Kedilerin kürklü bir yapıya sahip olması nedeni ile kışın üşemeyeceğine inanırız. Yaz aylarında ise sıcaktan çok fazla bunaldıklarını ve sokaklarda nasıl rahat dolaştıklarını düşünürüz. Doğanın bize sunduğu mucizeler hakkında bilgi sahibi olduğumuzda her bir sorunun mantıklı bir yanıtının olduğunu fark ederiz. Bunlardan biri de kediler sıcaktan etkilenir mi sorusudur. Her yeri tüy ile kaplı olan sevimli patiler sıcak yaz aylarında ne yapar sahi? Hadi beraber öğrenelim.
İçindekiler
Kedi sahipleri çok iyi bilir ki kediler bazı dönemlerde tüy döker. Bunlara tüy dökme mevsimi de deriz. Aile üyeleri için oldukça zorlu bir geçiş dönemi olduğu için bu dönemler yaklaştığında tıraşa uygun olan kediler pet kuaförlerini ziyaret ederek hem kendini hem de aileyi rahatlatır. Çünkü ölü tüyler kedilerde kaşıntı yapar ve tüy dökmek patili dostlarımızı yorar. Bu nedenle düzenli olarak tüy bakımları yapılmalıdır. Hatta beslenmelerine daha fazla özen gösterilmelidir. Çünkü kedi beslenmesi kedinizin tırnağından tüyüne kadar etki eder.
Kediler yaz ayları için parlak ve ince tüylere kış ayları için mat ve kalın tüylere sahip olurlar. Ancak ısıya karşı inanılmaz derecede hassastır. Aslında, termonötr bölgeleri 30 santigrat derecedir ve bu bizimkinden çok daha sıcaktır. Sıcak yaz aylarında sokakta kedileri çok sıcak saatlerde görmemiz mümkün değildir. Onlar araba altları ya da evlerin gölgelerine sığınırlar. Kendilerini rahatlatmanın yollarını ararlar. İşte bu nedenle evimizin çevresindeki kediler için sokağımızın bir köşesine içi su dolu bir kap bırakmalıyız. Kediler için susuzluk açlıktan çok daha zordur. Kediniz hem bahçeye çıkabiliyor hem de evde rahatça gezinebiliyorsa dışarısının sıcak olduğu saatlerde içeride daha serin yerler arayacaktır.
Yaz aylarında bizler çalışırken veya ders yaparken, patili dostlar kestirmek için pencere pervazına tırmanmaya çalışır. Bu şekilde serin esinti ve temiz havanın tadını çıkarabilirler. Ancak bu durum bizi korkutur. Çünkü kedilerde pencere ya da balkonda düşme gibi problemler ne yazık ki sık yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra evden kaçabilirler. Elbette kediler meraklıdır ve evden çıkmanın bir yolunu bulabilirler. Yaz aylarının kediler için sorunu sadece sıcaklık değildir. Yaz havası ayrıca bölgeye daha fazla böcek ve vahşi yaşam getiriyor. Kediniz, yaratıklarla temas ederse bazı cilt tahrişleri geliştirebilir, bu nedenle haşerelerden korumalarını sağlamalı ve vücutlarının serin kalmasına yardımcı olmalıyız.
Kediler iç mekanın serinliğinin tadını çıkarırken, yaz sıcağında evde de olsa sıcaklar. Kedinizi rahat ettirmek için ona saklanabileceği serin bir alan verebilirsiniz. Bir sandalyenin arkasına veya serin bir yüzeye karton bir kutu yerleştirebilirsiniz. Zaten kediler kutulara bayılır. Sıcaklığı bastırmak ve patili dostu serin tutmak için kutuyu pamuklu bir havluyla kaplayabilirsiniz. Kediler serin yüzeyleri sever, bu yüzden sıcak bir günde içeride kaldığından emin olmalısınız.
Kedinizi yaz aylarında serin tutmak, evcil hayvanınızın gün boyunca serin ve rahat kalmasına yardımcı olabilir. Ancak kediler aşırı sıcaklığın etkilerine karşı bağışık değildir ve sıcak yorgunluğunu önlemek için izlenmeli ve bakılmalıdır. Tatlı su sağlama ihtiyacının yanı sıra, evinizin içinde serin ve kuru bir ortam da sağlamalısınız. Sonra tekrar, kediniz su içmiyorsa, evcil hayvanınıza bol miktarda soğuk su sağlamak için her zaman bir su pınarı satın alabilirsiniz. Kediler su pınarını çok severler. Onlar için akan su çok değerlidir ve mutlu olurlar.
Aşırı ısı ve nem, kedileri etkileyerek solunum problemlerine, iştahsızlığa ve hatta ölümcül sıcak çarpmasına neden olabilir. Neyse ki, birçok kedi bu komplikasyondan kurtulur, ancak bazı durumlarda tehlike oluşabilir. Aşırı yüksek sıcaklıklara maruz kalan kediler özellikle sıcak çarpmasına karşı savunmasızdır ve uyarı işaretlerini bilmelerini beklemeyiz. Kedilerde sıcak çarpması, bir veterinerin derhal ilgilenmesi gereken ciddi bir tıbbi acil durumdur.
