Özellikle yaşlanan kedilerde görülen idrar kaçırma davranışı, kedi sahipleri için sinir bozucu olabilmektedir. Kedilerde idrar kaçırma nedenleri ve nasıl tedavi edilebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu yazımız tam size göre!
İdrar kaçırma nedir?
Kedi inkontinansı olarak bilinen idrar kaçırma davranışı kedilerin istemsiz olarak idrarlarını yapmaları şeklinde ortaya çıkmaktadır. İstemsiz dışkılama ise fekal inkontinans olarak adlandırılmaktadır. Kedilerin idrar tutamaması çeşitli nedenlerle daha çok yaşlı kediler arasında yaygın olarak görülen bir sağlık problemidir.
Kedilerde idrar kaçırmanın nedenleri nelerdir?
Kedilerde idrar kaçırmanın çok farklı nedenleri olabilir ve her biri için özel tedavi ve önleyici tedbirler gerektirir. Bu nedenle kedilerde idrar kaçırmayı tedavi etmek için hastalığın nedenlerini bilmek çok önemlidir.
İdrar kaçırmanın en yaygın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yaşlılık: Kedilerde yaşlılık idrar kaçırmanın en sık görülen nedenlerindendir. Yaşlanan kedilerin vücutlarında hayati organlarına bağlı bazı kaslar zayıflar ve kedinizin kasları üzerindeki hakimiyeti azalır. İdrar yolu veya bağırsak çevresindeki kaslar da zayıflar ve kedinizin boşaltım sistemindeki etkisi azalarak idrar kaçırmasına neden olabilir.
- Artrit: Bazı durumlarda osteoartrit yaşlı kedilerde idrar kaçırma davranışına neden olabilir. Tabi bu durum her zaman geçerli değildir ve yaşlı bir kedi artritten mustarip olduğunda tuvalete girip çıkmak onun için acı verici bir deneyim olmaya başladığından, idrarını tuvaleti dışında başka yerlere yapmaya başlayabilir. Bu durumda yaşlı evcil kedinizin aslında inkontinansı olmayabilir bu nedenle doğru teşhis için veterinerinize başvurmanız çok önemlidir.
- Böbreklerdeki hasarlar: Böbrek hastalıkları ve idrar yolundaki hastalıklar da idrar kaçırmaya neden olabilir.
- Omurgadaki hasarlar: Travma sonrasında omurganın ve omuriliğin hasar görmesi sonucu kediniz, boşaltım sistemindeki kaslarını aktif olarak kullanamayabilir ve bu da kedinizin idrarını tutamamasına neden olabilir.
- Diyabet: Diyabet rahatsızlığı yedi yaşın üzerindeki yaşlı olarak tabir edebileceğimiz kedilerde daha sık olmak üzere her 200 kediden birini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Diyabetin semptomlarından birisi de büyük miktarlarda ve sıklıkla idrar üretilmesi ve dolayısıyla aşırı idrarın idrar tutamamaya neden olmasıdır. Özellikle kilolu kedilerde bu risk daha fazladır. Artan susuzluğun ve açlığın yanında daha sık ve daha fazla idrara çıkma durumu gözlemlerseniz en kısa sürede veterinere başvurmanız faydalı olacaktır.
- Bilişsel bozukluklar: Kedilerde bilişsel bozukluklar yaşlandıkça daha sık ortaya çıkabilir. Bu durum 15 yaş üzerindeki kedilerin ortalama %80’ini etkiler. Kediniz bilişsel bozukluklardan muzdaripse tuvalet kabının nerede olduğunu unutabileceği için idrar kaçırma belirtileri gösterebilir.
- Manx sendromu: Manx sendromu kedilerin kuyruksuz olarak dünyaya gelmesi şeklinde kendini gösteren doğumsal bir sendromdur. Bu durum kedilerin çok az bir kısmında görülür ve omurganın kısa olmasına neden olur ve bu da omuriliğin idrar kesesi ve bağırsakları uyaran sinirlerin gelişmemiş olması anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlığın sonucunda sinir sisteminin bir kısmı oluşmamış olan kedi, boşaltım sistemine yardımcı kaslarda yeterli hakimiyet kuramayabilir ve bu nedenle kedide idrar kaçırma sonucu doğabilir.
- Doğum kusurları: Kedinin rahmindeki kusurlar ya da doğum esnasındaki yaralanmalar gibi doğumla ilgili sorunlar da kedilerin idrar kaçırması ile sonuçlanabilir.
Kedilerde idrar kaçırmanın belirtileri nelerdir?
Kedilerde bu durum istemsiz bir şekilde idrarını yapma ya da bir miktar sızıntı şeklinde kendini göstermektedir. Bu durumda kediler çoğunlukla tuvalet kabının dışına idrarını yapmaktadır. Bunun bir farklı boyutu olan istemsiz dışkılama ya da dışkı kaçırma da gene kedinizin kum kabının dışına dışkısını yapmasından anlaşılabilmektedir.
Kedilerin idrar kaçırması çoğunlukla onların günlük yaşamını devam ettirmesine engel teşkil etmez. Bazı durumlarda uzuvlardaki ya da sinir sistemindeki sorunlardan dolayı aksaklık, felç gibi çeşitli hareket problemleri gözlenebilmektedir ve kedi sahibinin bu konuda dikkatli olması gerekmektedir.
Kedilerde idrar kaçırma nasıl tedavi edilir?
Bilhassa yaşlı kedilerde idrar kaçırma çok sıkıntılı bir durum olsa da, iyileşmelerini desteklemenin ve sağlığına kavuşmalarını sağlamanın yolları vardır:
- İdrar kaçırmayı önleyici kesin bir ilaç bulunmamasına karşın kedinizin idrar kasları üzerinde daha fazla hakimiyet kurmalarını sağlayan kas uyarıcıları veterineriniz tarafından reçete edilebilir.
- Veterineriniz tarafından kedinizin idrarını ve kakasını daha rahat bir şekilde yapmasını sağlayacak bir diyet programı önerilebilir.
- Eğer idrar kaçırmanın altında başka bir neden yatıyorsa veteriner muayenesi ile bu sorunun belirlenmesi ve buna göre bir tedavi sürecinin uygulanması önemlidir.
Kedilerde idrar kaçırma nasıl önlenir?
Kediler yaşlandıkça ister istemez idrar kaçırma davranışının ortaya çıkma ihtimali artar. Bunu azaltmak için kedinizin düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmesi ve mevcut sağlık sorunlarının tedavi edilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda beslenmesine dikkat etmek ve veterinerin önerilerine uymak da idrar kaçırma sorunun ortaya çıkmasını geciktirecektir.
İdrar kaçıran kediye nasıl bakılmalıdır?
Yaşlanan kedinizde herhangi bir inkontinans belirtisi gözlemeniz durumunda, veterinerinizi ziyaret etmeniz önemli olacaktır. İdrar kaçıran bir kedinin bakımı için alınacak bazı tedbirler kedinizin kendini daha güvende ve huzurlu hissetmesi için faydalı olacaktır:
- Kedinizin sindirim ve üriner sistemini rahatlatıcı bir beslenme programı uygulamalısınız.
- Yaşlı kedinizin kum kabını daha rahat kullanmasını kolaylaştırmak için evin çevresinde bazı ayarlamalar yapabilirsiniz. Örneğin daha sığ kenarlı bir kum kabı tercih edebilirsiniz. Çok katlı bir evdeyseniz her kata bir kum kabı koyabilirsiniz ve böylece kedinizin kum kabına ulaşmasını daha hızlı ve kolay bir hale getirebilirsiniz.
- İdrarını kaçıran kedi, idrarını vücuduna da sürebileceği için diğer kedilere göre daha fazla yıkanarak temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde zamanla kedinizde daha farklı sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Kedinizi yıkamak için banyoya götürürken dikkatli olmalı ve mutlaka eldiven kullanmalısınız.
- Kedilerin dışkı ve idrar kaçırması genellikle hareket ile ilgili bir problem neticesinde ortaya çıkar. Bu nedenle kedinin ağırlığının normal yürümesi için normal olmayan bölgelere baskı yapıyorsa bu bölgeleri günlük olarak kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Deformasyona uğrayan ayak, bacak gibi noktaları klorheksidin solüsyonu, merhem veya krem uygulaması ile rahatlatabilir, temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
- İdrarını tutamayan kedilerin arka kısımlarının tıraş edilmesini öneriyoruz. Böylece hem kedilerin temizlenmesi kolay olur hem de kediniz dışkı ya da idrar yaptığında onu tutacak yeterli tüyün bulunmadığından emin olabilirsiniz.
- Omurgadaki ve sinir sistemindeki sorunlardan dolayı dışkısını ve idrarını sağlıklı bir şekilde yapamayan kedilere sahiplerinin masaj yaparak yardımcı olmaları gerekebilir. Günde 2-3 defa yapılacak bir masaj ile kedinin dışkısını ve idrarını daha rahat bir şekilde yapması sağlanabilir.
- Eğer evinizde idrarını kaçıran bir kedi besliyorsanız evinizi nasıl daha pratik bir şekilde temizleyeceğiniz konusunda da farklı fikirlere açık olmalısınız. Bunun için kedi çiş pedleri, yıkanabilir kedi yatakları gibi çözümler sizin için iyi birer kurtarıcı olabilir. Temizlik esnasında sirke ve su solüsyonu karışımını kullanmanız güzel bir temizlik için en ideal yollardan biri olacaktır ancak kedi idrarını özellikle sert zeminlerden çıkarmak için hidrojen peroksit, kabartma tozu ve bulaşık sabunu karışımını kullanabilirsiniz.
- Diğer idrar kaçıran kedi sahipleri ile bir iletişim ağı kurabilir ve birbirinize tecrübelerinizle yardımcı olabilirsiniz. Bu paylaşımlar aynı zamanda bu sorunla mücadele eden tek kişinin siz olmadığını düşünmenize ve böylelikle psikolojik olarak rahatlamanıza katkı sağlayacaktır. Rahat bir kedi sahibi ise kedisine daha iyi bir şekilde yardımcı olacaktır.
İdrar kaçıran kedi ne zaman veterinere götürülmelidir?
Eğer kedinizin idrar veya dışkısını kaçırdığını gözlemliyorsanız mümkün olan en kısa sürede veterinere götürmenizdir. Kedinizin mutlaka veterinere götürülmesini gerektiren durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- İdrarda kan ya da pembe parçacıklar bir hastalığa işaret olabilir. Bazen balık gibi bir koku da yayılabilir ve bu durumda bir idrar yolu enfeksiyonunun olduğunu gösterebilir.
- İdrar kaçıran kedi, düzenli olarak idrarını yapamıyorsa idrar yollarında bir tıkanıklık olabilir. Bu durumda veteriner müdahalesi gerekli olabilir ve ameliyatla tıkanıklığın giderilmesi gerekebilir.
- Çok sulu ve mukus dolu dışkılar, sert ve büyük dışkılar yumuşatıcı ilaçların kullanılmasını gerektirebilir. Bu durumda veterinerinizin gerekli ilaçları reçete etmesi gerekecektir.
- Üreme bölgelerinde tahriş gözlemlenen kedilerin bu tahrişin giderilebilmesi için veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekebilir.
Kedilerde idrar kaçırma bulaşıcı mıdır?
Kedilerde idrar kaçırmaya neden olan durumlar göz önünde bulundurulduğunda bu hastalığın bulaşıcı olmadığını söyleyebiliriz.
İdrar kaçıran kedinin beslenmesi nasıl olmalıdır?
Kedinizin sindirim sağlığını desteklemek amacıyla özel bir diyet programı uygulayabilirsiniz. Bu program içinde doğru lif, protein ve probiyotik dengesinin olduğundan emin olmalısınız. Bu konuda size veteriner hekiminiz yardımcı olacaktır. Bu diyet programı sayesinde kedinizin üriner ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını, ishal gibi semptomların azalmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde idrar kaçırma kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir problemdir ancak bu durum ölümcül değildir ve kediniz birçok durumda hala normal bir şekilde hayatına devam ederek, oynayıp hareket edebilecektir. Kedilerde idrar kaçırmanın nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmanız kedinizin hayatını elinden gelen en iyi şekilde yaşamasına yardımcı olacaktır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar