da canlıların üzerinize sinen kokusu) gibi pek çok neden hırlamalarına neden olmaktadır. Bu durumda kedinin ilgisini dağıtmak önemli bir adımdır. Kedinize ilgi göstermeli ve altta yatan sorunu çözmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.