Kedilerde aşırı ısınmanın ilk belirtisi, aktif olarak tatlı su aramadıkları zamandır. Ev kedileri susuz görünebilir veya sizden saklanıyor olabilir. Kediler ayrıca yeterince temiz su içmediklerinde aşırı ısınabilirler. Ev kedileri kendilerini serinletebilirken, kestirmek için daha serin yerler de arayabilirler. Ayrıca sıcak havalarda normal rutinlerinden kaybolabilir ve sıcaklıklar düştüğünde avlanmaya geri dönebilirler.
Kediler sıcaktan etkilenir ve güneş yanığı gibi olumsuzluklara maruz kalabilir daha da kötüsü sıcak çarpması yaşayabilir, bu durum kedi sahipleri için oldukça endişe verici bir durumdur, değil mi? Bizce de öyle! Bu nedenle kedinizi serin tutmak güvenliğiniz için önemlidir ama yaz sıcağında kediniz aşırı ısınırsa ne yapmalısınız? Aşırı ısınmayı önlemek, bir kez meydana geldiğinde tedavi etmekten çok daha kolaydır. Kediler aşırı sıcaklıklar için yaratılmamıştır, bu nedenle sıcak çarpmasına maruz kalmadığından emin olmak için her zaman patili dostunuza göz kulak olmalısınız.
Isı bitkinliğinden muzdarip bir kedi, uyuşukluk ve sürekli kendini temizlemesi gibi belirtiler gösterebilir. Ayrıca nöbet, uyku veya kusma belirtileri gösterebilir. Sıcak çarpmasının ileri aşamalarında, bir hayvan bilinçsiz hale gelebilir veya komaya girebilir. Kedinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz hemen veterinerinize başvurun. Size bildirildiğinde, evcil hayvanınızın hayatta kalmasına yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar vardır.
Sıcak çarpması kedilerin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Sağlıklarını ciddi olarak riske atabilir. Bu nedenle patili dostları sıcak çarpmasından korunmamız gerekir. Neyse ki kısa süre sıcak çarpmalarından kedileri kolayca sağlığına kavuşturabiliriz. Burada en önemli şey de kediler için suyun öneminin farkında olmaktır.
Yaz sıcaklarından kedileri korumanın yolları
Kediler sıcaktan etkilenir mi sorusunda rahatlatıcı olan tek yanıt kediler sıcağa köpeklerden daha iyi toleranslı olmasıdır. Doğal içgüdüleri gölge ve güneş ışığı aramaktır, bu nedenle günün en sıcak saatlerinde aktivitelerini büyük olasılıkla sınırlandırırlar. Bu, sizinle dışarı çıkma ihtimallerinin çok daha düşük olduğu ve hatta arabanızda taşınma ihtimalinin de olmadığı anlamına gelebilir. Sıcaklarda dışarıya çıkmayı sevmezler. Onlar oldukça zeki canlılardır. Yine de sıcak çarpması mümkündür ve sıcak havalarda araba kullanırken güvenliklerine dikkat etmelisiniz.
Kediler sıcaktan ne yazık ki ölebilir. Sıcak çarpmasına maruz kalır ve vücut sıcaklığı düşürülmezse ciddi sorunlara da neden olabilir. Kediler doğal olarak meraklıdır ve güneşte güneşlenmek isterken, güneş yanığı belirtilerini her zaman fark edemezler. Kedinize bol su ve gölgelik sağlayın ve günün en sıcak saatlerinde pencerelerinizi kapalı tutun.
Klima ya da vantilatör çalıştırmak en önemlisi kedinin su içtiğinden emin olmak en etkili serinletme yöntemleridir. Çok sıcak günlerde bir buz torbasını kedinizin yakınlarına bırakabilirsiniz. Üzerine havlu koyarak etrafın su olmasından endişe duymazsınız. Ki kediler sudan rahatsız olmaz. Aksine yaz aylarında su ile oynamayı severler.
Kediler güneşli günlerde uyku saatlerini değiştirebilir. Gölge bir alan bularak serin bir şekilde uyuyabilir. Ki kediler geceleri daha hareketlidir. Sıcağın altında bir kedi asla uyumaz. Onlar zeki canlılardır. Bu nedenle sıcak altında uyuyan kedi bizi endişelendirmelidir.
Serin yer bulamayan ve susuz kalmış bir kedi nefes nefese kalabilir. Kediler hareketli canlılardır. Bu nedenle sıcak günler onları yorabilir. Kediniz hızlı nefes alıyorsa sıcaktan etkilenmiş olabilir.
Kediler sıcağı çok çabuk hisseder. Bu nedenle yaz aylarında bunalabilir. Sıcak saatlerde kendilerine ev içerisinde serin bir yer arayabilir. Bu nedenle en serin oda seçilmeli ve kedi için uygun bir alan oluşturulmalıdır. Rahatça uyuyabilmeli ve serinleyebilmelidir. Bahçede bakılan kedilere gölgelik yapılmalı ve şemsiye gibi eşyalar alınmalıdır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar