Çoğu kedinin soğuk ve ıslak burunları vardır. Bu nedenle sıcak ve kuru bir burnun kedilerde otomatik olarak bir sağlık sorununa işaret ettiği düşünülür. Ancak bu bilginin bir kesinliği yoktur. Kuru burna sahip olan bir kedi tamamen sağlıklı olabilir. Öte yandan kuru bir burun, bir başka hastalık belirtileri gösteriyorsa bir sağlık sorununa işaret edebilir. Eğer kedinizin burnu kuruysa, ateşi olup olmadığını ya da susuz olup olmadığını belirleyin. Ardından burnunu muayene edin ve kuru burnun bir sorun olup olmadığını anlamak için veterinere gidin. Peki bunların dışında kedilerde burun kuruluğunun nedeni nasıl teşhis edilir? İşte detaylar…
-Kuru burnu olan bir kedinin ateşi yüksek olabilir. Kedinizi veterinere götürmeden önce evde kendiniz ateşini ölçebilirsiniz. Kedilerin normal sıcaklık aralıkları 37.8 – 39.2 derecedir.
-Kedinizin ateşini makattan ya da kulaktan ölçebilirsiniz. Kulak sıcaklıkları çok doğru olmadığı için, rektal sıcaklık almak her zaman daha iyidir. Eğer evinizde dijital bir termometreniz yoksa, eczaneden vazelin ile birlikte satın alabilirsiniz. Kedinizin ateşini ölçmek için termometreye biraz yağ yani vazelin sürün. Kedinizi poposu size bakacak şekilde tutun ve termometreyi makatına yaklaşık iki cm kadar nazikçe yerleştirin. Bip sesi geldiğinde termometreyi çıkarın ve sıcaklığın kaç olduğuna bakın. Kedinizin ateşi varsa, onu veterinere götürün. Eğer kediniz ateşini ölçtürmek istemiyorsa, veterinere götürerek ateşinin ölçülmesini sağlayın.
-Kuru bir burun bazen sıcak olabilir. Bu yüzden bu sıcaklığa güvenmeyin. Çünkü sıcak bir burun ateşi olduğu anlamına gelmez. Kediniz güneşli bir yerde oturduğu ya da yattığı için burnunun sıcak olma ihtimali vardır. Aynı zamanda bir kedinin normal vücut ısısı bir insanın vücut sıcaklığından daha yüksek olduğu için, burnuna dokunulduğu zaman sıcaklık hissedilmesi normaldir.
-Kuru bir burna dehidrasyon sebep olabilir. Dehidrasyonu test etmek için ise ”deri çadırı” yapmanız gerekmektedir. Bunun için başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak bir parça deriyi (kedinizin boynunun hemen arkasındaki) kıstırıp yukarı doğru çekin. Daha sonra cildi serbest bırakın ve deri yerinde kalırsa kediniz susuz kalmış demektir. Çünkü iyi nemlendirilmiş bir kedinin cildi hemen aşağıya iner.
-Kedinizin burnu kuruysa, diş etlerinin rengini kontrol edin. Diş etleri, burun kuruluğuna dehidrasyonun neden olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Sağlıklı bir kedinin diş etlerinin parlak pembe olması gerekmektedir. Susuz kalmış bir kedinin diş etleri ise beyaz olabilir.
-Kedinizin pembe diş etleri ve kuru bir burnu varsa, kan dolaşımını da kontrol edebilirsiniz. İşaret parmağınızı kedinizin diş etlerine hafifçe bastırın ve daha sonra parmağınızı kaldırın. Kedinizin diş etleri kısa süreliğine solgun hale gelmeli ve kılcal damarlar yeniden kanla dolduğunda hızlı bir şekilde pembe rengine geri dönmelidir. Diş etleri soluk kalırsa ya da pembe rengine dönmesi iki saniyeden daha uzun sürerse, bu kedinizin dolaşım sorunları var demektir. Kalp hastalığı ya da anemi gibi ciddi bir tıbbi soruna işaret edebileceği için, vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz.
-Dehidrasyonu test etmenin bir başka yolu da kedinizin su alımını takip etmektir. Kediniz normalden daha az su içiyorsa, susuz kalmış olabilir. Bu nedenle kedinizin su kabına normalden daha az gidip gitmediğini mutlaka kontrol etmelisiniz. İsterseniz kedinizin ne kadar su içtiğini ölçebilirsiniz. Bunun için sabahları kedinizin su kabına aynı miktarda su koymak için bir sıvı ölçü kabını kullanın. Gün sonunda kedinizin bir günde ne kadar su içtiğini anlamak için kalan suyu ölçüm kabına geri koyun. Eğer kediniz herhangi bir dehidrasyon belirtisi gösteriyorsa, onu derhal veterinere götürün.
-Bir kedinin burnu ne kadar kuruysa, o kadar çok çatlamaya başlar. Hatta bu çatlama ciddi bir cilt sorunudur. Aynı zamanda bu durum burun üzerindeki cildin pürüzlü görünmesine de yol açar. Bu tür bir çatlatlık veteriner hekimi tarafından tedavi edilmelidir.
-Burunda çatlak olması, bir zaman sonra burundaki deride yara ve su toplamasına da neden olur. Bu cilt lezyonları sızmaya başlayabilir ve bu yüzden kedinizin burnundaki deriden akıntı gelebilir.
-Kedinizin burnu normalde de kuru ise bunda bir problem yoktur. Ancak kedinizin burnu çoğunlukla soğuk ve ıslaksa ve aniden kurursa, kedinizin altta yatan bir sağlık problemi yaşadığını bilmelisiniz.
-Kedinizdeki kuru bir burun sağlık sorunundan kaynaklı olabilir ya da olmayabilir. Kediniz her açıdan sağlıklı görünüyorsa, örneğin normal olarak yemek yiyor, su içiyor, tımarlanıyor ve oyun oynuyorsa, kuru bir burun endişe gerektirmez. Ancak kedinizde aşağıdaki semptomlar ve kuru bir burun varsa, veterinere gitmelisiniz.
-Eğer kedinizin kuru burnunun bir sorun yarattığından eminseniz, kedinizi veterinere götürerek nedeni teşhis etmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle veteriner hekiminiz kedinize fiziksel muayene yapacaktır. Kedinizin burnuna özellikle çok dikkat edecek ve evde tespit ettiğiniz diğer hastalık semptomlarını öğrenmek isteyecektir. Veteriner hekiminiz kuru burnun bir problem olduğunu düşünüyorsa, kuru burnun nedenini öğrenmek için kan çalışması ve cilt örnekleri gibi bazı teşhis testleri uygulayacaktır.
-Veteriner hekiminiz kuru burnun nedenini bir sağlık sorunu olarak tespit ederse, bu sorun için bir tedavi önerecektir. Örneğin kedinizde cilt hastalığı varsa, bir anti – inflamatuar ilaç yazacaktır.
Yeni uyanmış bir kedinin, uykusunda burnunu yalamadığı için, burnunun kuru olması gayet normaldir. Ek olarak güneşte, bir ısı kaynağının yakınında ya da bir vantilatör ya da havalandırma deliğinin yanında yatan bir kediniz varsa, burnu sıcak ya da kuru olabilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi pek çok nedenden kedinizin burnu kuru olabilir. Fazladan kuru bir burun, kedinizin burnunda hafif bir güneş yanığı geliştirdiği anlamına gelmektedir. Öte yandan çoğu kedinin sandığınızdan daha kuru ve daha sıcak bir burnu olduğunu unutmamalısınız!
Kedi ve köpek burunlarının genel olarak ıslak olmasının sebebi, burunlarını sık sık yaladıkları içindir. Bazen köpek ya da kediler doğal olarak sıcak ve kuru bir buruna sahip olabilirler. Bunun dışında yukarıda da bahsettiğimiz gibi kuru burnun bir nedeni de dehidrasyondur. Susuz kalan kedilerin burnu kuru olabilir ancak kuru bir burun her zaman hastalık anlamını taşımaz.
Kedilerde kuru ve sıcak bir burun olmasının pek çok nedeni vardır ve bu nedenler her zaman sağlık ile ilişkili değildir. Örneğin kuru bir burun sadece kedinizin uzanıp güneşin keyfini çıkarmasından, hava dolaşımı yetersiz olan bir odada bulunmasından veya bir radyatörün ya da ateşin önünde yatmasından kaynaklı olabilir.
Kedinizin burnu çatlamış, üzerinde yara kabukları ve açık yaralar varsa, kediniz bir deri sorunu yaşıyor olabilir. Bu nedenle onu kontrol etmesi için veterinere götürmeniz gerekmektedir. Ayrıca kediniz rahatsızsa, burnu su kaybından dolayı kurumuş olabilir.
Kedinizin burnu akıyorsa büyük ihtimalle burun boşluklarında ya da sinüslerindeki dokular iltihaplanmış ve enfeksiyon kapmıştır. Ancak bu sorun sürekli olarak yaşanıyorsa, üst solunum yolu enfeksiyonlarından şüphe edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar